Към шарлатаните от всички страни: Долу мръсните лапи от аутизма!

Проблемът на децата с аутизъм е, че на външен вид изглеждат съвсем като другите. Когато по рождение има малформация, хромозомна болест, сетивно увреждане или друг съвсем ясен проблем, родителите и обществото в крайна сметка се примиряват, че това дете е различно и такова ще си остане. Но непредсказуемото развитие на аутизма във времето, все още загадъчната му природа и нормалният външен вид на аутистите подлъгват родителите да се надяват, че някак могат да вкарат детето си в релсите на нормата. Всъщност в днешно време диагнозата „аутизъм“ се раздава като бисквитка, често от хора, които не са компетентни да я поставят, но затова пък знаят как да „лекуват“ нелечимото състояние аутизъм (как ли? – като облекчат родителите от излишните им пари). Много от децата, набедени за аутисти, всъщност имат само закъснение в говора, което в крайна сметка наваксват от само себе си. Но изразеният аутизъм е друго нещо. На фона на общество, което не го приема, аутизмът се възприема от родителите не като част от личността на детето им, а като враг, с който трябва да воюват. И тогава шарлатаните, петимни да ги избавят от парите им, ги примамват лесно – направо ги хващат на гола кукичка.

Последното „постижение“ в тази област принадлежи на болница „Токуда“ в София. Тази болница е загадка за мен. От една страна, чувала съм добри отзиви от много нейни пациенти. От друга страна, тя поне веднъж вече влезе в медиите с ексцесии на характерната за нашите болници псевдотърговска дейност. Оттам миналата година са издали болничен лист на оперативно интересното лице Петър Стоянов – Сумиста, че е в прединфарктно състояние. Когато обаче го закарват в МВР – болница за второ мнение, оказва се, че Сумистът е „здрав като… сумист„. Но историята със Сумиста за мен бледнее пред конференцията по проблемите на аутизма, проведена на 08. – 09. януари т.г. в „Токуда“. Специален гост, изнесъл лекция на тази конференция, е д-р Артър Кригсман, „световно известен гастроентеролог от САЩ“.

Приветствам хората от „Токуда“, че са дали името на многоуважаемия гост и в оригинал – Arthur Krigsman, та да улеснят събирането на сведения за него. Едноминутно допитване до Гугъл показва, че той наистина е световно известен. Вие имате ли страница в Уикипедия? Личният лекар на детето ви има ли страница в Уикипедия? Директорът на поликлиниката ви има ли? А д-р Кригсман има. В нея можете да прочетете, че той е известен със своите оспорвани (controversial) и силно критикувани изследвания, с които се опитва да покаже, че ваксината срещу морбили, заушка и рубеола причинява аутизъм и други болести. Обичам я тази английска думичка controversial. Използват я например за Джеремая Райт – любимия свещеник на американския президент, прочул се с твърдението си, че САЩ са си заслужили атаките от 11. септември. Щом сдържан източник като Уикипедия нарече някой доктор „controversial“, можете да сте сигурни, че е шарлатанин от класа, който вече е изритан откъдето може и само чака призовка от прокурора, ако вече не я е получил. А идването на такъв височайш гост в България сигурно е в отговор на призив „Шарлатани от всички страни, съединявайте се!“.

От конкуренцията в „Токуда“ д-р Кригсман седна „На кафе“ с Гала по Нова телевизия, та целият български народ да бъде осенен от неговата благодат. Дължа благодарност на свекърва си, която попадна на предаването, геройски го изгледа и после ми го преразказа (аз не съм го гледала лично). Общо взето, д-р Кригсман един час обяснявал как неврологичното увреждане аутизъм се дължало я на храносмилателната, я на имунната система, я на отравяне с тежки метали, как ваксините били виновни, как аутистчетата трябвало да се подлагат на колоноскопия и вземане на биопсия (инвазивна и съвсем не безопасна процедура) и как по неговия метод аутизмът, описван във всички медицински учебници като нелечим, можел да се излекува. И в края на този час господинът заявява: „Ние не лекуваме аутизъм, ние лекуваме стомашно-чревни болести!“ Ха-ха-ха. Западните шарлатани винаги вмъкват такава уговорка (disclaimer), за да избягнат тежката ръка на закона. Д-р Кригсман не е знаел, че по нашите краища законът е малко нефелен и всеки може да си лъже на воля без каквито и да е уговорки.

За жалост Гала – тази гордост на българската журналистика, наистина успя да направи реклама на американския доктор-мошеник. Можете да видите съответната тема във форума на BG-Mamma. Аз имах сили само да погледна първата страница отгоре-отгоре. Звучи ми като хор от кръговете на ада, в който лековерието се подсилва чрез положителна обратна връзка, докато се подхвърля от една отчаяна душа на друга. Но тези, които наистина са в кръговете на ада, са децата (и възрастните) с аутизъм. Не заради самия аутизъм, а заради нашето отношение.

Какво имам предвид? Представете си, че имате увреждане – да кажем, сляп сте или краката ви са парализирани. Представете си, че обществото не иска да се нагажда към вашето увреждане, не иска да ви осигурява брайлови книги или инвалиден стол, а вместо това иска да прогледнете или да проходите. Внушава ви, че ако не успеете да постигнете това, вие нищо не струвате, не сте пълноценен човек, не е ясно човек ли сте изобщо. А сега си представете, че вашите близки, на които сте принуден да разчитате не само заради увреждането си, а и заради крехката си възраст, вместо да откликнат на истинските ви нужди, се чудят как да ви излекуват. Слагат ви на диета без хляб, млечни продукти и всичко, което обичате, и се заклеват, че благодарение на диетата вие вече различавате светло от тъмно или малко сте мръднали палеца на левия си крак. (Имам предвид прочутата диета без глутен и без казеин, която ни най-малко не смекчава проявите на аутизма освен с ефекта на плацебото, но затова пък лишава децата от калций и така им изтънява костите.) Освен това вашите близки ви водят при някой шарлатанин да ви трови, застрашавайки живота ви, уж че пречиства организма ви от тежки метали. Водят ви при друг шарлатанин да ви боде червата, пак застрашавайки живота ви. Подлагат ви на всякакви опити, които дори не са част от законни експериментално-медицински изследвания. Разкайват се за ваксините, които уж са допринесли за състоянието ви, и се заклеват да не ваксинират сестричката ви – което вие възприемате като намек, че предпочитат тя да умре от морбили, отколкото да прилича на вас.

За жалост в момента нямам време да напиша сериозен текст за аутизма, което явно се налага. За тези, които знаят английски, препоръчвам първо откровения разказ на д-р Джеймс Лейдлер как сам се е подлъгал по шарлатанството, отчаян от диагнозата „аутизъм“ на двете му деца, а после блога на „Прометей“ – молекулен биолог и баща на дете с аутизъм. А междувременно на всички, който се грижат за деца или възрастни с аутизъм, пожелавам бодрост, здраве, физическа и душевна сила – и умната!

П.С. В горния текст съм допуснала грешка – при Гала е бил не д-р Кригсман, а негова дружка, д-р Анджу Усман, също участник в конференцията. Разбрах това от BG-Mamma. Свекърва ми не се беше постарала да запомни името на „американския гастроентеролог“, а нима аз можех да допусна, че са ни били доставени двама американски шарлатани едновременно? Така е, като човек разчита на информация от втора ръка. Трябва да питам за пола на доктора – Криксман е мъж, Усман е жена. Виновата съм. Но това не прави тезата ми невалидна, напротив, подсилва я. Д-р Усман има пряка вина за смъртта на 5-годишния Абубакар Надама. Именно Усман го праща при д-р Кери с препоръка за „лечение“ с отровата ЕДТА, която убива детето. Сега Абубакар няма аутизъм, но каква полза от това? Нека майките и бащите преценят дали искат акъл от доктор, предписал на увредено дете убийствено „лечение“, или предпочитат децата си с аутизъм, но живи.

П.П.С. Грешката се оказа вярна – и двамата доктори, Кригсман и Усман, са били при Гала. Явно сме свидетели на сериозна кампания :-(.

123 коментара to “Към шарлатаните от всички страни: Долу мръсните лапи от аутизма!”

  1. Асен Says:

    В подкрепа на написаното по-горе пускам нещо от интернет форумите:

    „Ако напишете името на Dr. Arthur Krigsman в търсачката на Google, ще излязат редица публикации, от които ще узнаете, че лекарската му практика в САЩ е поставена под въпрос поради научно необоснованото му твърдение, че аутизмът се предизвиква от ваксините. Това твърдение е оспорено от всички лекари, които работят в тази област и след няколкогодишно проучване Върховният съд на САЩ излиза в края на 2010г. с официално становище, че няма връзка между аутизма и ваксините. Съдружникът на д-р Кригсман е лишен от право да упражнява лекарска професия и съвместната им клиника за аутизъм The Thoughtful House e закрита. Самият д-р Кригсман е бил разпитван от сенатска комисия и е признал, че стомашно-чревните проблеми на изследваните от него деца не е задължително да са свързани с аутизма, тъй като такива проблеми се наблюдават и при неаутистични деца.

    Жалко е, че „Нова ТВ“ и Гала се оставиха да бъдат въвлечени в една схема, която цели единствено да измъква пари от отчаяните родители на болни деца.
    Би било добре някой да разследва дейността на г-жа Ламбовски и нейния т.нар.Център за аутизъм – има ли тя ценз да предписва лечение; защо заблуждава родителите, че свръхдозите от витамини са абсолютно безвредни, след като те могат да са токсични; защо заблуждава родителите, че в резултат на това „лечение“ синът й е отбелязал „изключителен напредък“, след като момчето е на 11 г. и все още не говори и не на последно място – има ли разрешение да продава(при това на абсурдно високи цени) витамини и хранителни добавки, които внася от САЩ.

    Би било добре г-жа Ламбовски да обясни и в какви лични взаимоотношения се намира и се е намиралав близкото минало с г-н Нико Тупарев и имат ли тези лични взаимоотношения връзка с неизменното участие на нейния център във всяко благотворително предаване на Тупарев.“

  2. Милена Никифорова Кънчева Says:

    Прекрасно сте го написали.
    Премерено, логично, информативно. На всички да стане ясно!
    Благодаря за хубавото пожелание, да ви се връща:D

  3. mayamarkov Says:

    Благодаря и аз!

  4. marsoft Says:

    Обявиха ме че инскам да си излекувам детето и куцо и сакато ми обясняваше как са лекували при Гала аутизма и аз какво още правя та не съм пред Токуда. Когато излекуват шизофренията с лекарства и добавки за болки в корема тогава и аутизма ще го излекуват. Все пак в миналото аутизма и шизофренията са били свързвани

  5. Marfa Says:

    Колко се радвам, че в цялото цунами от анти-ГМО-та и противоваксинни сдружения на загрижени родителки, които иначе и с пистолет в челото не могат да си напишат името правилно и е неясно как са изкласили основното си образование, току вземе, че се появи нещо такова.

    Да, ваксините естествено могат да доведат до странични ефекти (колкото и да е странно, всъщност аутизмът не е сред тях или поне няма категорично научно доказателство да е сред тях), но странични ефекти може да предизвика буквално всяко лекарство. Наскоро една позната – млада права здрава жена на 32 – се спомина, защото се оказа, че била алергична към една от съставките в хххххх*, пък тя не знаела. И ето на, от една нищо и никаква ангина в начален стадий жената остави дъщеричката си сираче.

    Ваксините действително могат да доведат до странични ефекти в някои случаи, като например при майка ми, която са я ваксинирали против туберкулоза, докато е била болна от грип и сигурно Господ я е спасил, но антиваксиноманията, подета от основно от безотговорни, некомпетентни и нехаещи за бъдещето на децата си родители, е изкристализирала форма на абсурда в най-чистия му вид.

    Ми да спрем ваксините. Светът и без това си е пренаселен. Нека отново плъпнат епидемии от коклюш и морбили, нека стотици хиляди хора останат напълно парализирани, имам предвид съвсем напълно, без възможност да дишат дори без машинна помощ, но пък да са в пълно съзнание, щото майка им, която трудно успява да прочете някоя по-дълга дума, без да си вземе почивка, е била достатъчно компетентна, за да знае, че така е спасила детето си от „алотизъм“, както една персона веднъж нарече опасното заболяване пред доста голяма аЛдитория.

    А ти, Майче, наистина напиши сериозен текст за аутизма, защото явно наистина се налага. Макар да не мога да си представя, че аудиторията, за която ще е предназначен, ще успее да го прочете и да го осмисли, все пак наистина дай и някакъв професионален поглед върху проблема, който напоследък е налазил де що има за налазване – фейсбуци, блогове, телевизии и какво ли още не.

    Поздравления за публикацията!

    ––––
    *Написах името на лекарството, но го изтрих. Не желая да стана причина за поредния лов на вещици. Наш семеен приятел по подобен начин преди години почина от алергична реакция към упойка на зъболекарския стол, съпругът на шефката ми е мъртъв за секунди, ако го жилне пчела и винаги си ходи със спринцовка в джоба и пр. Има случаи на хора, загинали заради незнанието си, че са алергични към аналгетици.

  6. Наталия Ангелова Says:

    Съгласна съм с всичко написано, но какво им остава на „бедните“ родители, които имат деца с аутизъм (и други проблеми), когато няма никаква официална, смислена информация по проблема. Когато държавата и всички „специалисти“ са абдикирали от задълженията си. Всеки вакуум трябва да бъде запълнен – природен закон. Това отваря място за всички шарлатани и псевдолечители. Ако наисина имате познания по въпроса, а не си запълвате просто времето като пишете критични статии (6533 символа текст – явно имате време, въпреки, че твърдите, че нямате: „За жалост в момента нямам време да напиша сериозен текст за аутизма, което явно се налага.“ , моля напишете нещо полезно, което да помогне на тези нещастни родители, а не само да присъствате в пространството с коментари, които не водят до нищо. Имам племенник с аутизъм и темата наистина ме вълнува.

  7. Marfa Says:

    Честно казано, последният коментар ме смущава. Не разбирам в какво се обвинява авторката. Да, имала е време, за да напише текст от две страници, в който да изрази накратко принципната си позиция, но е нямала време, за да преведе, систематизира и предаде в общодостъпен вид огромната по обем достоверна и научна информация, касаеща въпросното заболяване, която иначе я има в изобилие, но често е писана на висок научен език и е нормално да не е разбираема за всеки средностатистически човек.

  8. mayamarkov Says:

    Браво, Марсофт! Много благодаря, Марфа, теб си те бива както винаги!
    Към Наталия: Притесни ме твърдението ви, че коментари като моя „не водят до нищо“. В този пост пиша срещу неща, които са опасни за децата с аутизъм, а едно от тях – кампанията срещу ваксините – е опасна за цялото население. Не мога да се съглася, че е безполезно да се пише срещу тези опасности, които си навличаме сами. Напротив. Хвана ли някого да трови умовете на гражданите, чувствам се като холандец, видял вода да се процежда през пролука в дигата. Т.е. макар уж да нямам време, намирам.
    Като биоложка разбирам научната литература и научните въпроси по-добре от средностатистическия човек (още повече, че чета свободно английски). Но това не ми дава „специални познания по въпроса“ за аутизма. Доколкото имам такива познания, те идват от личната ми гледна точка – донякъде подобна на вашата. Бих предпочела за аутизма да пишат лекари, терапевти, педагози, които работят с аутистите. Също и хора с увреждания (вкл. самите аутисти) и организациите, които ги подкрепят. Но тъй като гореизброените не се захващат, наистина ще се захвана аз. Местя задачата от края в началото на дневния си ред :-).
    Не бих казала, че всички специалисти са абдикирали от задълженията си. От моралното задължение да заемат публична позиция в тази обстановка – да. Поне аз не знам някой да го е сторил. Но много специалисти обучават деца с аутизъм и съвестно си вършат работата. Друг е въпросът, че вероятно не стигат за всички нуждаещи се.
    Какво да правят родителите на деца с аутизъм – първо, да се адаптират към факта, че детето им е с аутизъм. Да го приемат такова, каквото е. Второ, да се успокоят. Да знаят, че не носят никаква вина за състоянието на детето си, нито пък е имало нещо, което са били длъжни да направят, а са изпуснали срока.
    А какво конкретно трябва да правят – има много неща, нито едно от които поотделно няма съдбоносно значение. При ясно изразен аутизъм трябва да осигурят официална диагноза. В София това се прави в Детската психиатрична клиника „Св. Никола“. Оттам ще насочат детето към програма за обучение, каквато сметнат за подходяща. Освен това диагнозата ще позволи на родителите да използват някои облекчения, които им дава законът – поне се надявам да е така.
    Ако аутизмът е в лека форма, родителите могат да предпочетат да не слагат етикет на детето и да опитат да се справят сами. Добре е детето да ходи в обикновена детска градина. Непременно да се води на логопед – поне от време на време. Ако фините движения никак не се получават, рехабилитатор може да помогне. Препоръчва се и физкултура. Но всичко това помага само ако детето го харесва.
    Това са най-общи препоръки, написани набързо. Когато става дума за конкретно дете, трябва да се знаят много неща. На каква възраст е? Как се е развивало неговото състояние? Какво е – класически аутизъм, синдром на Аспергер или друга форма? Доколко е изразено? Съпроводено ли е с умствено изоставане или друго увреждане? Детето говори ли? Как общува? Трудно е да се препоръча подход, който да важи за целия спектър на аутизма – от детето с Аспергер, което не може да разговаря „нормално“, но може да изнесе лекция за динозаврите, до детето, което на 8 години още не говори и трябва да се търси друг начин за общуване.

  9. За аутизма, част 1: Що е нормалност « Моето ъгълче Says:

    […] своя пост от 11. януари, в който призовах шарлатаните от всички страни да си […]

  10. Teodora Todorova Says:

    към авторката на този блог, както и към по – голямата част от коментиращите …. вземете и попрочетете малко повече преди да почнете да пишете за неща от които очевидно нищо не разбирате …. и престането да наричате родителите на децата с неврологични симптоми диагностицирани с аутизъм “ горките “ ….

  11. Teodora Todorova Says:

    Мая, понеже виждам че сте биолог и учен, ако наистина ви интересуват проблемите с аутизма … може ли , не може ли да се лекува … има ли физиолигични причини за появата на аутистичните симптоми и така нататък , ако искате разгледайте тези статии от този линк .. http://web.mac.com/rblaylock/Russell_Blaylock_M.D./Published_Papers.html
    това е много малка част от тоновете информация която циркулира онлайн …
    http://en.wikipedia.org/wiki/Psychoneuroimmunology
    ако се поровите в тази област ще намерите информация как и защо аутизма има физиологична причина … и каква е ролята на имунната система в това така наречено “ психично “ заболяване ..
    http://www.autism.com/fam_aar_2010_toc.asp
    и това е последния линк , където можете да се запознаете с най- новите изследвания и теории в областа на така наречените биомедикал терапии които може да не са панацея и 100% ефективни, но при всички положения не са шарлатански …
    съжалявам, че няма да мога да се включа в по нататъшните коментари, но за съжаление не разполагам с време за това … с най- добри чувства всичко добро от мен …

  12. mayamarkov Says:

    Теодора, макар лично да не съм участвала в научни изследвания върху аутизма, чета такива от години.
    Разбира се, че аутизмът има физиологична основа – нещо повече, в мнозинството от случаите има генетична основа. Но това не означава, че се поддава на биомедицинско лечение.
    Биомедицинските лечения СА шарлатански. Те се основават на отхвърлени теории, не дават подобрение (освен плацебо-ефект), а повечето от тях дори не са безвредни – с една дума, зловещо явление в нашия уж цивилизован свят. Някои от лечителите, които ги прилагат, са съзнателни шарлатани, а останалите заблуждават и себе си, но това едва ли ги оправдава.
    За „горките“ съм съгласна с Вас – тази дума изразява отношение, точно обратното на това, което ми се иска да видя.

  13. mayamarkov Says:

    Не знам кой нарича аутизма психично заболяване – от десетилетия насам никой, който е малко от малко запознат с въпроса, не би използвал този израз. Аутизмът е вродено разстройство на развитието, засягащо нервната система (не имунната, не храносмилателната, не… – допълнете).

  14. Daniela Says:

    Гледах днес (27.06.2011) в предаването на Гала „На кафе“ една жена с очевидно шизофреничен вид на име Мина Ламбовски, която изговори толкова глупости на тема детския аутизъм, че можеше да е смешно, ако не беше престъпно. Не знам кой допуска такива особи до националния ефир, но все пак мисля, че е недопустимо някой да се изтъпани по телевизията и да обяснява какъв поразителен ефект дават върху болни дечица „терапии“, които отдавна са забранени с решение на Върховния съд в САЩ. Грамотните родители могат да влязат в интернет и да прочетат за какво става дума, но все пак ще има и такива, които ще приемат за чиста монета твърденията на тази шарлатанка. И кой ще бъде отговорен за това? Гала, „Нова Телевизия“ или най-вероятно … никой!

    Отделно от това, понеже съм медицински работник с двадесетгодишен стаж, не можах да не обърна внимание върху параноидното поведение на въпросната Мина Ламбовски – постоянно шарещия поглед, натрапчивото клатене на тялото напред-назад и настрани, както и увереността й, че може чудодейно да лекува тежки заболявания, сами по себе си са достатъчно основание да разпозная в нея психиатричен пациент. Няма лошо, ама нека се лекува жената, а не да се изживява като „Доктор Куин, лечителката“.

  15. Десислава Николова Says:

    Аз бих искала да задам един въпрос :
    Кои са добрите специалисти в България ?
    На кого мога да разчитам да диагностицира детето ми правилно ?
    Благодаря предварително!

  16. mayamarkov Says:

    Професионалистите, които поставят диагнозата, са в Детска психиатрична клиника „Св. Никола“ към Медицинския университет – София. Освен тях бих могла да препоръчам проф. Ачкова от Медицински център „Гургулят“. Също и д-р Атанас Мангъров, който не е детски педиатър, а педиатър, но има голям опит и здрав разум.

  17. Димитър Екимов Says:

    Случайно попаднах на тази дискусия, докато търсех информация за аутизма в различни български сайтове. Според мен проблемът е в това, че за родителите на деца с аутизъм понякога е много трудно да приемат заболяването на децата си и най-вече отклоненията в психическото им развитие. Някои считат това за срамно и предпочитат да приемат, че децата им просто имат гастроинтестинални проблеми. Още по-трудно им е да приемат, че в повечето от случаите заболяването е генетично обусловено.
    За съжаление жената, за която се говори в по-горния пост, г-жа Мина Ламбовска, е тъжно потвърждение на всичко това. Намирам за престъпни твърденията й, че аутизмът може да се „излекува“ със скъпи и ненужни гастроскопии, последвани от „терапии“ с абсурдно високи и токсични дози от витамини, при положение, че при собствения й син това „лечение“ не е дало никакъв ефект, и то при наличието на стотици деца-аутисти у нас, които в резултат на конвенционалната терапия са успели да подобрят състоянието си дотолкова, че да посещават обикновени училища. Още повече, че майката на Мина Ламбовски се лекуваше дълги години от шизофрения и неведнъж е лежала в специализирани клиники – факт, който сам по себе си говори още веднъж, че аутизмът има генетичен компонент и е безсмислено да се говори за гастроинтестинални „терапии“. Не знам под чии чадър Мина Ламбовска развива мащабна търговия с хранителни добавки, при това нерегистрирани за внос у нас, и измъква хиляди левове от родители на аутистични деца за „консултации с американски специалисти“! След като съпругът й, бившият депутат Димитър Ламбовски, откри първото у нас частно гробище за милионери, сега явно са решили да изкарат пари и от нещастието на собственото си дете!

  18. Румяна Says:

    Предполагам, че днешното предаване на тази тема в „На кафе“ ще отприщи още дискусии. Аз не искам да съм крайна. Според мен Мина Ламбовски искрено си вярва, че безказеиновата и безглутеновата терапия лекува аутизма, но това не е така. Дори д-р Кригсман не твърди, че причината е в стомашночревните проблеми. Има много деца, които не са провеждали диета ти са постигнали значителни успехи – дори са вече в масови училища благодарение на занимания с погопеди и психолози и поведенческа терапия.

  19. V. Says:

    За съжаление Вашият призив към шарлатаните „Долу мръсните лапи от аутизма“ явно е останал нечут от институциите. Въпросните шарлатани продължават необезпокоявани от никой да трупат пари от детския аутизъм.

    Във в.“Дневник“ тези дни прочетох следното: “ Фонд за терапии за деца с аутизъм беше учреден днес от Фондацията „Стъпка за невидимите деца на България“ и сдружението „Тацитус“. Фондът ще набира средства чрез sms кампания, благотворителни концерти, търгове.“

    Да, учредител на фонда е именно сдружение „Тацитус“ (доскоро регистрирано само като ООД Тацитус с едноличен собственик Мина Ламбовски), което скандалната г-жа Ламбовски използва като параван за търговската си дейност. Явно добри пари се изкарват от рекламирането на американски лекари без лицензи, които идват тук за по ден-два, лъжат родителите, че с гастроскопии и витамини ще излекуват децата им от аутизъм, и им прибират по 5-6000 долара. Хората с право се съмняват, че голяма част от тези суми отива в джоба на Мина Ламбовски, която играе ролята на търговски агент на въпросните лекари- „чудотворци“.

    А сега госпожа Ламбовски е решила да създаде и специален фонд, в който граждани, фирми и държавни институции да правят дарения, като първоначалната и цел била да събере един милион лева! С които, рабира се, ще се разпорежда ТЯ като учредител на фонда. Преценката на кои точно деца-аутисти да отпуска помощ ще бъде също нейна. Е, сигурно и съпругът и, ексдепутатът Димитър Ламбовски ще бъде част от схемата, поне зад кадър, защото той вече има богат опит с присвояване на средства. Само преди месец гръмна неговата пирамида – частното гробище в Бояна, в което г-н Ламбовски продаваще гробищните места по 8 000 евро (явно сем. Ламбовски не искат да си губят времето и работят с мащабни цифри). Измамените богаташи останаха с пръст в уста, когато Ламбовски обяви фалит! Явно сега семеен фонд ще си прави човека с помощта на предприемчивата си съпруга!

  20. asbeni Says:

    Аз също смятам,че Мина Ламбовски е шарлатанка!Аз имам дете с аутизъм и когато ѝ се обадих да ми запише час за детето тя ми каза първо да си купя книгата:специални диети за специални деца:, да я прочета и тогава да се обадя.Така и направих.Когато се обадих пак ми каза ,че е заета и няма свободни часове,когато има свободен ще ми звънне.Тя не звънна аз я потърсих отново , да ми обясни поне къде се намира центъра да отида да го видя, но тя отказа.След това не вдигаше тел.Незнам какво да си мисля.Аз искам детето ми да има напредък,но тоѝ е много бавен.Мина Ламбовски заявява при Гала,че за 3 дни ще приобщи едно дете , с което е рабетено година!……:)

    • mayamarkov Says:

      Стойте настрана от г-жа Ламбовски и от всеки друг, който обещава фантастичен напредък! И от всеки, който иска да „помогне“ на детето Ви, като Ви раздели от парите Ви!
      Детето Ви не се нуждае от специална диета и тя няма да му помогне. Нуждае се от пълноценна и разнообразна храна като всяко друго дете. Разликата между него и типичните деца е в нервната система, не в храносмилателната или имунната система. Не го лишавайте от ключови храни като мляко или хляб. Ако подозирате, че определена храна му се отразява зле, говорете с лекаря му и се обърнете към специалисти по храненето и алергиите – педиатърът ще Ви насочи, а НЕ към самозвани „специалисти“ по аутизма!
      Трябват му хора, които да го обучават, логопед, както и много разбиране. Вие му го осигурявате, нали? Това е. Не си мислете, че има още нещо, което сте длъжна да му дадете, макар световната наука още да не го е открила. Детето Ви не е „болно“, за да търсите лечение. Трябва да търсите комуникация с него, да може да Ви даде знак и Вие да го разберете, ако нещо го боли, ако е гладно и т.н. Докато расте и бива обучавано, то ще напредва със своята собствена скорост. Нито детето Ви, нито Вие трябва да се чувствате виновни, че то е различно от типичните деца.

  21. asbeni Says:

    Благодаря Ви ,mayamarkov за написаното!Искам да добавя, че сме я пробвали тази диета“без казеин и глутен“,но никакъв ефект.почти една година съм я прилагала.Г-жа Ламбовски показва само едни и същи 2 деца,който всъщност може въобще да не страдат от аутизъм.Радвам се ако има толкова бързо напреднали деца,но се съмнявам.За съжаление малко са хората,който могат да си позволят качествени грижи за децата с аутизъм в България.Аз съм сигурна, че всеки един от нас се лишава от много неща за да подсигури обучение за детето си,……:)

  22. Родител Says:

    Не искам да отчайвам никой, но кагато детето ви с диагноза ранен детски аутизъм стане на 16 год. и отидете на телк ще се окаже , че след навършване на тази възраст вече няма възможност да е с това „заболяване“, просто липсвало в регистрите.
    А относно лечението на аутизма и „сензационните“ резултати на някои спецеалисти просто не вярвайте на никой, ако наистина излезе нещо което ще помогне на децата ни то ще излезе в уважавани научни публикации, а не при гала или в някой жълт вестник.

  23. VLaD Says:

    Набодете се с по 300 ваксини, себе си и децата си, щом настоявате. Направете се на таралежи, все ми е тази. На мен и моите деца недейте да леете мозък. Нали сте защитени? Какво сте ми завили на умряло???

    • mayamarkov Says:

      Защо Вашите деца трябва да страдат заради Вашите убеждения?

      • VLaD Says:

        По начина по който аз виждам нещата, бих могъл да задам същия въпрос на вас, само че без съжалителния тон. Не ми е жал за вас.

  24. mayamarkov Says:

    Какви са Вашите основания да мислите, че сте осведомен по въпроса?

    • VLaD Says:

      Документи, факти, личен опит. Приятен ден.

      • mayamarkov Says:

        Не Ви ли идва наум, че щом сте на различно мнение по въпроса от цялата световна наука, възможно е да грешите? Има и други документи и факти, и то доста повече от тези, с които разполагате Вие.
        Колкото до личния Ви опит, бих цитирала следното:

        „[i] Родителите-активисти оспорват общоприетото научно познание от гледна точка на собствения си опит и резултатите на собствените си изстрадани проучвания. Но тези два източника на познание могат да подведат и вярата в тях може да навреди на децата с аутизъм и техните семейства. Ако – като мен – имате дете с аутизъм, това ви позволява да говорите с авторитет какво е да си родител на дете с аутизъм, но не ви дава никакви научни прозрения, свързани с аутизма.[/i]“

        Цитатът е от статията на д-р Майкъл Фицпатрик „Когато шарлатанството убива“, по повод на смъртта на 5-годишния Абубакар Тарик Надама в резултат от убеждението на майка му, че аутизмът му е резултат от ваксина. Цялата статия тук:
        http://www.spiked-online.com/index.php/site/article/641/

      • VLaD Says:

        Вашият един случай от вашата статия срещу моя един милион.
        http://bit.ly/KfI5z3
        Аз също съм родител на дете аутист.
        Но имам и други две – перфектно развиващи се деца, от същите родители, без ваксини. Да разсъждаваме ли логично, или да хвърлим всичко на кучетата на емоцията?

  25. mayamarkov Says:

    Вие разсъждавате въз основа на анекдотични данни. Недоверието към анекдотичните данни е основна характеристика на модерната наука.
    Има милиони случаи на деца аутисти с ваксинирани перфектно развиващи се братчета и сестричета. Според статистиката вероятността братче или сестриче на аутист да принадлежи също към аутистичния спектър е около 10%, а да НЕ принадлежи – съответно 90%.
    А има и много родители на аутистчета, решили като Вас да не ваксинират следващите си деца, но нямали Вашия късмет.
    http://leftbrainrightbrain.co.uk/2011/08/internet-survey-shows-high-autism-rate-in-unvaccinated-children/
    Надявам се Господ да пази неваксинираните Ви деца от детски паралич (трябва ли да обяснявам, че това е лошо нещо?), от морбили (смъртност около 1 на 1000, без да броим ужасното усложнение, показано тук: http://justthevax.blogspot.com/2011/11/another-sspe-case-angelina-is-dying.html), от заушка (нередки усложнения: менингит, при момченцата – орхит), от коклюш, от нелечимия хепатит В и всички други „прелести“ от имунизационния календар.
    Също така надявам се Господ да пази всички, които са около децата Ви. Напр. да не се случи бременна жена да е около някое от децата Ви точно когато то кара рубеола. Или да не се случи бебе да се зарази с морбили от някое от децата Ви. При последната епидемия от морбили в България починаха и бебета на възраст под 1 месец. На тях, разбира се, изобщо не им се е полагало да са имунизирани срещу морбили (тази сериозна и тежка ваксина се прави сравнително късно – малко преди при много от аутистите аутизмът да стане видим; оттам и митът, че ваксината причинява аутизма). Бебетата биват защитавани от морбили чрез ваксиниране на ОСТАНАЛИТЕ граждани. Онези бебета, които умряха от морбили, са жертви на някой чужд родител, който е решил да не си ваксинира децата. Най-вероятно ром, убеден, че ваксините са заговор на белите българи да направят ромите стерилни. Не се и съмнявам, че тези роми имат цяла сбирка от анекдотични свидетелства – познати, които не могат да заченат и са били ваксинирани.
    Впрочем родителите на малкия Абубакар са завели дело срещу доктора, убил детето им. Вярвам, че те са имали добри намерения и са искали детето им да стане „нормално“, а не мъртво. Били са подведени и в крайна сметка им е „паднала стотинката“, макар и късно.

  26. mayamarkov Says:

    Вие разсъждавате емоционално, а не логично. Предполагам, че освен ваксините има и много други фактори, по които животът на най-голямото Ви дете се различава от този на двете по-малки. Сигурно има човек, който го е видял като бебе, а не е видял по-малките братчета/сестричета. Защо да не кажем, че лошите очи на този човек са причина за аутизма?
    Но Вие решавате, че причината са ваксините – с точно толкова доводи. Причината е, че стотици шарлатани и стотици хиляди подведени от шарлатаните хора (много от тях във Вашето положение) пишат в Интернет и Вие сте прочели писанията им.
    Впрочем един от шарлатаните с най-голяма „заслуга“ за кризата около аутизма и ваксините преди това се е опитвал да изкара ваксините виновни за целиакията (болестта на Крон):
    http://photoninthedarkness.com/?p=209
    Интересни са коментарите към този пост. Коментаторът Брайън посочва: „(След като грешките на изследователя във връзка с целиакията биват разкрити).. той е бил принуден да се насочи към нещо друго.“ Авторът на поста отбелязва: „Това е правдоподобно обяснение – чудя се защо не е сторил същото, когато установената от него връзка между морбили и аутизъм започва да се разпада. Предполагам, че е бил така боготворен от родителите (на деца-аутисти), че не е можел да даде заден ход. Съмнявам се пациентите с целиакия да са се отнасяли към него дори с частица от това обожание.“

  27. Отворено писмо до невежите родители « Моето ъгълче Says:

    […] пред един опонент, който написа такъв коментар към мой пост, циганите със сигурност също могат да цитират […]

  28. kalina Says:

    Какви смешници и наивници!Чакат световната научна общност да признае или открие нещо си!Ако бяхте достатъчно умни,знаещи и пр.,щяхте да се досетите,че индустрия за милиарди-ваксини,подлъгващи ни от официалната медицина лекарства и пр.,току така няма да си признае нищо,нито ще открие нещо…сещате ли се защо?

    • mayamarkov Says:

      Ваксинацията срещу едра шарка беше прекратена. Гафът с талидомида беше признат. В Япония след усложнения, дължащи се на лоша партида ваксини, беше прекратена ваксинацията с MMR – макар да не мисля, че това беше добра идея.

  29. История на познанията за аутизма, част ІV « Моето ъгълче Says:

    […] при DAN!-докторката Анджу Усман, която впоследствие ощастливи и България със съвети как да си лекуваме аутистичните деца. Тя ги […]

  30. Десислава Васева Says:

    Момичета,д-р Стефан Ковачев е голям шарлатанин.Имах болежки в областта на половите органи.Отидох при него и той ми каза,че имам невероятна инфекция,която овреждала половите пътища..освен това съм имала човешки папилома вирус,но най-стресиращото за мен беше,че имам и огромна 30мм.миома и трябвало да се оперирам скоро при него,но той не работел със здравната каса.И всичко това останови от видеозона до магарето.Взе ми 50 лв.за прегледа.Аз съм на 25 годишна възраст и нещата,които ми каза бяха адски плашещи за мен.Освен това започна да ми казва как можело на такава възраст да водя толкова безразборен начин на живот(имам приятел вече 2 години и не съм излизала с друг мъж през този период от време).След това отидох на стария си гинеколог(,който беше в почивка и за това реших да пробвам с друг гинеколог).Той ми направи цитонамазка и изследвания,но каза,че съм напълно чиста.Д-р Стефан Ковачев искаше да ме оперира само и само да изкара пари,което е нелепо.Не може така да се подиграва с човешкото здраве.Разбрах,че оперирал някаква жена,на която не й казал,че не я е зашил и като се прибрала шяла да почине от кръвоизлив.Нямам думи.Да нямаш доверие на лекари.Повечето са невероятни шарлатани.Аз попаднах на такъв и се опарих.Добре че пожелах да чуя мнението и на друг специалист и да си направя изследвания,защото щаха да ме оперират без да имам здравословен проблем…

  31. История на познанията за аутизма, част V « Моето ъгълче Says:

    […] е правил науката на негов гръб. (Американските лекари, които бяха дошли в болница “Токуда”, също са вманиачени на тема “ваксини – черва – […]

  32. Цвета Says:

    Мая Марков, моля отговорете на един въпрос: Защо аутизмът се проявява именно след МПР ваксината? Този факт е известен на всички. И какво именно причинява морбилният вирус? Не е ли мозъчно увреждани в някои случаи? А във ваксината вирусът е жив, нали така? В истерията покрай живака и другите отрови във ваксините, този аспект защо ли се пренебрегва?

    • mayamarkov Says:

      Ако не е в много тежка форма, аутизмът не се забелязва през първата година. Нормалните бебета не говорят също като аутистичните, а аутистичните бебета още не подреждат играчките си, защото на тази възраст още нямат нужното умение. Така родителите и лекарите забелязват отклонение от типичното развитие през втората година… когато идва редът на ваксината МПР!
      Не съм пренебрегнала въпроса за МПР и аутизма, просто не може всичко да се напише в един пост. Съмнявам се, че ще Ви убедя (или дори, че ще поразклатя явно съществуващото Ви твърдо убеждение), но съм писала доста подробно тук:
      „История на познанията за аутизма, част V“

      История на познанията за аутизма, част V

  33. Цвета Says:

    Въпрос на лични наблюдения е. Бебе, което до 1 година гука и се опитва да говори, след МПР млъква. И само вика. Аз също не мога да ви убедя, че това е факт, но за мен е, защото нещо става при някои деца след тази ваксина. Смятам я за опасна. И въпреки, че на едното ми дете е поставена и слава богу нищо лошо не се е случило, на второто няма да позволя да я поставят. Личното ми мнение, че някои деца могат да понесат живия вирус от ваксината, но други- не. От това следва, че ако детето преболедува морбили, няма да му се случи нищо лошо, но ще придобие имунитет завинаги. Последната епидемия в България от морбили доказа, че ваксината не е ефикасна, защото имунизирани възрастни се разболяха. И както на всички е известно, тогава болестта се кара по- тежко, отколкото в детска възраст. Какъв е смисълът тогава от имунизацията?!

  34. mayamarkov Says:

    Започвам отзад напред: Последната част на коментара Ви е изцяло погрешна. Най-тежко карат морбили бебетата, с най-висок процент усложнения и най-висока смъртност. Кой Ви каза, че „ако детето преболедува морбили, няма да му се случи нищо лошо“? Може да му се случат много лоши неща. Може дори да не „преболедува“, а да умре, както се случи с някои българчета преди две години. Морбили е ужасна болест, която убива. Затова дори хора като Уейкфилд (Вие изобщо проследихте ли линка, който Ви дадох?) не смеят да препоръчат отказ от ваксината срещу морбили.
    Аз напълно Ви вярвам, че дете, което е гукало и може би дори е казвало отделни думички, на година и нещо е млъкнало и само е викало. Малко преди това е била поставена МПР-ваксината. Това са фактите, на които напълно вярвам. Това, което оспорвам, е теорията Ви, че ваксината е причина за наблюдавания у детето регрес. Последователността във времето не означава непременно причинна връзка.
    Много деца на възраст между 1 и 2 години регресират, губят първите си думички, губят зрителния контакт и уменията си за общуване. Никой не знае защо. Не е от ваксината – в Япония са я спрели и това не е намалило броя на децата с регрес. Повечето от тези деца след по-малко от година възобновяват развитието си. Много от тях са момченца, умни, с ранен интерес към символите, могат да се научат да четат, преди истински да говорят. При тях прогнозата е добра. Дано познатото Ви детенце да е от тях.
    Решавайки да не ваксинирате детето си срещу морбили и заушка, поемате огромна отговорност. Дори ако то не пострада, един ден от здравния си картон може да научи историята и ще разбере, че сте го изложили на истински,сериозни опасности заради недотам уместни страхове. Дори ако ваксината НАИСТИНА причиняваше аутизъм (което НЕ Е вярно), цялата история звучи като „излиза, че е по-добре да умра от болестта, отколкото да получа увреждане от ваксината“.

  35. Иво Харизанов - детски психолог Says:

    Последните изследвания на престижната клиника Майо в САЩ сочат, че при над 95% от аутистичните деца или майката, или друг близък роднина по майчина линия има шизофрения. Тази закономерност е отдавна установена и от френската медицинска школа, която винаги е разглеждала аутизма като подвид на шизофренията. А шизофренията, както се знае, е наследствена. Макар, че все още не е изолиран гена на аутима, за специалистите отдавна е ясно, че става въпрос за наследствено заболяване, предавано по линия на майката. Друг е въпросът, че никоя майка не иска да си признае, че индиректно тя е причината за състоянието на детето си и затова търсят причината я във ваксините, я в пестицидите, я в някакъв „международен заговор“ на световните фармацевтични концерни.

    На фона на това тотално отричане на действителните причини за аутизма паразитират и различни шарлатани, които убеждават родителите на болни деца, че „изцеляването“ им е гарантирано с … приема на „специални“ витамини и хранителни добавки. Всъщност „специалното“ на тези витамини е само това, че струват по няколкостотин лева кутийката. Не, че по нашите аптеки няма същите витамини за по 2-3 лв. опаковката, но вездесъщата Мина Ламбовски твърди, че само тези, които тя внася от САЩ , са целебни, а другите не са!

    А после четем, че в разгара на икономическата криза съпругът на същата Мина Ламбовски построил луксозния жилищен комплекс „Магнолия“ в Бояна, където живее и Сергей Станишев, че и частно гробище за богаташи направил – пак в Бояна. Същата тази Мина Ламбовски от името на специално регистрирания фонд за деца-аутисти обикаля от година фирми, телевизии и банки и събира огромни суми от дарителство. Парадоксът е, че в нейният дневен център за аутистични деца продължават да се обучават само 10 деца, едно от които е нейният син. Останалите плащат по 1000 лв. на месец, а нови не се приемат. Къде отиват тогава парите от дарители се питам?

    • mayamarkov Says:

      Благодаря за коментара!
      Имате ли линк за изследването на клиниката Майо? Знам за връзката между аутизма и душевните болести (не само шизофренията), но се съмнявам, че е толкова силна; дали са включени подходящите контроли? При положение, че шизофренията засяга около 1% от населението, вероятно всеки има роднини с шизофрения, по-близки или по-далечни.
      Някои „гени на аутизма“ са скачени с пола и по правило се предават от майката, напр. гена за чупливата Х-хромозома или дупликацията на гена MECP2:
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2861792/
      Аутизмът обаче може да се наследява и от бащата – например в изумителния случай, в който пет деца с аутизъм са проследени до общ донор на семенна банка:
      http://edition.cnn.com/2008/HEALTH/conditions/04/02/autism.sperm.donor/

  36. radoslav Says:

    Здравейте…виждам,че темата е започната и поддържана от хора,на които им се плаща за тази работа….но те никога няма да излъжат сърцето си….Моля изгледайте как се излекуваха напълно 69 деца и как се разбра къде е причината(потулената,скритата от нас)
    Убеден съм,че след като изгледате клиповете……ще изчезнат 80% от въпросите ви относно Аутизма 🙂




    • mayamarkov Says:

      Който има време за губене, да гледа.

      • radoslav Says:

        🙂
        Мая…искате ли да сложа тук ATEC тестовете на Български деца,тестове правени през три месеца и ако имате 30 секунди време за губене да ги погледнете?Деца,които започнаха лечение по системата на Кери Ривера.
        Няма да ви слагам засега снимки и клипове на топките червеи,глисти и всякакви гадости……които излизат ежедневно от тези деца…..
        🙂

      • mayamarkov Says:

        Как не Ви е срам да се опитвате да подлъгвате хората да си тъпчат увредените дечица с БЕЛИНА?!
        http://scienceblogs.com/insolence/2012/06/11/miracle-mineral-solution-mms-and-autism-apologists-strike-back/
        Вие бихте ли повярвали, че белина може да Ви помогне за КАКВОТО И ДА БИЛО? Но понеже аутистичните деца нямат никаква стойност такива, каквито са, и ако не можем да ги излекуваме, по-добре да ги убием, хайде, давайте белината, пък, ако не свърши работа, можем и с арсеник да опитаме…
        И дори не сте откровен, не казвате „белина“, а „системата на Кери Ривера“, та дано глупавите хора не разберат за какво става дума.

      • radoslav Says:

        Човек може ли да пие белина?
        Питам…..възможно ли е човек да пие Белина и какви последствия би имало?
        Знам какво се опитвате да кажете,но то е напълно абсурдно понеже никой човек физически не може да пие Белина 🙂
        Което означава,че аз и стотици други в България пием нещо друго 🙂
        Не подлъгвам никой,а споделям информация,която излекува много хора,включително и мои приятели от какви ли не ,,неизлечими“ за вас болести….
        Съжалявам да ви го кажа но с всеки ден сянката избледнява и се появява все по-силна светлина….
        Имате право на личен избор да си останете в тъмното Мая.
        Скоро ще има и семинари на тема ММС с Американски лектори и съвсем скоро ще сме заляти от споделяния на изцелени…….
        Има много такива споделяния в момента и изцелените дори си оставят имейл за връзка и всичко се документира….можете да погледнете някои от споделените изцеления от Лаймска болест,хроничен Нефрит,невродерматит,възпалени сухожилия,артрит,дископатия…..но това в момента не ме вълнува толкова,колкото излекуваните напълно вече на днешна дата 90 деца.
        Кери Ривера,която ги излекува ще дойде скоро в България и аз ще ви поканя лично да и се накарате защо е излекувала тези деца с ,,белина“,а не ги остави да се гърчат доживотно в ръцете на традиционната медицина…
        Успех 🙂

      • mayamarkov Says:

        Самият език Ви издава. „Изцелени“… Помня как веднага след свалянето на бай Тошо у нас идваха на талази евангелизатори, обещаващи да изцеляват, рипаха по сцената като Мик Джагър и след това разни ромки хвърляха патерици, танцуваха по същата сцена и твърдяха, че били изцелени.
        „Аз и стотици други в България пием нещо друго… Сянката избледнява и се появява все по-силна светлина…“ Каквото и да пиете (или да си боцкате), съветвам Ви да бъдете мъж и да го откажете – сега!

      • radoslav Says:

        Ахахах като няма накъде отидохме да промиваме мозъците на хората с религията ли Мая?
        Не,не съм религиозен…..вижте,не мога да ви съдя понеже не съм ви носил обувките.Всичко е възможно…възможно е да сте имали трудно детство,после да сте останали рано без родител,после в семейството ви да не са потръгнали нещата,да не можете да свързвате двата края(както 90% от хората в България) и да се е наложило да постъпите на заплата тук за да отговаряте на такива въпроси с главата си,а не със сърцето си.
        Не искам нищи от вас….само ви споделям,че следя темата ММС много дълбоко от година и трябва да ви кажа,че методът ,,от уста на уста“ сработи по невероятен начин и в момента има милиони хора пиещи ММС,има десетки клиники(ако искате линкове ще ви дам),които лекуват с ММС,в България в Родопите наскоро се откри такъв център също,ежедневно срещам хора,които въодушевени разказват за това как са се излекували(дори от рак)…..та исках да ви кажа само,че процесът е необратим.
        Защо ли?Защото Земята е пред колапс и ние всички заедно режем клона на който стоим….но дойде времето да се опомним…
        между другото благодаря,че ми дадохте нотка че следите всяка моя дума с цел изопачаване та да внимавам какви думи използвам…………

      • mayamarkov Says:

        И аз Ви благодаря, че ме осведомявате за някои явления, за които иначе вероятно още нямаше да знам, че са проникнали и на българска земя.

      • mayamarkov Says:

        Напълно Ви вярвам, че не сте религиозен в традиционния смисъл на думата, не приемате Исус за свой спасител, не се опитвате да живеете според Божиите повели и не изпадате в екстаз пред фреските на Микеланджело и месите на Бах (нито пред аналозите им в някоя друга религия). Но за мен Вие сте представител на най-първобитна религия от шамански тип. Както по времето на Сталин хората са били длъжни да го боготворят, така Вие боготворите Ривера. По-добра илюстрация от Вас за „сектата на аутизма“ е трудно да се намери.

  37. radoslav Says:

    Филмите са общо пет…забележете,че между екраните има и едни линкове!!!Те вървят подред!!!

  38. radoslav Says:

    Забравих да допълня за видеото което ми давате като пример….
    То е направено и платено най-вероятно от FDA…..но и това видео не може да спре процеса 🙂
    Аз съм само малка,малка част от този процес…..

  39. radoslav Says:

    http://www.mmsbulgaria.com/2011/04/bbbb.html

  40. radoslav Says:

    клиничните изследвания на Хлорния Диоксид
    http://www.mmsbulgaria.com/2011/04/blog-post_6469.html

  41. radoslav Says:

    ХОРАТА ПО ЗЕМЯТА ПРАВЯТ ИЛИ НЕ ПРАВЯТ НЕЩО САМО ПО ДВЕ ПРИЧИНИ….ОТ СТРАХ ИЛИ ЛЮБОВ
    БУДА

  42. radoslav Says:

    Ахахаха ми те белината я ползвали да пречистват нашата питейна вода бе госпожа 🙂
    Официален документ!!!
    ИНФОРМАЦИОНЕН ЛИСТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

    НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (конц. разтвор, акт. Cl = 5 ÷ 10 %)

    1. Наименование на веществото и фирмата/предприятието

    1.1. Наименование на веществото

    НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (БЕЛИНА) [концентриран разтвор]

    Пре-регистрационен номер по REACH: 05-2114566662-42-0000

    1.2. Употреба на веществото

    Реактив за анализи; като дезинфектант и като избелващ агент; като избелващо средство при пране; за почистване на кухни, бани, керамични и
    фаянсови повърхности; отстраняване на неприятни миризми; за дезинфекция в животновъдството, хранително вкусовата промишленост и санитарни възли, като при употеба се разрежда до желана концентрация с питейна вода; за шоково хлориране на кладенци или водопреносни системи.

    2. Описание на опасностите

    При контакт с киселини се отделя токсичен газ. Предизвиква изгаряния. Да се съхранява при температури под +15oC.

    Вижте….не съм тук да споря със системата/матрицта…..тук съм да споделя информация за ММС и излекуваните деца от Аутизъм,която информация е достъпна за всеки в интернет и не съм я създал аз….

  43. radoslav Says:

    Мая…пак съм тук за съжаление 🙂
    1-Толкова филми и информация сложих тук,че е физически невъзможно да я прегледаш преди поредния си коментар..и то коментар далеч от реалността и темата.

    2-Хората около мен се лекуват с ММС от страшни болести напълно…дай съвет какво да им кажа?
    Да им кажа ли:
    -Ей,какво правите бе,знаете ли че Аптелите така няма да имат милионен оборот?Знаете ли колко аптекарки и други ,,медицински“ лица ще останат без работа?

    3-Изоставаш с информацията относно ВАКСИНИТЕ.
    Преди два дни в Америка се проведе люта пресконференция на тази тема ВАКСИНИ-АУТИЗЪМ и за първи път бяхме свидетели на директни нападки под формата на категорични въпроси от страна на членове на парламента към шефове на FDA и други медицински Асоциации.
    Този път нещата около ваксините достигнаха своя пик….свидетели сме на нещо невиждано-гледайте записа моля!

    Видеото го има тук в 2 части:

    AUTISM DC HEARING SUMMARY

    4-Извинявай,че ви се натресох изневиделица тук 🙂
    Знам колко ви е гадно 🙂
    Но моля те помъчи се да даваш някакви коментари въз основа на подадената ти информация и не се мъчи да търсиш под вола теле спрямо личността ми……(между другото владееш добре обработката на умовете на хората-браво…само,че не и при мен)
    Казвам ти-не съм религиозен,не съм никакъв,не съм бизнесмен,нямам финансови изгоди от тези мои коментари,действам от страната на Любовта….аз съм просто едно момче,което се зарови много дълбоко в темата ММС и не издържа и се разплака,след последното видео на Кери Ривера.

    5-Хората в сянката като вас,започват прогресивно да стават все по малко забелязваш ли?
    Въпроса е да разбереш,че това не си ТИ …истинското ти Аз….вие сте жертва на системата от вярвания но в теб се крие едно голямо сърце за което дори не предполагаш.
    Предлагам ти да се поразровиш и да провериш колко малко знаем ние за паразитите и защо Кери успява да излекува толкова много деца и каква вреда на тялото могат да нанесат…не забравяй обаче да се поровиш в сайтовете на Ротшилд и да се запиташ защо през 1924 този човек дава милиони долари за изследвания на паразитите и после тази информация потъва завинаги 🙂

    6-Колкото повече се мъчиш да ми отговаряш с безсмислени коментари,толкова повече този сайт се оптимизира и отива към първа страница на Гугъл 🙂
    всъщност дискусията вече се от няколко стотин човека във Фейсбук:)
    Обичам ви всичките :):):)

    • mayamarkov Says:

      Няма Вие да ми казвате какво да правя в собствения си блог и какви коментари да пиша. Да сте откривали коментари от мен в антиваксерски или друг шарлатански блог? Аз поне не тролствам за разлика от уважаемите си опоненти, които никога не пропускат да покажат колко им липсват обноски и морал. Но ако някой прекали – знам къде е бутонът за изтриване.

    • mayamarkov Says:

      Разбира се, гадно ми е, че се изтресохте тук, но в никакъв случай не е „изневиделица“. На всеки две-три седмици идва по някой като Вас да се изцвъка, чудя се как не им омръзва… Чудя се също как не допускате, че не само аз, а и читателите на блога ми – колкото и критично да са настроени към него – едва ли ще пожелаят да скачат като козлета по линкове и да се отдават на видео-маратон.

      • radoslav Says:

        Някой друг досега слагал ли е информация за ММС?
        колко читатели имате и защо те са негативно настроени?

    • mayamarkov Says:

      Между другото продавате краставици на краставичар – в нашата катедра водим курс по паразитология. Знам, че Ротшилд остава в историята на науката с откриването на чумната бълха.

      • radoslav Says:

        Вие сте биолог и в катедрата си имате катедра по паразитология?И не искате да предположите,че съм на поне 10% прав и си заслужава това да се провери?
        Колко ви плаща правителството за да подтискате всичко ново?

  44. radoslav Says:
  45. radoslav Says:

    Мая…изгледайте всичко,което ви дадох…информирайте се….много често ние просто страдаме от най-голямата болест на века ,,целенасочена дезинформация“……
    Нали знаете кой е станал главен Апостол и последовател на Исус?
    Човекът,който най-много е гонел Исус и е изтребвал последователите му….
    Очакваме ви в ,,другия“ отбор……на новаторите,на осведомените….където ще сте себе си и ще правите реално добро на света 🙂

    • mayamarkov Says:

      Има да чакате :-). Който се „информира“ от източници като Вашите, или се нуждае от помощ, или просто има твърде много време за губене. Разбира се, човек има периоди в живота си, когато не работи извън къщи и няма много работа вкъщи. Но аз понастоящем не съм в такъв период. Много от опонентите ми като че ли са убедени, че Системата ми плаща, за да дезинформирам с писанията си злощастното гражданство. Но за жалост Системата иска от своите хора доста да се потрудят за заплатите си.

      • radoslav Says:

        Защо смятате хората за опоненти?Защо не приемете,че някои от тях споделят просто с вас?
        Защо за вас гражданите са злощастни не разбрах?
        С вас всичко наред ли е в главата Мая?
        Може ли за мен да направите нещо….сложете си ръката да проверите дали имате сърце изобщо!!!

      • mayamarkov Says:

        „Злощастни“ беше сарказъм, който Вие не разбирате, понеже не можете да функционирате на нужното равнище. Не знам дали с мен всичко е наред в главата, но ако разпечатате тази поредица и я покажете на неутрално трето лице, то най-вероятно ще отсъди, че ВИЕ имате сериозен психичен проблем. Отсега нататък няма да Ви допускам да коментирате в моя блог.

      • radoslav Says:

        Да покажа дискусията на трето лице?Какво говорите вие…та аз съм направил снимки на десктопа си на всеки ваш отговор и мой въпрос…след като абдикирате и ме изгоните от блога си,тъй като досега не сте дали нито един отговор на точните ми въпроси….искам да покажа на много хора докъде може да стигне едно съзнание …колко дълбоко в тъмнината може да живее един човек……още повече научен сътрудник….
        Та вие дори не отговорихте на въпросите ми за това какво се слага във питейната вода за да унищожи паразитите МАя

      • mayamarkov Says:

        Добавя се хлор:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Chlorination
        и то за да унищожи (част от) бактериите, а не паразитите, които са Ви фикс-идея. Борбата с паразитите се води по други начини.
        По скромното ми мнение мястото на всеки, който тъпче с белина аутистични деца, е в затвора – и, разбира се, отнемане на родителските права.

      • radoslav Says:

        ПРАВА СТЕ!!!
        Ако видите или чуете някой,който дава Белина на детето си обадете ми се първо на мен аз да му се скарам….понеже съм химик,веднага ще ви докажа по формулата,че човека е вгрешка и трови детето си.
        Но понеже съм химик,не мога според познатата ми формула На Хлорния Диоксид да обвинявам човека,че дава Белина на детето си.Дълбоко съм запознат със свойствата и ефекта върху човешкото тяло на Хлорния Диоксид а вие госпожо ,,закон за детето“?

        ММС – Натриев Хлорит – Хлорен Диоксид

        ММС е натриев хлорит, който при активация с киселина (лимонтузу, лимон, оцет) образува Хлорен Диоксид. Той е най-мощният и високо селективен убиец на патогени, познат на човечеството! Хлор диоксида, разрушава анаеробните и аеробни микроорганизми, включително бактерии, гъби, плесени, ферменти и паразити, които са болестотворни организми. Той е по-слаб окислител от кислорода и не може да окислява здрави телесни клетки, но притежава много по-голям капацитет за окисляване от него! Това е една от причините да е толкова ефективен.
        Има доказателства, че той помага при образуването на миелопероксидаза – химикал, използван от тялото за производство на хипохлорна киселина, която след това бива използвана от имунната система за убиване на патогени, клетки-убийци и други неща. Хлор диоксидът е единственият известен химикал, който притежава тези качества и който може да прави такива неща в тялото, без да причинява странични ефекти. ММС действа като компресор на имунната система!
        В действителност самото тяло е това, което лекува от болестите и всякакви наранявания по себе си. MMС не лекува болести. Той просто снабдява имунната система с един убиец, който тя може да използва. С MMС, имунната система става поне 100 пъти по-ефективна!
        ММС (Хлорен Диоксид), е най-безопасният и високо селективен убиец на патогени, познат на човечеството, според Американската асоциация по аналитична химия!

        Спецификациите на MMС са както следва:
        MMS се състои от 28% натриев хлорит на прах, разтворен в дестилирана вода.
        Натриевият хлорит на прах съдържа 80% натриев хлорит (NaClO2), 19% готварска сол (натриев хлорид – NaCl) и по-малко от 1% няколко други натриеви съединения, считани за не отровни. (Тъй като натриевият хлорит на прах съдържа само 80% натриев хлорит и не може да бъде произведен в по-чист вид, действителното процентно съдържание на натриевия хлорит в MMS е 22.4%.

        Принцип на действие:
        Червените кръвни тела, които обикновено разнасят кислорода из тялото нямат механизъм, по който да разграничат хлор диоксида от кислорода. Така, в стените на стомаха, където кръвта поема различни хранителни вещества, едно червено кръвно телце ще приеме хлор диоксида, който се докосва до него. Ако има паразит, бактерия и т.н., той ще бъде разрушен и хлор диоксидът също ще бъде разрушен. Ако няма паразити, хлор диоксидът ще бъде разнесен от червените кръвни телца до някоя част на тялото, където обикновено ще бъде използван за окисляването на отрови или други вредни елементи. Там той ще бъде освободен. Той няма да може да окисли някои неща, окислявани от кислорода, а само неща, които той самият може да окислява.
        Ако хлор диоксидът не попадне на нещо, което да го активира, той започва да се разпада, като придобива един два електрона. Това може да му позволи да се комбинира с други субстанции, като създава едно много важно вещество, което имунната система използва, за да произвежда хипохлорна киселина. Това е може би най-важната киселина, използвана от имунната система. Тя се използва за унищожаване на патогени, клетки убийци и даже на ракови клетки. Когато тялото има недостиг на важното вещество от което имунната система произвежда хипохлорна киселина, състоянието се нарича дефицит на миелопероксидаза. Много хора страдат в резултат на този дефицит и състоянието им може да се влоши при заболявания, защото тогава имунната система се нуждае от много по-голямо количество от тази киселина.

        Допълнителна техническа информация:
        Има две равнища на разпадане, когато говорим за една доза от MMS:
        1. Първото, което се разпада, е натриевият хлорит. След добавянето на лимонената киселина, натриевият хлорит започва да се разпада, като отделя хлор диоксид в разтвора. Един йон на хлор диоксида е изключително малка частица, която съдържа огромно количество енергия и сила.
        2. Хлор диоксидът не е много стабилен и също започва бързо да се разпада. Един йон хлор диоксид запазва способността си да разрушава патогени, болни клетки, отровни вещества и други вредни неща в продължение на само 60 минути. Той започва да губи енергията си секунди след като е отделен от натриевия хлорит, но обикновено може да свърши работата си до 60 минути. В края на около час той се е разпаднал до степен, в която не може повече да разрушава патогени, но все още може да се комбинира с други елементи, за да образува миелопероксидаза. Процесът на разрушаване на патогени и други вредни елементи в тялото не оставя нещо след себе си, освен умрели патогени и отново хлор и кислород, който може само да стане част от телесната вода.

        Защо ММС е изключително безопесен?
        Както вече обяснихме, хлор диоксидът се разпада на съставни части, които са напълно безопасни. Не остава нищо след приемането му, което да причини реакция, какъвто е случаят при много обикновени лекарства. Хлор диоксидът се запазва достатъчно дълго, за да упражни въздействието си, след което частта, която не снабдява имунната система с необходимите йони, се превръща в минимални количества готварска сол и вода. Хлор диоксидът има само няколко минути на разположение, за да си свърши работата, след което престава да съществува. Той не оставя нищо след себе си, което да причини някаква реакция.
        Хлорният диоксид (ClO2) има окислителна сила 0,95 волта. Сега ще разгледаме и анализираме причините това вещество да унищожава вредни микроорганизми, но да не вреди на човешкото тяло. Тъканите могат да понесат окислителна сила, по-висока от 1,30 волта, следователно няма причина и да не могат да понесат окислителната сила на хлорния диоксид (0,95 волта). Ако кислородът не вреди на тялото, тогава и хлорният диоксит няма как да навреди, тъй като окислителната му сила е много под тази на кислорода. Патогените са анаеробни микроорганизми (неупотребяващи кислород) и основно те са единствените такива в организма. И поради тази именно причина, не са развили резистентност (устойчивост) към окислението. Хлорният диоксид убива вирусите по различен начин. Той пречи на образуването на определени вирусни белтъци (които не се използват другаде), като по този начин унищожават и вируса.

        Сравнение с кислорода:
        Всеизвестно е, че кислородът представлява въздуха, който дишаме. Среща се във вид на молекули. Ние не вдишваме единични атоми кислород. Кислородът окислява стотици отрови, които телата ни поемат всеки ден (процесът на окисление унищожава съединенията). При липса на достатъчно кислород, получените отрови първо унищожават мозъка. Окислителната сила от 1, 30 волта е почти идеална. Тази степен не може да унищожи телесните тъкани, освен при изключителни условия. Но тази окислителна сила може да унищожи всички отрови, произведени в здраво тяло, и много от тези, произведени в болно такова. Ние вдишваме кислород, а издишваме въглероден диоксид. Но въглеродният диоксид преобразува използвания кислород в диоксид. Затова в действителност ние издишваме почти толкова кислород, колкото и вдишваме. Причината да не е точно същото количество, е че кислородът не само разгражда отровите, но и се съединява с различни вещества в тялото.

        Приложение на ММС:
        Чрез използването на Хлорен Диоксид, имунната система е в състояние да повлияе болести като – Малария, Артрит, Хепарит – А,Б,Ц ; Херпес, Алергии, Хив, Спин, Рак – включително Левкемия, Астма, Артериосклероза, Диабет, Е.коли, Амиотрофична латерална склероза, Болестта на Лайм, Грип, Очни заболявания, Гъбички, Възпаления, Синузит, Подагра, Пречистване от Паразити, Ухапвания от насекоми, Изгаряния, Всевъзможни кожни заболявания и много, много още! Това са само малка част!
        На практика, няма заболяване което да не се повлиява от ММС/ЦДС!
        Вижте по-пълен списък на заболяванията в ТАБЛИЦАТА!

        *MMС пречи и на формирането на специални протеини на вирусите и така причинява разрушаването им. Унищожаването на болестотворните организми обикновено продължава между 4 часа и 4 седмици, но често става за по-малко от седмица. Това важи за всички форми на инфекция и на други микроорганизми, както и за болести на кръвта, като левкемията. В допълнение, тя разрушава отрови, възникнали в резултат на болестта!
        *MMС окислява и тежките метали в тялото. Когато един тежък метал е окислен, той бива неутрализиран и просто изхвърлян от тялото.

        *Хлорният Диоксид е изключително ефективен и при хранително отравяне. Той може да окисли повечето хранителни отрови, откривани в ресторантите или в хладилника, след като храната е престояла там дълго време. Трябва да бъдат приемани няколко дози, когато усещаме ефекта от хранително отравяне!

        *Отровите произвеждани при изгаряния на кожата, особено от трета степен, биват неутрализирани, когато са покрити веднага (или даже след часове) с MMS.

        *Болшинството отрови от змии и други отровни животни биват окислявани след приемането на достатъчни количества MMS! Прилага се и при ухапвания от всякакви насекоми.

        *Много важно е да се отбележи, че ММС се прилага и при животни, често страдащи от същите болести, като тези на стопаните си! Прилага се подходящият протокол, съобразен с килограмите на животното, за да се изчисли подходящата дозировка.

        *Хлорният Диоксид е един от най-ефективните методи за дезинфекциране на въздуха, както и за премахване на мухъла с помещенията.

        *Можем спокойно да дезинфекцираме плодовете и зеленчуците с ММС, за да сме сигурни, че няма да внесем в организма си чрез тях, всевъзможни паразити, плесени и гъбички! В много случаи, дори не е нужно хлор диоксидът да бъде измиван от зеленчуците, които са били стерилизирани, тъй като той скоро се превръща в готварска сол, но не достатъчно, за да направи зеленчуците солени на вкус.

        В заключение, трите свойства на хлорният диоксид – да убива всички патогени, да се разпада на сол (микроскопично количество) и вода, като не оставя вредни компоненти след себе си, които да тровят организма и да не засяга здравите клетки, без съмнение го правят най-доброто лечебно средство в света и резултатите го доказват категорично!

        Бактерициден Спектър на Хлорният Диоксид CLO2

        Бактерии Гъбички
        Pseudomonas Aeroginosa Candida Albicans
        Campylobacter Jejuni Trichophyton Rubrum
        Pseudomona Specie Scopulariosis Species
        Flavobacterium Species Aspergillus Niger
        Enterobarcer Cloaceae Trichophyton Mentagrophytes
        Yersinia Enterolitica Aspergillus Flavus
        Enterobarcter Hafnia Mucor Species
        Clostridium Sporogenus Fusarium Specie
        Proteus Vulgaris Saahromyces Cerevisiae
        Clostridium Dificile Fonsecaea Pedrosoi
        Klebsiella Pneumoniae Вируси
        Clostridium Perfingens Herpes Virus I
        Salmonella Typhi Poliovirus
        Fusobacterium Nucleatum Herpes Virus II
        Salmonella Enteritidis Encephalomyocerditis (EMS)
        Bacilus Subtilis Adenovirus Echovirus
        Salmonella Gallinarum Vaccina Virus
        Bacilus Circulans Coxsakievirus
        Salmonella Typhimorium Vesicular Stomatitis Virus (VSV)
        Bacilus Megatarium Influenza
        Salmonella Choleraesuis Para Influenza
        Bacilus Cereus Feline Parvovirus
        Salmonella Typhosa Bluetongue Virus
        Bifedibacter Liberium Mouse Flu
        Corynebacterium Nucleatum Mouse Hepatitis Virus (MHV)
        Staphylococcus Aureus Minute Virus of Mice (MVM)
        Sarcinae Lutae Mouse Encephalomyelitis Virus
        Staphylococcus epidermia New Castle Disease Virus
        Streptococcus Pyrogenes Mouse Polio Virus (MEV)
        Streptococcus Faecalis Iridovirus
        Strep 1, 2, 3. Pertiviries – Togaviridae
        Mycobacteroi Bovis Други
        Mycobacterium Smegmatis Vidrio Cholerae
        Mycobacterium kansaaii Culex Quinquifasiatus

      • mayamarkov Says:

        Вие сте лъжец. Твърдите, че сте химик, а никой химик няма да напише за миелопероксидазата глупостите, които Вие сте написали. Както и това за окислението на тежките метали – значи според Вас, великия химик, можем спокойно да си солим храната с тежки метали, стига да са в окислената си форма? Брррр!
        Всъщност, като Ви знам умственото състояние, напълно е възможно да не лъжете, а сериозно да си въобразявате, че сте химик. Добре правите, че пишете под някакво си малко име – можете да твърдите и че сте нобелист, и все някой ще Ви повярва, макар и не точно в моя блог. Аз доброволно съм се отказала от този лукс – пиша под истинската си самоличност и не мога да си позволя да се отнасям творчески към истината, защото с всяка дума залагам името си.
        Освен това по-нагъл трол от Вас не съм виждала. Досега никой не си е позволявал да пише коментари след предупреждението ми, че ще ги трия.

      • radoslav Says:

        Извинете но вие постоянно размивате въпросите като се хващате за определени думи за да не отговорите генерално на въпроса,че ММС и Белина не са едни също и понеже не са едно и също не можете да измислите друг вариант как да спрете хората да се лекуват от хронични заболявания почти без пари.Няма да провеждаме дискусия по химия за да не размием още въпроса,който толкова ви тормози…..
        -Как да наплашим народа и да му втълпим,че ММС е Белина?
        Ако е Белина те тровят децата си и можем да ги заплашим да им вземем децата….обаче ако не можем химически да докажем,че им дават Белина какво да правим?
        Ами ще всяваме страх….това знаем това правим и работи от векове…….
        Ако ММС не е Белина, то всичките ви постове досега са пълна боза….и в крайна сметка според химическите им формули са тотално различни неща…така,че бозата в блога ви стана пълна…
        Аз не съм тук да оспорвам системата ви Мая…тук съм за да видим как можем да имаме по-здрави деца…….понеже системата явно ги трови и ги държи хронично болни….значи някъде има грешка и тя не е нито във вас нито в мен…идва някъде по-отгоре…..
        Ясно се вижда,че народа не е в добро здраве изобщо и се реди пред аптеките по цял ден…това харесва ли ви?
        Защо извесни лекари се лекуват с ММС,а не с химеотерапия…..и те ли са луди???
        Спираме до тук…..информацията е налице….който иска да чете и да си вади изводи….довиждане завинаги!!!

      • mayamarkov Says:

        Амин!

      • radoslav Says:

        Забравих да допълня какво означава Белина
        ,,Натриев Хипохлорид“
        И след като прочетете противопоказанията дори при допир до кожа…може да разберете,че тунела ви свърши и спряхте пред стена без изход 🙂
        1. Наименование на веществото и фирмата/предприятието

        1.1. Наименование на веществото

        НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (БЕЛИНА) [концентриран разтвор]

        Пре-регистрационен номер по REACH: 05-2114566662-42-0000

        1.2. Употреба на веществото

        Реактив за анализи; като дезинфектант и като избелващ агент; като избелващо средство при пране; за почистване на кухни, бани, керамични и
        фаянсови повърхности; отстраняване на неприятни миризми; за дезинфекция в животновъдството, хранително вкусовата промишленост и санитарни възли, като при употеба се разрежда до желана концентрация с питейна вода; за шоково хлориране на кладенци или водопреносни системи.

        2. Описание на опасностите

        При контакт с киселини се отделя токсичен газ. Предизвиква изгаряния. Да се съхранява при температури под +15oC.

        Информационен лист за безопасност: НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (БЕЛИНА)

        3. Състав на препарата

        3.1. Обща характеристика на химичните вещества и тяхното процентно съдържание

        Наименование Съдържание Класификация Символ за опасност
        EC № Гранични R-фрази
        CAS № концентрации S-фрази
        EC-индекс №
        1. Натриев хипохлорит (NaClO) акт. Cl = 5,0 – 10,0 % C;R34 C; N
        231-668-3 C≥25%: C,N;R31-34-50 R31 R: 31-34-50
        7681-52-9 10%≤C<25%: C;R31-34 N;R50 S: (1/2-)28-45-50-61
        017-011-00-1 5%≤C<10%: Xi; R31-36/38
        2. Натриева основа (NaOH) 0,5 – 1,0 % C; R35 C
        215 185 5 5%=<C: C;R35 R:35
        1310 73 2 2%=<C<5%: C;R34 S:(1/2 )26 37/39 45
        011 002 00 6 0,5%=<C<2%: Xi;R36/38

        Други наименования: белина, разтвор на хипохлорит, натриев хлорат (I)

        Пълният текст на R-фразите е в т. 15.
        4. Мерки за оказване на първа помощ

        4.1. При вдишване

        Предизвиква силно дразнене на носа и гърлото. Последствията от интоксикацията зависят директно от концентрацията и продължителността на излагане.
        Пострадалият да се изведе на чист въздух, а като противодействащо вещество може да се използва смес от спирт и амоняк, която трябва да се вдиша. Сместа противодейства на хлора и успокоява пострадалия. Незабавно потърсете медицинска помощ. Ако пострадалият изпитва дихателни затруднения, да се транспортира до най-близкото медицинско заведение.

        4.2. При контакт с кожата

        Причинява изгаряния с тежки последици. Предизвиква болка и зачервяване, болезнен оток.
        При контакт с кожата, незабавно да се отстрани замърсеното облекло и засегнатото място да се измие обилно с вода и да се намаже с полиетиленгликол 400. Да се потърси медицинска помощ.

        Информационен лист за безопасност: НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (БЕЛИНА)

        4.3. При контакт с очите

        Причинява изгаряния. Дразни мускулната мембрана, очите и кожата, води до сълзене и зачервяване и подуване на клепачите.
        Измийте внимателно и обилно очите с чиста чешмяна вода. Да се отстранят контактните лещи, ако има такива. Клепачите да се държат широко отворени за да е възможно изплакването на цялата повърхност на окото. Веднага потърсете лекарска помощ (офталмолог).

        4.4. При поглъщане

        Опасни последици, вероятно фатални. Поглъщането може да бъде съпроводено с гадене, повръщане и обезводняване. Впоследствие може да се очаква засягане на хранопровода, стомашната кухина.
        Пострадалия трябва да изпие голямо количество вода. Не се опитвайте да неутрализирате. НЕ ПРЕДИЗВИКВАЙТЕ ПОВРЪЩАНЕ! (риск от перфорация). Да не се дава нищо през устата на пострадал в безсъзнание или в пристъп. Незабавно да се потърси медицинска помощ.

        4.5. Основни изводи

        Натриевият хипохлорит има силно разяждащо и дразнещо действие и може да причини тежки изгаряния, и да доведе до фатални последствия, ако бъде погълнат или вдишан. Да се пази от контакт с очите, кожата и дрехите! Не вдишвайте изпаренията! Съдовете за съхранение да се затварят плътно.

        5. Мерки при гасене на пожар

        5.1. Подходящи средства за гасене на пожар

        Избират се според материалите, разположени в близост до пожара. Да се избира средство за гасене за пожар от клас B (CO2, пяна, ABC-прах, BC-прах). Да не се използва D-прах.

        5.2. Специфични опасности, свързани с експозицията на веществото/препарата и произтичащи от него продукти на изгарянето и отделящи се газове

        Продукта не е възпламеним. Обкръжаващият огън може да доведе до разграждането му и да освободи опасни газове като хлор, хлороводород и др. Образува взривоопасни съединения с водород и въздух. Контакт със запалителни материали, с органични продукти, с някой минерали може да доведе до огън или взрив.
        Информационен лист за безопасност: НАТРИЕВ ХИПОХЛОРИТ (БЕЛИНА)

        5.3. Специални предпазни средства за пожарникарите

        Дейности по гасене на пожар, които могат да имат за резултат излагане на въздействие на силна топлина, пушек и странични продукти на горенето изискват въздухоизолираща апаратура и пълно топлозащитно облекло. В зависимост от нивото на обгазеност да се използва филтруващ противогаз
        Б-300 или изолиращ противогаз, напр. тип „Сатурн”, „Дрегер” и др.

        5.4. Допълнителна информация

        Не позволявайте водата, ако е използвана такава за борба с огъня, да навлезе в повърхностно течащи или подпочвени води.
        6. Мерки при аварийно изпускане

        6.1. Лични предпазни мерки

        Да се носи подходяща защитна екипировка. Да не се докосва или стъпва по разлятата течност. Преустановете изтичането, ако това е възможно без риск. Всички излишни служители да се евакуират от засегната зона. Опасната зона да се почисти и изолира. Да се осигури местна и обща вентилация в работните помещения, поддържаща концентрации на продукта под допустимите граници.

        6.2. Мерки за опазване на околната среда

        Не позволявайте разлива да попадне в канализационната система или в повърхностно течащи и подпочвени води. Почвата и водните повърхности могат да се предпазват от замърсяване като се изолира работната зона с абсорбент.

        6.3. Средства за почистване

        Попийте с течен материал абсорбент (например Chemizorb®). Препоръчва се последващо измиване с обилно количество вода и неутрализация с разреден разтвор на киселина.

  46. radoslav Says:

    Навлязох в темата Аутизъм…осъзнах какво правим в живота си ние хората като цяло…..гледаме пред носа си….хем сме стадо,хем всеки за себе си или всяка група хора за себе си….мисля си трябва да си гениален конспиратор за да създадеш такова общество…да го тровиш,да имаш своето главно оръжие(телевизора) във всеки дом,да въвеждаш закон за детето,целенасочено да изтрепваш бавно в гърчове децата
    на стадото с ваксини,антибиотици и всякакви други способи(визирам….не ми дава мира това…..отидете на една детска площадка,която и да е тя и разгледайте най-новите им съоръжения- не съм виждал по-опасни не обезопасени неща)
    Огледайте се наоколо…колко различни групи хора има…и никоя група не знае нищо за другата 🙂
    Аз съм просто в шок какво всъщност излезе като истина на бял свят за Аутизма….
    -Малки деца на по 2 годинки,блъскащи главите си в стената,раздиращи кожата по тялото си с нокти,изпадащи ту в истерични ту в дълги мълчаливи състояния с дни наред……
    И всичкото това ЗАЩОТО ГИ БОЛИ КОРЕМА ЗВЕРСКИ 😦
    но не могат да говорят или да кажат нещо…..
    И в момента в който тези деца започнат с диета,рициново масло и ММС……тоалетната се пълни със стотици огромни червеи/глисти/паразити и децата започват просто пред очите на родителите да се възстановяват…можете ли да си представите на какво са подложени тези деца и какво прави лекаря?
    -Дава им добавки и Б12(най-добрата храна за паразита)
    Боже на какви неща съм свидетел Боже……

    • mayamarkov Says:

      За паразитите си има методи за диагностика. Но смелите лечители като Вас започват направо с лечението, а с диагнозата се занимават после, ако изобщо стигнат до нея.

      • radoslav Says:

        Интересно бихте ли споменали малко повече за методите на диагностика на паразитите?Понеже по мои сведения всички те са отрицателни и само ако паразита е жив,само тогава има положителен тест и това се случва веднъж на сто теста.

      • mayamarkov Says:

        Търсят се яйца и ларви на паразити в проба от изпражнение, с изключение на Enterobius, където те се търсят в отпечатък от околоаналната кожа.
        Чревните паразити не създават проблеми, когато умрат – тогава те просто се изакват. Тестовете, за които пише във всички медицински буквари, са за живи паразити. Ако няма живи паразити, тестът е отрицателен. Просто и ясно.

      • radoslav Says:

        Единствения работещ метод е да се гледат внимателно фекалиите в пластмасов съд за слуз/червеи/бели петна.
        изобщо не съм смел,а изучавам паралелно както духовни практики,така и точни науки…когато тези неща се свържат заедно идва и интуицията,мъдростта,прозорливостта и ставаш отворен към новите информации по света…..
        На вас ви е все едно…понеже вие водите монолог с мен:)

    • mayamarkov Says:

      Последно, кое според Вас е по-малкото зло за детето: да го оставим да гледа „Том и Джери“ по телевизията или да го заведем на детска площадка, където с риск за живота си може да се покатери на необезопасена катерушка? Пък знаете ли, има и едни смъртно опасни ППС-та за сняг, наричат се „шейни“ и сезонът им точно започва – брррр!

      • radoslav Says:

        Според мен мъките на дете Аутист и последствията за цялото семейство са много по-опасни от всичко друго,което изброихте!!!
        Искате да умаловажите въпроса,че на всяка цена се опитвате да спрете всяка нова информация застрашаваща краха на медицинската мафия?
        Вие имате ли деца?
        Последния въпрос много ме вълнува….

  47. radoslav Says:

    Нека оставим всичко за момент…нека се погледнем…и вие сте човек като всички….ще ви дам някои насоки върху които може да помилите насаме без да ми отговаряте….останете насаме и погледнете…какво и как се случва вътре във вас…
    Аз ви давам само насоки от това,което съм научил за различните типове хора…не ми отговаряйте моля!!!
    Чакра 4-сърцето

    Самоприемане,Социална идентичност.

    Тази чакра е за правото да обичаш и да бъдеш обичан.Да обичаш и себе си,връзките,интимността,да достигаш и да приемаш.Това може лесно да бъде нарушено ако родителите са имали проблеми с грижите и любовта към децата си.Културното унищожаване се проявява в острото порицание на еднополовата любов.Расистки табута,културни различия,война или каквото и да е,което поражда проблеми между групите.

    Ниско самочувствие,разбита воля,невъзможност за чувства или за общуване.И защото сърцето е центъра,правото на любов е повредено всеки път,когато някое от другите права бива забранено.

    ДЕМОНЪТ на тази чакра е ИЗМАМАТА

    ХАРМОНИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ:

    страстна,обичаща,симпатия,себе обичане,алтруизъм,миролюбие,хармония.ДОБРА ИМУННА СИСТЕМА.

    ПРОБЛЕМИ: Анти социалност,садизъм,нетолерантност към себе си и другите,самота и изолация,депресия,страх от интимност,страх от връзка,недостиг на симпатия,нарцисизъм.Или зависимост или полузависимост,лоши граници,повече от необходимата жертвоготовност,падения и прекалено високи изисквания.

    ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ:

    Нарушения на дейността на сърцето,дробовете,тимуса,гърдите,ръцете,недостатъчно въздух,проблеми на кръвообращението,астма,имунна недостатъчност,напрежение между плешките,болки в кръста,потъване на гръдния кош.

    Чакра 5-гърлото

    Гърло,правото да говориш и чуваш истината.

    Самоизразяване,креативна идентичност.Общуване.Това право е нарушено,когато не ни е позволено да говорим истинно в семейството.

    Пример: Не ми говори така младежо!!! или ,,не обсъждаме такива неща в това семейство“.Това включва да не ни чуват,когато искаме да кажем нещо.Семейни тайни,или когато не ни говорят откровенно и когато родителите,културата и правителството ни лъже.Тогава с това право е било злоупотребено.Да се научим на чисто общуване(отворено) е основното за да си запазим това право.

    ДЕМОНЪТ на тази чакра е ЛЪЖАТА

    ХАРМОНИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ: спокоен глас,добър слушател,добро усещане за време и ритъм,чисто(отворено) общуване,да живееш креативно.

    ПРОБЛЕМИ: Страх от говорене,тих глас,трудност да изразяваш чувствата си с думи,интровертност,срамежливост,глух глас,лош ритъм.

    Или прекалено много говорене тип самозащита,неспособност да се слуша,неразбиране на аудиторията,клюкарстване,доминиращ глас,прекъсване.

    ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ: Проблеми с гърлото,ушите,гласа,врата,тясно чене,отровно тяло.

    Чакра 6-трето око(между веждите)

    Третото око,да виждаш,да разпознаваш себе си.

    Това наше право е нарушено,когато ни казват,че това което виждаме не е истинско,когато нещата се покриват или отричат,както прекаляването с алкохола.Или,че това,което виждаме като деца не е важно.Когато например децата са прекалено млади за това,което виждат и не могат да се справят с него или ако то е прекалено страшна или яростна сцена.Тогава децата губят способността си да виждат ясно.

    Могат да бъдат нарушени едновременно и физическата и психическата видимост.Когато достигнем до тази чакра ще получим възможността да се върнем назад по стъпките,които сме изминали и да разберем модела на поведение по който сме тръгнали.Можем да видим пътя,по който сме поели.Това се нарича виждане.Това е самото начало на мъдростта.Вътрешно виждане и осъзнаване.Тази чакра ни позволява да видим картината в по-голям мащаб.Целта на тази чакра е да видим пътя и да запитаме съзнанието си за това вътре в нас и около нас.Това е начин,по който някои хора успяват да предвидят бъдещето.

    ДЕМОНЪТ на тази чакра е ИЛЮЗИЯТА

    БАЛАНСИРАНИ(хармонични) ХАРАКТЕРИСТИКИ: Интуитивни възприятия,въображение,добра памет,способността да се помнят сънища,може да мисли символично и да си представя.

    ПРОБЛЕМИ: Безчувственост,слабо виждане,слаба памет,трудност да се вижда в бъдещето или да се мислят алтернативи,недостатъчно въображение,трудна видимост,не се помнят сънища,отказ(не може или не иска да види какво се случва в дадения момент,закрива очи) или халюцинации,пристрастен към илюзиите,трудно се концентрира,чести кошмари.

    ФИЗИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ: Главоболие и висуални проблеми

  48. radoslav Says:

    Та аз дори не съм лечител и нямам нищо общо с измислянето на ММС….аз се информирам,ходя по конференции,разговарям с изцелени хора,лекари,професори от Америка…………и споделям най-новата информация,която дава шанс да сме здрави(не с Белина,която е много вредна за нас и е невъзможно да я пием)

  49. Не избелвайте аутизма « Моето ъгълче Says:

    […] където бе цвъкната – в коментарите под поста ми “Към шарлатаните от всички страни…“. Но вчера уважаван от мен човек, свързан с […]

    • Петър Фикипов Says:

      Наблюдавах дискусия много внимателно и искам да кажа нещо и аз!
      Вие сте страшна работа ей,след като в предната дискусия запецнахте на единствения въпрос,че Белина и ММС нямат нищо общо едно с друго дори и по химическите формули,свойства,показания и противопоказания…започвам да се чудя дали сте Биолог и дали работите в Катедра?
      Ако го потвърдите,то това означава,че имате нужните познания относно всичко изброено за Белина и ММС,което пък ще означава,че умишлено подвеждате хората и злоупотребявате с положението си на научен сътрудник,който умишлено разпространява лъжлива информация…..
      Замисляли ли сте се по този въпрос?
      Тук ако не сте забелязали има един въпрос и той е,че ММС няма нищо общо с Белината….

      • mayamarkov Says:

        Щом се чудите за нещо, което всеки може да провери за пет минутки и пет цъкания с мишката (като отвори сайта на катедрата ми):
        http://194.141.12.51/kb/?q=node/158
        Мисля, че коментарът е излишен.
        Аз не съм запецнала в предишната дискусия, просто ми писна да споря с невежи, глупави и душевно неуравновесени хора. Вижте този материал от Тод Дрезнер в „Хъфингтън пост“:
        The Curious Case of Autism and MMS
        http://www.huffingtonpost.com/todd-drezner/autism-cure_b_1588498.html
        Там има линк към следната презентация на Ривера:

        Click to access rivera.pdf

        Първият слайд е заглавен, вторият е цитатът от Шопенхауер, третият дава състава на MMS. Впрочем чакайте, сега ще напиша изричен пост по темата.

  50. Петър Фикипов Says:

    Здравейте Мая!
    Благодаря за отговора.Разбрах няколко неща!
    Вие сте научен сътрудник.
    Някакъв Тод Дрезнер,също като вас твърди небивалици,че Хлорния Диоксид ММС(който се получава от смесването на забележете Хлорен ДиоксиТ,а не ДиоксиД и крайния му продукт е готварска сол) е Натриев Хипохлорид(Белина)и аз не мога да разбера….или тези(малко на брой статии и хора) са платени от агонизиращите медицински корпорации от страх,че ще загубят хронично болните си пациенти или просто такива хора не са наясно с химичните формули на двете неща.Все едно някой да ми каже,че среброто е злато.
    В същото време същите тези медидицински конгломерати използват Натриев Хлорид за да обезпаразитяват инструментите в болниците,водата и дори има документи,които показват,че е разрешен и за прибавяне към храна.За какво ми показвате презентацията на Кери Ривера?
    Тя наистина е прекрасна и ви обяснява още веднъж как стоят нещата.
    Аз разбирам,че някой ви плаща за да правите и вие сте длъжна да го правите за да преживявате явно но погледнете реално поне веднъж.
    Цял свят се лекува с ММС,хората около нас,включително и около мен се лекуват и се радват на ММС и много съм склонен да вярвам на десетки излекувани,отколкото на който и да било,представящ себе си за Тод еди си кой,научен сътрудник в катедра еди си кой….които продължават да твърдят,че златото е сребро.
    Разбирам и друго,че на вас ви е все едно какво и как се говори тук-важното е на интернет пазара да присъства негативна и плашеща информация за ММС.
    Хората искат да са здрави и не искат повече да се тъпчат с инсулин,антибиотици и всякакви други лекартсва…защо не искат ли?
    Защото те не лекуват причината на заболяването,а симптомите,което води до нищо-поне това,което наблюдаваме в обществото!!!
    Хората се лекуват от Рак със сода бикарбонат и Лимон-ако искате опитайте се да им забраните и това!!!

  51. Петър Фикипов Says:

    Извинявам се,сега виждам че съм допуснал голяма грешка тук:
    ,,Някакъв Тод Дрезнер,също като вас твърди небивалици,че Хлорния Диоксид ММС(който се получава от смесването на забележете Хлорен ДиоксиТ,а не ДиоксиД и крайния му продукт е готварска сол) е Натриев Хипохлорид(Белина)и аз не мога да разбера…“
    ……………………………………….
    Исках да кажа,че ММС или Хлорния Диоксид е смесица от Натриев ХлориТ(не ХлориД) и лимон,а крайния продукт на Натриевия ХлориТ е готварска сол.
    Една буква Т или Д може да обърка всичко нали?

  52. Васил Кирилов Says:

    Явно е, че темата за връзка MMR ваксина – аутизъм не е изчерпана и съвсем не е толкова проста, колкото авторката се опитва да ни внуши. Бих искал да чуя коментар на следните 2 материала по темата – http://www.dailymail.co.uk/news/article-2160054/MMR-A-mothers-victory-The-vast-majority-doctors-say-link-triple-jab-autism-Italian-court-case-reignite-controversial-debate.html – едва ли има нужда да я превеждам и тази статия – http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/02/07/new-research-shows-link-between-mmr-vaccine-and-autism.aspx

    Обаче предлагам да зарежем глупостите и да не обиждаме аудиториума с глупости…ако може

    • mayamarkov Says:

      Втората връзка едва ли има нужда изобщо да се коментира.
      За италианския случай (първият линк): Решението на съда на първа инстанция все още се обжалва, доколкото съдът е пренебрегнал железните научни доказателства, че MMR НЕ причинява аутизъм. Много аутисти се развиват видимо абсолютно нормално до около 18 месеца, след което аутизмът им се проявява. Това не се дължи на MMR, която се инжектира приблизително на тази възраст, и се наблюдава и в страни, които не използват MMR. Писала съм по въпроса тук: „История на познанията за аутизма, част V“ https://mayamarkov.wordpress.com/2012/08/05/history_autism_part5/
      Другият споменат в статията в „Дейли Мейл“ случай – с американчето Хана Полинг, е съвсем нетипичен, защото Хана (за разлика от огромното мнозинство аутисти) страда от митохондриална болест. Крайно невероятно е тази митохондриална болест в комбинация с ваксината да е допринесла за аутизма й, но понеже случаят е особен, съдът решава да се застрахова и дава парите. Научната аргументация, че е възможно митохондриалната болест плюс ваксината да е допринесла за аутизма на Хана, е събрана от екип с водещото участие на бащата на Хана. Ето въпросната статия:
      Developmental Regression and Mitochondrial Dysfunction in a Child With Autism
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2536523/
      Първият автор Джон Полинг е баща на Хана, но премълчава конфликта си на интереси. Сиреч, таткото използва квалификацията си на невролог, за да фабрикува „научни“ доказателства, с чиято помощ после по съдебен път да изсмуче неполагащи му се парички от многострадалните американски данъкоплатци. Този дребен детайл ви казва всичко, което ви трябва да знаете за науката и етиката на антиваксерите.

  53. Lila Says:

    http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=108156&page=14

    Тук има история на дете, което все още се „лекува“ от тези доктори.
    Не знам дали на това се дължи напредъка му или на заниманията с него.

    • mayamarkov Says:

      Напредъкът може и да е спонтанен. Типичните деца стават по-умни и по-способни във всяко отношение, докато растат. Това важи и за огромното мнозинство деца с увреждания, макар че при тях напредъкът често е по-бавен и не стига толкова далеч, особено ако детето не се обучава по начин, съобразен с увреждането му.
      Ето затова трябва всеки нов подход за лечение/обучение на деца да се пробва върху група деца, които да се сравнят с контролна група деца, лекувани/обучавани по старите методи. Ама истинска контролна група, равностойна във всяко отношение, а не да набутаме най-тежките случаи в контролната група, за да изкараме, че новият метод работи (както неотдавна направиха група френски автори).
      Иначе този начин – следим отделно дете и се радваме, че напредва… Какво да ви кажа? Баба му може да каже, че напредва, защото го е водила при ходжата да му лее куршум – можете ли да я опровергаете?

  54. Lila Says:

    Не знам на какво се дължи напредъка. Аз мисля, че е на повечето занимания с детето, а не на разните му там лекарства и процедури.
    Дадох пример, че има и в БГ родители, които подлагат децата си на разни терапии. Като гледам върху въпросното дете са изпробвани всички методи за „лекуване“ на аутизъм.

  55. Румяна Енева Says:

    Здравей, Мая,
    Позволявам си да се обръщам към теб на „ти”, защото бяхме състудентки и се познаваме. Наскоро дори се срещнахме случайно, ако помниш.
    Не мога да се въздържа от мнение по твоята публикация, тъй като съм роднина на Мина Ламбовски и, освен че не приемам да я наричат шарлатанка, намирам, че имам с какво сериозно да ти опонирам.
    Преди всичко смятам, че мястото на такъв род спорове е на полето на науката, където се използват друг вид аргументи, а не противопоставяне на изградени вече предубеждения. Затова аз няма да навлизам в научен спор, не съм и достатъчно подготвена за това. Само ще отбележа, че преди някой учен да отрече чужди резултати, първо се информира добре за всички факти и чак след като натрупа и собствен опит, може да си позволи да изрази отрицателно мнение. (Това вече казвам от личен опит, тъй като и аз работя в областта на биологията). Но и тогава един истински учен би трябвало да „си има едно на ум”, защото пак може да не се окаже прав, ако наистина се запознае отблизо с фактите. Питам се защо на конференциите (те бяха няколко), които Мина организира и обяви широко, не присъстваха лекари, ей така просто от любопитство или за да се противопоставят с аргументи?
    Следя отблизо историята на Мина и сина й и намирам, че всичко, до което тя достигна е подкрепено с потвърдени научни факти.
    Това, че за аутизма има генетични предпоставки, никой не отрича. Гените обаче понякога са само предпоставка, за развитието на заболяване трябва и отключващ фактор. Именно такива фактори има безброй в нашия живот, за съжаление, и някои деца развиват аутизъм. Но това е само начало на още по-разнообразни от факторите и гените поредица от процеси, които определено могат да се повлияят от медикаментозно лечение и обучение. Включително и много сериозни симптоми, които се провокират от разстройствата, които тези деца имат в гастроинтестиналния си тракт.
    Не разбирам защо отричаш, че има лечение на това състояние? Както ти каза в кратката ни среща „Аутистите просто са си такива.” Категорично не съм съгласна с това, защото познавам сина на Мина и знам какво означава да не се предприема нищо за състоянието му – това е страдание преди всичко за него. Знам и как драстично се промени живота му след като започна лечението си при д-р Кригсман. Да не говорим за това, че след такова лечение има вече десетина деца, записани в обикновени училища.
    А да се смесва тази важна тема с обвинения в материален интерес показва, че липсват научните аргументи. Там си напълно неправа, уверявам те.
    Мина и аз търсим начин да се свържем с теб за личен разговор. Как може да стане това? С уважение: Румяна

    • mayamarkov Says:

      Руми, ти видя ли поредицата ми постове „История на познанията за аутизма?“ Чета твърденията ти, че не съм се запознала с фактите и че ми липсват научни аргументи, и не знам какво да мисля – освен че може би ти си прочела само този мой пост, без дори да оцениш колко сериозна работа е била нужна само за да се издирят включените в него линкове. Ако говорим за „факти“ (т.е. анекдоти), аз мога да ти намеря не по-лоши от тези на г-жа Ламбовски, но не е там въпросът.
      Ти пишеш, че мястото на такъв вид спорове е на полето на науката. На какъв научен конгрес мога да намеря г-жа Ламбовски? Или в какво научно списание мога да прочета нейни публикации? Въпросите са реторични, разбира се. Научната общност е практически единодушна – лечение на аутизма няма и по всичко личи, че няма и да има. Разбира се, на аутистите може да се помогне с много неща, но не като се пънем да ги превръщаме насила в нещо, което не са. Затова лечителите на аутизма, вместо да убеждават научната общност, я заобикалят и се обръщат направо към неспециалистите, чиито бездруго скромни познания и критични способности в този случай са окончателно сринати от идеята, че диагнозата „аутизъм“ за детето им значи краят на света.
      Отричам, че има лечение на аутизма, защото такова няма. И смятам всеки, който твърди, че има, за заблуден – в най-добрия случай. Ако не ми вярваш, провери какво пишат по тези въпроси източниците с висок импакт-фактор. Познатите ми аутисти и повечето хора, които ги обичат, са против самата идея за лечение. Те смятат, че не аутизмът прави аутистите нещастни, а желанието на нормалните хора да направят аутистите нормални.
      Идеите, че аутизмът включва поредица от процеси, които могат да се повлияят от медикаментозно лечение, и че негови много сериозни симптоми се провокират от разстройствата в гастроинтестиналния тракт, са само хипотези, от които първата е недоказана, а втората – отречена. Няма никакви причини да мислим, че за развитието на аутизма е нужен отключващ фактор на средата, освен факта, че понякога само единият близнак развива аутизъм. Но поне на теб не е нужно да обяснявам какво значи непълна пенетрантност на ген.
      Аз съм заета тази седмица, но навярно другата седмица ще се освободя по някое време и можем да се срещнем. Нямам нищо против да се срещна и с г-жа Ламбовски, но от това едва ли би произлязло нещо – различните ни възгледи по въпроса неизбежно ни правят непримирими противници. Можеш да ми пишеш на mayamarkov at gmail dot com и ще ти дам телефона си.

  56. Р. Илиев Says:

    Този разговор започва да става много личен, но тъй като аз също съм запознат с методите на „лечение“ на Мина Ламбовски бих задал следния въпрос. Защо ако тези методи наистина са толкова ефективни, нейният син произнася само отделни звуци и едносрични думи, въпреки че вече навлиза в пубертета? Как е възможно един човек, който не е могъл да излекува собственото си дете, да въвежда в такова грубо заблуждение родителите на други болни деца? Не разбирам и защо аутистичните деца, посещаващи нейния дневен център продължават да заплащат по над 1000 лв. месечно ВЪПРЕКИ неспирните дарителски акции, организирани от г-жа Ламбовски уж в полза на центъра. Радвам се да науча, че някои от тези деца вече са записани в обикновени училища. Но това важи и за десетки други деца-аутисти, които не са могли да си позволят лукса да плащат такива безумни суми. Просто детският аутизъм според съвременната медицина има тази особеност, че в много случаи симптомите намаляват или дори съвсем изчезват с възрастта, със или без лечение.

    Горещо препоръчвам на авторката на блога да продължава да се придържа към строго научните аргументи и да не се поддава на влиянието на различни лица, страдащи от лечителска мания и трупащи пари от нещастието на другите. Намирам за обезпокоителен агресивният PR, който си прави Мина Ламбовски в медиите. Тук визирам широкорекламирания й фонд за деца аутисти, парите от който потъват неизвестно къде; наградата „Малкият принц“, която сама си учреди и сама си даде; и изобщо целия имидж на една нова майка Тереза, който усърдно си изгражда, без да жали средства. Мисля си или поне се надявам, че Мая Маркова не е от хората, които биха се поддали на корупционен натиск, но който може да си позволи да купува цели медии, със сигурност може да купи и един блогър. А би било жалко, защото този блог беше единствения обективен източник на информация за аутизма у нас.

  57. mayamarkov Says:

    Днес се срещнах лично с г-жа Ламбовски и съм склонна да се съглася с тези, които мислят, че тя наистина вярва в това, което прави, и има добри намерения. Но за всичко друго си останахме на предишните мнения (меко казано). А нали се сещате, че когато сте родител и носите отговорността за детето си, добрите намерения не стигат.

  58. Galina Gacheva Says:

    Не знам какво разбирате под „добри намерения“, защото грубото експлоатиране на каузата на детския аутизъм с цел трупане на печалба едва ли може да бъде определено по този начин. Не намирате ли за смущаващ фактът, че в последните години Мина Ламбовски буквално заля медиите с неуморимите си твърдения, че аутизмът при децата бил причинен от … бактерии в стомаха ??? Нещо повече – тя можела да помогне на болните деца да се излекуват, стига само родителите им да се бръкнат с по няколко хиляди долара за консултации с двама митични американски „лекари“ (слагам тук кавички, защото една проста справка в интернет показва, че на въпросните „доктори“ в САЩ им е отнето правото да практикуват).
    И оттам нататък се започва въртележката: веднъж годишно Мина Ламбовски води тези „доктори“ в България, зарибените родители на болни деца организират дарителски кампании и плащат куп пари за безсмислени и опасни гастроскопии и след това продължават „лечението“ с консултации … по телефона!!! Да, наистина по телефона! При това солидно платени консултации. Какъв е материалния интерес на г-жа Ламбовски от всичко това можем само да гадаем.
    Смущаващи са и благотворителните инициативи на Мина Ламбовски. Например с дарените средства от VIP Brother 3 тя организира … конференция за аутизма. Реална полза за болните деца естествено няма, но парите са отчетени. Преди година четох, че направила и благотворителен фонд за деца с аутизъм. Предприемчива жена, няма спор. Но за какво точно отиват парите от даренията, освен за регистрираната от нея детска градина за аутисти (която съвсем не е безплатна и струва над 1000 лв. на месец) и за организирането на някакви измислени конференции със спорна научна стойност? Не намеквам за злоупотреби, просто питам. Може пък в разговора ви с г-жа Ламбовски да сте обсъдили и този икономически аспект на нейната благотворитена дейност.

    • mayamarkov Says:

      Тя твърди, че дейностите й са много скъпи и сумарно дори е на загуба. Аз, разбира се, не мога да знам как стоят нещата в действителност. Но мисля, че това дори не е най-важното. Ако добър лекар, зъболекар, адвокат и т.н. има голяма практика и печели от нея добри пари, кому ще се зловиди това? Проблемът е, че подходът DAN! независимо от намеренията на практикуващите го според мен е вреден за аутистите и техните семейства.

  59. Galina Gacheva Says:

    Моля да ме извините, но не мога да се съглася с Вас! Категорично считам, че е нередно и престъпно да се въвеждат в заблуждение родителите на деца, болни от аутизъм и да бъдат подмамвани да плащат огромни суми на шарлатани.

    • mayamarkov Says:

      Шарлатаните с лекарски дипломи, които продават на отчаяните родители жива вода, наистина са престъпници. Но пак Ви казвам – останах с чувството, че Мина Ламбовски наистина им/си вярва. И за жалост много родители, сломени от изпитанието да имат дете с увреждане, предпочитат да идат при нея да си купят празни надежди, отколкото да слушат тези, които им казват истината – това е нелечимо, трябва да подкрепяте детето си.
      А в света на огромните суми родителят навлиза веднага щом изпадне от държавната мрежа за подкрепа, дори ако детето му няма увреждане. Докато се опитвах да класирам едното си дете за детска градина, имаше опасност да остане извън списъците и почнах да проверявам възможностите за частна детска градина. Е, най-добрата оферта, която намерих тогава, беше за 600 лв. месечно! Което значи, че щеше да ми се наложи да работя само за таксата му за детска градина.

  60. mary Says:

    не знам кои малоумник написа всичко това……….. сигурно е някои доктор които полуцйажа доста добри пари от това да слага ваксини и какви ли не други неща в организмите ни…. тоис игурно никога не е виждал как едно дете „болно“ от аутизмясе подобрява след „алтернативното“ лечение…. когато видиш едно „обречено“ дете да започне да прави нормални неща като другите деца, тогава друга песен ще пее….. просто съм изумена с каква лекота се отхварля всичко ново!!!!!!!

  61. mary Says:

    molq wi hora… IZLEZTE OT MATRICATA!!!!

  62. Д.Колев Says:

    Не знам някой доктор, който да е забогатял точно от слагане на ваксини. Чувал съм обаче за много, които са натрупали състояние от псевдолечение на деца-аутисти!

    За съжаление у нас дори не се изисква медицинско образование, за да пропагандираш и практикуваш съмнителни и недоказани лечебни методи, да организираш конференции за аутизма (на които да каниш само „специално подбрани“ оратори и нито един представител на традиционната медицина) и ей така, съвсем между другото – да създадеш някоя и друга семейна фондацийка „в полза на аутизма“!

    Разбира се, всеки родител има право да избере сам кое е най-подходящо за детето му и в крайна сметка прави точно това, в съответствие със степента на своята образованост и грамотност.

  63. Светлин Says:

    Преди малко прочетох в БЛИЦ поредната статия, в която се обяснява как едва ли не всички гениални хора са били аутисти и се внушава, че аутизмът е нещо хубаво и гарантира големи успехи в живота. Този подход е силно смущаващ както за мен така и очевидно за много други и затова ще си позволя да копирам тук извадки от някои от мненията към статията:

    Автор на коментара: Лекар, от 7 години практикуващ в САЩ
    6 октомври 2013
    „Престанете с тия глупости за аутизма! Преди всичко връзката между ваксините и аутизма беше категорично отхвърлена още през 2010 г. с решение на Върховния съд на САЩ, базирано на няколкогодишно проучване на водещи специалисти от всички области на медицината!

    Да не говорим, че е абсурдно да се „диагностицират“ посмъртно велики личности с аутизъм! Айнщайн не е имал НИТО ЕДИН симптом на аутизъм освен сравнително късното проговаряне, но и това може да се подложи на съмнение, защото в някои свои интервюта той е казал, че е проговорил на 4 години, в други – на 3 години, а неговите роднини винаги са твърдяли, че е говорил от двегодишен. …. А Стив Джобс НИКОГА не е бил диагностициран като аутист!

    В последните години има една обезпокоителна тенденция много родители на деца с различна степен на умствена изостаналост в резултат най-често на олигофрения, да тръбят, че децата им всъщност са аутисти, а лекарите, видите ли, нищо не разбират. Това обаче е опасно за останалите членове на обществото, защото тези деца нерядко проявяват ескалираща агресия, особено с достигане на пубертета, а родителите им настояват те да посещават обикновени, а не специализирани училища. Важно е да се знае, че аутизмът е всъщност рядко срещано заболяване и у нас има само 400 диагностицирани аутисти (деца и възрастни). Така че когато съмнителни благотворителни организации започнат да събират за пореден път пари уж за „детския аутизъм“, се запитайте къде всъщност отиват парите?“

    Dilma
    6 октомври 2013
    „Нормално е родителите да отхвърлят с възмущение диагнози като олигофрения. Все пак „аутизъм“ звучи по-благозвучно, нали? Измислят си сами диагнози, после си измислят, че отдавна умрели известни хора също били аутисти и ни обясняват, че ваксините били вредни. И като родят едно увредено дете, спират да ваксинират останалите си деца, а те ходят в същите детски градини и училища, в които ходят и нашите деца. Това тотално обезсмисля ваксинационните програми и поставя в опасност други деца, които не са били ваксинирани поради реални медицински причини – напр. тежки алергии. И така цялото общество на практика е принудено да търпи диктата на една малка група от хора, отказващи да приемат истинския характер на уврежданията на децата си и пропити с агресия и реваншизъм.“

    Лина
    6 октомври 2013,
    „Напълно съм съгласна с написаното в последните два коментара! В нашата детска градина има три деца които не са ваксинирани. Две от тях са близначета и по-големия им брат е аутист. Родителите и по-специално майката се държат ужасно агресивно и грубо и твърдят, че детето им се е разболяло от ваксините и те нямат никакво намерение да ваксинират близнаците. На въпросите ни защо тогава не си ги гледат в къщи, за да не застрашават нашите деца с избухване на епидемия, майката казва: „Като не ви изнася, вие си гледайте вашите деца в къщи, ние си имаме права!“ А нашите права къде са, питам аз? На всичкото отгоре близнаците са на три и половина, а не говорят, хапят и удрят другите деца и изпадат в някакви пристъпи и си удрят главите в стената. Учителката и директорката са уведомили майката, че според тях децата имат аутизъм, но тя твърди че е невъзможно, защото не са ваксинирани и отказва да ги заведе на лекар.“

    Един
    6 октомври 2013,
    „… като има един такъв в класа учителя се занимава само с него и не му остава време за другите деца… Хубаво е да ги интегрираме, ама не за сметка на останалите деца. А ваксините трябва да са задължителни за всички и глобите за пропусната ваксина да са по минимум 1000 лв.Така и ромите щат не щат ще си ваксинират децата.“

    Glenn Gould
    6 октомври 2013,
    „Пишат статиите за аутизма сякаш е божия благословия, а е психична болест. Гениалните са 1 на милион, останалите са просто много болни хора.“

    Правилно
    6 октомври 2013,
    До коментар [#10] от Glenn Gould
    „Именно, така се създава погрешна нагласа у хората спрямо болните от аутизъм. Всички очакват от тях да са гениални, а те не са. Някои изобщо не говорят, други имат тежка умствена изостаналост, а трети изобщо не са аутисти, но родителите са си харесали тази диагноза, защото се срамуват да кажат че детето им има олигофрения. В един форум родителите на деца-аутисти бяха надигнали страшен вой против една майка, която беше казала по телевизията че засегнатите от тази болест понякога мажат лайната си по стените, мастурбират публично и проявяват насилие. Останалите майки на болни деца писнаха, че не трябвало хората да знаят такива детайли, защото това щяло да попречи на интеграцията на децата им. “

    Привеждам тези цитати, за да покажа, че подобни поръчкови и неграмотно написани статии всъщност предизвикват обратен на желания ефект.
    Ето и линк към статията и всички коментари за тези, които прояват интерес : http://www.blitz.bg/index.php?news=226175#commentsform

  64. A.Гетова Says:

    Ако наистина диагностицираните аутисти у нас са общо 400 и тази цифра включва както възрастните, така и децата, тогава къде отиват всичките пари от благотворителни кампании в полза на децата – аутисти?
    Ако условно приемем, че половината от тези 400 аутисти са деца, то с парите от проведените многобройни дарителски акции и с парите, събрани във фонда на Мина Ламбовски за детския аутизъм всяко от тези 200 аутистични деца досега би трябвало да е получило сума, която да му позволи да се лекува в най-добрите световни клиники!
    Знае ли се изобщо как се разпределят получените от дарения средства? Вероятно някои ще ме репликират, че има и много недиагностицирани аутисти, които също се нуждаят от финансова подкрепа. Обаче аз се питам кой точно решава, че те са аутисти, след като лекарите не са намерили основание за такава диагноза? Родителите? Или вездесъщата г-жа Мина Ламбовски, която е открила търговска ниша и неуморно събира пари от дарения, създава финансови фондове, прави в къщата си детски център за деца аутисти и съвсем очевидно е пряко заинтересована на колкото може повече деца да бъде лепнат етикета „аутист“?
    Макар че този форум е адресиран към шарлатаните от всички страни, според мен най-опасни са шарлатаните в собствената ни страна, защото докато другите идват и си отиват, тези остават. Това, че те прибират и последния лев от отчаяните родители, обещавайки им чудодейно изцеление за децата им, е престъпно и неморално. Още по-страшно е обаче това, че те белязват с клеймото на аутизма напълно здрави деца с дребни отклонения в развитието, които и без никакво лечение биха изчезнали в процеса на израстване. Вкарвайки тези деца и родители в една порочна спирала, шарлатаните-търговци печелят десетки хиляди само от едно дете! Разбирате ли за каква огромна индустрия става въпрос?

  65. mayamarkov Says:

    Към Татяна: Коментари като Вашия – пълни с неверни твърдения (някои от които опасни псевдомедицински препоръки) и лични обиди, не пускам. Но харесвам Вашето сравнение на аутизма и сините очи. Да, двата белега са пример за полиморфизъм и се дължат на гени (при аутизма – с малки изключения).
    Вие ме упреквате, че не искам да бъде намерен лек за аутизма. Ами не искам, защото мисля, че не може да бъде намерен, а търсенето му е като търсене на лек за сини очи. Който тръгне да търси лек за сини очи, няма защо да се чуди защо хората от бранша го гледат като квадратно яйце.
    До Франция за един конгрес няма да ходя по простата причина, че няма кой да ми го плати. Някои от читателите ми са убедени, че Голямата фармация ме залива с пари, за да й правя реклама, но такова нещо няма. Като се потвърдят откритията, се публикуват в научни списания и можем да си ги четем и оттук – безплатно.

  66. Ели Николова Says:

    Чета и не мога да повярвам….звучите ми, като интелигентни хора, образовани….’само 400 хора, диагностицирани с аутизъм!!!!! Кой сте Вие и защо разпространявате и цитирате невярна информация? Децата с аутизъм в Бг са вече 1: 110!!! Това прави доста над 400! Виждам също, че не допускате да се публикува мнение, различно от Вашето, г-жо Маркова. Питам защо ли? Добре, че редица учени по света, не споделят мнението Ви, че не си струва да се търси „лек“ за аутизъм. И на какво спред Вас се дължи тази епидемия (простете – вече пандемия) от аутизъм??? Сега ще речете, че диагностицирането се е подобрило, или както прочетох по-горе, аутисти няма, а имало само олигфрени…Засрамете се!!! И прочетете за олигофренията…Съгласна съм, че канеровият аутизъм се среща изключително рядко (и слава Богу!). Ако си бяхте труда да прочетете и да се запознаете със ГРР от АС много неща щяха да ви се изяснят. Но така става, когато неспециалисти тръгват да коментират и да изказват мнения по въпроси, които не са в тяхната професионална област……Питам се, колко от вас, скъпи коментатори (вкл. и авторката) сте имали досег дори с едно дете с ГРР???

    • mayamarkov Says:

      Съжалявам, че трябва да съм груба, но учените, които се правят, че търсят „лек“ за аутизъм, всъщност имат съвсем други неща наум.

  67. Ели Николова Says:

    впрочем, по повод др. Кригсман, Хипократ е казал, че всички болести започват от червата. Или сега ще започнем и Хипократ да критикуваме???

  68. Йорданка Ковачева Says:

    Елена Николова, примитивният буквализъм не е най-добрия начин да тълкуваме думите на великите хора. Хипократ е казал още и следното: „Което не го излекуват лекарствата, излекува го желязото; което не го излекува желязото, излекува го огъня; което не го излекува огънят, излекува го смъртта.“

    Нали не смятате, че идеятя му е била да се хвърлят болните в огъня, ако не могат да бъдат излекувани нито с лекарства, нито с желязо?

  69. Петрунова Says:

    Попаднах на една публикация, според която възрастта на бащата увеличава вероятността от раждане на дете с аутизъм или шизофрения. Дали е научно доказано?

    • mayamarkov Says:

      За шизофренията не знам, но за аутизма е доказано. Не се знае точно защо, но някои предполагат, че причината са нови генни мутации.

  70. pepy Says:

    „… не аутизмът прави аутистите нещастни, а желанието на нормалните хора да направят аутистите нормални.“

    Синът ми е аутист и това е най-смисленото изречение, което прочетох по този повод през последните дни! Благодаря!

Вашият коментар