Браво на Шри Ланка!

Никога не съм допускала, че ще ни се наложи да вземаме пример точно от Шри Ланка, но фактът си е факт. Да признаем постиженията на държавата и гражданското общество на Шри Ланка и да се опитаме да ги догоним. Копирам изцяло репортаж от сайта на „Вести„:

Шри Ланка реши да умъртви три милиона скитащи кучета. Причината е, че повече от две хиляди души всеки ден търсят медицинска помощ поради ухапвания от четириногите.
Министърът на здравеопазването Майтрипала Сирисена уточни, че правителството е решило да отмени забраната за избиване на кучетата заради риска от бяс.

Ясно е, че политиката ни претърпя промяна, каза министърът.

Правителството реши да се върне към предишната практика, т.е. избиване на бездомните скитащи кучета.

Решението да се забрани ликвидирането на кучетата бе взето през 2006 г. под натиска на организации за защита на животните.

Според министъра обаче броят на скитащите кучета силно е нараснал и е достигнал три милиона, което е сериозен проблем за общественото здравеопазване в страна с 20 милиона жители.

Властите в Шри Ланка харчат всяка година над 13 милиона долара за оказване на помощ на хора, нахапани от кучета.

Според организациите за защита на животните кампаниите за стерилизация на кучетата са се провалили заради корупцията и грешките на властите.“

Сравнете тази новина с една българска новина отпреди седмица. Копирам от сайта на „24 часа„:

Бременна жена в петия месец и дете са нападнати и ухапани от куче в Пловдив, съобщи БиТи Ви. Жената е атакувана от животното пред дома си, недалеч от един от големите търговски центрове в града. Кучето обикаляло месеци наред около дома заедно с друга глутница…

От силния стрес жената получава контракции същата вечер, посещава и инфекциозна болница.

„От инфекциозна болница казаха, че… не могат да ми сложат ваксина, противопоказно е в моето състояние – нито за бяс, нито за тетанус“, разказа Милена.

Кучето е заловено от специалисти от зооветеринарния комплекс, които в продължение на две седмици ще го наблюдават за признаци на бяс…

„…За десетина дни е успяло да нахапе трима души. Ако се прецени, че проявява агресивно поведение и е опасно за здравето на хора, ще бъде евтаназирано”, каза Веселин Бекирски, управител на Звено „Безстопанствени животни”.“

Както знаем, в България въпросът за евтаназия на бездомно куче се поставя едва след като то се прояви като агресивно, т.е. ухапе човек. Иначе казано, данъкоплатците и децата им са поставени в положението на биоиндикатори за агресивността на бездомните кучета. Но нещата логично се развиват и по-нататък в тази посока – виждаме, че куче може за 10 дни да ухапе без видима причина трима души, между които дете и бременна жена, и ВСЕ ОЩЕ лицата, отговорни за здравето и безопасността на гражданите, да умуват дали това куче „проявява агресивно поведение и е опасно за здравето на хора“.

Браво на шриланкийците! Кога ли ще ги стигнем? Сигурно когато човек, ухапан на улицата в български град, умре от бяс.

10 коментара to “Браво на Шри Ланка!”

 1. Longanlon Says:

  от едно известно време си мисля, че бъдещето на тоя свят принадлежи на Азия, защото държавите там отдавна са приели европейския тип капитализъм и демократичност, но успяват много хитро да избягват дупедавския „либерализъм“ (т.е. играене по свирката на всякакви групички със специални интереси за „политическа коректност“, „антирасизъм“, „антисексизъм“ енвиронментализъм и т.н. изобщо, те просто нямат луди хипита) с който европа и сащ са така характерни

 2. Longanlon Says:

  оф как пропуснах покланянето и надупването на ислямския фундаментализъм:
  http://news.yahoo.com/ca-judge-deems-ramming-jewish-woman-shopping-cart-003506015.html

 3. Андрей Куртенков Says:

  За отмяна на Закона за защита на животните:
  https://sites.google.com/site/bgsapiens/

  Майя, ако приемем, че доводите на кучозащитниците са правилни, то дори и човек да умре от бяс (след ухапване от куче) – то пак би следвало да ги въдим по улиците (без съмнение, огромна част от умрелите и осакатени след заболяване от кучешка тения, са жертви на безстопанствените кучета – но това не е довод за кучозащитниците).
  Между другото, след последните законови промени в Румъния, Гърция остана единствената страна в ЕС (освен България), където се прилага малоумният принцип „Кастрирай и върни“ – така че не е нужно за примери да ходим чак до Шри Ланка – в коя да е друга страна от ЕС (освен Гърция), както и в САЩ, бестопанствените кучета също се залавят и убиват (ако не се намери собственик).

 4. Жилов Says:

  Всъщност има достатъчно смъртни случаи и на деца, и на възрастни (не от бяс, а от самата атака на глутница).

 5. dreamy992 Says:

  Не е нужно да откриваме топлата вода. Тя вече съществува. Защо да нямаме приюти в които след известен период, ако никой не потърси животното то да бъде евтанизирано (както е в САЩ и навярно и в други страни).
  Но проблема е не само факта, че нямаме приюти ами и това, че много хора са неотговорни към домашните си животни. Взимат си куче решават, че не могат да го гледат и го гонят на улицата… Трябва и ние да бъдем малко по отговорни.
  Преди година-две ни замазаха очите с някакво бусче, обикалящо и кастриращо бездомните животни… С очите си съм виждал куче с обица (онези жълти обици, които подсказват, че кучето фигурира в някой регистър и е кастрирано), което е бременно…
  В никакъв случай вината за проблема в България не е едностранен.
  Относно Шриланка, там нещата са ужасни и май по-добро решение на това, няма.

 6. Графът Says:

  „кампаниите за стерилизация на кучетата са се провалили заради корупцията и грешките на властите.“»
  Интересно «сталинско» решение на проблема.
  Дали не трябва да се помисли и за други индивиди след кучетата? Та да се ликвидира напълно корупцията и грешките на властите. А и престъпността всъщност – има достатъчно смъртни случаи и на деца, и на възрастни (не от болест, а от самата престъпност)…

 7. mayamarkov Says:

  Г-н Графе, като цените псетата повече от човешките същества и приемате всеки „довод“ на гнусните кучелюби за чиста монета, Вие демонстрирате именно този начин на мислене, който прати бременната жена от Пловдив в болница и срещу който се боря.

 8. Графът Says:

  Уважаема mayamarkov,
  по такива въпроси не приемам ничии доводи, освен своите собствени базирани на достатъчно дългогодишен опит.
  И да, определено ценя „псетата“ повече от някои човешки същества (добре е избегната думата хора).

 9. mayamarkov Says:

  Според повечето говорещи български език думата „човешки същества“ е по-силна, а не по-слаба от думата „хора“. Именно затова предпочетох нея.
  Едно не разбирам: защо в коментара си по-горе показвате неодобрение на „сталинските“ решения на проблемите, след като по-рано, коментирайки поста на Лидия Стайкова „Избори след края на света“, написахте:

  „[i] А колкото до “ужасии”, те винаги могат да се намерят. Сега няма ли ги? Да, няма лагери за политически противници (между другото, те не са били само за политически, а и за престъпници, за които сега имате претенции, че остават ненаказани) [/i]. “

  В този Ваш коментар видях, ако не одобрение, то неразбираемо за мен омаловажаване на сталинистките репресии. Оттогава знам, че всяка дискусия с Вас е безсмислена, защото Ви служи само като повод да обиждате другите хора, които мразите по принцип, и да заявявате тази си омраза.
  Вие не приемате ничии доводи – добре. Защо тогава смятате, че другите са длъжни, ако не да приемат, то да търпята Вашите? От мен – достатъчно. Повече няма да допускам Ваши коментари в своя блог.

 10. Longanlon Says:

  „И да, определено ценя „псетата“ повече от някои човешки същества (добре е избегната думата хора).“

  лошото на това да се водим по подобен тип мислене, Графе, е, че понякога ТИ можеш да се окажеш човешко същество, което някой цени по-малко от псе (по една или друга причина, както и ти си имаш причини)…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: