Защо наричам правителството хунвейбинско

За втори път вече се чувствам принудена да сравнявам настоящото българско правителство с хунвейбините на китайската „културна революция“, все във връзка с отношението към БАН. (Първият път беше в поста ми от 15. май 2010).

Поводът за настоящия пост: Едвин Сугарев заявил пред БТВ, че „Бюджетът за подслушване е по-голям, отколкото този за БАН“.

Опитах се да проверя дали това отговаря на истината. Ентусиазмът ми не стига дотам да потърся оригиналния Закон за бюджета за 2011, но според в. „Труд“ (цитиран от vesti.bg) за подслушване са предвидени 100 млн. лева, докато бюджетът на БАН според news.bg е само 59 млн. лева, горе-долу наполовина.

Някой може да възрази, че доколкото първата и основна функция на държавата е да „произвежда сигурност“, редно е за това да се заделят най-много пари. Ако МВР с раздутия си бюджет наистина произвеждаше сигурност така успешно, че учените от БАН да не са принудени да заделят от 300-левовите си заплати за суперключалки и аларми, бих признала това като успех. Но какво получаваме срещу огромния бюджет за подслушване? Предимно компромати и скандали като този от Горна Оряховица!

Advertisements

Един коментар to “Защо наричам правителството хунвейбинско”

  1. България стана арена на антиизраелски терористи « Моето ъгълче Says:

    […] […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: