Ползата от сегашния 12. клас

Преди малко повече от година писах, че би било добре българчетата да тръгват на училище на 6 години по програмата на сегашната предучилищна група и да учат 12 класа. Един от доводите ми беше, че така младежите ще завършват училище на 18 години. Ние, българите, все се шашкаме колко е страшно да се прати на училище 6-годишно дете, а рядко се замисляме как се чувства един младеж на 18-20 години, все още прикован на чина.

Тия дни моя приятелка говореше как основното образование би трябвало да е до 7. клас, защото във всички гимназии освен професионалните се кандидатства след 7. клас и така 8. клас „увисва“. Аз й казах как мисля, че трябва да бъде – класовете да се изместят с една година напред, сегашната предучилищна година да стане 1. клас, сегашният 7. клас да стане осми и да приключва основното образование, а за всички гимназии да се кандидатства след него. Добавих, че така сегашният 11. клас ще стане 12. и ще се елиминира сегашният 12. клас, който, доколкото знам, не служи практически за нищо и само бави с една година старта на младите хора в живота.

Приятелката ми, чийто син завърши гимназия миналата година, се съгласи:

„Права си, че от сегашния 12. клас полза няма. Той според мен е въведен само за намаляване на безработицата. Но дори програмата му да се позапълни, човек на 19 години вече не става за ученик. Момчетата иди-дойди – знаеш, че те се развиват по-бавничко. Но момичетата… Някой да не си мисли, че като държи 19-годишни девойки на чиновете, те ще мислят за уроци? Друг път! Ще си намерят по-важни грижи – например къде да си направят пиърсинг, за да сложат още една обица…“

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: