За Мургина пари има, за учителите – не

Изпълнителният директор на Националната агенция по приходите (НАП) Мария Мургина днес подаде оставка. Според официалната информация причина за оставката са по-малкото приходи от данъци. Неофициална информация обаче сочи, че Мургина е нанесла щети за над 1 млрд. лв. на държавата“ (източник: econ.bg от 12. февруари).

Не се ядосвам толкова, че някой бръкнал в джоба на българското гражданство и си взел оттам 1 милиард лева – богата държава сме, какво е за нас 1 милиард, бълха ни ухапала.

А се ядосвам, че когато преди година и половина учителите стачкуваха за по-високи заплати, управниците заявиха, че пари за по-високи учителски заплати няма, и гражданството им повярва веднага. Ние, малцината защитници на учителите, бяхме принуждавани във всякакви дискусии по мегдани, автобуси и Интернет-форуми да обясняваме откъде да се вземат пари за учителските заплати (вж. напр. поста на Марфа от 26.09.07).

Разбира се, самата постановка на въпроса беше глупава. Всяка институция, семейство, индивид първо си подрежда приоритетите и тогава си прави бюджета. Токът е много скъп, но всички намираме пари за него, защото без ток не можем. Следователно, щом нямаме пари за скъпи учители, значи сме решили, че можем и без грамотност. Тя за нас е излишна глезотийка, която все остава в дъното на приоритетите ни и все се оказва орязана.

Министър Орешарски тогава умишлено протакаше преговорите с учителите и ги наричаше „седянка“. Някой сега да го попита как е оставил Мургина да крадне 1 млрд. и не е ли можело да прибере в хазната част от тези пари и да даде от тях на учителите? Никой няма да го попита. Българският народ мрази идеята за високи учителски заплати, но няма нищо против крадците на милиарди.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: