В защита на науката, част 9 (последна)

Продължавам от част 8.

Глава 9, с която завършва книгата на Ленокс, е последна и изцяло с религиозно съдържание, така че няма нужда да я коментирам. Ще посветя този последен пост от поредицата „В защита на науката“ на обобщение и обръщение към читателя.

Как изобщо се стигна дотам през ХХІ в. в най-напредналите страни хората на науката да са в положение на отбрана? Ще цитирам нещо, писано от Хенри Хазлит по друг повод: „Груповите интереси, както ни припомня историята на митата, са способни да измислят най-хитроумни доводи защо трябва да бъдат предмет на особени грижи. Говорителите им представят план в тяхна изгода; и отначало той изглежда толкова нелеп, че незаинтересованите автори не си правят труда да посочат нелепостта му. Но груповите интереси продължават да настояват за плана. Ако той бъде въведен със закон, те ще спечелят толкова много, че си струва да наемат… специалисти по връзки с обществеността, за да го пропагандират. Обществеността чува доводите им толкова често и придружени с такова богатство от внушителни статистически данни, таблици, графики и диаграми, че не след дълго се подлъгва. Когато най-сетне незаинтересованите автори осъзнаят, че има реална опасност планът да бъде въведен със закон, обикновено е твърде късно. Те не могат за няколко седмици да се запознаят с въпроса толкова подробно, колкото наетите мозъци, които години наред са посвещавали на него цялото си време; те биват обвинени в неосведоменост и им излиза име на хора, позволяващи си да оспорват аксиоми.“

Напълно съм съгласна с един коментатор на сайта на Ричард Докинс, че „доверието на нашата култура в науката е намаляло“. И това ме плаши. Но не съм съгласна с него, че трябва да се запитаме „какво е направила науката (неволно), за да загуби това доверие или по-скоро да допусне да й го откраднат хора с хлопащи дъски“.

Човечеството е достигнало незапомнено благосъстояние благодарение на науката и получава от нея нови блага всеки ден. И как средният човек изразява своята благодарност? Като критикува научните теории по свое усмотрение и осмива учените, че се трепят за ниски заплати, след като (посредством демократично избраната власт) им е определил ниски заплати.

Да, науката обикновено се преподава безобразно. Но всеки, който се интересува, може лесно да намери добри книги и да се запознае с основите на науката самостоятелно. Информацията никога не е била по-достъпна.

Понякога имам чувството, че хората само се заиграват с неща като креационизма. Интересно им е да си направят умствен експеримент, да пробват нови идеи, да бъдат за малко „контра“ на това, което се е опитвал да им набие в главата досадният даскал. Само че това не ме успокоява, защото много от най-мрачните явления в човешката история са започвали точно така – като шега. Карл Сейгън в прекрасната си книга „Космос“ изразява мнение, че отчуждението на обикновените хора от търсачите и пазителите на знанието е довело до гибел цивилизацията на Стария свят.

Сега – един цитат на пръв поглед без връзка с горното. Ето какво пише Лид за една циганка, на която помага: „Казах й, че всъщност би могла да тръгне на редовно училище в един момент и т.н., че ако го направи, все някак ще измислим нещо за пътните и първоначалната издръжка. Тя обаче отказа… Иска работа за неграмотни. Колкото и да обяснявах, че такава работа ще има все по-малко … тя ми отговори “Каквото реши Господ”. Напомних й, че когато става въпрос за пари и зареждане на ваучъри, не се обръща към Господ, а към мен.“

Та и на мен ми се иска да кажа на хората: Ценете науката, защото, като ви потрябва нещо, не се обръщате към Интелигентния дизайнер, а към нея.

От Дизайнера няма да получите ваксина срещу детски паралич или дифтерия, нито лекарства срещу туберкулоза. Макар че Дизайнерът трябва да е осигурил самите заразни болести.

Науката е постигнала толкова много и още ще постигне. Не я упреквайте за това, което засега не е постигнала. Няма да е справедливо.

В предишните си постове дадох цитати като: (на стр. 92) „Науката все някога ще може да предложи решение на проблема. Такова отношение обаче предполага, че в крайна сметка ще има натуралистично решение. А ако няма? Нещо повече, ако би могло научно да се аргументира, че такова решение няма?“ (на стр. 148) „Произходът на информацията е отвъд човешката способност за разбиране.“

С други думи, хайде при първата трудност да вдигнем ръце и да обявим явлението, което ни затруднява, за непознаваемо. Такъв подход ще откриете у автори, които харесват неща като интелигентния дизайн. Докато ако се запознаете с историята на откритията в коя да е област от фундаменталната или приложната наука, неизбежно ще изпитате уважение към упорството и постоянството на учените. Защото ще прочетете разказ за делата на хора, които може да са били в плен на грешки, заблуди, предразсъдъци, ограничения, понякога дори на скудоумие или безчестие, но никога не са се предавали и от нищо не са се отчайвали.

Сега се обръщам специално към вярващите читатели: Стойте настрана и при всеки случай се разграничавайте от креационистите. Те вредят на християнството не по-малко, отколкото на науката. Първо, компрометират вярата и карат вярващите да изглеждат идиоти. Второ, пречат на просветата на християните и създават конфронтация между християни и хора на науката (и изобщо нехристияни). Не случайно точно в САЩ, където креационистите са най-многобройни и войнствени, атеистите вдигат скандали, ако на коледното тържество в училището на децата им се пее „Тиха нощ, свята нощ“ (подробности напр. тук и тук). Както пише Константин Чипев, „опитите да се преподават наукообразни алтернативи на дарвинизма може само да навреди – не само на научното обяснение на материалния свят. Креационизмът под всякаква форма е лоша теология, застъпвана от неинформирани и повърхностно мислещи вярващи, които търсят доказателства за Божието присъствие на грешно място.“ Радослав Марчев коментира: „Макар че съм вярващ християнин, не мога да не се съглася, че “научният” креационизъм (или интелегентния дизайн) в неговите грозни форми направи доста бели. Най-смешното в случая е, че те никога не са били общоприети. Преди време бях написал една статия за неговата история – ако на някой му е интересно ето го и линка: http://rado76.wordpress.com/2007/10/13/creationism

Не се залъгвам, че съм успяла да убедя всички. Ако някой вярващ е прочел този текст, много е вероятно все още да вярва в интелигентния дизайн… или поне да иска да вярва. Затова сега ще рискувам да нагазя в богословието, в което съм също толкова невежа, колкото Ленокс в науката. Ще попитам вярващия читател: Помисли хубаво – нима наистина твоят Бог прилича на Интелигентния дизайнер? Ако аз имах Бог, мисля, че бих предпочела той само да формулира природните закони, включително общия ход на еволюцията чрез мутации и естествен отбор, а не лично да сътворява видовете. Сега ще се опитам да обясня защо.

В по-ранен пост от поредицата цитирах стр. 128 от книгата на Ленокс: “Не бива да се забравя, че огромното мнозинство от мутациите, наблюдавани в лабораторни условия, имат вредно въздействие… Само една от хиляда мутации не е вредна…” Тук се налага въпросът: Ако Дизайнерът пряко сътворява геномите на видовете, защо изобщо са нужни мутации? Ако мутациите не са „суров материал“ за естествения отбор и следователно необходимост за развитието и дори за дългосрочното оцеляване на вида, то защо трябва да ги има? В частност защо съществуват толкова много вредни мутации? Защо трябва деца да страдат и да умират поради грешки в структурата на гените и хромозомите? Ако тези вредни мутации са страничен резултат на процес, абсолютно нужен за живота, можем да ги приемем; но ако видовете се създават и оцеляват чрез „интелигентен дизайн“, излиза, че Бог ненужно причинява страдания и преждевременна смърт на мнозина невинни във всяко поколение.

Второ, да си припомним вече цитираната стр. 74: “Биологията ни разкрива един свят, който навсякъде е белязан от интелигентен план… Свидетелствата за планиране се виждат в поразителния инстинкт за връщане у дома на гълъбите, ехолокаторната система на прилепа и системата за контрол на кръвното налягане в мозъка на жирафа. Списъкът може да се продължи безкрайно…“

Съвсем очевидно е, че горният списък е съставен пристрастно. Аз бих го продължила с не по-малко убедителни „доказателства“ за интелигентен план като зъбите на крокодила, отровата на плюещата кобра, хитиновите челюсти на кърлежа и променливия облик на маларийния плазмодий. Питам се дали привържениците на „интелигентния дизайн“ харесват идеята за Дизайнер, който със собствените си ръце сътворява всеки отделен вид, включително паразитните червейчета – причинители на слоновата болест и речната слепота, да не говорим за безбройните вируси и болестотворни бактерии, кои с „нередуцируемо сложни“ камшичета, кои без.

Разбира се, има толкова представи за Бога, колкото и вярващи. Допускам, че някои вярващи може би си представят Бог като Детската царица на Михаел Енде – с еднаква обич към всички Свои творения, били те красиви или грозни, добри или зли. Но предполагам, че повечето вярващи не биха искали техният Бог да ги цени колкото туберкулозната бактерия, която също е създал. И все пак целият човешки опит показва, че Бог ни оставя да се борим с бактериите и вирусите на равни начала, без да се намесва. Ще отидем ли крачка по-далеч да заявим, че Бог лично е сътворил болестотворните микроби молекула по молекула, защото те са прекалено сложни да възникнат чрез естествени процеси? На стр. 108 Ленокс твърдеше: “От гледна точка на модерното мислене не е твърде учудващо, ако е широко разпространено мнението, че еволюционната теория е изхвърлила Бога като ненужен и ирелевантен, дори определено притеснителен.” А според мен един Интелигентен дизайнер, който лично вмъква смъртоносни гени в микробните геноми, е далеч по-притеснителен от един Творец, който само наблюдава еволюцията отстрани, след като е „уредил“ тя да протича чрез мутации и естествен отбор.

Както вече споменах, никога не съм учила богословие. Възможно е съвременните богослови да са стигнали до съвсем задоволителни обяснения за съществуването на такива източници на страдание като вредните мутации и причинителите на болести. Аз обаче се съмнявам; а и да има такива обяснения, като че ли повечето вярващи не ги знаят или не ги приемат. Защо хора като отец Джеремая Райт, прочул се покрай енориаша си Барак Обама, и споменатата нобелистка Вангари Маатаи твърдят, че вирусът на СПИН е създаден от зли бели учени? Отчасти това може да се обясни с техния черен расизъм (безспорен) и интересно душевно състояние (твърде вероятно). Но не по малка важна причина според мен е желанието да се бутне под килима страхотният богословски проблем, който представлява един HIV-вирус, създаден пряко от Бога.

Ако Бог е Интелигентен дизайнер, който собственоръчно сътворява всеки вид, то наистина Той носи пряка отговорност за вируса на СПИН, както и за този на детския паралич, на рубеолата, на едрата шарка, на беса…, а също така за бактериите на чумата, холерата, туберкулозата, проказата, дифтерията (наречена още „удушвач на деца“), тетануса, антракса, петнистия тиф… – списъкът може да бъде продължен. Наистина не разбирам защо толкова много вярващи искат да виждат Бога като неуморен Конструктор на биологични оръжия, немалко от тях насочени изключително срещу Неговия образ и подобие.

Ако обаче се приеме, че Бог в началото на времето просто е „разпоредил“ еволюцията, когато и ако я има, да се извършва чрез мутации и естествен отбор, то ясно е, че ще има всякакви мутации. И повечето неизбежно ще са вредни, без това да е изрична Божия воля. Ясно е също, че където има свободна ниша за причинител на болест, много е вероятно еволюцията да я запълни с някоя зловредна мъничка твар. И това няма да е изрична Божия воля, а само странична проява на всеобщ закон, както смъртта на човек при падане от висок етаж е само странична проява на всеобщия закон за гравитацията. Нютоновата вселена понякога се оприличава на часовник, който Бог е навил и е оставил да работи. Еволюиращият жив свят по-скоро може да се сравни с калейдоскоп. И макар да не виждам проблем в убеждението, че Бог го е създал, не вярвам, че Той бърка вътре да намества цветните стъкълца, и то така, че само креационистите да видят невидимия Му пръст. Това ми се струва преголямо надценяване на собствените познания от страна на хора, които са затворени в същия калейдоскоп.

Етикети: ,

42 коментара to “В защита на науката, част 9 (последна)”

  1. Daggerstab Says:

    Поздравления за присъединяването към клуба на написалите поредица от постове за дадена креационистка глупост. 🙂 Доколкото знам, това е първата подобна на български.

  2. scanman Says:

    страхотно полезно, а и написано с чуство за хумор , които ме разсмяха, като разбира се, съм дал връзка към цялата поредица

    поздрави!

  3. scanman Says:

    някак си се е загубила фразата \“позволих си да цитирам нещата които ме разсмяха\“ можеш да ми редактираш коментара или просто да го изтриеш

  4. Валентин Стойков Says:

    Прочетох и деветте части.

    Приятно ме изненада този текст от седма част:

    „Всички посочени възражения обаче бледнеят пред това, което Ленокс разкрива в първото изречение от откъса – а именно необоснованото убеждение, че естественият отбор, зад който по презумпция не стои интелигентен разум, “вероятно постига много по-малко” от изкуствения, зад който такъв разум стои. Тук според мен виждаме една изначална грешка на креационистите, а именно убеждението, че естествените, нерегулирани и непланирани процеси, дори ако могат да постигнат нещичко, то е неизмеримо по-малко от това, което може да се постигне с разумно регулиране и планиране. Всеки от нас знае градинари, които не понасят диви цветя и неподкастрени дръвчета; домакини, разграфили забавленията на гостите си до минута; родители, разграфили по същия начин дневния режим (вкл. игрите) на злощастните си деца; и най-лошото – икономисти и политици, които постоянно виждат всякакви злини във великия свободен пазар и все напират да го “наблюдават”, регулират, лицензират, деформират с данъци, такси, акцизи, квоти, субсидии и мита, а когато им се удаде възможност – и да го унищожат изцяло и да въведат пълноценен социализъм. На това тотално планиране ние в България ядохме попарата половин век и явно ще ни трябва още толкова, за да се посъвземем. Изобщо натрапчивата идея за планиране може не само да отрови всеки миг от ежедневието, а и да причинява катастрофи от исторически мащаб – и го е правила многократно. Затова за мен убеждението, че планираният процес винаги е по-добър от спонтанния, е не само заблуда, а и умствен дефект с чудовищни последици. С него трябва да се борим неуморно, както правят Адам Смит, Фридрих фон Хайек, Хенри Хазлит, Карл Попър, Пол Джонсън и други големи умове. Между другото мисля, че напредъкът на икономиката, преуспяването и развитието на най-добрите фирми в уж хаотичния свободен пазар е добър модел на дарвинова еволюция.“

    За съжаление прости хора има твърде много. Събират се на глутници и протестират за това, че не им дават субсидии (за справка: производителите на мляко) или изкупните цени им били много ниски (за справка: производителите на пшеница). И ако някой посмее да каже, че трябва всъщност субсидиите да се забранят напълно, а производителите на пшеница трябва да намалеят (или да намалят продукцията или да повишат ефективността), защото не отговарят на изискванията на пазара (напр. добивът е бил твърде голям, а търсенето не се е покачило), би било самоубийство – ще го убият с камъни…

    Хората стават все по-неграмотни. Не разбират пазарната икономика. Не разбират, че икономика, в която има субсидии, квоти и други държавни глупости не може да се нарече истинска пазарна икономика. Няма да се учудя, ако историята с комунизма се повтори (може би няма да го наричат „комунизъм“, а ще използват някакво не толкова страшно наименование – напр. „Европейски съюз“, а икономиката ще наричат „европейска пазарна икономика“).

    P.S. Ако някой случайно не знае – откъси от книгата могат да се прочетат онлайн тук:
    Прочетох малко откъси, но цялата книга не бих я прочел – има по-интересни неща за четене (например текстовете в този блог).

  5. Валентин Стойков Says:

    Части от книгата „Погребала ли е науката Бога?“ може да се намери в Google Books.
    Опит да напиша URL:
    http://books.google.bg/books?id=KGKt2uRwyvoC
    books.google.bg/books?id=KGKt2uRwyvoC

  6. kordonblog Says:

    Един от фундаменталните въпроси, който стои пред философи, учени и, навярно, пред всички хора, е този за съществуването на Бог. Неизброими са опитите да бъде доказана или отхвърлена неговата екзистенциалност. Някои от тях са доста груби и недодялани и имат по-скоро обратен ефект. Но други предлагат много по-фини и интелигентни тези.
    Едно от най-хитроумните и находчиви предложения, поставящо си за цел да потвърди божествения произход на света, принадлежи на английския теолог и философ, архидякона на Карлайл Уилям Пейли (1743-1805). Този християнски апологет публикува през 1802 г. своя труд „Естествена теология” (Natural Theology; or, Evidences of the Existence and Attributes of the Deity). В него той ни кара да се запитаме как би разсъждавал човек, който, разхождайки се из гората, намери джобен часовник. Вероятно би се запитал как е попаднало там такова сложно устройство. Един от възможните отговори е, че появата му може да е резултат от случайно комбининиране на различни молекули, които, съединявайки се произволно една с друга, са образували този фин и прецизен механизъм. Но дори и на пръв поглед това изглежда твърде невероятно, за да се приеме сериозно, и справедиво е отхвърлено от автора.

    Единственият логичен отговор е, че приборът е бил създаден целенасочено от някакъв майстор – часовникар, а не е случаен сбор от невероятен брой произволни съвпадения. Тоест, имаме творение, създадено по предварителен замисъл от изкусен занаятчия, който притежава специални умения и възможности, неприсъщи на всеки.

    До този момент няма причина да не се съгласим с г-н Пейли. Но това е само неговото встъпление. От тази позиция той заключава, че хората, като извънредно комплицирани механизми, способни на далеч по-сложни действия от един часовник, би следвало да са сътворени с определена цел от интелигентен създател.

    Тази теза на преподобния Уилям Пейли може да се определи като апология на библейската доктрина за сътворението, в чиято защита е и замислена. Мнозина, между които и самият Чарлз Дарвин, са посветили не малко време и усилия на каузата да бъде оборен непреодолимия аргумент на карлайлския архидякон. Оставяйки настрана чисто научните методики, които недвусмислено отхвърлят догмата за едновременното създаване на живите същества и тяхната неизменяемост, ние ще се опитаме да решим проблема с космическия часовникар по дедуктивен път.

    Нека започнем с часовника. Този инструмент наистина е бил създаден с определена прагматична цел от квалифициран специалист и не е плод на хаотично и спонтанно подреждане на физични константи. Но за да се научат хората да произвеждат такива акуратни уреди, е било необходимо натрупване на огромен обем от знания, умения и опит. Това е процес, продължил хиляди години – от създаването на колелото, през зъбните колела, пружините, откриването на различните метали и тяхната обработка, до необходимостта от прецизно измерване на времето, която се появява в точно определен момент. Логично, първите часовници са били по-примитивни и недостатъчно точни. Постепенно дизайнът и функционалността им били подобрени. Значи, в изработването на всеки часовников механизъм е въплътена мъдростта на хиляди поколения, защото е очевидно, че той не може да бъде произведен от маймуните в джунглата, нито дори от кой да е непосветен в конкретната дейност дилетант.

    По същия начин човекът също е творение на определен създател. Този дизайнер е Природата. Човекът не се е появил отведнъж, а е следствие на милиарди години еволюция, които са запечатани в неговите гени. През този необозрим период Природата е усъвършенствала своите механизми, създавайки първоначално по-посредствени „часовници” – всички организми преди нас. Натрупала опит, тя постепенно, но неотклонно подобрява качеството на своята продукция. И в крайна сметка се появява и най-съвършенното ѝ произведение – Човекът. Целта, с която е създаден, е същата като на всеки нов модел часовници – да бъде по-съвършен от предишните. Огромното количество биомаса, невероятното разнообразие от живи организми (сред които сме и ние, хората) и необятният им ареал на разпространение имат една функция – да поддържат живота, това крехко творение на Природата. На човека, в качеството му вече на съзнателен творец, принадлежи ролята, отредена му от Нея, да опази този безценен дар като го разпространи из Космоса. В такъв случай вероятността животът да бъде погубен вследствие на глобален катаклизъм, поразил Земята, отпада.

    Природата е онзи дизайнер, на чиято интелигентност дължим както своето съществувание, така и способността си да разсъждаваме върху предизвикателствата, пред които ни изправя.

  7. Valpet Says:

    „Хората стават все по-неграмотни. Не разбират пазарната икономика.“ (В.Стойков)

    Напротив, пазарната икономика е толкова проста, че и най-неграмотният я разбира. На всекиго е ясно, че за да спечелят някои, много други трябва да загубят. Иначе, няма от къде да дойде печалбата. При това, богатите пазарни участници са тези, които печелят, а бедните са губещи, в което няма нищо справедливо. А освен това, няма я и прословутата „свобода“ (или я има само за богатите) а бедните са икономически принудени да участват като губещи в пазара. Последният действително се нуждае от интелигентна регулация, като например в Скандинавските страни.

    Аналогията между биологичната еволюция и пазарната икономика е крайно некоректна.

  8. Пешо Says:

    Госпожо Маркова, Вие християнка ли сте?

    Взаимно изключващо ли е да бъда православен християнин и да вярвам в еволюцията на човека? Аз се пробвам да спазвам някои християнски традиции, стига да не ми пречат. Не знам защо трябва да се създава спор между науката и християнството. Едното отрича ли другото? Но никога не съм отричал науката, както сега някои капацитети казват, че ваксините убивали…

    Между другото, понеже прочетох, че сте биолог, може ли да Ви задам на някои въпроси?

    Съществуват ли човешки раси, които да спадат към вида хомо сапиенс? В последно време се тиражира усилено тезата, че биологични раси НЯМА, това се отнася и за етносите. Всичко било социален конструкт.

    Полът определя ли се биологично? Може ли роден мъж да има женски мозък и обратното или това е психично заболяване – gender identity disorder? Как се третира то, ако въобще е такова. Трябва ли да се прибягва към операция за смяна на пола или терапия с психолог?

    Сексуалността до колкото знам се изгражда на биологично и психично ниво. Сексуалността на човек вродена ли е и може ли да се променя по време на пубертета?

    За или против еднополовите бракове сте?

    • mayamarkov Says:

      Аз не съм християнка, но не виждам сериозен проблем християнин да вярва в еволюцията на човека (трябва просто да приеме някои части на книгата Битие като алегория, а не буквално).
      Биологични раси има. Днес се смята, че те са пет и отговарят на коренното население на следните географски райони: Африка (южно от Сахара), Европа и прилежащите й области, Източна Азия, Океания и Новият свят. Това за социалния конструкт е шарлатанство. Същите хора, които го разправят, ще се вдигнат на бунт, ако американското правителство намали субсидиите за изследване и лечение на сърповидно-клетъчната анемия, която засяга изключително чернокожи.
      Полът се определя биологично от половите хромозоми. Роден мъж може да има женски мозък и обратното И това е психично заболяване. При някои такива пациенти вероятно трябва да се прибягва към операция за смяна на пола, ако са пълнолетни, но тя, изглежда, не намалява риска от последващо самоубийство. Престъпно е такива операции, както и хормонално лечение за смяна на пола, да се прилагат към непълнолетни.
      Сексуалността на човек има силна вродена съставка, но не изцяло. Известни са общества (напр. в древна Гърция), където хомосексуализмът е бил масов – това явно е културно влияние.
      За еднополовите бракове съм по-скоро „за“ с условието да се внимава, когато деца се осиновяват от двойки мъже.

  9. Пешо Says:

    Според Вас вярата в Бог вредна ли е? Ще изчезне ли след стотици или хиляди години? Християнството вреди ли на човечеството, а исляма? Вие, казахте, че не сте запозната толкова добре с теологията, но често атеистите казват на християните, че са робове на религията си. Това вярно ли е? Може да се каже, че не съм толкова религиозен, тоест водя светски начин живот, но по празници ходя на църква и приемам, че Иисус е умрял, за да ни изкупи греховете. Това прави ли ме лицемерен мирянин?

    Между другото, съм срещал в научни статии и клипове, че църквата усилено е подпомагала университетите и учението по време на средните векове, които по погрешка се наричат „тъмни“. Чел съм, че точно по време са били измислени карнавалите. https://www.history.com/news/6-reasons-the-dark-ages-werent-so-dark

    Понеже както Ви казах, вече е модерно всичко да е социален конструкт, може ли да твърдим, че някои етноси или раси се раждат с различна интелигентност (тук заемам неутрална позиция, защото си нямам ни най-малка идея)? Каква част от интелигентността е вродена и каква е социална? Има ли разлика във вродената? От IQ тестове се вижда, че негроидната раса е най-глупава, а монголоидната е най-умна, дори като се вземат и предвид социално-икономическите фактори. Защо това е така? Каква роля играе културата и каква роля гените? Имат ли някои раси превес над други в дадена област? Може ли да кажем, че расата X е по-надарена от расата Y? По този начин можем ли да твърдим същото за етносите?

    • mayamarkov Says:

      Дали вярата в Бог е вредна или полезна – не се наемам да съдя. Дори да бях убедена, че е полезна, не бих могла да вярвам или да проповядвам вяра в нещо, в което не съм убедена, само защото е полезно.
      От исляма през последните 1000 години са дошли твърде малко хубави неща. В християнството има неща, които оценявам, и други, които ме притесняват. Но както вече писах, дори да се възхищавах на християнството безрезервно, това не би ме накарало да повярвам.
      Не виждам грешка в името „Тъмни векове“. Аз лично дори поставям началото им по-рано от общоприетото – за мен Тъмните векове започват с линчуването на астрономката Хипация през 415 г. сл. Хр. От малкото текстове, съхранени от онази епоха, почти нищо не става за четене. Църквата е играла известна положителна роля, но и немалка отрицателна. Част от културното наследство на Античността е унищожено от нея умишлено.
      Защо Ви интересува проблемът с расите? Той не е актуален за България. Термините „негроидна“ и „монголоидна“ вече не се използват.

      • Пешо Says:

        Защото западните либерали казват, че расите са социален конструкт и обвиняват всеки в расизъм, ако се възпротиви (не съм расист нито съм ксенофоб). Интересно ми е, за да мога да водя спор, ако ми се наложи (едва ли). Предполагам сте запозната как се пробват да направят хората безродни и да убият културите на нациите си като внасят ниско квалифицирана работна ръка. ДБ и ПП, ако се задържат във властта (дано да не стане) ще ни съсипят, защото и те ще почнат със същата гнусна пропаганда. Защо да не се използват термините „негроидна“ или „монголоидна“? Да не са остарели термини? Кои д-р. термини се използват?

      • mayamarkov Says:

        Днес в международната лексика вместо „негър“ се използва „чернокож“ или „африканец“, а вместо „монголоиден“ – „източноазиатец“. Старите термини се смятат за обидни. Това е логично за „монголоид“, след като с думата дълго са били означавани хората със синдром на Даун, които страдат от умствено изоставане. Впрочем вече в учебниците и за тях не може да се пише, че имат умствено изоставане. Колкото до „негър“ (или друга дума с този корен), ако я използвате в присъствие на чернокожи на Запад, те могат да Ви пребият и после да бъдат оправдани. Неотдавна във Флорида чернокожият Корей Пъджолс убива с един удар в главата 77-годишния бял Вонел Кук, задето е използвал такава дума, и е осъден само на 2 години домашен арест. Думата в по-обидния си вариант е поставена под табу – никой не я пише или изрича (ако иска да оцелее), наричат я „думата с Н“.

        Колкото до нациите, които внасят ниско квалифицирана работна ръка от Третия свят, не ги жаля много, защото се интересуват само от материалното си благополучие. Смятат, че им се полага някой да им върши цялата черна работа за без пари, и не им пука, че с тази евтина работна ръка отнемат бъдещето на децата си.

        По-добре не водете такива спорове, каквито Ви се иска, твърде са опасни. Легионерите са охулвани за далеч по-малко. А и нямате шанс да спечелите. Наследствените разлики между различните групи хора са гръмогласно отричано табу. Не съществуват никакви факти, които биха принудили противниците Ви да признаят наличието на такива разлики. Освен това нещата не са толкова прости, защото самият човек (независимо от расата си) е сложно същество. Той не е само наследственост, той е и култура. Пък и много важни качества остават извън тестовете за интелигентност. Например, ако европейците и още повече азиатците имат по рождение високи заложби за интелигентност, трябва да се обясни защо десетки милиони европейци са склонни доста лесно да се зомбират и като леминги да следват психопати като Хитлер и Путин, както и защо азиатски страни със стара култура като Китай и Северна Корея днес са на дереджето, на което са, без никакви изгледи за подобрение.

        За ДБ абсолютно не съм съгласна. Не гласувам за тях, но не виждам никакво основание да ги подозирам в такива уклони. Христо Иванов може и да не го харесвам, но тъкмо той се прояви като мъж и внесе предложение за военна помощ за Украйна. За ПП е възможно. Според мен там са събрани хора, които нямат възгледи, нямат характер и за пари (както и за власт за още пари) са готови на всичко.

  10. Пешо Says:

    „Наследствените разлики между различните групи хора са гръмогласно отричано табу.“ Те все пак съществуват ли?

    • mayamarkov Says:

      Много е вероятно да съществуват. Но ако някой научен екип установи наследствени разлики в средния коефициент на интелигентност на две различни групи хора, дори ако изследването е извършено перфектно, то ще бъде възприето като доказателство не за наличието на разлики между двете групи, а за расизъм на авторите.

      • Пешо Says:

        В един от постовете си споменавате, че един нацистки фен плюе по легионерите. Същият казвате, че е издал някаква книга, в която обяснява коя раса е по-по-най. Аргументите му били, че черепите между расите са различни, което рефлектира и вурху мозъчната дейност. Това вярно ли е въобще? 😀 😀 😀

      • mayamarkov Says:

        Това са пълни глупости.

      • Пешо Says:

        Тогава къде се съхранява тогава тази вродена интелигентност? В Гугъл пише, че тя е 50-60% от интелекта на човек.

      • mayamarkov Says:

        Съхранява се в черепа, а в самия мозък.

      • Пешо Says:

        Вярно ли е, че трябва да внасяме мигранти, за да обогатяваме гените си? Това до какво ще доведе? Гените на българина ли са проблемни за здравето му или немърливото отношение към него? Генетичното богатство нужно ли е? Какво мислите за мултикултурната идея. Аз като гледам тя се проваля дори в България, може би с някои изключения в града ми – Лом. Тук вече ромите започват да приличат на европейци, а някои не можеш да ги отличаш от българи (по поведение и възпитание).

      • mayamarkov Says:

        Твърденията за гените, които споменавате, не са верни.
        Под „мултикултурна идея“, както обикновено, се разбират различни неща. Ако е да се оставят различни култури да се развиват, аз съм изцяло за. Но ако е това, което на Запад пробутват под името мултикултурализъм – да се приемат милиони имигранти от най-калпавите налични култури и да се насърчи запазването на калпавите им култури на новата територия, като за целта местната култура се потисне – аз съм против. Още повече че калпавите култури вредят на жените много повече, отколкото на мъжете.

      • Пешо Says:

        Вярно ли е написанато в тази статия? https://www.mdpi.com/2624-8611/1/1/34/htm

        Ако някои етноси/раси имат превез в интелектуалната си способност това не потвържадава ли ,че те превъзхождат другите? Какви аргументи има срещу превъзходството на етноси и раси?

      • mayamarkov Says:

        Не мога да преценя дали чуждо изследване е вярно. Това трябва да направят други екипи, които да проведат подобни изследвания и да видят дали ще получат подобни резултати.
        Аргументът срещу превъзходството на етноси и раси е същият като този срещу превъзходството на индивиди. Да се смята, че човешките същества с по-ниски интелектуални способности са малоценни, е човеконенавистническо и когато този възглед стане политика, винаги има ужасяващи последици. В момента, в който се обявите за по-висш от хората с по-нисък коефициент на интелигентност, Вие оправдавате всеки, който има по-висок коефициент на интелигентност от Вас и би се отнесъл с Вас като с боклук. А ако случайно Вие заедно с всички, които са Ви скъпи, имате най-високия известен коефициент на интелигентност, имайте предвид, че това не е завинаги. Всеки, който не умре преждевременно, завършва живота си с деменция. За протокола, в някои западни държави евтаназията на старците с деменция вече става рутинна и скоро същото ще важи за евтаназията на деца с увреждания.

      • Пешо Says:

        Може ли да поясните дали, ако някой етнос е генетично по-интелигентно обременен това прави ли го превъзхождащ над другите? Има ли доказателства, че част от причината някои раси да са по-умни от други са гените? От проучвания съм виждал, че ашкеназките евреи са най-умният етнос на Земята. Какво точно е превъзходството що се отнася до етноси, култури и др.?

      • mayamarkov Says:

        Точно това се бях опитала да кажа – че не е добре да казваме, че по-умните хора и етноси превъзхождат по-глупавите, защото това ни тика по пътя към ада.

      • Пешо Says:

        Расистко ли е да се каже, че x етнос е генетично по-умен от y етнос. Естествено Вие казахте, че човек е по-сложен и това е така. Но IQ много силно се корелира със заплатата, професията и успеха на човек, разбира се, високото IQ само по себе си не е достатъчно, но той е най-добрият маркер предвиждащ успех. Вие го подложихте под критика, но например EQ-то е напълно безполезно и за мен е създадено някои по-глупави хора да се чувстват добре.

      • mayamarkov Says:

        EQ е безполезно, това е вярно.
        Ако има солидни данни, че етнос А е генетично по-умен от етнос В, според мен не е расистко това да се каже. Но тук съм в нищожно малцинство. Повечето хора и особено тези, които имат власт, са на обратното мнение.
        П. С. – Всъщност не съм забелязала хората, ощетени откъм IQ, да са надарени откъм „емоционална интелигентност“. Някои от тях, напротив, се опитват да компенсират недостига на дарби и труд с наглост и агресивност, та ако може, да яхнат и експлоатират по-интелигентните и по-трудолюбивите.

      • Пешо Says:

        Последно време постоянно ми излизат реклами на всякакви брандове със смесена двойка (мъж и жена от различни раси) и се зачудих дали наистина болшинството от хора от един етнос биха предпочели хора от друг етнос или раса. Нямам нищо против смесените бракове стига те да не са нормата и да не се масовост, защото така нашият етнос ще погине.

      • mayamarkov Says:

        Всеки сам решава с кого да се свърже.

      • Пешо Says:

        Просто питах дали генетично човек е привързан повече към своя етнос или раса отколкото друг етнос или раса. Естествено, че всеки сам решава.

      • mayamarkov Says:

        Не знам някой да е събирал такива данни и според мен е трудно да се планира изследване, което би могло да ги осигури.

  11. Пешо Says:

    В една графа из интернет от проучване, че расите и етносите най-много се различават генетично със своята неврология. Вярно ли е това? Водещият генетик изследовател от Харвард – Дейвид Райх също приема, че расите са биологични и имат различия в своето поведение и др. Вярно ли е това?

    • mayamarkov Says:

      Расите се различават биологично най-вече по цвета на кожата и други видими белези. Бихте ли рискували, ако четете текст, да познаете към коя раса принадлежи авторът му?
      Че расите са биологични, е безспорно (освен за западните левичари-малоумници). За различията в поведението – не мисля. Човешкото поведение изключително много се влияе от средата и културата. Например множество американски автори от ХІХ и първата половина на ХХ век описват чернокожите американци като отрудени, дисциплинирани и учтиви до сервилност. Ще прочетете за това явление в романите на Стайнбек, а Рей Бредбъри му посвещава цяла глава от „Марсиански хроники“. После се появяват Черните пантери, основани на насилие, и Black Lives Matter, които рекетират цялото общество и искат от продуктивната му част все по-голяма „такса спокойствие“. Биологично това са едни и същи хора. Явно други фактори имат значение.

  12. Пешо Says:

    https://imgur.com/9J3Z9JE
    https://imgur.com/yHS3WHb

    • mayamarkov Says:

      В какъв подтекст давате графиката с колонките?
      Колкото до таблицата, данните за централната нервна система са интересни, но после стигаме до показатели като „възраст на първото полово сношение“ и други, които се дължат почти изцяло на социални фактори… и човек просто маха с ръка и зарязва цялата работа, защото източник, способен да сложи двете групи данни в една торба, не е сериозен и не може да му се вярва за нищо.
      Освен това, както вече споменах, източно-азиатците изглеждат на върха в интелектуално отношение по биологични причини, но това прави трудно обясним факта, че в техните земи хилядолетия наред не успява да се развие нито наука, нито приятно за живеене общество. Сега някои техни общности са понаваксали, но това е отскоро (няма и 100 години) и става под силно европейско и американско влияние.

    • Пешо Says:

      Може ли да ми обясните повече за нещото наречено „eugenecis“? Има ли нещо като чиста нация или раса? Ако към един етнос се прибавят нови и нови гени от др. какво ще стане с него (освен неговото изчезване)? Може ли да загуби когнитивни способности, смяна в характер? До колко е бил прав Хитлер за расите и етносите? Имало ли е дори нещо вярно, което е казал?

      • mayamarkov Says:

        Евгениката е напън да се подобрява населението чрез изкуствен отбор. Прибавянето на нови гени към даден етнос води до присъствие на повече нови гени в неговия генофонд. Конкретният резултат ще зависи от естеството на прибавените гени. Ако са за по-ниски когнитивни способности и нищо в етноса не насърчава високите когнитивни способности, да, когнитивните способности могат да намалеят. Проблемът всъщност е второто условие – че високите когнитивни способности в днешното общество не се насърчават, а по-скоро обратното. Така че се очаква всички етноси да затъпяват независимо дали се сдобиват с нови гени или не, като в „Идиокрация“.
        Вие сериозно ли допускате, че Хитлер може да е казал нещо вярно за расите и етносите? Вижте какво е твърдял и какво е постигнал дори с оглед на собствените му твърдения. Хвали „арийския“ расов идеал, а той самият е тъмнокос, тъмноок и тантурест като тъмен балкански субект. Иска преуспяване на бялата раса, а се съюзява с японците и избива милиони бели хора. Всъщност след него и до голяма степен благодарение на него белите са в упадък. А неговият собствен народ след авантюрите му е със значително намалена численост и територия.

      • Пешо Says:

        Не съм казал, че е бращолевил вярни неща, а Ви попитах дали е имало нещо вярно. Той е бил за превъзходството на Арийската раса, а не бялата. Има разлика.

      • mayamarkov Says:

        Уж-арийската раса е подмножество на бялата – северняците (което е смешно, защото думата е заимствана от индо-иранците). И при положение, че самият Хитлер не отговаря на арийския идеал, става още по-смешно.
        Аз не знам в това, което е писал по расовите въпроси, да има нещо вярно, но ако искате, прочетете и вие и съдете сам (дадох линк преди около 600 коментара).

  13. Пешо Says:

    Има ли нещо полезно в евгенетиката?

Вашият коментар