За вероучението, Българската православна църква и исляма

(Предупреждение: дълга публикация.) 

Една от горещите теми у нас в момента е дали да се изучава задължително религия в училище и ако да, в какъв вид. Подробности напр. в сайта на „Дневник„: „Българската православна църква официално се обяви срещу обучението по религия в училищата по начина, предлаган от министерството на образованието. Недоволството на владиците беше подкрепено от Главното мюфтийство и католическата църква. Духовниците настояват да не се изучават историята, произходът и основните идеи на големите религии, а вероучение… Духовниците искат учениците от първи до дванадесети клас да имат задължително по два часа религия на седмица. Предметът трябвало да има няколко избираеми профила – православие, католицизъм, ислям или друг, ако има желаещи. За учениците, които не искат да учат религия, да има профил етика, предлагат свещениците.“

Аз съм атеистка, но не войнстваща. Признавам приноса на Българската православна църква за създаването и запазването на българската народност и по-късно за спасяването на българските евреи. Затова, без да принадлежа към църквата, ми се иска тя да бъде в добро състояние. Подкрепях борбата на свещениците-„разколници“ да откъснат БПЦ от зловещите обятия на Държавна сигурност. След като демократът отец Стефан Камберов беше жестоко убит от казионни свещеници, а неговите съратници бяха изгонени от църквите с полиция, аз отписах православната ни църква като безнадежден случай. И понеже светите ни владици не смятат да сторят единственото добро, което е по силите им, а именно да се гръмнат със служебните си пистолети, аз искам от БПЦ само да си наляга парцалите и да не се бърка в пейзажа ми. Халал да й е държавната субсидия.

За жалост БПЦ не ще да си наляга парцалите. Споменатата субсидия все не й стига и тя се опитва да превърне училището в своя хранилка. Бях отвратена, когато след убийството на 14-годишно момче от негов съученик в Разград някои свещеници заявиха, че трагедията доказвала нуждата да се подобри моралът на учениците чрез въвеждане на вероучение. Тогава номерът не мина, сега опитват пак.

Реакцията на свободомислещите, разбира се, е остра. Ели Иванова обяснява защо вероучението неизбежно е индоктринация на децата (т.е. промиване на мозъци). Юлиан Попов се възмущава от това, че църквата иска от училището „да й произвежда поклонници“. Негов коментатор отива още по-далеч и пита: „ЗАЩО на някой му е хрумнало да прави отделен предмет?! ЗАЩО този предмет се лансира – без грам допитване – като задължителен?! Как въобще се стигна дотук?!“

Аз също съм със смесени чувства относно въвеждането на религията като отделен задължителен предмет в училище. Има обаче един важен довод „за“, а именно че независимо от желанието ни сме въвлечени в религиозна война, чийто край не се вижда. От тази гледна точка най-тревожното в изявите на църквата относно вероучението е нейната братска прегръдка с Главното мюфтийство.

От няколко години насам аз съм убедена ислямофобка. Основна заслуга за това имат делата на някои ревностни мюсюлмани – атентатите в САЩ, Испания, Англия, Израел и къде ли не още; убийствата на Тео ван Гог и Илан Халими; кризата с датските карикатури и другите атаки срещу свободата на словото. Направих си труда да прочета Корана и се уверих, че предписанията му са несъвместими с цивилизацията. Научих също, че положителният образ на пророка Мохамед се опровергава от фактите. След всичко това не беше трудно на по-умни от мен хора да ме убедят, че ислямът е религия на омразата, терора и войната; че за разлика от християнството и юдаизма, които се реформират успешно, ислямът си остава религия на Тъмните векове и реформирането му е невъзможно. Подобно на социализма той предвижда смърт за своите „поданици“, които го отхвърлят. Дългата история и широкото разпространение на исляма са единствените фактори, които му придават легитимна видимост. Ако някоя новоизлюпена секта си позволи една стотна от това, което си позволява ислямът, тя ще бъде обявена извън закона за отрицателно време.

В сегашната война на исляма срещу Запада би трябвало да очакваме всички християнски църкви да са твърдо на страната на западната цивилизация. Уви, някои от тях току плеснат с ръце и се прегърнат с ислямистите. Покойната Ориана Фалачи беше споменала католически епископ, заловен в Ерусалим с цял арсенал оръжия и експлозиви, скрити в „свещения му мерцедес“. Същият свят човек по-късно похвалил палестинските терористи-самоубийци на антисемитски митинг в Италия. Преди броени дни главата на англиканската църква – архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямс, заяви пред Би Би Си, че подкрепя въвеждането на шариата във Великобритания. Трябва ли да се радваме, че по този параграф Българската православна църква се равнява по църквите на далеч по-напреднали европейски страни?

Уви, започвам да мисля, че църквата така и не е приела искрено отделянето си от държавата, а само се е примирила с него, тайно мечтаейки то да е временно. Затова християнски духовници подкрепят ислямистките попълзновения към власт над Запада с надеждата нещичко от теокрацията да огрее и тях. Трябва да се постараем да не ги огрее.

Уговорка: Знам много добре, че повечето редови свещеници, както и повечето мюсюлмани са свестни хора. Но тяхната добродетел е безсилна да придаде добродетел на институциите, към които принадлежат, т.е. православната църква и исляма съответно.

Реклама

Етикети: , ,

4 коментара to “За вероучението, Българската православна църква и исляма”

 1. razmisli Says:

  Благодаря за отзива. Не знаех даже за тези скорошни събития, ставащи в православната църква, като убийството на свещеник. Но за съжаление аз съм скептична към политическото поведение на всяка една религия. Всяко свето писание съдържа в себе си потенциала да се използва то за конфронтация с други религиозни групи – нали религия значи връзка (групиране на хора), съответно тази група се обособява чрез отличаването си и противопоставянето си на други групи, които се казва ще бъдат божествено низвергнати, унищожени, и т.н. И самият факт, че в различните култури една и съща религия може да се прилага по различен начин, като всеки претендира за единствена валидност, е свидетелство за тази тъжна манипулативност. Аз предпочитам идеите на филма „Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran“ (2003)

 2. mayamarkov Says:

  Благодаря и аз! За жалост дори мои приятели-християни научиха от мен за убийството на отец Камберов.
  Съгласна съм, че религията разделя хората, също като езика. Но мисля, че няма нищо лошо, дори човечеството има нужда от неща, които ни разделят на групи, различни една от друга. Така цялото се обогатява.
  Стига да не се стигне до вражда, омраза и насилие. Уви, религиите са доказали способността си да водят до такива явления. И то някои религии повече от други. Ние упрекваме испанците, че твърде жестоко са затрили културата на старо Мексико, но ако сме честни, трябва да им благодарим. Иначе сега щяхме да гледаме всеки ден човешки жертвоприношения по телевизията, а политически коректните люде щяха да ни забранят да използваме осъдителни прилагателни за мексиканската религия.

 3. muslim Says:

  „Направих си труда да прочета Корана и се уверих, че предписанията му са несъвместими с цивилизацията.“

  Това твое изказване доказва, че не си чела нито Корана нито Библията. Може да си чела откъси, но в никакъв случай целия Коран. Така че, прочети го!

  Точно Ислямът е този, който чрез препоръките си за търсене на истината и насърчаването на развитието на науките е спасил знанието и ученията на древните гърци. Самият Коран съдържа неописуеми научни изказваниа, които се откриват едва в днешно време с най-цивилизована и развита техника.

  Никога не е късно, човек да научи нещо повече! Желая ти успех!
  http://www.islamforbulgaria.com/koran/miracles/index.html

 4. mayamarkov Says:

  Чела съм целия Коран в български превод. Не съм чела цялата Библия, но не съм и твърдяла това.
  Признавам приноса на мюсюлманите за запазването на античното научно и философско наследство. Всъщност на едно място дори споменавам тази заслуга:
  http://www.mayamarkova.com/biology/B2Istoria/B2Istoria.htm
  Но стойността на заслугата според мен се ограничава от факта, че в момента ислямистите се опитват да затрият западната цивилизация. Имам предвид, че благодарността ти към някого, който някога ти е спасил живота, ще поотслабне, ако той сега всячески се опитва да те убие.
  Относно „научните чудеса“ на Корана мога да препоръчам следната страница:
  www2.truman.edu/~edis/writings/articles/quran-science.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: