Да отбележим 100-годишнината от насилственото покръстване на помаците

Тази есен се навършват 100 години от Балканската война. Полага се да си я припомним и да почетем паметта на войниците, сражавали се за България. За жалост обаче войната включва и едно малко известно, позорно за нашата държава събитие, което също следва да си припомним: насилственото покръстване на помаците (българите-мохамедани), взело невинни жертви, накарало хиляди да избягат от България и отчуждило от нея мнозина за десетилетия напред.

Според достъпните ми източници покръстването започва на 25. ноември 1912 г. Затова предлагам на тези, които споделят мнението ми, да направим 25. ноември 2012 г. ден на блог-действие за „кръстилката“ през 1912-13 г. Който иска, би могъл да направи нещо и офлайн, например да остави цвете пред най-близката джамия.

Този пост е замислен отдавна, но точно когато дойде времето да го пиша, ми стана трудно. Сигурно се досещате защо – заради прясната провокация на ДПС в Кърджали. След като инициативен комитет предлага генерал Васил Делов, влязъл с войските си в Кърджали преди 100 години и така допринесъл за присъединяването му към България, да бъде посмъртно обявен за почетен гражданин, общинските съветници от ДПС (които имат мнозинство) в последния момент гласуват против. Празникът на града е провален: „Възмутени от бързо разчулото се решение на Общинския съвет, половината местни жители, събрали се около паметника, също се оттеглиха. Районът остана почти празен и след като си отидоха учениците от две средни училища. Кметът Хасан Азис с треперещ глас прочете слово, пише БГНЕС.“

Неслучайно преди година и нещо посъветвах: „Етническите българи да гласуват за когото щат без “Атака” и ВМРО, турците – за когото щат без ДПС, а циганите – за когото щат, но по съвест… Не ми се живее в племенно общество, където решенията се вземат на ниво клан, държавата я няма, а личността не значи нищо.“ Обзалагам се, че дори след като ДПС открито декларира враждебното си отношение към българската държава, избирателите на тази партия ще продължават да се озъртат невинно и да се питат защо мнозинството е толкова нетолерантно. Нейсе. На етническите българи препоръчвам да запазят спокойствие, да не се ловят на провокациите като шарани на гола кукичка, да не тръгват след нечистоплътни люде и изобщо да не слизат до равнището на кърджалийския общински съвет.

5 коментара to “Да отбележим 100-годишнината от насилственото покръстване на помаците”

  1. Николай Цаневски Says:

    За съжаление, в приповдигнатия националистичен контекст на последните години, насилствените действия на българската държава са малко познати на широката публика. Дори и самото население на Източните родопи, първо насилствено християнизирано от византийските императори и после от българските царе, в последствие насилствено ислямизирано от османците и последно отново насилствено християнизирано от гръцки и български брадатковци, няма колективната памет на историята си като се има предвид неговата слаба образованост и затвореност.
    Все пак съм раздвоен дали един атеист трябва да отбелязва конфликтите между две религии. Но съм съгласен че историческите факти трябва да получават общественост и затова ще напомня събитията като публикувам поста ти в групата на АТЕСТИТЕ в Фейсбук : http://www.facebook.com/groups/326030322413/

  2. Тъжна годишнина: 100 години от насилственото покръстване на помаците « Моето ъгълче Says:

    […] по време на Балканската война (1912-13 г.). Ето защо предложих днес, 100 години по-късно, да отбележим – макар и […]

  3. sht Says:

    Според достъпните ми източници покръстването започва на 25. ноември 1912 г. Затова предлагам на тези, които споделят мнението ми, да направим 25. ноември 2012 г. ден на блог-действие за “кръстилката” през 1912-13 г. Който иска, би могъл да направи нещо и офлайн, например да остави цвете пред най-близката джамия.

    А аз предлагам ПРЕЗ ЦЯЛАТА ГОДИНА да поставяме цветя пред църквите в памет на насилствено потурчваните българи и отвлечени български моми, убитите които не са искали да предадат рода и вярата си.

Вашият коментар