38 години от аварията в Чернобил, ІІ част

От „Обозревател„, продължение на вчерашната публикация:

Колко души са загинали в Чернобил

Официалните данни сочат 31 непосредствени жертви на взрива на 4-ти блок на Чернобилската АЕЦ. Съветската пропаганда с удоволствие използваше това число, за да омаловажи мащабите нан катастрофата. Но да се оцени колко души са платили аварията с живота и здравето си е много по-сложно. Повечето от тях умират от рак.

Миене на камион, работещ в зоната на радиационно замърсяване. Снимка Игор Костин / LAW NET.

Разногласията в оценките са наистина огромни, а регистрираните „късни“ смъртни случаи поради Чернобил се колебаят от 4000-9000 (по данни на ООН и СЗО) през 90 хиляди (Грийнпийс) до 985 хил. души (независими изследователи). Последното число взема предвид и далечните общественин последици като ръста на алкохолизма и душевните болести в Украйна и Беларус след катастрофата.

Едно от гробищата на техника, замърсена при гасенето на пожара на 4-ти енергоблок. Снимка Игор Костин / LAW NET.

„Всички тези твърде различни оценки не отчитат още една категория пострадали, с която към всяка група следва да се добавят още около 100-200 хиляди загубени животи (по данни на Live Science). Става дума за жертвите на абортите, които се правят масово в цяла Европа от панически страх, че облъчените деца могат да се родят болни или с малформации. Най-много такива „панически“ аборти са направени в Италия (2800-7800 жертви според различните оценки), Гърция (около 2000-2500) и Дания (около 400). За това се знае само от научните описания на явлението“ – пише CREDO.

Ликвидатори на аварията в Чернобилската АЕЦ. Снимка Игор Костин / LAW NET.

Ден на памет за Чернобил

26 април е Международен възпоменателен ден за Чернобилската катастрофа. На този ден почитат героизма на хората, участвали в ликвидацията на последиците от аварията.

Много ликвидатори на аварията получават смъртоносна доза облъчване. Снимка Игор Костин / LAW NET.

Как съветските власти крият истината

От самото начало Москва и ръководството на съветска Русия крият аварията на Чернобилската АЕЦ и последвалата мащабна екологична катастрофа. Първа за повишеното равнище на радиация съобщава Швеция, а официален коментар от СССР се появява едва на 28 април.

Дозиметричен контрол на „самосели“ – жители, самоволно завърнали се от евакуация в района на Чернобил, 1987 г. Снимка Игор Костин / LAW NET.

През май 1986 г. по данни на Украинския институт за национална памет управлението на КГБ СССР съставя списък от сведения (само 26 точки) за подлежащите на засекретяване събития от Чернобил. За да омаловажат мащабите на трагедията, органите за държавна сигурност следят за неразгласяването в печата и частните разговори на следните теми: причините за аварията на 4-ти енергоблок на Чернобилската АЕЦ; данните за характера и обхвата на разрушенията; количеството и състава на сместа, изхвърлена от разрушения реактор при взрива; сведения за равнището на радиоактивно замърсяване в помещенията на АЕЦ и 30-километровата зона; диапазона на деактивационните работи при ликвидацията на последиците от аварията; статистиката за заболеваемостта от лъчева болест сред персонала на централата, ликвидаторите и евакуираното население; фактите за масови отравяния и епидемии, свързани с аварията. В списъка влизат и данните за стойността на вложените от държавата средства за консервация на 4-ти енергоблок и имената на организациите и броя участници в ликвидаторските работи.

Освен това съветските власти прибягват до безпрецедентни мерки за скриване на истинските диагнози на пострадалите от облъчването. Например в историята на заболяването на пациентите с признаци на лъчева болест се вписва диагноза „вегетативно-съдова дистония“. А през юли 1986 г. под печат „съвършено секретно“ се появява документ, забраняващ да се разгласява изобщо всякаква информация за заболеваемостта от всички форми на лъчева болест при хората, подложени на радиация по време на аварията на Чернобилската АЕЦ и ликвидацията на последиците й.

На пациентите с признаци на лъчева болест се слага диагноза „вегетативно-съдова дистония“. Снимка Игор Костин / LAW NET.

Как Чернобилската катастрофа вероятно е повлияла на разпадането на СССР

Разрушаването на Чернобилската АЕЦ има взривно естество, реакторът е частично разрушен и в околната среда е изхвърлено голямо количество радиоактивни вещества. Изригването по мощност 300-кратно надхвърля Хирошима. Според много специалисти това изключително събитие и официалната реакция на Москва стават една от причините за разпадането на Съветския съюз.

„Икономическият резерв би могъл да се разтегне за дълъг период. Освен това на територията на Украйна продължава летаргичният сън. За неща, за които в Москва през 85-та и 86-та вече пишат в печата, в Украйна още викат в КГБ. Чернобил е тласък, който окончателно срива този застоен резерват“ – отбелязва историкът Иван Патриляк.

Но тогава дори съветското ръководство не си дава сметка за мащабите на катастрофата. Американецът от украински произход Александър Сич е първият и дълго време единственият западен изследовател, работещ в Чернобилската зона.

„От документите разбрах, че Политбюро 36 часа след инцидента не знае колко тежък е той. Причината е, че работниците и директорът на АЕЦ просто не искат да вярват в това. Чисто психологически те не могат да осъзнаят, че работата на ядрения реактор може да завърши с такава катастрофа“ – казва той.

Игор Костин, снимал в Чернобил, по време на изследване в болница в Хирошима.

Новините започват да идват в Киев, из града тръгват слухове и паниката расте. Първата информация е от Швеция, а САЩ и други страни използват различни механизми, за да оценят вредата. В това време в Москва само се съвещават какво да говорят на населението.

„Новости начали поступать в Киев и по городу распространялись слухи и нарастала паника. Первая информация поступила из Швеции, и Соединенные Штаты и другие страны использовали разные механизмы, чтобы оценить ущерб. В то же время в Москве только совещались, что говорить населению.

„Горбачов, Лихачов и другите „отговорни другари“, както ги наричаха тогава, се съветваха каква информация да предоставят на своето общество, каква – на социалистическите страни и каква – на Щатите, Великобритания и другите западни държави. Нещо в духа на: „При Рейгън вероятно вече има снимки на масата. Не можем да кажем, че не е имало взрив. Трябва нещо, някаква информация да дадем.“ Решават да дадат три истини, т.е. фактически лъжа. И това подронва доверието на населението, на гражданите към партията и органите на властта“ – обяснява историкът Патриляк.

Освен това Чернобил окончателно подронва икономическите устои на съществуването на Съветския съюз. По оценки на историци 20-30% от БВП на тогавашния СССР е хвърлено за ликвидация на последиците от аварията на Чернобилската АЕЦ. Това трябва да е било тежък удар за икономиката, която и без това е в стагнация. Същевременно се развиват други събития, които обезсилват съветската система.

Чернобилската АЕЦ в наши дни. Източник: village.com.ua.

„Мисля, че съчетанието от военната кампания в Афганистан, движението „Солидарност“ в Полша и натискът на международната общност след приемането на заключителния акт от Хелзинки за спазването на човешките права в Съветския съюз – всичко това играе сериозна роля“ – смята бившият посланик и експерт по СССР Уилям Къртни.

Историците сочат и спада в световните цени на нефта и започнатата от Горбачов гласност, отворила очите на много хора за престъпленията на съветския режим. Политическото преустройство повишава политическата активност, а несполучливите икономически реформи правят милиони хора още по-бедни.

Преди аварията Чернобилската АЕЦ е един от символите на икономическата мощ на СССР, а после става символ на пренебрежението от страна на ръководството на безопасността и здравето на собственото население. А също и предизвикателство, на което Съветският съюз може да отговори само с цената на собственото си съществование.

След години: обектът „Укритие“, екскурзии, окупация

От съображения за сигурност на 15 декември 2000 г. Чернобилската АЕЦ прекратява работа. Междувременно обектът „Укритие“, издигнат след трагедията, постепенно се разрушава. По този повод Украйна се обръща към международната общност за провеждане на конкурс за проекти за преобразуване на обекта.

През 2004 г. се поръчва проектиране и строителство на „саркофаг“. Самото строителство започва през 2013 г. На 29 ноември 2016 г. на обекта „Укритие“ слагат Арката на новото безопасно ограничаване. Държавното специализирано предприятие „Чернобилска АЕЦ“ влиза в експлоатация на 10 юли 2019 г.

Чернобилската зона става и място за туристически екскурзии.

През този период Чернобилската зона привлича търсачи на приключения – официални туристи и нарушители, попаднали в нея незаконно. Броят желаещи да видят Чернобил със собствените си очи расте всяка година. Сред тях има много чужденци – някои идват в Украйна именно за такава екскурзия в постапокалипсиса.

През 2022 г. Чернобилската АЕЦ бива окупирана от руски войски. Окупаторите заемат територията на станцията, разположена до самата граница с Беларус, в първия ден на нахлуването – 24 февруари. Те пленяват украинските военни от централата и фактически държат като заложници гражданския й персонал.

Окупаторите копаят окопи в Червената гора, получавайки облъчване, и прекарват в Чернобилската зона общо пет седмици. В резултат на действията им централата няколко пъти остава без ток, нужен за охлаждане на използваното гориво, и светът отново е на прага на екологична катастрофа.

През 2002 г. Чернобилската АЕЦ преживява руска окупация.

След деокупацията на Чернобилската АЕЦ са установени многобройни случаи на разрушено оборудване. Не е останал ни един неповреден офис. Мебели са изпочупени, компютърната техника е разграбена и разбита.

Освен това окупаторите изваждат от строя автоматизираната система за контрол на радиационното състояние, в състава на която влизат 39 датчика за измерване на мощността на дозата на гама-лъчението. По данни на Държавната агенция за управление на отчуждената зона загубите на територията на зоната и разположените на нея предприятия са на стойност над 100 млн. евро.

В годишнината от аварията в Чернобил – 26 април 2024 г., украинският президент Володимир Зеленски призова света да окаже натиск върху Русия като единствен начин да се избягнат нови радиационни катастрофи. Той подчерта, че светът е на границата на непоправима трагедия заради държавата-терорист Русия, която първо завзема и разграбва Чернобилската АЕЦ, а сега шантажира човечеството със завзетата Запорожка АЕЦ.

„Преди 38 години светът изтръпна от една от най-страшните катастрофи на ХХ век – аварията на Чернобилската АЕЦ. Но призракът на новата радиационна катастрофа оттогава не само не се е отдръпнал от човечеството, а напротив – плътно се е приближил… Вече 785 дена най-голямата атомна електроцентрала в Европа е заложница на руските терористи. И дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия, за да бъде Запорожката АЕЦ освободена и върната под пълния контрол на Украйна и всички атомни обекти в Украйна да не бъдат застрашени от руски удари“ – заяви украинският лидер.

По-ранон „Обозревател“ писа за слабо известни факти и митове за аварията на Чернобилската АЕЦ. Освен това обяснихме защо хора могат да живеят в Хирошима и Нагасаки, но не и в Чернобил.“

Вашият коментар