Мизес за бюрократа като избирател

В „Бюрокрацията“ от Лудвиг фон Мизес, за която писах по-рано, има един откъс, който според мен дава потискащи прозрения за политическия батак в България (а вероятно и в Гърция и други страни). Това е третият подраздел от V глава – „Бюрократът като избирател“. По-долу го давам изцяло.

„Бюрократът не е само държавен служител. В демократичните държави той е и избирател и следователно част от суверена, който му е работодател. Ето защо бюрократът е в особеното положение да бъде едновременно работодател и служител. И неговият интерес като служител надделява над интереса му като работодател, тъй като той получава от хазната повече, отколкото внася в нея.

Значението на тази двояка роля нараства успоредно с броя на хората на държавна служба. Бюрократът ще бъде по-склонен да гласува за този, от когото очаква добра заплата, отколкото за този, който обещава балансиран бюджет. Основният му интерес е фонд „Работна заплата” да расте.

Политическото устройство на Германия и Франция непосредствено преди демокрацията им да рухне е силно повлияно от факта, че значителна част от избирателите са на държавна издръжка. Това включва не само множеството държавни служители и служители в национализираните стопански отрасли като железници, поща и далекосъобщения, но също и получателите на помощи за безработни и социални помощи, както и земеделците и някои други групи, пряко или непряко субсидирани от държавата. Основна грижа на всички тях е да получат повече от бюджета. Те нехаят за „идеални” неща като свободата, справедливостта, върховенството на закона и доброто държавно управление. Искат повече пари, това е всичко. Никой кандидат за парламента, областните или общинските съвети не може да рискува да се противопостави на апетита на държавните служители за по-високи заплати. Съответно различните политически партии се състезават по щедрост.

През ХІХ век парламентите се стараят да ограничат държавните разходи колкото може повече. Но сега пестеливостта се осъжда. Неограниченото харчене минава за мъдра политика. И управляващата партия, и опозицията се опитват да печелят популярност чрез широки пръсти. Създаването на нови служби и нови работни места за чиновници се нарича „позитивна” политика, а всеки опит да се пречи на пилеенето на народна пара се заклеймява като „негативизъм”.

Представителната демокрация не може да оцеелее, ако значителна част от избирателите са на държавна служба. Щом депутатите вече се чувстват представители не на данъкоплатците, а на хората, които получават от бюджета заплати, субсидии, помощи и други благини, с демокрацията е свършено.

Това е един от парадоксите в днешното конституционно управление. Заради него мнозина гледат на бъдещето на демокрацията с отчаяние. Понеже са убедени, че е неизбежно да имаме все повече държавна намеса в бизнеса, държавни служби, чиновници и получатели на държавни помощи, тези хора не могат да не загубят вяра в управлението чрез народа.“

11 коментара to “Мизес за бюрократа като избирател”

  1. Валентин Стойков Says:

    Мизес е написал това преди 69 години и все още е актуално. Колко ли години още ще продължава това безумие…

  2. РАЦИОНАЛЕН ЛИБЕРАЛ Says:

    Не може да е актуално, нито и било някога резонно. Сега няма златен стандарт. И сега държавата е на хората, през 19век не е била. Тогава администрацията е събирала данъци и е раздавала монополи, за да храни армията и полицията, и самата администрация – която напълно е контролирала производството и търговията чрез монополи. Държавата не е била длъжна да прави култура, образование, медицина, пътища и друга инфраструктура, и контрол на чистота и екология. Чиновника най полезният в обществото, защото той укрепва обществото и държавата, или фирмата в която работи. Великобритания и западна европа се развиват заради администрацията, контрол и управление.

  3. РАЦИОНАЛЕН ЛИБЕРАЛ Says:

    истинската история! Това което си написала е хумореска

  4. mayamarkov Says:

    Кампанията за ваксинация срещу едра шарка се организира от цивилизованите държави през ХІХ век. Класическата и оперната музика се развиват под крилото на държавата. Също и университетите, научните институти и музеите, разбира се. Плаването на „Бигъл“ е финансирано от британската корона. Брайл, създателят на едноименната азбука, е обучаван в Кралския институт за млади слепи. Всички тези примери са от ХІХ век или дори по-рано. Какво, по дяволите, имаш предвид, че държавата „през ХІХ век не е била на хората“?
    Е, у нас през по-голямата част от ХІХ век наистина държавата „не е била на хората“, защото е била Османската империя. Това признавам. Макар че от пъстрата компания хора, именуващи се като теб „либерали“, има доста такива, които го отричат.
    Откакто има независима България, държавата прави „култура, образование, медицина пътища и друга инфраструктура…“. Катедрата, в която работя, е основана през 1924 г. Уви, след 1944 г. държавата прави твърде малко такива неща и твърде много от другите (цензура, лагери, забрана на икономическите и др. свободи).
    За монополите през ХІХ и началото на ХХ в. – не знам българин тогава да е искал да почне дребен бизнес и да са му попречили. Моят дядо, сирак от село, е отворил дърводелска работилница и тя е работила успешно, докато е била национализирана. Не знам някой да се е оплаквал, че държавата контролира производството и търговията в бранша му чрез монополи.
    Великобритания и Западна Европа се развиват, защото администрацията оставя бизнеса да си върши работата. Пример за развитието, което се постига чрез „контрол и управление“ в Западна Европа, беше ГДР.
    „Сега няма златен стандарт“ – ами това е част от проблема, нали?
    Колкото до сегашната българска държава – самата идея, че това полумафиотско образувание е „на хората“, показва всичко, което е нужно на читателя да знае за теб. Според теб в интерес „на хората“ е Делян Пеевски да е начело на ДАНС, да имаме Министерство на инвестиционното проектиране, бивши мафиоти да са областни управители, да радваме матушка Русия със строеж на „Белене“, а децата и внуците ни да бъдат товарени с изплащане на милиарди нови дългове.
    Ама какво ли си хабя клавиатурата? Чувствам се, все едно обяснявам, че ваксините са нужни или че има еволюция. Което също ми се налага достатъчно често. Щом смяташ текста ми за хумореска, съветвам те да не ми четеш повече блога. Или поне да не коментираш повече. Троловете ги търпя до време, и то не много дълго време.

  5. mayamarkov Says:

    Още един пример: Под репортажа, че ще продават пенсионен фонд „Доверие“ на фирма без телефон и сайт, един коментатор е напипал същината на проблема:
    „В каква държава се продава дружество с активи от 1.8 млрд. лв на неизвестен купувач?! КФН за какво работи? Специално за КФН беше построена сграда за 10млн на Дондуков, там работят поне 100 човека, които взимат заплати, началници, които си безочливо си раздават огромни премии. Каква е тази държава?! И има „хора“, които ме питат защо протестирам… Аз не разбирам как е възможно да не протестираш срещу подобно управление. Болен народ на болна държава.“
    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5972911
    Аз бих добавила още, че именно държавата ни накара да снасяме от заплатите си на такива „доброволно-задължителни“ фондове. Ако имах избор, аз не бих се осигурявала допълнително.
    Това е тя, държавата, която според някои „сега е на хората“. И през 1996-97 г., когато им ограби спестяванията, пак беше „на хората“, естествено.

  6. РАЦИОНАЛЕН ЛИБЕРАЛ Says:

    Така.. Говоря за масова култура и образование, които имат 100% роля в развитието на държавата и обществото. Когато се пише за глупостите на Мизес, е добре да има факти – колко от БВП е произведено от държавни – кралски или правителствени фирми, и колко от БВП е за държавни нужди – сега и през 19ти век, след втората световна и преди нея. Държавата е на хората в Швеция, Дания, и там където има депокрация – достигнала до социална държава, там където няма олигархия, там където данъците се събират за благото и развитието на всеки в тази дэржава. А не да се чака невидимата ръка, да пусне трохи.

    Десните разбират социалното чрез печалбата – изгодата. Те вярват във взаимната изгода. От пенсионирането трябва да се печели, нали и от въздуха го изисква Фридман http://alexanderbtodorov.wordpress.com/2012/12/21/no-fack-private-funds/ от проституция и образование. Те не знаят, че образованието, е свобода, и истината ще ви направи свободни. Образованието, дава еднородност на обществото, стават еднакво грамотни. Равно информирани и полезни. Лошо ли е обществото да е задружно, като задружен клас, с общ опит и битие??? ПОДБРАН ОПИТ .. Лявото смята, че битието определя съзнанието.

    Не зная колко чиновници има и колко за какво, но в развито общество, за всеки човек и предмет, трябва да отговаря човек. Трябва минимум на 1000 човека да има социален инспектор, който да знае – дали работиш, дали имаш осигуровки, трудов договор, дали дете ходи на училище, човек дали има какво да яде, къде да спи, в депресия ли е, има ли тормоз и насилие над детето или човекът, има ли кой да гледа детето или пенсионера, безработния да се подписва в домът си, и да е насочван към програми, квалификация, и почасова работа… Друг човек да отговаря за дупките и пътищата, дърветата по улицата, и да ги поправя, да строи, да пръска против кърлежи.

    • mayamarkov Says:

      „Държавата е на хората в Швеция, Дания…“
      Била е, докато хората там поголовно са били местни, с протестантска етика. Но щом поотвориш границите, това нестабилно образувание – социалната държава, рухва. И хората, които са я изградили, с потрес установяват, че плащат огромни помощи на други хора, които им изнасилват жените и им тормозят карикатуристите.

    • mayamarkov Says:

      „Не зная колко чиновници има и колко за какво, но в развито общество, за всеки човек и предмет, трябва да отговаря човек…“
      И откъде да намерим толкова ангели? Грешката ти – както и на всички, които мислят като теб – е, че виждаш пазара реално и дори в поочернени краски, а държавата и нейните служители идеализираш. Делиш хората на низши, за които някой трябва да отговаря и след пълнолетието им, и висши, които трябва да отговарят за другите. Негласно приемаш, че назначаването на човек на държавна служба по вълшебен начин ще го направи безкрайно компетентен и безкрайно добронамерен. Всички, които стъпват с прашни обувки на реалната, грешна земя, знаят, че е страшно трудно да се попречи на администрацията да нанася повече вреда, отколкото полза. Специално в България е невъзможно да се накара администрацията дори да спазва законите, заради което съществува. Не говоря за корупция и далавери – това е отделна тема. Ако живееш в България, трябва да знаеш, че за каквато и най-дребничка работа да опреш до администрацията, непрекъснато ти искат ЕГН, актуално състояние и други неща, които по закон нямат право да ти искат. Но понеже се работи с разни формуляри, в които има графа за тия защитени данни, а зад гишето стоят разни лелки с два грама мозък, на които е дадена безгранична власт над гражданите, гражданите от немай-къде си снасят защитените данни.

  7. РАЦИОНАЛЕН ЛИБЕРАЛ Says:

    Държавата е на хората в – Швеция, Дания, и там където има демокрация – достигнала до социална държава, там където няма олигархия, там където данъците се събират за благото и развитието на всеки в тази дэржава. А не да се чака невидимата ръка, да пусне трохи. ТРОХИ. До 1934та, в България, разчитат на буржоазията. Но правят преврат и забраняват буржоазните партии, след това правят държавна политика – с пътища, електроцентрали, радио, по-добро образование, и контрол на търговия, и където не е приложено е още африка. Подобно на Рузвелтовия курс към развитие, отричането на невидимата ръка. Това го правят, защото са принудени от липсата на злато и ликвидност на банките, и само редът и държавният контрол биха успели да задържат статуквото на капиталистите. Но се разбила, че това е правилният път, път към прогрес. И където не е приложено, е още средновековие. Но този път води до безкласово общество, само средна класа, което е отвратително за статуквото и капиталистите. Ето защо дават път на идеите на Фризман, Мизес и Хайек. Милтън ФриЗман – правописна грешка, но добре е така, истина е, провидение, Дясна държава сме, задължителната доълнителна пенсия е дело на завършилите и обичащи Мизес и Фридман. Нали целта на фридманци, фриЗманци, е до 10% от БВП да станат държавните разходи.

    • mayamarkov Says:

      Е, и това доживях – либерал да хвали деветнайсетомайския преврат и забраната на политическите партии! Но какъв либерал си ти? Речникът ти („буржоазни партии“, „капиталист“, „безкласово общество“) ясно показва, че си комунист.
      Колкото до Рузвелт, Пол Джонсън и други аргументирано доказват, че неговият „Нов курс“ е удължил депресията с години. Което е само поредният пример, че не бива на важни постове да се избират въздухари и комплексари. В съседна Канада, макар кризата да е не по-малко тежка, се измъкват от нея далеч по-лесно, защото не правят такива глупости.
      Ние НЕ СМЕ дясна държава. Десните си държави не карат данъкоплатците да плащат декодерите на неработещите. Десните държави гледат да намаляват дълга, а не да го увеличават.

Вашият коментар