„Лечение“ с белина праща наивни австралийци в болница

Преди време се потрудих да напиша пост „Белина ли е MMS„,  в който обяснявах защо шарлатанското „лекарство“, известно като MMS (miracle mineral solution), е белина. Днес поредният коментатор на тази публикация (от групата „писатели, но не и читатели“) заяви, че MMS не било белина и добави: „…Ще намерите… милиони отлични споделени успехи в Интернет за употребата на така вълшебният хлорен диоксид. Когато един човек усети ефекта върху него и го споделя на още няколко негови близки и броят от няколко хиляди нараства на милиони споделени успехи.“

След като написах цял пост по въпроса дали MMS е белина или не, сега бих желала само да цитирам „Речник на българския език„: „Белина. Значение (ж., само ед.): Разтвор на хлорно съединение за избелване на памучни тъкани.“ Един коментатор-привърженик на MMS, пишейки под споменатия ми пост, признава: „Хлорния Диоксид мирише като белина, да , но само това 🙂 Избелих си един панталон, без да искам, да…“ Аз ще добавя – ако едно съединение съдържа хлор като белина, мирише като белина и избелва като белина, то… Оставям ви да довършите изречението по свой вкус.

По-интересна е забележката за „милионите споделени успехи в Интернет“. Разбира се, Интернет е безценен източник на информация, просто се чудя как сме живели без него. Но за да извличате информация от Интернет, ви трябват вродени качества и придобити знания и умения. Например да не вярвате на всичко, което прочетете, особено ако този, който го е писал, се опитва да ви продаде нещо. И да имате предвид, че ако човек доброволно реши да прави нещо съвсем смахнато (като да си налива белина в гърлото или отзад) и се докара до повръщане или/и тежка диария, най-вероятно тихомълком ще прекъсне „лечението“, без да казва никому – камо ли на целия свят. Това важи с двойна сила в случаите, когато жертвата на шарлатанството е дете. Защото родителят има основания да се опасява, че агенцията за закрила на детето може да се намеси, както в САЩ вече се е случило поне веднъж.

Ето защо, когато тръгнах да търся нова информация за MMS в Мрежата, не се учудих, че откривам хор от хвалебствия и никакви оплаквания. Но не им и повярвах. След няколко минути упорито търсене най-сетне пробих наносите от реклами и зомбирани излияния и открих това, което очаквах:

Чудотворният минерален разтвор на Църквата за здраве и изцеление „Битие ІІ“ е заклеймен от Австралийската медицинска асоциация като шарлатанство“ (Genesis II Church of Health and Healing’s ‘Miracle Mineral Solution’ slammed by AMA as ’snake oil’)

Автор Tom Minear, публикувано във в. Herald Sun, 3. ноември 2014 г.

james_humble

Здравните власти призовават за забрана на скандална лечителска секта в (австралийския щат) Виктория, след като нейно основано на белина „чудотворно“ лекарство праща поне четирима жители на щата в болница.   

Главата на Църквата за здраве и изцеление „Битие ІІ“ Джеймс Хъмбъл (James Humble, на горната снимка – М.М.) ще пристигне в Мелбърн в средата на ноември в рамките на международната си обиколка, в която рекламира своя „Чудотворен минерален разтвор“ (т.е. MMS – M.M.).

През последните пет години се съобщава за десет жители на Виктория, отровени с MMS, но се смята, че действителните случаи са много повече. Критиците твърдят, че белината може да причини и смърт.

Сектата препоръчва „ритуали-тайнства“ с MMS за лечение на различни болести, включително рак, СПИН, астма и аутизъм и дори го предлага като „обещаващо“ лечение на Ебола.

Продуктът, наричан още “Master Miracle Solution”, е разтвор на натриев хлорит, който се смесва с киселина във вода. Критиците твърдят, че това е отровна белина, която би трябвало да се използва за почистване.

Председателят на щатската медицинска асоциация д-р Тони Бартън осъди „шарлатаните“, които използват емоционалното състояние на болните, за да им продават „вълшебни еликсири“.

 

humble_prepares_solution

Според него на църквата трябва да се забрани да рекламира MMS, който не е в регистъра на Службата за лечебните средства и по закон не може да се продава като продукт, допринасящ за здравето.

MMS се предлага по Мрежата като „средство за обработка на вода“ въз основа на формулата на г-н Хъмбъл (показан на горната снимка как приготвя разтвор – М.М.). Нашият вестник успя да купи препарата миналата седмица.

“Никакви данни и най-вече никакви клинични изпитания не дават основания да се смята, че това е нещо повече от белина – заяви д-р Бартън. – То определено трябва да се забрани.”

За провеждания в Клейтън семинар на г-н Хъмбъл се предлагат билети по $500. Организаторът „епископ“ Пол Трийси обаче казва, че входна такса няма, а присъстващите биват призовавани просто да направят дарение за църквата.

Специалистът от щатския Център за информация за отравянията д-р Доусън Маклеод заяви, че след употреба на MMS хора са се оплаквали от повръщане, диария и други симптоми. Той каза също, че от 10-тимата души, съобщили, че са се отровили с MMS, четирима е трябвало да бъдат хоспитализирани.

“Съобщенията, изглежда, идваха от хора, които не бяха разредили веществото… Те го приготвят много силно, защото мислят, че така действието му ще е по-ефективно – каза д-р Маклеод. –  Но няма научна основа то изобщо да действа.“ Той каза още, че MMS може да причини „опасни за живота заболявания“, а дългосрочните последици от употребата му са неизвестни.

Когато потърсихме г-н Трийси, той отказа интервю и затвори телефона. По-късно изпрати електронно писмо, че семинарът ще бъде „творческа и задушевна среда“, в която хората ще могат да научат за „ритуалите-тайнства“ на църквата, но там няма да се продава MMS.

Неотдавнашен бюлетин на „Битие ІІ“ твърди, че MMS е „обещаващо лечение за Ебола“.“

 

Преведох текста изцяло. Включих и снимките, защото, както писах в един от предишните си постове за MMS, според мен е важно да знаеш как изглежда човекът, от когото вземаш акъл.

Мога да добавя само, че нищо в репортажа не ме учудва, освен че MMS идва от секта. А всъщност защо ли се чудя? Същия произход има и поне един от клоновете на учението за естественото раждане. Сектите и шарлатанството имат еднаква психологическа основа – тежък недостиг на критично мислене и ирационален подход към проблемите от живота.

3 коментара to “„Лечение“ с белина праща наивни австралийци в болница”

 1. longanlon Says:

  мен ако питаш, никакви мерки не трябва да се вземат срещу туй ммс

  който е толкова тъп че да пие белина, заслужава да я пие

 2. mayamarkov Says:

  Естествен отбор, а? 🙂

 3. Гошко Says:

  Продавачите на белината са се подсигурили с обяснението, че гаденето и повръщането са нещо желано в случая, защото те означават очистване на организма от задръстилите го „паразити“ и „токсини“. Без това пояснение хората биха го хвърлили в кофата след първия прием, а потокът от пари би спрял бързо-бързо. Едно предаване на БНТ за разследвания, което мисля, че вече не се излъчва, посвети свой епизод на ММС. Паралелно имаше и интервю със съпругата на болен от Паркинсон в много напреднала фаза, който по нейни думи бил прикован на легло и след лечението отново станал на крака и се върнал към нормалния живот. Много интересно защо е отишла жената, а не самият той? Може би няма време, защото припка щастлив някъде, наваксвайки всичко, което болестта не му е позволила да свърши? Или може би не е мръднал?

  На фейсбук страницата на предаването стана страшно. За отрицателно време беше наводнена от огромен брой възмутени поддръжници. Естествено това са хора върли симпатизанти на алтернативната медицина и супер здравословното хранене, за които „Слушайте тялото си, то знае най-добре“ е едва ли не водещо мото в живота им и въпреки това те бяха зомбирани до степен да сложат положителен знак на гаденето и повръщането. Те означават очистване, само когато са в следствие на прием на ММС. За всички останали милиарди химични съединения, които причининяват същото, са нещо лошо. Просто невероятно.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: