Цикъл 1, практическа задача 1 – Отглеждане и наблюдение на сенни бацили

seno.jpg

Приготвяне на отварата от сено

 

Сенният бацил е широко разпространен в природата. Той е безвреден за човека и се развъжда лесно. Можете да опитате да отгледате сенни бацили и да ги наблюдавате.

Уговорка относно микроскопа. Ако нямате достъп до микроскоп, увеличаващ поне 400 пъти, изобщо не се захващайте с тази задача. Малките микроскопи-играчки не вършат работа, дори когато уж имат увеличения около и над 400. Съветвам ви да не ги използвате. С тях няма да видите нищо, ще помислите, че вината е ваша, и само ще се отчаете от микроскопията.

Джорджо Карбоне в своя сайт Fun Science показва как да си направим сами микроскоп, но аз лично не съм опитвала и не знам дали се получава.

Приготвяне на отвара от сено. Вземете сравнително тесен и висок съд с вместимост 300 – 500 милилитра. Най-добре да е чаша или каничка от йенско стъкло, така ще виждате какво става. Ако нямате, и непрозрачно канче върши работа.

Налейте в съда вода – най-добре дъждовна или изворна, в краен случай чешмяна. Не пълнете догоре, оставете поне 3 пръста до ръба, за да не прелива.

Вземете шепа сено и нарежете тревичките на парчета, дълги по 2-3 сантиметра. Добавете сеното към водата.

Сложете съда на котлон. След като водата кипне, оставете я да ври 15 минути.

Захлупете с дълбока чиния или друг подобен съд, така че целият ръб на каничката да е покрит (вж. рисунката). Не използвайте капак с дупчица. В никакъв случай не използвайте запушалка, затваряща съда плътно (освен ако не искате да се пръсне).

Оставете покрития съд да ври още 5 минути.

Без да отхлупвате, оставете съда на тихо място, защитено от пряка слънчева светлина. Изчакайте поне 2 дни.

Какво става в съда. По сеното, както и във водата, е имало различни микроорганизми. При варенето те загиват, с изключение на устойчивите спори на сенния бацил. Същевременно варенето извлича от сеното хранителни вещества и така превръща водата в бульон, подходящ за сенните бацили. След като съдът се охлади до стайна температура, спорите на бацила ще усетят благоприятните условия и ще се превърнат в пръчици. Те ще се хранят, растат и размножават в отварата.

След 2-3 дни на повърхността на съда трябва да се вижда фина ципа. Това са сенни бацили, струпали се на границата с въздуха, за да дишат по-лесно.

Ако съдът е бил отхлупен или пък е бил захлупен, но с неподходящ капак, вътре ще прониква въздух, носещ спори на мухъли. Тогава повърхността на разтвора, вместо да се покрие с ципа от бацили, просто ще мухляса. Можете да изхвърлите всичко. Засега не се интересуваме от мухълите, с тях ще се занимаваме по-нататък.

Микроскопско наблюдение. Вземете с капкомер или друг подходящ инструмент късче от ципата заедно с капка отвара. Нанесете го върху предметно стъкло и покрийте с покривно стъкло. Сложете получения препарат на микроскопа и наблюдавайте. Сенните бацили ще се виждат като извънредно малки пръчици. Възможно е да се движат активно, понеже имат камшичета. Но не се надявайте да видите самите камшичета или нещо от вътрешното устройство на клетката.

Copyright Майя Маркова

Имате право да съхранявате, размножавате и разпространявате този текст, стига да не го представяте като създаден от вас или от трето лице и да не извличате печалба.

Към съдържанието

Реклама

Етикети: ,

9 коментара to “Цикъл 1, практическа задача 1 – Отглеждане и наблюдение на сенни бацили”

 1. Започвам училищен учебник по биология « Моето ъгълче Says:

  […] Практическа задача 1: Отглеждане и наблюдение на сенни бацили […]

 2. Цикъл 1, практическа задача 4 - Отглеждане и наблюдение на чехълчета « Моето ъгълче Says:

  […] от тях в отвара от сено, престояла поне 1 денонощие (вж. практическа задача 1). Снабдени с изобилна храна от сенни бацили, […]

 3. Благодаря Ви за информацията Says:

  Благодаря Ви !!!

 4. Жилов Says:

  Здравей, Мая, търсех онлайн магазин, който да продава микроскопи, но не мога да се ориентирам кой е добър, а бюджетът, с който разполагам в момента, не надвишава 500 лв. Дали можеш да ми препоръчаш нещо, ако можеш – в този бюджет или извън него?

  • mayamarkov Says:

   Тези, за които знам, че са добри – Zeiss, Olympus и други фирмени микроскопи, няма начин да се поберат в този бюджет. Сега се продават и разни китайски микроскопи, които могат да слязат до тази сума, но с тях нямам опит и не мога да гарантирам за никой от тях.
   Във всеки случай не купувай микроскоп-играчка. Трябва да е нещо масивно. Какво увеличение ти трябва? Ако не е голямо, стереомикроскоп ще ти е по-полезен от „истински“ микроскоп, а е и малко по-евтин.

 5. yorki Says:

  moq e s uvelichenie 350x nqma li da stane

 6. Ivana Djermanska Says:

  qko 🙂

 7. Ivana Djermanska Says:

  za kakvo e vsi4kata tazi vrqva za teleskopi li 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: