Нова атака срещу БАН

Разбирам, че съм длъжна цял мандат, а вероятно и втори, да целувам краката на министър-председателя Борисов и екипа му само защото не са Станишев и съдружие. Това ми внушава самото правителство (в прав текст), медиите, блоговете, приятелите и неприятелите. Но ми дойде до гуша. Честно. Омръзнаха ми неуморните хунвейбински напъни. Ето последния (засега):

На 05.05.2010 г. министър Игнатов обяви намеренията си за разформироване на Българската академия на науките. Идеята е отделните институти да бъдат ръководени лично от министъра. Впоследствие научните институти на БАН ще бъдат подарени и раздадени на различни министерства и университети. Държавната субсидия ще бъде сведена до минимум, ще се заложат повишени изисквания за самоиздръжка и съответно трябва да очакваме слаби шансове за качествена и конкурентна научна работа.
Сътрудничествата за обмен на учени ще станат невалидни, тъй като българският контрагент – БАН ще престане да съществува. Библиотеката, притежаваща уникални исторически издания и достъп до най-новите научни публикации от цял свят няма да съществува, а договорите сключени между БАН от една страна, еврофондовете, индустрията и държавата от друга, са вече практически блокирани от министър Дянков
…“

Прочетете целия текст тук и ако сте съгласни, подпишете петицията.

Реклама

4 коментара to “Нова атака срещу БАН”

 1. Светла Says:

  Майя, при цялото ми уважение към теб – от БАН лъжат. Крайно време е да се разбере, че едно е науката и учените в БАН, друго е ръководството на БАН. Същото ръководство е тръгнало да провежда безумна реформа, в която, без съобразяване с международния одит (платен от БАН), се обединяват и обезличават институти. Примерно, институтът по литература се обединява с този по архитектура. Институтът по философия се обединява с този по наукознание и с института по социология, като нововъзникналото недоразумение дори няма името „философия“. И т.н. Мъжът ми, който работи в Института по философия, води борба за това – в него все пак да може да се прави нещо, което прилича на философия. Защото според тези, които правят реформата, това не е нужно.

  В този контекст, идеите на МОМН са, макар и не идеални, много идеи по-смислени. Крайно време е да се разбере, че ръководството на БАН е една раздута, недемократична и самозатворена феодална прослойка (не казвам „старци“, защото възрастта няма значение), която разполага с права и пари за сметка на редовите учени.

  Според мен няма проблем, ако БАН мине на подчинение на МОМН, важното е по какъв начин законово се гарантира автономността за правене на наука и възпира другата „автономност“, която е свързана с феодални беззакония. И университетите на на подчинение на МОМН, а автономия има, дори до степен на беззаконие, често пъти. Затова е важно как точно ще се регулират отношенията между БАН и МОМН. Мисля, че не може БАН да зависи само от себе си, трябва да подлежи на контрол, все пак.

  Последно – според мен е манипулативно и не особено „научно“ да се включва в мотивите на една подписка нещо, за което се предполага, че е възможно да се случи в бъдещето – „Впоследствие научните институти на БАН ще бъдат подарени и раздадени на различни министерства и университети. “

  Майя, ако искаш, прегледай материалите в сайта на Едвин Сугарев относно реформите в БАН – http://www.svobodata.com/page.php?pid=2771&rid=2771. Или и Едвин е „хунвейбин“?

 2. lyd Says:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2010/05/05/897203_pravitelstvoto_poema_reformata_v_ban/

 3. mayamarkov Says:

  Това, че пари по международни проекти в момента са блокирани от Министерството на финансите, е вярно. Изпълнителите от БАН се изприщват как да обяснят на западните си партньори, че не могат да вършат работата по проектите, понеже правителството е сложило ръка на паричките. Вероятно ще ги освободи две седмици преди срока за отчет, а дотогава ще кърпи бюджетни дупки с лихвите.
  И аз не изпитвам симпатия към ръководството на БАН, но не желая академията да се реформира от служители, които не само са извън нея, а и я мразят. Не вярвам, че която и да е институция би могла успешно да се реформира от хора, които я мразят и смятат дейността й за бреме. Правителството има важна роля в ръководството на научната дейност чрез Националния фонд „Научни изследвания“. Той обяви нулева година, което е доста лош знак.

 4. Защо наричам правителството хунвейбинско « Моето ъгълче Says:

  […] За втори път вече се чувствам принудена да сравнявам настоящото българско правителство с хунвейбините на китайската „културна революция“, все във връзка с отношението към БАН. (Първият път беше в поста ми от 15. май 2010). […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: