Започвам училищен учебник по биология

Започвам да публикувам в мрежата учебник по биология на прогимназиално равнище (5. – 6. клас). Всъщност това беше една от причините да създам този блог. Първо смятам да кача материалите тук, а по-късно, когато се пооформят – и на сайта си. Използвам думата „учебник“, защото текстът ще има вида на учебник и (надявам се) ще става за учебник, а не защото наистина има дори и малки изгледи да стане учебник.

За пръв път давам публичност на свой проект на толкова ранен етап от създаването му. Надявам се това да не му навреди.

Посвещавам работата си на българските учители, които миналата есен се бориха за своя хляб и достойно място в обществото, и най-вече на приятелката ми Р. от Варна; на всички блогъри, които ги подкрепиха, начело с Марфа, и на Лид, която не ги подкрепи, но каза: „Хайде да си направим сами училища… Вашите идеи са ценни!… Има ли някой, на когото да не му пука?“

Мненията ви са добре дошли, стига да не са от типа „Това, с което се захващаш, е тъпо, пък и да не е, няма да успееш да го докараш до успешен край“. Коментари от този тип ще бъдат изтривани безмилостно.

Съдържание

Цикъл 1

Урок 1: Живот и жизнени функции

Урок 2: Устройство на живите тела. Клетка

Урок 3: Индивид и вид. Развитие на индивида и вида

Урок 4: Бактерии – обща характеристика

Практическа задача 1: Отглеждане и наблюдение на сенни бацили

Урок 5: Обмяна на веществата при бактериите. Дишане и ферментации

Практическа задача 2: Млечнокисела ферментация

Урок 6: Хетеротрофно хранене при бактериите

Урок 7: Фотосинтеза. Цианобактерии

Практическа задача 3: Наблюдение на цианобактерии

Урок 8: Еукариоти. Обикновена амеба

Урок 9: Устройство на еукариотната клетка

Урок 10: Функции на еукариотната клетка. Митоза

Урок 11: Чехълче

Практическа задача 4: Отглеждане и наблюдение на чехълчета

Урок 12: Полови процеси при еукариотите

Практическа задача 5: Разнообразие на гаметите

Урок 13: Малариен плазмодий

Урок 14: Вируси

Реклама

Етикети: ,

32 коментара to “Започвам училищен учебник по биология”

 1. razmisli Says:

  Слагала съм учебни материали в интернет и смятам, че е много полезен начин да достигнеш до търсената, а дори и нетърсена публика. Видят първия урок и ми се стори много приятно за деца четиво. Успех в начинанието!

 2. lyd Says:

  О, и аз ще се включа с конкретни коментари, но малко по-късно, защото сега съм зарината от работа. И аз мечтая да пиша учебници, но още не ми е дошло времето 🙂

 3. Моите почитания! « полетът на костенурката Says:

  […] Маркова започва да пише учебник по биология за ученици от 5-6 клас. Вече оставих малко коментар по […]

 4. ameliaekhart Says:

  Нищо, създадено с желание и вдъхновение, не е тъпо. Успехи!

 5. lyd Says:

  ех, защо ги задържаш тия коментари? я дай по-демократично 🙂

 6. Георги Балджиев Says:

  Здравейте, Майя,

  първо поздравления за хубавата идея – пожелавам бързо да се осъществи.

  Има някои неща, които струва ми могат да са полезни при изготвянето на вашия учебник:

  1. разделяйте текста на по-малки абзаци. Изобщо оформлението е много важно (юзер френдли както се казва), та да не откажете малкия читател.
  2. създайте навигационна система, такава че читателят да се чувства част от процеса, а не съзерцател на текст.
  3. поставете повече графики, илюстрации. Използвайте възможностите на интернет, за да избягате от лошия учебникарски профил на средното ни училище

  Желая Ви успех!

 7. batpep Says:

  аз надали мога да ти помогна, щото ако седна да пиша учебник той ще трябва да е за хаймани и келеши, щото от келешлък най-много отбирам 🙂

  всъщност мога да ти помагам в редактирането (ако имаш нужда, разбира се:-))

 8. razmisli Says:

  Гледам отрочето как расте и му се радвам 🙂
  Как ги пишеш уроците, следваш ли примерно някаква програма от министерството? И какво мислиш за тези програми (аз си нямам понятие от преподаването по биология, но ми е интересно как се оценява то от някой специалист).
  Едно предложение: мисля, че би било много хубаво оползотворяване на възможностите на интернет в сравнение с хартиеното тяло ако дадеш линкове на интересни сайтове в мрежата отнасящи се до дадена тема в урока. Например ако има някъде интерактивно сайтче показващо как функционира клетката, или пък някоя хубава картинка и графика, или въобще нещо като допълнителен материал за тези, които искат да научат повече за дадена тема, може да има линкове към всичко това и нещо като рубрика „Нещо повече“, „Любопитно“, и така нататък. Давам си сметка обаче, че макар и подобни материали да съществуват в интернет сайтовете са на английски в по-голямата част от случаите.
  Като учебникът стане истински сайт към него може да има блог за ученици, които искат да обсъждат дадена тема или да зададат въпрос. Въобще, идеи много на чужд гръб 🙂 Но наистина ще стискам палци учебникът да се завърши успешно, при всички случаи ще стане популярен!

 9. mayamarkov Says:

  Благодаря на всички! Извинявайте, че толкова се бавя с отговорите.
  Razmisli, дай тук някой линк към твоите учебни материали, да не се морим да ги търсим! Програма от министерството имам, една приятелка-учителка ми я намери и изпрати, без дори да съм я искала, но не се съобразявам изцяло с нея. Някои неща в нея ми харесват, други – не.
  Lyd, аз уж бях поръчала коментарите да се пускат автоматично, ако авторът им някога е имал разрешен коментар в блога. Не знам защо WordPress задържа всички коментари освен моите собствени. Изобщо все не мога да отделя време да се поборя с WordPress и това си личи по вида на блога ми – основан е преди месеци, а още на блог не прилича, няма си ни блогрол, ни нищо.
  Георги, ще разделя текста на абзаци, но останалото май не е за мен…

 10. razmisli Says:

  Мая, издирих всички материали които съм пускала и за съжаление (но без изненада) установих, че повечето им линкове са безнадеждно остарели, а сайтовете към които сочат са изчезнали… Това е риск на всички материали използващи информация от други сайтове; няма гаранция, че нещо няма да изчезне след известно време и непрекъснато трябва да се проверява и обновава. Във всеки случай, те бяха посветени на културни теми (изкуство и кино).

  Освен образователни материали като такива друго, което съм използвала онлайн за студенти е блогове създадени за отделни курсове/дисциплини, в които да дискутираме теми от лекциите. Изтривам ги обаче след края на семестъра, за да имат свобода на отговор следващите студенти от следващия курс (разбирай, за да не „преписват“ или да не се влияят от отговорите на предходните 🙂 Не бях го предвиждала, но в тези дискусии понякога се включваха странични хора… Сега за курсовите материали използвам WebCT което е защитено пространство само за регистрирани студенти.

 11. Прогимназиалната програма по биология: Как я измъдрихте? « Моето ъгълче Says:

  […] програма по биология: Как я измъдрихте? Когато обявих, че ще пиша учебник по биология на ниво 5.-6. клас, […]

 12. Цикъл 1, практическа задача 2 - Млечнокисела ферментация « Моето ъгълче Says:

  […] Рачев Л., О. Каменова, Ж. Желев, Л. Бойдашева, М. Чернева. Отглеждане на кърмачето и малкото дете. Х преработено издание, Медицина и физкултура, София, 1976, стр. 74-75. Copyright Майя Маркова Имате право да съхранявате, размножавате и разпространявате този текст, стига да не го представяте като създаден от вас или от трето лице и да не извличате печалба.Към съдържанието […]

 13. Цикъл 1, урок 6 - Хетеротрофно хранене при бактериите « Моето ъгълче Says:

  […] Холозойното хранене е “по-естетично” от сапротрофното, защото поглъщаме само толкова храна, колкото ни трябва, и никой не вижда как я смиламе. Но когато се случи да повърнем, става очевидно, че нашите смилателни сокове променят храната също като бактериалните. Повърнатата храна съвсем прилича на вкисната. Copyright Майя Маркова Имате право да съхранявате, размножавате и разпространявате този текст, стига да не го представяте като създаден от вас или от трето лице и да не извличате печалба.Към съдържанието […]

 14. razmisli Says:

  Майя, сега се сещам – защо не постнеш линк за учебника в учителско-ученическите форуми. Сигурна съм, че ще му се зарадват като източник за подготовка. Не знам техните адреси, но знам един, за учители, попадна ми покрай моя проект за поезията. Намира се на http://www.teacher.bg. Успешна работа 🙂

 15. Майя М Says:

  Благодаря за идеята! Току-що им писах.

 16. Цикъл 1, урок 7 - Фотосинтеза. Цианобактерии « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 17. Цикъл 1, практическа задача 3 - Наблюдение на цианобактерии « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 18. Цикъл 1, урок 8 - Еукариоти. Обикновена амеба « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 19. Цикъл 1, урок 9 - Устройство на еукариотната клетка « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 20. Цикъл 1, урок 10 - Функции на еукариотната клетка. Митоза « Моето ъгълче Says:

  […]              Copyright Майя Маркова             Имате право да съхранявате, размножавате и разпространявате този текст, стига да не го представяте като създаден от вас или от трето лице и да не извличате печалба.Към съдържанието […]

 21. razmisli Says:

  Майя, мислех вчера за учебникa. Действително не знам дали бих могла да допринеса много, но гледам учебника на сина ми по биология и виждам, че има и сайт. Ето го, може да ти влезе в работа:
  http://www.phschool.com/atschool/biology/BIO_PROG.html

  Неговият учебник е със слоновете. За съжаление няма картиники или графики, но освен съдържанието има някои reference links ако се кликне върху отпратката. А за един друг от учебниците авторите са направили и интерактивен сайт:

  http://www.millerandlevine.com/intro.html

 22. mayamarkov Says:

  Благодаря!

 23. Цикъл 1, урок 11 - Чехълче « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 24. С.Е. Says:

  Много ще съм радостна ако се публикуват материали и за студенти изучаващи по- специално микробиология,а това,с което сте се захванали е чудесно,щастлива съм,че има хора,които да мислят за образованието..!

 25. Цикъл 1, урок 12 - Полови процеси при еукариотите « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 26. Mr September Says:

  Mnogo mi haresa vashia sait, prochetoh materialite bez prekasvane, kakto se kazva na edin dah.
  Uspeh i zanapred!
  Molia vi ako pusnete nov urok, pishete kratak mail.

 27. Цикъл 1, урок 12 – Полови процеси при еукариотите « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 28. Цикъл 1, практическа задача 5 – Разнообразие на гаметите « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 29. Цикъл 1, урок 11 – Чехълче « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 30. nery Says:

  абе хора ни6то не мога да резбера

 31. Цикъл 1, урок 13 – Малариен плазмодий « Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

 32. Цикъл 1, урок 14 – Вируси | Моето ъгълче Says:

  […] Към съдържанието […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: