Тези лоши, крайнодесни холандци

От четири дни насам, след като наемник на недосегаемия престъпен бос Кирил Рашков (цар Киро) умишлено прегази невинен 19-годишен младеж, България се тресе от безредици, които вече неприятно понамирисват на гражданска война.

Когато придойде такава вълна от новини, тя помита всички по-стари теми толкова рязко и мощно, че те биват напълно забравени. Този пост има задачата да припомни една такава тема, която до убийството всички медии жвакаха като дъвка: отхвърлената кандидатура на България (и Румъния) за Шенген.

От седмици уважаемите ни управници ни проглушаваха ушите как България ще бъде приета в Шенген (с неясен намек за произтичащи от това реки от мед и масло) и, разбира се, заслугата ще е тяхна. Но в разгара на предизборната кампания се появиха признаци, че ще получим отказ поради необяснимия инат на Холандия и Финландия, неуспели да видят напредък в борбата ни срещу корупцията и организираната престъпност. Управляващите изпаднаха в истерия. Външният министър Николай Младенов, веднъж вече почетен в този блог заради неадекватните си реакции, заяви: „Ако такова решение (т.е. за приемане) на 22 (септември) не се вземе, ще трябва да обсъдим много внимателно подкрепата си за реформата в шенгенското законодателство„. Демек, ако те не ни дадат шоколадчето, ние ще почнем да ги ритаме по кокалчетата. Първокласна тактика да си осигуриш благоразположението на партньори, от които зависиш. Вътрешният ни министър Цветанов, научавайки, че Холандия е твърдо против приемането ни в Шенген, каза: „Холандия има вътрешнополитически проблем. Знаете, че в коалиционното правителство, което е съставено от година и нещо, има изрично упомената клауза точно за присъединяването на България и Румъния към Шенген.“ За наша утеха – ако фактът, че не само ние сме магарета, може да ни е утеха – подобни бисери са се сипели и в Румъния: „Румънски министър: Холандското правителство е в плен на крайнодесни… Според наблюдатели, мотивите и на Финландия, и на Холандия са свързани с вътрешнополитическата ситуация в двете страни и именно със засилените позиции на евроскептици и антиимигрантски настроени среди.“

Както се и очакваше, шенгенските държави ни отрязаха по настояване на Холандия и Финландия навръх нашия Ден на независимостта. А на другия ден в село Катуница микробусът с хора на Рашков уби младия Ангел и България избухна.

Неотдавна съпругът ми беше в командировка в Холандия и се върна с прекрасни впечатления от тази страна. Там между другото млада барманка, чувайки, че той е от България, казала:

– Веднъж бях във Вашата страна на море. Но не бих отишла пак.

– Защо?

– Много мафия.

– Как разбрахте?

– То се вижда. Навсякъде скъпи коли и ги карат младежи. Това не може да е нормално.

Е, как мислите, щом една обикновена барманка за седмица-две почивка на нашето Черноморие ни е взела мярката, кого точно се опитваме да излъжем, че заслужаваме членство в Шенген? И имаме ли право да упрекваме „крайнодесните“ холандци, че не искат хора като Кирил Рашков да станат техен вътрешнополитически проблем?

Един коментар to “Тези лоши, крайнодесни холандци”

  1. Новата дограма иска отдушник | Моето ъгълче Says:

    […] ми в Холандия – същата, за която писах в поста „Тези лоши, крайнодесни холандци„. Там той видял във всяка стая отдушник, вграден в […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: