Алтернативно здраве и лъже-познание

Текстът по-долу е превод със съкращения на поста на д-р Ейми Тютор Alternative Health and Pseudo-Knowledge. Коя е д-р Ейми, можете да видите в поста „Привързаното родителство причинява аутизъм„. Посвещавам настоящата публикация на някои неуморни коментатори, за които тя тъй подхожда, сякаш е специално съчинена.

Привържениците на алтернативното здраве, без значение в какво точно вярват, споделят едно твърдо убеждение. Независимо дали са противници на ваксините, привърженици на естественото раждане или маниаци на тема витамини и хранителни добавки, те са абсолютно сигурни, че са по-„осведомени“ от нас, останалите хора. Те не са овчедушни хорица, следващи сляпо препоръките на лекаря си; те са правили подробни „проучвания“ в Мрежата и знаят неща, които преди не са знаели, а ние и досега не знаем.

Без съмнение е вярно, че привържениците на алтернативното здраве нерядко са чели много. Вярно е също, че са научили много нови неща. Но това, което те не разбират, е, че са придобили лъже-познание. То прилича на истинското познание: използва много купешки приказки и често включва списък от научни цитирки. Има само един малък проблем – не е истинно.

Във всекидневието си сме заобиколени от лъже-познание и повечето от нас разбират, че то не е истинно. Рекламите на всякакви стоки (както истински, така и ментета) са пълни с лъже-познание. Повечето от нас са свикнали с неговия език:

„Изследванията показват…“

„Докторите препоръчват…“

„Кристалина С. от Литъл Рок свали 15 килограма за 30 дни…“

В ерата на патентната медицина твърдения от този тип обикновено бяха достатъчни, за да се продава стоката. Но потребителите се преситиха и езикът на лъже-познанието трябваше да се усъвършенства. Вижте това обяснение за полезността на акаи – най-популярната в момента хранителна добавка-менте. Според д-р Перикоун (който наистина съществува):

Мастните киселини, съдържащи се в акаи, наподобяват тези в зехтина и са богати на мононенаситена олеинова киселина. Олеиновата киселина е важна за редица функции. Тя помага на омега-3 мазнините от рибата да преминат в клетъчната мембрана; заедно те правят мембраната по-гъвкава. А като се поддържа тя гъвкава, всички хормони, невромедиатори и инсулинови рецептори функционират по-ефективно. Това е особено важно, защото високите нива на инсулин причиняват състояние на възпаление, а както знаем, възпалението причинява стареенето.“

Този откъс е класическо лъже-познание. Той съдържа купешки научни думи и звучи внушително. Съдържа действителни факти, макар те да нямат никаква връзка с приписваната полза. Също така съдържа напълно измислени твърдения без фактическа основа („те правят мембраната по-гъвкава“), за да се използва лековерността на някои лаици (ако кожата ми вече не е гъвкава, това трябва да е, понеже мембраните на отделните клетки не са гъвкави). И за капак твърди, че „знаем“ неща, които са откровено неверни.

Акаи се оказа голяма измама с кредитни карти. След като подлъжат хората с такива послания, безскрупулните мошеници предлагат да изпратят „безплатна мостра“ срещу номер на кредитната карта. Пратката акаи може да пристигне, може и да не пристигне, но и в двата случая кредитната карта олеква с тлъста сумичка.

Противниците на ваксините са хора, подлъгани по същия начин. Те са горди, че не са жалки овчедушни хорица. Може лекарят да им казва, че ваксините са безопасни, ефективни и един от най-големите медицински успехи на всички времена, но те не са убедени. Те искат да се „осведомят“, за да разберат за какво става дума.

Какво трябва да знаете, за да оцените безопасността и ефективността на ваксинацията? Очевидно трябва да имате познания по имунология, вкл. да разбирате разликата между клетъчен и хуморален имунитет. Трябва да знаете как се образуват антителата. Трябва да разбирате основите на вирусологията, особено белтъчните обвивки на вирусите, както и разликата между живи, атенюирани и фрагментирани вируси. И, разбира се, трябва да разбирате статистиката, описваща големи групи от населението за дълги периоди от време.

Но чакайте! Науката е трудна и това не е честно. Кой има времето, подготовката или способността да разбере основите на имунологията? Не и противниците на ваксините. Техните познания по вирусология се изчерпват с това, че има два вида „микроби“ – бактерии и вируси.  А познанията им по математика често се ограничават с елементарната аритметика, поради което им е невъзможно да разберат статистиката, дори ако се потрудят да прочетат съответните текстове.

Така че, щом не четат имунология и вирусология и не анализират статистика, какво точно правят, когато се „осведомяват“? Те просто се сдобиват с големи количества лъже-познание.

Голяма част от това, което си мислят, че знаят, е или откровено невярно („Честотата на болестите, срещу които има ваксини, е намалявала още преди въвеждането на ваксините“), или анекдотична информация, която не доказва нищо за нищо („Джени Макарти е излекувала сина си от аутизъм!“), или шантави конспиративни теории, чиято нелепост е очебийна (всички от фармацевтичната индустрия знаят, че ваксините не са безопасни и ефективни, но въпреки това ги дават и на собствените си деца).

Привържениците на естественото раждане са дори по-агресивни в своето невежество. Срещу ваксините проповядват шарлатани, порнозвезди и лекари, които раздухват страха от ваксините с цел лично обогатяване (д-р Андрю Уейкфилд, д-р Боб Сиърс). Никой в медицинското съсловие не ги приема сериозно; те са срам за професията. Философията на естественото раждане, напротив, е прерогатив на акушерките…

Истината за здравното образование е проста и безмилостна. Не можете да бъдете осведомени в която и да е здравна област, ако не четете и разбирате университетските учебници и научната литература. Точка!

Не си губете времето да ровите из Мрежата. Ако не сте готови да проверите прочетеното там, като прочетете съответната научна литература, не можете да смятате, че сте научили каквото и да било.

Не казвайте на нас, останалите, че сте „осведомени“, защото така само разкривате своето лековерие. Вие сте придобили не познание, а лъже-познание и това доказва, че сте глупак.

15 коментара to “Алтернативно здраве и лъже-познание”

 1. Валентин Says:

  Най-новата псевдонаучна глупост – лекарство срещу СПИН, рак, малария, свински грип и други:
  http://vstoykov.blogspot.com/2012/10/miracle-mineral-solution.html

 2. маска Says:

  това, което ваксините съдържат като консерванти или помощни вещества са безвредни? това ли е най-доброто, което научните лаборатории могат да направят?
  ако дете има увреждане възникнало след поставяне на някоя ваксина (казвам след имунизация, а не че причината е ваксината), бихте ли посъветвали по-малки братя и сестри на същото дете да си поставят същата ваксина?
  защо фармацевтичните компании изплащат милиони като обезщетения на хора, които твърдят, че са пострадали от ваксините им и защо признават за страничните ефекти, а колко правят, за да се намалят страничните ефекти?
  как очаквате, че хората ще разбират разликата между клетъчен и хуморален имунитет или като прочетат информираното съгласие, преспокойно биха си поели риска. антиваксерите си поемат отговорността, не я делегират на никого. искат да обвиняват себе си, ако детето им се разболее от някоя несмъртоносна или неинвалидизираща болест, а не някой друг.
  в един друг блог се споменава, че раждане в домашни условия работи добре на ниво вид, но зле на ниво индивид. но това ли била целта. ами ваксините? те работят на всички нива, нали? дори едно увредено дете, доказано от ваксина, да има, мислите ли че няма да има родители, които да се страхуват, че тяхното може да пострада.
  един от сайтовете за родители на деца-аутисти предлага диета без глутен и без казеин. никъде не обвиняват ваксините за причина за болестта. но не се споменава как е възникнала непоносимостта към казеин и глутен. не знам дали преди масовата имунизация е съществувала такава непоносимост или просто в тези времена децата са умирали от самата ентеропатия.
  как може да се очаква, че имунната система на всеки човек ще отговори по еднакъв начин на дадена ваксина. защо някои деца реагират с висока температура след поставянето на ваксина, а други – не.
  изобщо не знам след толкова неоткрити и неясни неща, и още повече след много други обяснени в имунологията, как може да се говори, че някой е глупав или малоумен. защо не се прекрати научната дейност и само да си отваряме академичните книги и да не се грижим да обясняваме, да изследваме, сякаш просто вече няма проблеми пред възможностите на съвременната медицина. която много е учудена, че след безконтролното предписване на антибиотици се е стигнало до резистентност. знаете ли какво казва всеки добър педиатър – най-добрата медицина е народната медицина. но който иска да лекува симптомите само и просто да му мине веднага – бяга при лекаря и химико-фармацевта. какво още казват лекарите – имунитет се тренира, когато тялото преболедува, а не когато ни хрумне, че трябва непременно да спрем и да изчезне тази ужасна хрема или главоболие без да им търсим причината. какво казва един хирург преди да оперира гноен абцес – да, разбира се, тялото се самолекува, но за да не те боли повече (а не за да се излекуваш), мога да те оперирам.
  хората са го казали: много болести – дълъг живот, малко болести – кратък живот. (друг е въпросът колко ти се живее, когато все боледуваш) това никак не е парадоксално, защото всеки лекар знае, че например онкопациентите преди да се разболеят, не са имали здравни проблеми са се отличавали дълго време с привидно много добро здраве.

  • mayamarkov Says:

   Глупостта е нещо, което се установява доста лесно (за малоумието не искам да коментирам, за да не засегна човек с увреждане или негови близки). Ако дете се разболее след имунизация, не само бих посъветвала родителите му да имунизират малкото му братче или сестриче, а и да се посъветват с лекарите относно по-нататъшната имунизация на същото дете. Впрочем за имунизирането не би трябвало да има особен избор и така родителите би трябвало да бъдат избавени от екзистенциалната главоблъсканица „да ваксинирам или не – това е въпросът“, с който само се мъчат, без да могат да постигнат нещо полезно.
   Който не е доволен от постигнатото от науката и медицината, ще му припомня: свят широк, има много страни, където постиженията на въпросната медицина са недостъпни и на практика непознати, що ли никой не се юрка да емигрира там? Всички искат да си киснат тук, сред подлъганото от лошата медицина население, което си имунизира децата и – чисто съвпадение – най-отвратителните зарази са под контрол!

 3. Radostin Radev Says:

  Който подкрепя ваксините или има някакъв интерес от това или е много прост. Уж медицината много била напреднала а от как е станала наука не може да лекува рак, тумор, псориазис спин и много други болести . В този случай не знам какво може да и е напредналото. Или някой има интерес тези болести да не се лекуват ?!? Ами защо не нали печелят милиарди от това страдание на хората нищо че милиони хора умират ей така макар, че могат да бъдат спасени, интересно ми е ако тези който уж много разбират от ваксини и всякакви лекарства ако те самите или техни близки се разболеят от някоя от тези болести друга песен ще запее. Така че, хайде да не съдим другите ами да си видим собствените беззащитни дупенца и когато на вас децата ви пострадат от ваксини тогава да знаете много, защото в противен случай изглеждате като едни празни философи стоящи зад някакви факти които не сте проверели сами. Дразня се на хора които се имат за много интелигентни а вярват сляпо на всичко което чуят по телевизията или по някакви други медии. Ще завърша с няколко примера медицината казваше преди, че да си вегетарианец е много вредно а то какво излезе точно обратното. Аз лично не съм такъв, но имам приятели и познати които са и те изглеждат отлично по млади не пият никакви лекарства един вид са в отлично здраве някой от тях спортуват и натрупват мускулна маса против всякаква логика на тъй обичната ни медицина с която съм до болка запознат. Ваксините вредят ако се поинтересувате ще намерите доста случай на малки деца които след ваксини изпадат в кома, стават аутисти, мозъчни увреждания, развиват алергии и много други гадни неща които се случват на малките същества. НЕ НА ВАКСИНИТЕ и те ще бъдат премахнати много скоро, защото хората се събуждат от дългия сън само отделни единици на които им харесва да живеят в конкурентен и мизерен свят само те остават задръстени и непроменени.

 4. маска Says:

  Защо да изкарваме нещата черно-бели и да се обявим за или против някоя идея и да спираме да се интересуваме от наука. Наука, която може да забрани МПР ваксина в Япония и Великобритания. После науката вижда, че след спирането на тривалентната ваксина случаите на аутизъм не намаляват. Те драстично даже се увеличават. Но кой да спомене, че в това време на рязко повишение са били въведени отделни ваксини за морбили, паротит и рубеола вместо комбинираната.
  Науката забрани във ваксините да се слага тимерозал
  „Зародиха се и подозрения, че съдържащият живак консервант тимерозал, който се използва във ваксините от 30-те години, предизвиква аутизъм и други неврологични проблеми при децата. През 1999 Обществената служба по здравеопазване и Американската академия по педиатрия заключиха, че той трябва да бъде намален или изключен от всички ваксини. В резултат на това днес вече никоя ваксина не съдържа тимерозал.
  За амалгамните пломби също се смята, че стават причина за неврологични проблеми, и редица европейски страни забраниха употребата им при бременни жени и кърмачки.“

  В тази книга се оборват твърденията за странични ефекти на 2 ваксини.
  http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=1815#description
  Accordingly, in the United States, approximately 55 cases of SIDS per year would be expected to occur within 24 hours of receipt of DPT vaccine (Stetler et al., 1985). If one member of a twin pair dies of SIDS, the other twin, who is also at higher risk of dying of SIDS, could, by coincidence, die on the same day (Roberts, 1987). Thus, the deaths in twins cited above could be coincidental.
  Съвпадение! Представете си как се извеждат заключения!

  Three hundred fifty cases of SIDS (ICD 9 code 798.0) occurring within 28 days of DPT immunization were reported through the Centers for Disease Control’s Monitoring System for Adverse Events Following Immunization system for 1978 to 1990, a period in which approximately 80.1 million doses of DPT vaccine were administered through public mechanisms in the United States (J. Mullen, Centers for Disease Control, personal communication, 1990). Of these 350 cases, 332 (94.9 percent) occurred in infants who had received at least one other vaccine at the time when DPT Следователно да не ни тревожи ДТК ваксината сама по себе си, а комбинацията й с други ваксини, защото 95% от случаите на внезапна детска смърт са точно след поставянето на нея и поне още една друга ваксина едновременно!
  Знаете ли, избщо не ме трогва това, че и 800 милиона ваксини да са били поставени, случаите на увреждане или смърт може да са „само“ 30. Не съм съгласна, че има вероятност моето дете да умре само заради доброто на цялото човечество. Няколко стотин жертви на десетки милиони, разбира се, не са болка за умиране. Хората всекидневно умират от най-разнообразни лекарски грешки, а ние спорим все за тези ваксини.
  Да ви припомня ли от какво се умира в България, абсолютно доказано при това. Вие не пишете защо, за причините за заболеваемостта, и защо в други страни не умират например толкова масово от инфаркти и инсулти. Защо да пишете след като тези, които умират от тези болести, не четат блога ви. Някакъв доктор дори в блога си се опитва да омаловажи опасността от приемането на хидрогенирани мазнини. Според него нездравословният начин на живот не е никакъв фактор. Естествено, организмът на различните хора има различна устойчивост на болести, токсини и храни. Някои могат да ядат и пият изненадващи неща в големи количества и пак да се чувстват добре. Това се казва и адаптивност.
  Да не би да изтъквaме генетични фактори? Генетични фактори са в основата и на аутизма, нали? А кои са причините за генетичните изменения? Медицината като не иска да знае за първоизточника на болестта, веднага я приписва на наследствени и генетични фактори и спира дотам.
  Медицинската наука може много да е постигнала, но може ли човек да не се съмнява след като много от истините й са били отхвърляни. Всяко едно твърдение може след седмица да се опровергае. Защо трябва някой да вярва в официалните становища? Можете спокойно да си воювате от името на официалната медицинска наука. В която ежегодно се наливат милиарди за изследвания, но която не може да пребори толкова много заболявания. Как няма да има хора, които да търсят алтернативни лечения, когато медицината казва, че страданието им е нелечимо и ще трябва да си умрат с него или заради него и да не смятат господстващата медицина за измамна, опасна, излишно инвазивна, симптоматична, комерсиална, корумпирана, нехуманна, абсурдна, парадоксална фрагментарна, повърхностна, античовешка
  може би от любимите ви фрази:
  „Неимунизираният става опасен за околните и не се допуска до колектива“
  Колективът е имунизиран. Ваксините колективен имунитет ли правят или индивидуален? Защо ваксинираните са в опасност?
  За да се избегне епидемия ли се поставят ваксините? Или за да се създаде имунитет?
  „Имунизацията е социално мероприятие. Има задължителен характер, защото иначе не работи. (1 не-ваксиниран заразява много ваксинирани) !“
  А от моите любими са твърденията на хора, че децата в детските градини се заразяват от морбили, въпреки че са били имунизирани
  всъщност откога МПР ваксината е въведена в България?

  Видях във ваша статия да споменавате, че ако не се консумират млечни продукти това ще доведе до недостиг на калций? Знаете ли кои храни са най-богати на калций? Да сте чували за ядки, за плодове, зеленчуци, водорасли? За японска диета? Защо остеопорозата се среща толкова често именно там, където консумацията на млечни продукти е най-висока? Защо има остеопороза след като млякото е толкова достъпно по нашите ширини?
  ето ви една статия, макар да не е извадена от Lancet
  http://bojidarzimnikov.com/?p=1487
  и последно защо трябва да обиждате хората, които просто не са съгласни с вас? антиваксерите, вегетарианците, веганите (последните 2 вида в други блогове, но много често ги причисляват към чалнатите)
  успех в борбата с шарлатаните!

  • mayamarkov Says:

   Аз също причислявам веганите и повечето вегетарианци към чалнатите (изключение са малцината, които стават вегетарианци по здравословни причини). Просто от антиваксери и маниаци на тема белина не ми е оставало време да им обърна внимание.
   Който се обижда, да не ми чете блога. Никого не карам насила.

 5. маска Says:

  чакам с нетърпение да прочета още един наистина дискриминативен и обоснован постинг с линкове към Scientst, New Scientist, Nature и изводи как вегетарианците вредят на околните, на околната среда, натрапват идеите си и са опасни. Айнщайн го смятат за чалнат сигурно заради фразата си
  Nothing will benefit human health and increase chances of survival for life on earth as much as the evolution to a vegetarian diet

 6. Veni Georgieva Says:

  Абе хора, луди ли сте, не разбирате ли, няма да се разберете с това чудо на природата, оп извинете, не чудо на природата, защото я отрича, като нещо добро и полезно, чудо на дявола – доц. Майя Маркова! Не се хабете да й обяснявате, да пишите и да й задавате въпроси, не й пълнете блогчето, оставете я, рано или късно сама ще си блъска умната главица в стената 😉

  • mayamarkov Says:

   Хайдееее, въвлякохме и дявола! Аз в англоезичните блогове редовно дискутирам с разни ислямисти, които уж ходят под слънцето на ХХІ век и ползват iPhone и iPad, но иначе духовно са на ниво VІІ век. Вие сте много по-прогресивна от тях – на нивото на късното Средновековие и Ренесанса, когато в цяла Западна Европа наказателните органи са се занимавали изключително с лица, обвинени в контакти с дявола. Но бих се радвала наистина да спрете да ми пълните блогчето, защото, както вече обясних, нямам излишно време за „дискусии“ с хора, вярващи във вещици, магьосници, джуджета и дяволи.

 7. Veni Georgieva Says:

  Не вярвах във вещици и дяволи, преди да попадна на теб 😉 а вече ти казах да не ми отговаряш, използвай си времето за нещо по-добро от това, което правиш тук, например да обърнеш внимание на семейството си 😉

 8. Защо е трудно да блогваш в защита на науката « Моето ъгълче Says:

  […] […]

 9. fifi Says:

  Медицината не е точна, а е преди всичко емпирична наука. Това не е математика. Така че това което пише в учебниците по медицина не винаги е вярно. Вярно е само това, което го пише в човешкия геном. Но медиците има още много хляб да изядат докато го прочетат и разберат. Бъдещите лекари ще бъдат програмисти-дебъгери на човешкия геном. Организмът ще може бързо да се препрограмира и нагажда според измененията в окръжаващата среда. Няма да има нелечими болести. Тогава и хората вероятно ще живеят вечно.
  …Но дотогава ще трябва да се съобразяваме с възможностите на генома, който притежаваме…

  • mayamarkov Says:

   Това е интересен коментар, засега давам един линк, свързан с идеята за вечния живот:
   „Безсмъртието боли“
   http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/ImmortalityHurts
   Кърт Вонегът в един свой фантастичен разказ разработваше друг аспект на същата идея – че на жените ще бъде забранено да раждат деца, докато някой дъртак от рода им не се съгласи да пукне и да освободи жизнено пространство… което дъртаците, естествено, отказват да направят.

 10. mayamarkov Says:

  Към Венета: Няма да пусна Вашия коментар, защото погледнах отгоре-отгоре какво включва диетата, която препоръчвате, и не ми изглежда много добра. Не че не Ви вярвам – напълно приемам, че на Вас тази диета се е отразила благотворно. Но има хора с бъбречни проблеми, с чернодробни проблеми, с гастрити. На тях опитът да отслабват чрез диета, богата на животински белтък и започваща деня с кафе на гладно, може да излезе доста солен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: