Преброяване на глупаците

„“Ке падне ли Борисов този юли? Отговорот требе да е да, както се казва в стария виц. „Борисов ке падне“ юли 2020. Това не значи, че ще има предсрочни парламентарни избори. Много по-вероятно е, както през 1992, някой нов Беров да оглави „правителство на националото спасение“ с мандат на ДПС. И мафията, освен с държава, да се сдобие и с кабинет.

Ако съм прав, същите хора, които свалиха Филип Димитров, със същите средства, ще свалят и Бойко Борисов. И най-важното – със същата цел. Да управляват управляващите. И безотговорно да крадат.

За да се аргументирам, ще освежа паметта на преживелите, и ще разкажа на младите, които не са били родени, как мафията започна да идва на власт…

 

Цитатът е от блога на Калин Манолов от 30 юни. Препоръчвам ви да го посетите и да прочетете цялата статия. Междувременно прогнозата на автора започна да се сбъдва с плашеща точност. Вече повече от седмица всяка вечер в центъра на София, а от няколко дни и в други градове, текат многолюдни протести. Протестиращите искат оставка на правителството и на главния прокурор Гешев, както и „мутрите да си ходят“. Последното би било смешно, ако човек наблюдава събитията от безопасно разстояние, защото отприщването на протестната кампания подозрително съвпадна с повдигането на обвинение от очерняния Гешев срещу бизнесмена Васил Божков; а последният изцяло отговаря на народната представа за тези, които уж трябва да си ходят. Дори си има цветист прякор, който на латински би звучал като Cranium.

Другата сила, подкрепяща протестите, е президентът Румен Радев. Ако си спомняте, той бе избран главно заради неблагоразумието на ГЕРБ да издигне за кандидат жена в нашата патриархална балканска държавица, където народът не е готов да види жена на висок пост. Президентът в момента, разбира се, е надпартиен (намигане, намигане), но беше издигнат от БСП и, разбира се, падането на правителството на ГЕРБ ще отвори удобен подмолен път към властта на старите му другарчета. По-възрастните българи като тези от моето поколение треска ги тресе, щом си спомнят какво значи събаряне на дясно правителство и идване на власт без избори на измислено правителство, подкрепяно от БСП (макар и обикновено с мандат на ДПС). Особено когато БСП отдавна не са били на власт и са изгладнели. Почва едно епично крадене и разруха за прикриването му, след което на държавата й трябват години, докато се пооправи. За половин година до изборите много нещо може да се окраде, освен това периодът хваща приемането на бюджета за догодина, в който могат да се заложат още възможности за крадене.

Но кои са българите, които стават двигател на тези злокобни събития, като вечер след вечер излизат да протестират в разгара на коронавирусната епидемия? Освен че професионални и любителски репортажи има колкото искате, аз им се любувам и на живо, защото често налитам на тях, връщайки се от работа – маршрутът ми се засича с техния, освен ако благоразумно не се пъхна в метрото още при НДК. Изглеждат напълно нормални хора и ми прави впечатление, че голяма част, може би повечето, са млади. Нищо общо с протестите срещу Филип Димитров, които се състояха главно от смехотворни червени бабички, удрящи по тенджери и тигани да покажат колко уж били гладни.

Сегашните протестиращи не са смехотворни, поне не и за мен. Напротив. Те въплъщават страховете на моето поколение – вечните страхове на остаряващите, че идващите след тях не са им пълноценни приемници и ще пратят цивилизацията по дяволите. От години аз и приятелите ми се притесняваме, че голяма част от младите четат твърде малко и имат плитки интереси. Същевременно се успокояваме взаимно, че всяко застаряващо поколение гледа така на младите и почти винаги греши, че те може и да не притежават нашите знания и умения, но имат други, също толкова ценни и дори по-подходящи за днешния свят. Уви, в това отношение сегашните протести са безмилостна сверка с реалността, с която нашето пожелателно мислене се сблъсква и се разбива на прах.

Казват, че хората биват три вида: (1) умни – учат се от чуждия опит (разбирай чуждите грешки); (2) не толкова умни – могат да се учат само от собствен опит; и (3) безнадеждно глупави – не могат да се научат от нищо. Писаният текст е безценен носител на чуждия опит. Човек, който не изучава опита и натрупаните познания на човечеството чрез четене, е обречен да ги придобива от нулата чрез собствен опит, обикновено горчив. Такъв човек може да изглежда интелигентен на вид, защото външният вид донякъде отразява вродените заложби, дори ако не са развити – особено при млад човек (както пише Синиша Павич в „Горещ вятър“, едва след 30 години човек придобива лицето, което заслужава). Освен това, ако човекът има висше образование или е студент в момента, автоматично минава за умен в обществото. Но за мен умни са не образованите, а принадлежащите към група 1 – учещите се от чуждия натрупан опит. А сегашните протестиращи въпреки умничките си лица не са прочели писмените свидетелства от най-новата история на България и не са се поучили от горчивия опит от по-ранни подобни събития. Те предприемат политически действия, без да имат дори най-елементарна политическа култура. Ако изобщо могат да обяснят със свързани изречения защо протестират, те казват, че искат оставка на правителството, пък после ще видим. Някои дори преминават към тайнствени обобщения от рода на „смяна на системата“, което на разбираем български значи отказ от многопартийната демокрация и е било много популярна идея в Европа между двете световни войни. Но като че ли главната им истинска подбуда е да са там, където тече купонът и нещо става, и най-вече да си направят множество тъпи селфита, които да качат в тъпите си профили във Фейсбук и другите социални мрежи. Ето защо големият брой протестиращи ме натъжава – не само защото почти гарантира успеха им (с всички нежелани последици), а и защото за мен тези протести са лятно преброяване на глупаците в България.

Разбира се, преувеличавам. Истински глупак е човекът от група 3, обречен цял живот да не научи нищо смислено поради липса на необходимия хардуер. Но съвсем не всеки, който се държи глупаво, е такъв. Не се съмнявам, че много от протестиращите са от група 2 и с времето ще се поучат от опита си и ще бъдат по-малко склонни да вършат глупости. Някои от тях дори могат да признаят грешката си, но това е трудно и иска морална смелост. И колкото по-широко огласена и самовъзхвалена е тази грешка, толкова по-трудно ще бъде признаването й. Затова ми се ще младежите поне да не качват тъпите си селфита от протестите във Фейсбук. Един ден може да им дойде друг акъл, но Интернет никога няма да забрави старите им изпълнения.

Реклама

5 коментара to “Преброяване на глупаците”

 1. Protestirasht Says:

  Позицията в блога относно желанията на протестиращите демонстрира някаква що-годе съществуваща политичека обща култура (породена не от четмо, колкото от някакъв личен житейски опит, повърхностно знание и догадки), но в нея проличава липсата на едно важно интелектуално умение, отдавна недостигащо в запаса на българската интелигенция – абстрактната мисъл(изразена в невъзможността да се представи алтернатива, несвързана с вече остановените структури). Текстът, въпреки цялата си грамотност и привидна аргументативност (привидна, защото всеки, който може критически да анализира текст, бързо ще открие, че обвиненията срещу тези млади „не толкова“ умници не са подкрепени от почти никакви последователни аргументи и фактологически заключения) може да бъде резюмиран във вездесъщото по ширините ни изречение: „Ами кой ще дойде ако не тези, нали пак ще крадат?“ Жалко е, че на уж умни хора им липсва както и уж ума, така и някаква смелост да мислят извън наложената от себе си кутия. Иронично е споманването на назадничавото мислене относно жена президент(съгласен съм), последвано от абсолютно консервативния българотипичен възглед върху политиката и държавността(ако е сатира е гениална, но можем да се досетим, че най-вероятно не става въпрос за това). Ценим науката и рационализма, ала толкова рядко прилагаме принципите им във всекидневния си живот.

 2. Конфликти при протестите – разбивка по пол | Моето ъгълче Says:

  […] правителството и главния прокурор, за които вече писах, стигнаха до блокади на кръстовища. Което неизбежно […]

 3. minchev_za_protestite | Моето ъгълче Says:

  […] Писах аз преди две години, че въпросните протести са преброяване на глупаците в България и вероятно ще имат бедствени последици, но […]

 4. Какво става с България | Моето ъгълче Says:

  […] за слабост. Аз тогава веднага нарекох протестите „лятно преброяване на глупаците„, но подцених опасността и разрушителната им […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: