Огнян Минчев за сегашната бъркотия и протестите отпреди две години

Огнян Минчев, Faktor.bg:

„Има известна назидателна ирония във факта, че точно Слави разтури „седянката“ по „принципни съображения“. Бяхме стигнали дотам да предпочетем още няколко месеца какво да е правителство, вместо отново власт на широките шапки от „Дондуков“. Само че се оказа, че тези, които сме избрали през ноември, не могат дори и какво да е правителство да направят. Сега всички са се юрнали на избори – сякаш изборите ще променят нещо съществено. Чрез избори същата пасмина, която не може да си разпредели спокойно парсата (на четири магарета плявата не могат да разделят), ще получи нова легитимност отново да направи какво да е правителство. И най-вероятно пак ще се провали – „по принципни съображения“…

Расте стремглаво отвращението от безкрайните политически пазарлъци  – и без да ги дават на живо по „Дарик“… 

Не съм против гражданския протест, не съм против промяната – напротив! През целия си живот работя все за промяна, все за гражданско общество, все за нещо уж по-добро… Но некадърността и цинизмът на тези, които се заеха с протестиране и промяна преди две години, ни доведоха до най-голямата криза в България след 1996-7 година. Затова хвърлячите на яйца и домати е добре да изиграят незабравимата сценка от „Храбрия войник Швейк“. Полковникът наредил на ротата войници, безуспешно оплакали се от самия него, да се строи и марширувайки да скандира: „И сега какво направихме? Едно голямо л@йно направихме…“ В нашия случай нямаме полковник, но имаме генерал – с вдигнат юмрук. Той ще командва парада. А лидерите на „протеста и промяната“ ще маршируват и ще се оплакват скандирайки – „И сега какво направихме…“ Само че въпросният генерал трябва да върви начело на строя… Защото всичко стана под неговата команда…“

П.С. Писах аз преди две години, че въпросните протести са преброяване на глупаците в България и вероятно ще имат бедствени последици, но кой да ме чуе. Преобладаващото мнение беше, че това са чистите, честните, умните и красивите, които ще спасят България. На това отгоре доста от тях бяха студенти, учещи в чужбина и дошли си за малко. После, като си начесаха протестърската краста, се прибраха който откъдето, а нас – презряното постоянно население на Републиката, оставиха да киснем в това, дето го бяха направили (вж. горния текст на Огнян Минчев).

Реклама

4 коментара to “Огнян Минчев за сегашната бъркотия и протестите отпреди две години”

 1. estranged2 Says:

  Пак си говорим за студенти – балъци. Аз поне отдавна не съм студент (за балък – няма да споря), и ми е много трудно да напусна своята пост-съветска родина.

  Вече споменах Иво Инджев, но предполагам, че познаваш и Даниела Горчева. Аз се запознах с нея покрай организираната среща с Дянко Марков преди доста години, на която той говори и там си купих чрез нея неговите книги. Тя е написала и доста статии, в които оборва клеветите спрямо него и легионерите като цяло.
  Благодарение на Даниела Горчева разбрах най-много за истинската същност на руското влияние у нас и нашето комунистическо минало и настояще.

  Та… Тя студентка ли е? Не. Против ГЕРБ ли е? Да. За протестите ли е? Да. Същата работа с адв. Георги Георгиев, интервю с когото бях пуснал по-рано тук.

  Всъщност всеки, от когото съм чул подобна позиция, и който ми е повлиял да заема такава, е с 10 до 20 години по-възрастен от мен (аз съм на около 40). Разликата е, че ползваме социалните мрежи, където всяка информация и дезинформация се разпостранява много по-бързо и ефективно.

  Тези статии на фактор.бг, сайт, на който съвсем доскоро вярвах, и на чиито събития присъствах като балък (аха, ето защо не отрекох втората част от определението!), само ми показват, че комунистите у нас отдавна са овладели всички алтернативи. Покрай това прекараха и антикомунистите да бъдат във враждуващи племена и да се обвиняват едни други.

  • mayamarkov Says:

   Не съм сигурна, че можем да обвиняваме комунистите за всичко. Съгласна съм, че ние – антикомунистите, сами си правим предостатъчно неща.
   Част от моето настроение срещу неотдавна отишлото си правителство има и по-лични основания. Моята област е образованието и науката. Академикът, когото за зла участ някой тури за министър на образованието и науката в кабинета Петков, довърши съсипията в науката и висшето образование, която министрите на ГЕРБ бяха благополучно започнали, и нагази в средното образование да съсипва и него. Ще ми се да се забрани със закон този пост да се дава на професори и академици от БАН (а най-добре – изобщо на лица с научно звание, по-високо от главен асистент), защото правят главно поразии – отчасти поради липса на здрав разум, отчасти умишлено. На това отгоре, след като наричах правителствата на ГЕРБ хунвейбински, сега дори не ми остана качествена хула за техните далеч по-разрушителни приемници.

   • estranged2 Says:

    За ПП съвсем нямам съмнение проект с какъв произход са. :/ Ето тук твърдението, че обраха гласа на лековерния умнокрасивитет след обяздените от БСП протести ще е напълно на място. 😦

   • mayamarkov Says:

    Питам се има ли друга държава, чиито граждани на неравни, но като цяло доста къси интервали да решават, че всички политици са маскари, и да поверяват съдбата си на някакви симпатични пичове, дошли от майната си (в случая – буквално, като през 2001-ва).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: