Да пратим 6-годишните на училище!

Преди 10 дни българите бяха свидетели, а някои като мен и участници, в поредния епизод на сапунката „кандидат-студентска кампания за детските градини“. В София децата, чиито родители искат да ги пратят на ясла или градина, са кръгло двойно повече от наличните места в общинските заведения. (Моля, изобщо не ми говорете за частните ясли и градини с такси колкото една учителска заплата. После някой пак ще мрънка, че се раждат твърде малко българчета и защо ли е така.)

Една страна на въпроса, за която рядко се говори, е, че у нас системата на предучилищното образование е претоварена. В коя друга държава 6-годишните все още са в детските градини? Единствената известна ми образователна система, в която децата тръгват на училище на 7 години, е тази на Waldorf. Но тя не е общоприета в нито една страна.

През 80-те години на ХХ век се направи неуспешен експеримент със започване на училище на 6 години. Доколкото знам, основната причина за провала беше, че програмата за 1. клас не беше съответно преработена. Имаше и друга причина – децата се задържаха в училище до късния следобед дори когато родителите можеха и искаха да ги приберат веднага след часовете.

Когато аз завършвах средно образование (1989), то траеше по същество 10 години. Имаше и 11. клас, но той беше предназначен да ни подготви за заводите, така че можем да не го броим. Сега пълното средно образование трае най-малко 12, в някои училища 13 години. Това значи, че младежите завършват гимназия на 19 или 20 години. Нямам впечатления обаче те да са по-добре подготвени за университета или живота от моето поколение.

По-долу ще цитирам какво съм писала по-рано като коментари по чужди блогове.

Към поста на Марфа „Напред към Норвегия или назад към Бурунди„: „В света има най-различни варианти на средно образование, но най-стандартният като че ли е да се постъпи в 1. клас на 6 години и да се учи 12 години. Ако това се направи и у нас, ще се спестят средства за 1-2 години обучение, без да говорим за полезния ефект от по-ранния старт на самостоятелния живот за икономиката и изобщо (защото едно е да изкараш на трудовия пазар 18-годишни хора, или 23-годишни, ако са следвали, друго е да задържиш 62-годишните чрез вдигане на пенсионната възраст, да ме извинят по-възрастните читатели). Питала съм много хора нашите деца дефектни ли са, та не могат да тръгват на училище на 6 години. Отговарят ми, че българската програма за 1. клас е непосилна за повечето 6-годишни деца. Ами да се пренапише може би! И съответно да се преструктурират програмите за по-горните класове. Толкова ли е трудно?“

Към поста на Лид „Искам нулева година„: „Предлагам средното образование да е разделено на 3 цикъла от по 4 години, отговарящи на началното, основното и средното образование. Почти питагорейска схема, нали :-). Децата да постъпват в училище на 6 години, така ще излизат от него в най-удобния момент – в годината на пълнолетието си… Първи клас да е подобен на сегашната предучилищна година. Плавен преход от предучилищното към училищното обучение с доста игри, рисуване, песнички. В следващите години режимът да се затяга.“

Чудя се само на мен ли ми хрумва това.

Реклама

Етикети: ,

13 коментара to “Да пратим 6-годишните на училище!”

 1. haz Says:

  Не, не само на теб:)

  Абсолютно съм ЗА първи клас на шест години, но много пренаписване на материала за първи клас ще трябва, както и на този за предучилищна. Системата натоварва децата, буквално и преносно – чантите им са толкова тежки, че дори възрастен едва ги носи, например второкласниците са всеки ден с по пет часа и имам чувството, че програмата е направена от някой образователен деец, убеден, че „от българчето по-умно нема“.

  В момента имам дилема дали да запиша малкия ми син в предучилищна наесен, за да тръгне на 6 и половина в първи клас, или да го оставя да си върви с випуска. Трудно решение – на тази възраст една година е много голяма разлика.

  И последно – във Финландия тръгват на 7 години, там са по системата на Френе.

  Много ми харесват материалите ти по биология, в тази връзка:)

 2. Hamaelleon Says:

  Вие хубаво си ги правите тия тънки сметки.. сигурно след известно време ще се появи още по-щурата идея децата да започват училище дори на 3 години, кой знае, свят широк, хора всякакви.. но това, което пишете силно се надявам да не се случи.

  Във Валдорфската педагогика не случайно се чака определен момент, за да се прати детето на училище. Един от маркерите – защото има и други -, че то е готово за това, е смяната на млечните с постояни зъби. Започне ли някакъв интензивен процес на ранна интелектуализация преди това, то е винаги за сметка на здравето. Изобщо да не се чудят хората после защо е този бум на ракови заболявания и други „студени“ болести.

  Аз лично не бих си пратил децата на училище преди да е дошло нормалното време за това, независимо от всякакви там несъобразени с природата и човека сметки. Просто знам, че не е здравословно.

  Лично мнение. Не търся отговор. Просто минавам и заминавам..

 3. mayamarkov Says:

  Благодаря за коментарите, а на Хаз и за насърчението!
  Съгласна съм за проблемите в сегашния първи клас – и моето впечатление е същото.

 4. Bobi Says:

  Дали тази смела и безумна (според мен) стъпка на нашето просветно министерство ще бъде успешна – какво ще се случи с нашите деца, които до вчера са расували картинки, пяли са песнички и са играли забвани игри в детската градина? Дали има взето експертно мнение на детски психолози (освен разбира се мнението на „експерта“ Кирчо Атанасов)? Ще бъдат ли децата готови за това? Как би им се отразила тази промяна? – да им отнемем една (последна) година от безгрижното детство и да ги захвърлим безотговорно в бъркотията на училищната среда? О, да там със сигурност ще навлезнат много бързо в реалностите на на живота – на 8 вече ще знаят какво е дрога и насилие…
  А, дали министерството е подготвено вече с програмата за обучение на нашите 6 годишни деца… или всъщност за това после ще мислим?
  Нали в детската градина последната година е посветена на подготвка на децата за първият учебен ден – или това вече ще се прави когато децата са само на 5 ?????????????? Няма експерт, нито психолог, който да убеди една майка, че нейното дете е достаъчно пораснало, за да може на 5 години да бъде подготвено за „училищния живот“…Няма и такъв експерт, нито психолог, който да убеди един родител, че детето на 6 годи е вече достатъчно пораснало и може да му бъде отнета последната година безгрижно детство… Кажете ми вие, какво да очкаваме от това дете ?
  И най-вече каква е истинската причина да тръгнат децата на училище на 6 ??? МОЖЕ БИ, ЗА ДА ОСВОБОДИМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ??? Вие ми кажете…

 5. mayamarkov Says:

  Благодаря за коментара, Боби! Готвя нов пост по темата в отговор на идеята на просветното министерство.

 6. Шестгодишните на училище - да не би някой “горе” да ми чете блога? « Моето ъгълче Says:

  […] българчета като повечето си връстници по света следва да ходят на училище. И ето ти на, вчера медиите съобщиха, че “от 2009 г. […]

 7. razmisli Says:

  Имам поглед върху детската градина в САЩ заради децата на мои приятели. Разбира се, като всички други училищни форми тук няма строги правила и всяка градина има своя философия. Но общо взето е много сериозна образователна институция. В предучилищната година учат букви, но и предишните години получават доста интензивно образование. Разбира се, не е такъв вид образование както традиционно се смята в България, но много сериозно се учат да развиват творчески способности и самочувствие, гради им се речник, обясняват какво са нарисували и защо, правят планове, асоциативни и ролеви игри и всичко друго по един забавен начин.

  Един съвет към Хаз, във връзка с нейните колебания дали да прати детето си на училище на 6 години и половина. Голяма ли ще е разликата в месеци със следващото по възраст дете? Ако ще е много по-малко, виж какво пише тук за червеноризците: http://www.nytimes.com/2007/06/03/magazine/03kindergarten-t.html?_r=1&oref=slogin

 8. razmisli Says:

  Имам поглед върху детската градина в САЩ заради децата на мои приятели. Разбира се, като всички други училищни форми тук няма строги правила и всяка градина има своя философия. Но общо взето е много сериозна образователна институция. В предучилищната година учат букви, но и предишните години получават доста интензивно образование. Разбира се, не е такъв вид образование както традиционно се смята в България, но много сериозно се учат да развиват творчески способности и самочувствие, гради им се речник, обясняват какво са нарисували и защо, правят планове, асоциативни и ролеви игри и всичко друго по един забавен начин.

  Един съвет към Хаз, във връзка с нейните колебания дали да прати детето си на училище на 6 години и половина. Голяма ли ще е разликата в месеци със следващото по възраст дете? Ако ще е много по-малко, виж какво пише тук за червеноризците: http://www.nytimes.com/2007/06/03/magazine/03kindergarten-t.html?_r=1&oref=slogin

 9. Отворено писмо до министър Вълчев « Моето ъгълче Says:

  […] Неотдавна Вашето министерство обяви, че в нов законопроект за просветата е предвидено българските деца да тръгват на училище на 6 години – идея, която по принцип подкрепям. […]

 10. Мария Атанасова Says:

  До скоро си мислех, че министър Вълчев и неговият екип са поредните некадърници, амбицирали се да правят ,,реформи“. Действията им и решенията им след учителската стачка ме убедиха,че са участници в един добре обмислен план, целящ пълно съсипване на образованието в България.Целта е да има малко на брой скъпо платени частни училища, в тях да учат децата на новоизлюпилите се богаташи и те да са бъдещите банкери, юристи, мениджъри и тн.Останалите да се превърнат в полуграмотна тълпа от евтина работна ръка.С две думи, децата ни да са бъдещата прислуга на Европа.
  На шест години в първи клас е поредната необмислена или може би „добре обмислена“ идиотщина.Как ще стоят тези малки деца от 8ч. до 18ч. в шумните и прашни класни стаи с крака обути в обувки или ботуши.Може би ще бъдат намерени пари и свободни стаи за легълца, самостоятелни тоалетни приспособени за малки деца, постлани с килим занимални, шкафчета за пантофките им, лелка да дезинфекцира, да преобува изпусналите се?Не ,няма да бъдат намерени!
  С делегираните бюджети на училищата им предстоят съкращения на 20% от персонала за да запазят останалите заплатите, които получават сега, а те са мегду 400 и 500 лева.Така че ще се наложи баби и дядовци да си взимат внуците на обяд.Възпитателите в занималните ще бъдат сред първите съкратени.Което дете си няма баба и дядо,ще се наложи майка му да спре да работи.Ако погледнем от добрата страна на нещата обаче, господин Вълчев напълно решава проблема с недостига на места в детските градини. Шестгодишните освобождават място за тригодишните!!!
  Господа управляващи, след една година идват избори!!!
  код и усмивки са позволени.

 11. Ползата от сегашния 12. клас « Моето ъгълче Says:

  […] 12. клас By mayamarkov Преди малко повече от година писах (https://mayamarkov.wordpress.com/2008/02/13/1_klas_na_6_godini/), че би било добре българчетата да тръгват на училище […]

 12. Цвети Says:

  Сина ми е на 5.2год. Не съм съгласна, че на 6 ще е готов за училище. Още повече че това е 1 год по рано срещане с проблемите на училището -дрога, цигари, насилие,както и носене на тежка чанта и пресичане на улици. Отделно дето не знам как ще накарат тези малки деца да стоят мирно и внимателно в час и да запомнят нещо извън техните приятни занимания с игрите. Аз съм на 30, започнах от 7г и си спомням че по мое време беше доста трудно…почти невъзможно да си купиш закуска от лавката, защото си малък и те блъскат и пререждат и ако не се намеси госпожата си стоиш гладен, а на 6 какво ще е….отделно могат да те набият и да ти вземат парите. В днешно време училището е опасно място дори за големите ученици и даже за учителите и първо трябва да се помисли за контрола в училищата, после за това подходящи ли са програмите а те не са и за големите ученици.Учебниците са на висок стил и нищо не разбираш без да си въоръжен с речник. А до недостига на детски градини – да построят, не само да дават пари за глупости.

 13. Вера Says:

  Аз също съм на мнение, че предучилищната подготовка трябва да се извършва в училищата, а не в детските градини. Там подготовката не само че е повърхностна, но и не е еднаква за всички детски градини. Така от едни детски градини излизат деца, които могат да четат, а от други такива, които едва пишат цифрите до 10. разбира се, че на родителите се пада голямата отговорност да възпитават децата си, но как да седнеш да се занимаваш с детето си, когато си на работа по 10 часа на ден и по 6 дни в седмицата и нямаш баби и дядовци отстрани, които да ти помагат. Още по-убедена съм, че програмата изобщо на хората от първи до 12 клас трябва да е направена така, че децата да прекарват доста повече време на училище, т.е да се създадат възможности за нормалното преподаване и усвояване на учебното съдържание, което е огромно и в повечето случаи абсолютно несинхронизирано и недостъпно. На хората от канцелариите към министерството на образованието им се е изплъзнала отдавна връзката между план на съдържание на учебниците и изискваните норми от тяхна страна. Аз им четох изискванията и те не са лоши, само че явно не знаят какво точно да направят, за да ги постигнат. Уважавам също така усилията им да се съветват с методисти и преподаватели за плана на обучение, но остава само правата, без обратната връзка и това не води до резултати. За това е добре да имат и мнението на обикновените хора, които са достатъчно ангажирани с проблемите на образованието, да разберат какви проблеми имат и да ги синхронизират с решенията си. Да изградят единна общонационална програма за образованието изобщо, като например вместо да се изучават начини на предаване на закони и конституция в 11 клас по български език редом с уроците за есето – да въведат нов предмет, от който има остра нужда – има го във втори клас, но се изоставя някъде по пътя – човек и общество. Има и още много проблеми, но най подходящия начин за решаването им са директни предложения към отделните канцеларии към МОН – адресите и телефоните могат да се вземат от сайта. Колкото повече хора се включат там – толкова по-добре. Иначе наистина никой от тях няма да седне да Ви чете блога, макар че е добар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: