Защо съм против частните банки за стволови клетки

Мой читател, очакващ дете, се интересува от мнението ми за съхранението на стволови клетки от пъпна връв. Реших не само да му отговоря лично, а и да напиша пост, защото навярно и други искат да знаят повече по въпроса.

Стволовите клетки не са панацеята, за която често се представят в популярния печат – поне не засега. Но има случаи, в които са животоспасяващи. Когато дете се роди с наследствена болест, засягаща кръвта, или развие левкемия, понякога единственото лечение е присаждане на кръвотворни стволови клетки.  Те обаче се намират трудно, защото дарителят и приемателят трябва да бъдат съвместими по цяла редица антигени. Преди години писах за проблема тук. Междувременно вече имаме Български регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. На неговата страница, уви, не се посочва къде желаещите могат да се регистрират за донори (типично за обществените сайтове у нас). Тази информация обаче се дава на страницата на сдружението „Лимфом.bg„, чиито членове са лично заинтересовани от успеха на делото.

Освен от костен мозък и периферна кръв на възрастни хора кръвотворни стволови клетки могат да се вземат и от пъпната връв на новородените. Ако не се извлекат, тези стволови клетки отиват при биологичните отпадъци, което е жалко. Необходима е обществена банка за стволови клетки от пъпна връв, която да ги събират масово от големите родилни домове и да ги използва за лечение на пациентите, които имат нужда и са съвместими. Такива обществени банки вече действат в по-напредналите страни, а в България идеята още се обсъжда – в бъдеще време. Но междувременно в празната ниша се настаняват напористи частни банки, които предлагат на бъдещите родители срещу заплащане да съхранят стволовите клетки на новороденото за употреба само от него и евентуално от близките му. Тези предприемчиви хора обясняват колко полезни могат да бъдат тези стволови клетки един ден, ако, недай Боже… – to cut a long story short, платете за скъпата услуга, която предлагаме, иначе заради Вашия пропуск сега детето Ви един ден може да умре.

Защо съм против тези банки? Първо, защото подозирам, че някои от тях са най-обикновено мошеничество и не предлагат продукта, който обещават. Т.е. че ако някога някой от клиентите им наистина се нуждае от стволовите си клетки, те ще се окажат отдавна умрели. И второ, много по-важно, защото не подкрепям основната им идея. Не подкрепям отклоняването на пари и енергия, с които би могла да се създаде много по-полезна обществена банка. Не подкрепям сплашването на родителите чрез неимоверно преувеличаване на шанса стволовите клетки някога да потрябват. Доколкото повечето от родителите са лаици в медицината и природните науки, много е лесно те в една или друга степен да бъдат заблудени – и съм убедена, че точно това става. Най-гадното за мен е, че в заблудата участват медицински лица, които със сигурност са добре осведомени. Също като колегите им, които предписват скъпи и безполезни хранителни добавки не защото вярват в митичното им действие, а защото, както се изрази моя приятелка, обичат рекламните пари.

Превеждам откъс от статията „The Cord-Blood-Bank Controversies“ от Robert Steinbrook, публикувана в сп. New England Journal of Medicine (2004 г.): „Привържениците на обществените банки за клетки от пъпна връв твърдят, че частните банки експлоатират емоционалната уязвимост на бъдещите родители с цел печалба и че предлаганата от тях услуга няма смисъл, освен в изключителни обстоятелства. Собствените клетки от пъпна връв е малко вероятно да потрябва за самия дарител или семейството му, така че за пациентите и обществото е по-добре да се търсят съвместими клетки от неродствен дарител чрез обществена банка. При сегашното състояние на медицината клетките от пъпната връв на самото дете не могат да се използват, ако детето е родено с наследствена болест или развие левкемия. Изключение (в което частните банки биха били полезни, М.М.) е много малкият брой семейства…, в които болестта на едно от децата може да се лекува със стволови клетки от братче или сестриче…

Защо собствените стволови клетки обикновено не стават? Защото при наследствени болести на кръвта стволовите клетки на пациента, разбира се, са дефектни. Левкемията е по-сложен случай, но и там се предполага, че причината поне отчасти може да е налице още в стволовите клетки на новороденото, така че се предпочитат клетки от съвместим дарител. А ако такъв няма и опрем пак до стволовите клетки на самия пациент, те могат да се извлекат от неговата кръв или костен мозък, да се пречистят от левкемичните клетки и после да му се върнат. (Важно е да се знае, че стволовите клетки в пъпната връв не са нещо специално – те не се свършват след раждането, а се съдържат в костния ни мозък, докато сме живи.)

И така, какво приложение остава за замразените стволови клетки в частните банки? Първо, да послужат, ако детето впоследствие бъде така облъчено, че собствените му стволови клетки бъдат унищожени. Каква е вероятността за нов Чернобил и мислите ли, че при такова злощастно събитие частната банка за стволови клетки би оцеляла? И второ, както пише д-р Стайнбрук, клетките стават много ценни, ако детето има братче или сестриче, което се нуждае. Но каква е вероятността за това? Обзалагам се, че много от семействата, които се изръсват за съхранение на стволовите клетки, имат едно дете и нямат дори намерение за второ.

Моята препоръка: задръжте си парите и подкрепете (вкл. чрез регистрация) обществените регистри и банки.

П.С. Читателка ме осведоми, че информацията от поста ми е остаряла в частта за обществените банки – такава банка за стволови клетки към Александровска болница вече работи.

Реклама

5 коментара to “Защо съм против частните банки за стволови клетки”

 1. A. Vladimirova Says:

  Не зная и в университета ли влизате на лекция с неподготвено домашно… Попаднах тук случайно, търсейки по-задълбочена и адекватна информация по темата. Е останах меко казано разочарована!!!
  Панацея стволовите клетки не са, и много частни банки имат наистина неадекватно агресивен маркетинг, но пък вие направо ги задминахте по неподговеност! Дори човек без специално образование, отделил малко повече време по темата, може да отправи към вас няколко забележки, груби за съжаление.

  * Не отива на доцент по биология да не прави разлика между ембрионални и възрастни стволови клетки (независимо от пъпна връв или костен мозък или най-обикновена кръв). Освен в чисто биологичен аспект, те се различават и по медицински приложения и по регулаторна рамка – в белите страни трансплантации на ембрионални стволови клетки са забранени, сетете се сама защо!

  * Да се отричат утвърдените медицински приложения на стволовите клетки за вече повече от петдесет диагнози е горе-долу толкова „сериозно“ колкото да се отрича смисъла от кръвопреливането или ползите от ваксините за популацията. И то нека говорим само за лечебните протоколи, които от години вече са рутинни, не за терапии, които още се проучват.

  * Обществената банка в Александровска работи ВЕЧЕ трета година. Вярно, хората си нямат сайт, но пък регистърът на агенция по трансплантации, където се отчитат всички процедури, е публично достъпен. И с писания като вашите не им помагате на каузата!

  * Вдигнете си телефона (или нещо друго) и се занесете при колегите си в обществената банка, за чиято кауза така шумно милеете, да ви обяснят на достъпен език с какво клетките при раждането се различават от същите клетки в костния мозък събрани 10 или 20 години по-късно. Жокер: преговорете си предварително уроците по имунология, частта за тъканната съвместимост!

  * Вдигнете си телефона (или нещо друго) и се занесете при лекарите в онкологичните болници да ви разкажат как ползите от трансплантация на стволови клетки са бабини деветини. Да, това е последна възможност, свързана е с рискове (като всяка трансплантация) и никой не дава 100% гаранции, но попитайте ги колко пациенти имат живи днес, защото са били трансплантирани. Можете да ги попитате и защо препоръчват на родителите на дечица с левкемии, лимфоми и злокачествени анемии да запазят клетки от очакваното второ дете. Жокер – не, не са на хранилка при лошите частни банки, защото тези процедури са безплатни! Проверено, знам го от хора, които лично познавам! Нищо, че не се рекламира шумно в интернет.

  * В София има поне три частни банки (не говорим за представителства на чуждите банки) плюс обществената. Препоръчвам ви като искате да си съставите адекватно мнение, да идете на място, както направих аз като „проста“ бременна – лаик в медицината и природните науки. Предполагам с вашата подготовка ще можете да зададете много по адекватни въпроси. Жокер: банките са различни. Също като лекарите. И фризьорите.

  * Стволовите клетки в тялото загиват не само при облъчване, а и под действието на мощни цитотоксици и цитостатици, каквито се използват за химиотерапия при онкологични заболявания. Жокер: при “ рак на кръвта“ (пиша го просто като за вас) това е част от ефекта, който се цели!

  * Облъчване пациентът получава не само след Чернобил. Но предвид общото ниво на текста, навярно не сте чували за приложението на йонизиращата радиация в онкологията… Жокер: нарича се лъчетерапия. Може би след това нямам какво повече да добавя, просто спрете за бога да пишете с авторитетен тон по теми, за които дори не сте си направили труда да отделите повече от десет минути в гугъл.

  Апропо, пропуснали сте да напишете, че от стволови клетки могат да се клонират хора. Така ще затвърдите ползата от публикацията си – хората, които наистина се интересуват от сериозно мнение по темата, ще знаят да подминат смело напред, защото за вас явно не е проблем да развявате публично мнение, почиващо на базата на „подозирам“, „убедена съм“, и „обзалагам се“.

  пп не очаквам да публикувате публично коментара ми, и не държа. колкото и язвително да ви звучи, съм добронамерена.
  успех и дано за университета да четете повече.

  • mayamarkov Says:

   Благодаря Ви за данните за обществената банка. Добавих послепис към поста си.
   Често пиша постове с неподготвено домашно, понеже, колкото и трудно да Ви е да повярвате, работното ми време, общо взето, е заето с други неща, а няма кой друг да напише тези постове вместо мен. И Вие не пишете пост (поне не давате линк), а само коментар към моя пост. Така е лесно.
   След като в поста ми изобщо не става дума за ембрионални стволови клетки, защо решихте, че не ги различавам от „възрастните“ (каквото и да значи това според Вас)? Май тук Вие бъркате нещо.
   Аз не отричам утвърдените медицински приложения на стволовите клетки, напротив, утвърждавам ги. Просто пояснявам, че това е ограничен набор от диагнози и към това лечение се прибягва в най-краен случай.
   Клетките от пъпна връв носят точно същите антигени за тъканна съвместимост, каквито носят и клетките от възрастен индивид. Твърди се, че клетките от пъпна връв по-рядко предизвиквали реакция на отхвърляне. Засега обаче нямам данни, че водят до по-добра прогноза. Костен мозък от възрастен човек също може да се направи напълно съвместим, като от него се изчистят всички зрели Т-лимфоцити. Само че има едно мъничко проблемче. И знаете ли какво е то? Че от това прогнозата за болния не се подобрява. Медицината е малко по-сложна, отколкото Ви се струва.
   Аз съм ходила лично в клиниката по детска хематология преди много години. Тогава се регистрирах като потенциален дарител на костен мозък и написах страница, с която призовавам и други да сторят същото.
   Разбира се, ако в семейството вече има дете с левкемия, вродена анемия или друго показание за трансплантация на костен мозък, стволовите клетки от второто дете стават безценни. Но това не значи, че всяко семейство, което очаква дете, трябва да се бърка и да дава на разни търгаши, които спекулират със страховете му, а после я съхранят стволовите клетки, я не.
   Няма да тръгна да обикалям банки по причината, която посочих по-горе.
   Постът ми изрично посочва левкемията (т.е. рака на кръвта, както пояснявате простичко като за мен) като показание за присаждане на стволови клетки. Длъжна ли съм да обяснявам подробно защо, само за да покажа колко съм умна и колко много съм научила? Задълбаването в подробности и абсолютизирането им е свойствено на неспециалистите, закачили това-онова от Гугъл.
   Вие не сте добронамерена. Целта на коментара Ви е да ме оскърбите и да напомпате своето его, като изтъкнете колко сте велика и колко нищожна съм аз. За корекцията относно обществената банка Ви благодаря. Mea culpa. Но за всичко друго съвсем не сте толкова осведомена, колкото си въобразявате.
   Колкото до представянето ми в университета, за него трябва да си кажат думата други – не аз и не Вие.

 2. Кристина Says:

  Аз не съм съгласна с мнението Ви за обществените банки, защото знаете ли колко е цената за намиране на подходящ донор-това се плаща в България.

  • mayamarkov Says:

   В България е проблем, че обществени услуги се плащат, и то често непосилно. Но частните банки готови ли са да намерят донор на същата цена?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: