Вяра Тодева е свалена

Софийската областна управителка Вяра Тодева от ПП е отстранена от поста си. Аз съм я критикувала, задето се бавеше с демонтажа на МОЧА, но когато го направи, плати за това с поста си. По-долу копирам две реакции на гражданското общество.

Декларация на Атлантическия съвет на България

Атлантическият съвет на България приема с недоумение решението на служебното правителство за смяната на г-жа Вяра Тодева като областен управител на София. Г-жа Тодева бе единственият областен управител, който се осмели да поиска и да осъществи демонтажа на паметника на съветските окупатори. Последното нейно решение бе да се поднови демонтажът на скандалния съветски монумент и на останалите фигури, както и на високия постамент, прославящ чуждата окупация на Родината ни. Тя постанови и свалянето от монумента на „благодарствения“ надпис към съветската армия от името на българския народ, който беше гавра с българската историческа памет.

АСБ ще настоява новият областен управител г-н Стефан Арсов да продължи делото на г-жа Тодева, като окончателно разчисти Княжеската градина до първоначалния вид.

Истинската евроатлантическа ориентация на всяко управление се доказва не с декларативни намерения, а с действия. Премахването на съветските паметници и символи от България е действие, което особено остро засяга интересите на Москва и петата колона тук и това е вай-верният тест за всяко правителство дали наистина работи за прекъсване на порочните руски зависимости.“

***

Позиция на Гражданската инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия

Предвид действията на служебното правителство по смяна на областния управител на София, Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия изказва своите благодарности към проф. Николай Денков, като Министър председател на Република България и г-жа Вяра Тодева, като областен управител на София, за взетите решения и предприетите от тях действия за премахване на един от основните пропагандни тотеми на тоталитарната власт у нас – паметника на съветската армия в София. От името на всички жертви на наложения с толкова унищожени животи и съдби престъпен комунистически режим изказваме благодарност към г-жа Вяра Тодева и екипа ѝ за изпълнение на дължимите действия по премахване на плочите на позорния надпис на 21.04.2024 г.

Призоваваме публично и отчетно новоназначеният областен управител г-н Стефан Арсов да предприеме действия по изпълнение Решенията на Столичен общински съвет и Министерски съвет, и премахването на монумента от Княжеската градина в София да бъде финализирано.

Настояваме Министерски съвет да предприеме дължимите действия за премахване на всички пропагандни съветски паметници, които са държавна собственост, поставени на територията на България.“

Вашият коментар