Не избелвайте аутизма

Kerri-foto

Чудотворната целителка на аутизма Кери Ривера (Kerri Rivera), снимката е взета от Mother Cub.

Всяка вест за ново шарлатанство ме хвърля в раздвоение: да пиша ли за него (разбирай против него), или да си затрая от страх, че моето писание може само да осведоми още лековерни хора за шарлатанството и да ги накара да го пробват я върху себе си, я върху беззащитните си деца?

Преди броени дни един рядко злокачествен трол ме „просвети“ за чудотворния MMS-метод на Кери Ривера (Kerri Rivera), с който уж били излекувани десетки аутистични деца. Тогава предпочетох да оставя вестта там, където бе цвъкната – в коментарите под поста ми „Към шарлатаните от всички страни…„. Но вчера уважаван от мен човек, свързан с общността на хората с увреждания, с електронно писмо ме осведоми за същата Кери Ривера и ми даде линк към нейно видео. Така осъзнах, че е време да вадя меча, пардон, перото. Нямах нерви да изгледам целия филм, нито дори значителна част от него (той траеше близо час). Все пак издържах малко от началото и попаднах на поредица от глупости, издаващи пълно научно невежество. Там беше и прочутият цитат на Шопенхауер, който ме мотивира преди малко да натракам един анти-Шопенхауеров пост.

Най-напред с ваше позволение ще иззлобея мъничко ad hominem: Откакто човечеството си е изгубило козината, навлякло е дрехи и е почнало да си реже или връзва косите, то използва външния вид и начина на обличане (т. нар. дрес-код) за светкавична и доста точна оценка на личността. Хората „по дрехите посрещат“, защото вековният опит ги е убедил, че който не съумява да си докара що-годе прилична вънкашност, най-често е неадекватен и във всяко друго отношение. Ето защо лично аз недоумявам как хората могат за важни неща да търсят акъл от бивши порнозвезди и от жени, способни да напуснат дома си в показания на горната снимка вид.

Много по-важно, разбира се, е посланието на г-жа Ривера. Майка на момче с аутизъм, тя пропагандира т. нар. MMS-метод за лечение на аутизъм (MMS е съкр. от miracle mineral solution, можете да го срещнете и побългарено до ММС). Макар това шарлатанство да е сравнително ново, то вече е хит сред онези родители, които смятат за свой дълг да експериментират до безкрайност с аутистичното си дете с непостижимата цел да го „излекуват“ от нервната му система. Блогърите, които пишат срещу шарлатанството и в защита на науката и човешките права, също са се видели принудени да обърнат внимание на Кери Ривера: само „Оракулът“ (Orac) вече й е посветил цели седем поста. По-долу превеждам откъси от най-стария му пост – от 25. май, озаглавен The lowest of the low: Trying to bleach autism away.

Най-ниското падение: Опитът да избелим аутизма

…Този вид шарлатанство, както може би вече знаете, е известен като Чудотворен минерален разтвор (Miracle Mineral Solution, MMS). По същество разтворът е белина в концентрация за индустриални цели – 28% натриев хлорит в дестилирана вода. Той често се разрежда в кисели сокове (например от портокал), при което се образува хлоред диоксид – по израза на Управлението за храни и лекарства „силно избелващо средство, използвано за обработка на текстил и пречистване на отпадъчни води“. Според неговите привърженици MMS лекува почти всичко: рак, СПИН и горе-долу всяка друга сериозна болест, за която се сетите. Тези хора не се притесняват, че твърденията им за свойствата на MMS нито са правдоподобни от биологична гледна точка, нито са подкрепени от емпирични данни, били те от предклинично или от клинично изследване. Наистина белината ще убие бактерии или ракови клетки, ако ги сложите в епруветка и добавите достатъчно количество от нея, но това не значи, че е годна за лекарство.

Кое състояние пропуснах в горния абзац?… Отговорът трябва да бъде ясен… MMS беше представен в неделя на (шарлатанската конференция) Autism One от жена на име Кери Ривера, която се хвали, че е излекувала 38 деца за 20 месеца:

Тази презентация ще опише подхода, с чиято помощ Кери успешно е излекувала 38 деца от диагнозата аутизъм. Тя ще обясни как MMS (хлорен диоксид) се е оказал „липсващото парче“ от мозайката на аутизъм за много от семействата, с които тя работи. MMS се предлага във всички страни и е много икономичен, така че всички семейства независимо от икономическите и географски ограничения могат да си позволят лечението. Презентацията иска да докаже, че аутизмът наистина е лечим.“

…Изглежда, привържениците на MMS не само го дават на аутистични деца през устата, а и ги къпят в него и им правят с него клизми…

(Следват две видеа, които не знам как да включа тук, а и май не държа – ако ги искате, вижте ги при Оракула, М.М.)

Във второто видео Кери обяснява как да се прилага MMS, като постепенно дозата се повишава. Този филм е особено възмутителен. Всъщност и двата са възмутителни, но вторият е особено отблъскващ, защото в него Ривера обяснява как, повишавайки дозата, ще видите аутистичното дете да прави повече стереотипни движения. Тя също обсъжда как децата могат да получат диария, но това е ОК, защото диарията била „детоксикационна“… Говори за т. нар. протокол “72-2″, който, ако погледнете сайта й, включва даване на MMS на всеки два часа за общо 72 часа. Ривера освен това препоръчва „лечение с висока температура“ и твърди, че причиняването на висока температура от MMS е хубаво нещо, защото „събужда имунната система“ да осъзнае, че „вкъщи има аутизъм“. И изпада в екстаз колко много „обича клизмите“ за лечение на аутизма.

Нещо ме кара да си мисля, че аутистичните деца може би не ги обичат чак толкова.

Можете да погледнете и тук… След очаквания цитат от Шопенхауер за това как истината „минава през три етапа“ (използването на този цитат за мен е сигурен знак, че си имам работа с шарлатанин или чалнат),  нейната презентация включва много от същите безсмислици като във видеото – как белината била безопасна и ефективна. Има още за „лечението с висока температура“ и много за това как да избавиш детето от паразити, което MMS също прави, ако вярвате на Ривера… Тя дори препоръчва успоредно с лечението чрез висока температура да прилагате бани с гореща белина („колкото може да търпи“). Биолозите ще се смеят (или ще плачат), като я гледат как генерално бърка електрохимията. Това е безумие. И какви са й доказателствата? Как ви се струват? Нищо повече от неубедителни анекдоти.

…Всяко шарлатанство, което изобщо съществува, неизбежно бива прилагано от някого, някъде върху аутистични деца… Ето, сега виждаме шарлатани да обливат аутистични деца с белина, да пълнят с нея червата им и да ги наливат в устите им, докато децата вдигнат температура и получат диария. С пълното убеждение, че диарията и високата температура показват, че белината лекува аутизма. Диарията и високата температура наистина правят нещо, но то не е да лекуват аутизма, а да разболяват детето. Ето един типичен анекдот:

Моят 14-годишен син има аутизъм. Аз го лекувам със система за очистване от паразити вече година и половина (5 дни лечение, 2 дни почивка). Той показва някои забележителни подобрения, но всеки път, когато престана с очистването, паразитните симптоми се завръщат. Той не говори и е доста ниско-функциониращ, така че не мога да разбера от него как се чувства. Миналата седмица започнах да му давам по 1 капка MMS, после тази седмица вдигнах дозата до 1 капка 2 пъти дневно. След около 4 дни с по 2 капки той повърна и целия ден имаше диария. Предполагам, че е от MMS. Реших да сваля дозата пак до 1 капка дневно, докато й привикне. Той бездруго е склонен да ака разхлабено, което предполагам, че се дължи на непрестанната му битка с паразитите. Червото му е много чувствително към всичко, което му давам, така че трябва да съм много внимателна с всичко ново като MMS. Още му давам другото средство за очистване от паразити (Systemic Formulas VRM 1-4). Бих се радвала да чуя какво мислите за това. Работя с хомеопатка, която подробно е изследвала очистването от паразити, но не и MMS. Искам да отърва сина си от тези паразити веднъж завинаги. Моята хомеопатка и колегите й са експерти по аутизма и консултират родители от целия свят. Те са установили, че децата с аутизъм, които се смятат за „костеливи орехи“, най-често са опаразитени. Поради отслабената им имунна система е трудно да се премахнат паразитите.“

Това може да се нарече само с една дума: ужасяващо.

Послепис от мен, Майя Маркова: Скъпи родители, ако се боите, че детето ви има паразити, говорете с лекаря му, по дяволите!

П. П. С. Понеже уважаемите ми опоненти оспорват факта, че MMS е белина, написах специален пост: „Белина ли е MMS„.

12 коментара to “Не избелвайте аутизма”

 1. Lila Says:

  Явно родителите на деца аутисти са отчаяни, но и има „лечители“ , които лъжат тези родители, че аутизма е лечим. Как ще дадеш на детето си белина?!? Защо тези родители не пробват илачите първо върху себе си.
  Какви паразити, по дяволите, имат тези деца.

 2. oliarus Says:

  Попаднах на следното Miracle решение, измислено още 1928 година, което има доста по-широко приложение. Понеже са го измислили руснаци поне човек може да се напие с него:)
  Экстракт против мышей, бородавок и пота ног. Капля этого же экстракта, налитая в стакан воды, превращает его в водку, а две капли – в коньяк „Три звездочки“. Этот же экстракт излечивает от облысения и тайных пороков. Он же лучшее средство для чистки столовых ножей.“
  http://autism-russian.livejournal.com/4369.html

 3. Elena Says:

  „По същество разтворът е белина в концентрация за индустриални цели“ – по същество, цялата статия е далече от истината. Формулата на ММС е публикувана в различни сайтове и съпоставянето й с формулата на белината показва, че авторът тук малко емоционално изопачава реалността, но пък напълно в тон с нивото на езика и речниковия му запас като имам предвид възклицанието „по дяволите!“ например. Но пък е права за едно – ММС-ът не е годен за лекарство (макар авторката да го нарича погрешно белина). ММС-ът е само онзи оксидант, от който замърсените от начина на живот органи и системи в човешкото тяло (т.е. киселинни) имат необходимост, за да се възстанови балансът в здравото тяло. Кой баланс? Западната медицина го нарича „електролитен“, източната – енергиен. Кое е лошото в това, че както и медитацията съдейства за възстановяване на този баланс, има и елементарни средства като ММС например, с които това да се постигне?

  • mayamarkov Says:

   По-голямата част от поста ми е превод на „Оракула“ (американски блогър-лекар). Възклицанието „по дяволите!“ в края е мое. Това е съвсем ясно посочено по-горе. Фактът, че не сте разбрали, че постът е съчетание от текстове на ДВАМА автори, говори достатъчно за силата на разсъжденията на „незападняците“.
   Що се отнася до нивото на езика и речниковия запас като показател за цялостното ниво на текста, тук съм съгласна, справка – собственият Ви коментар.

 4. Белина ли е MMS « Моето ъгълче Says:

  […] Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща « Не избелвайте аутизма […]

 5. Учен човек Says:

  Кервана си върви, кучетата си лаят 🙂

 6. MMS и “смърт в рая” | Моето ъгълче Says:

  […] mineral solution (съкр. MMS). Можете да видите постовете ми “Не избелвайте аутизма“, “Белина ли е MMS” и “Странната история с […]

 7. „Лечение“ с белина праща наивни австралийци в болница | Моето ъгълче Says:

  […] изцяло. Включих и снимките, защото, както писах в един от предишните си постове за MMS, според мен е важно да знаеш как изглежда човекът, […]

 8. Станислав Бояджиев Says:

  Здравейте, аз имам син с този вид смущения който се нарича Аутизъм и ние го лекуваме с ХД ( ММС ). Преди да го използваме го изпробваха други наши познати на себе си и жена ми също. Бих казал че притесненията са ви ненужни. Това си е е химия и се иска да се пипа внимателно. Всеки му действа различно и трябва да се съобразява. Аз бих желал преди да пишете нещо по темата да се занимавате малко с деца които имат Аутизъм и ги лекуват с ММС. Ако вие само четете кой каво е написал и от там изкарвате кое какво е, то това няма да ви донесе до никъде. Прочетете книгата на Кери за да пишете и обезателно при лечение на деца да бъдете, тогава пишете. Първо лечението не е само с приемане на ХД, има и други важни стъпки, едната даже е по важна – храненето. Нападките ви по посока външния вид на Кери Ривера са по скоро на лично ниво. И аз не съм привърженик на разголването но когато един човек има толкова много опит го слушам какво ми говори пък ако иска и чисто гол да бъде. ХУбав ден ви пожелавам.

  • mayamarkov Says:

   Ако някой тръгне да лекува деца-аутисти с радиоактивни метали, пак ли трябва да чета книгите на корифеите, които препоръчват това „лечение“, и да присъствам на него, преди да пиша мнението си за него? Или все пак е достатъчно да прочета какво пише в букварите за радиоактивността и как да се предпазим от нея? (Радият също е бил препоръчван за лечение на разни болести, както и за профилактика – да се взема като хранителна добавка.)
   Кери какво е чела, та аз да чета нейните писания? И защо да ги чета, след като съм видяла представителна извадка? Все едно да кажете, че ако искам да критикувам ислямския тероризъм, трябва първо да прочета Корана, ама на арабски. (Казват ми го най-редовно.) Виж, ако Кери публикува в медицинско списание, тогава ще я прочета.
   Колкото до опита, той нищо не значи. Може да си присъствал на 200 инфаркта – това няма да те направи кардиолог.

   • Станислав Бояджиев Says:

    Не мисля че мога да те убедя в нещо щом така мислиш. Да, трябва да прочетеш корана на арабски, да, трябва да прочетеш Кери Ривера и да трябва да участваш в 200 операции. Не е достатъчно само да прочетеш нещо за да го разбереш. Ако вие нямате деца с такива смущения по начало нямате и моралното право да давате мнение как да се лекуват. Това може да го дадът само лекари( без значение как лекуват но да имат работа с такива деца ) и по важното родители на такива деца че те са след децата си най близко до усещането на увреждането. Та кажете ми имате ли вие работа с такива деца за да знам дали да ви пиша. Ако не, няма смисъл, вие не може да ме разберете без значение какво ви пиша.

   • mayamarkov Says:

    Аз мисля, че наистина не мога да Ви разбера – не мога да разбера хора, които тъпчат с децата си с белина, и не мога да приема Вашето становище, че трябва да доказвам някаква квалификация, преди да се застъпвам за децата, тъпкани с белина.
    Аз не бях писала „участвал в 200 операции“, а „присъствал на 200 инфаркта“, което има съвсем различно значение. Виждате до каква степен ние с Вас не можем да се разбираме.
    Оспорвам и твърдението Ви, че родителите на деца с увреждания са близко до усещането на увреждането. Много родители на деца-аутисти, които знам, се опитват да излекуват децата си на всяка цена с всякакви шарлатанства, докато почти всички възрастни аутисти, които знам, не искат да бъдат лекувани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: