Софийската кметица откачи

От седмици София е осеяна с билборди на фондация „Четири лапи“, призоваващи да се откажем от фойерверките на Нова година, за да не стресираме помиярската популация. Доскоро ги гледах като безобиден куриоз, мислейки си – да им имам проблемите на кучелюбите.

Да, ама не. Кметицата Йорданка Фандъкова, която досега харесвах и гласувах за нея, даде ухо на фондацията и отмени новогодишната заря.

В моя квартал хората бездруго се веселят с частни фойерверки и отмяната не се усети, но нашите самозабравили се избраници вече планират следващата стъпка – да забранят веселието. „“Ние отдавна работим активно с Фондация „Четири лапи“. Знаете, че това е и тяхна инициатива, която ние подкрепяме и СОС [Столичен общински съвет – М. М.] вече инициира наредба на общинско ниво, в която да се забранят фойерверките, за да не се създава стрес на домашните любимци, но и и не само на тях, разбира се“, заяви Десислава Билева – зам.-кмет на Столичната община.“

Повече няма да гласувам за Фандъкова, та ако ще София за пръв път от 1989 г. да се сдобие с червен кмет.

Иначе честита Нова година и дано ни върви повече през 2022!

П. С. Забраната вече е одобрена от три общински комисии. Като я гласува общинският съвет влиза в сила от 1. март.

Реклама

8 коментара to “Софийската кметица откачи”

 1. Пешо Says:

  Извинявам се, че ще прескоча от една тема в друга, но просто съм Ви писал и преди по отношение на СБНЛ и Бранник, но не знам дали съм получил отговор от Вас, защото не ми се праща нотификация от самия сайт.
  Днес пак ще се наложа да Ви занимая с някои от идейните начела на лигионерите. Надявам се не е проблем. Насксоро си закупих книгите „Съюзът на българските национални легиони и неговата борба. Един легионер разказва“ от Иван Григоров и „Кои сме ние и за какво се борим“ от Иван Дочев. Та, намерих противоречиви точки между двете книги, а и в самата книга на легионера Григоров.

  1. В книгата си Иван Григоров отрича антисемитизма, фашизма и нацизма в средите на легионите, обаче в четивото са представени и някои документи на легиона, които прокламентират точно антисемитизъм

  – Например, на стр.147 се вижда, че легионите по модел на Хитлер и Мусолини застъпват народническия социализъм;

  – На стр. 152 се повтаря, че организацията е против чужденците, които живият на гърба на българина (изтъкват се, че най-често били евреите), а после изнасят спечелите от него пари в чужбина, Вие сте разисквали тази точка от програмата им, но забележете! В документа се посочва, че евреите са „гнусни капиталисти“ и “най-големият враг на народите“, защото създавали вътрешни смутове у чуждите народи, което не е съвсем грешно, ако си припомним, че повечето от булшевиците в Русия са били евреи. Дори наричат цар Борис III – „цар капитал“. Това ме озадъчи, защото в един от документите в същата книга се подчертава, че младежката организация е за конституционна монархия.

  – На 153 стр. се призовава евреите да се изгонят от пределите на България, защото мястото им е в Израел;

  – На стр. 154 се споменава, че новата държава в техните очи трябва да е авторитарна. Не се споменава къде трябва да седи царят в цялата работа;

  – На стр. 158 пък в т.10 се казва, че легионерите живеят за тяхната Света Троица – България, царят, водачът;

  – На стр. 165 се казва следното – „БОРБА С ОТРИЦАНИЕТО И РУШИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ДЪРЖАВА В ЛИЦЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ КОМУНИЗЪМ, СТАРАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЙНОСТ, МАСОНСТВОТО, ЕВРЕЙСТВОТО“.

  Документите в тази книга са 90 страници. Най-вероятно съм пропуснал някои неща, но това успях да намеря, което да е в отрицание с автора.

  Авторът, както вече споменах, защитава легионерите, отричайки: фашизма, нацизма и антисиметизма, в който някои го обвиняват.

  – На стр.81, авторът заявява, че ген. Жеков спомага за спасяването на българските евреи, защото се застъпил за тях пред ген. Фон Масов.

  – Пак на същата страница се продължава, че на тържествено събрание на СБНЛ в София е обявен „Марш на легионерите“, композиран от Цанко Цанков. Това не знам защо е споменато, но най-вероятно този господин е бил еврейн, не можах да намерая информация за него в интернет.

  – На стр.14 се изтъква, че СБНЛ има сътрудничество с църквата, което някак си аналогично измима антисемитизма, защото нашата църква се застъпва зад евреите. Пак на същата и другата страници се изтъква, че ред свешеници и владици са били част от него или му симпатизирали.

  – Братът на Иван Списаревски, който е бил легионер споделя, че Димитър Списаревски дори и да не е легионер мрази комунизма, ремсистите. Димитър е бил против Хитлер и гоненото на евреи.

  – Във Български националистически форум попаднах на ето този снимков материал, който е посветен за легионерите: https://imgur.com/NPSGP90 .

  Относно спряната заря от Фандъкавоа, аз съм безмълвен. Ще се съобразяваме с някакви псета…

 2. Пешо Says:

  Забравих да кажа какво пише Дочев за евреите в неговата книга!

  На стр. 93 се казва следното – „Ние не повдигаме въпроса да изгонваме чужденците и небългарите от България, както няправиха в много страни. Оня, който тачи българските закони, не отнема хляба на българите или не работи против българите и българската държава, може не само спокойно да живее в нашата страна, но и да бъде сигурен, че ще бъде ефективно защитен от българската държава“.

 3. Пешо Says:

  Забравих да Ви поздравя и за новата година. За много години! Дано тази година да е по-добра и пълзотворна от миналата. Дано баща Ви живее още дълго, защото той наистина е един достоен човек, независимо от простотиите, които се говорят по негов адрес.

 4. Пешо Says:

  Също да спомена, че изданието на легионерите в Пловдив „Мощ“ се описва като “издание за фашистко просвещение на младите последователи на…Легионите”, което е доста притиснително, ако счетем, че Григоров е прав за Пловдивския владик Кирил, който симпатизирал на легионите.

 5. mayamarkov Says:

  За много години!
  Отговорих накратко на предишните Ви коментари – те бяха към мой пост от 2013 г. под заглавие „БДФ, легионерите и фашизма“ (грешката в членуването е оттогава). Отговорите ми обаче не бяха много на висота, тъй като не разполагам с цялата нужна информация и не би ми било лесно да я намеря.
  Това, което мога да кажа, е, че досега не ми е попадал документ на централното ръководство на легионерската организация с изразени антисемитски позиции. Някои местни организации и отделни легионери са изразявали такива позиции, особено след влизането на България в Тристранния пакт, но други, напротив, са защитавали евреите (най-яркият известен ми пример е ген. Никола Жеков). Така че според мен легионерската организация като цяло не заслужава обвинения в антисемитизъм, особено в сравнение с други организации, които не са обвинявани (напр. ООН).
  С това, че легионерите не са одобрявали или най-малкото са имали резерви към пазарната икономика и многопартийната демокрация, съм съгласна – то е отразено и в програмата им. Това е бил духът на времето.
  Колкото до „фашисткия дух“, той не е бил антисемитски. Италия приема противоеврейско законодателство една през 1938 г. покрай съюзяването си с Германия – аналогично на България. Видни фашисти са били против новите расови закони (https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_racial_laws). Идеята, че фашизмът включва антисемитизъм, идва от лявата пропаганда, която нарича „фашизъм“ германския нацизъм.

 6. П Says:

  Може ли да се аргументирате, че ген. Жеков е защитил евреите, защото според него те са аморални и рушат нацията.

  • mayamarkov Says:

   Кой е Вашият източник, че според ген. Жеков евреите „са аморални и рушат нацията“?

   Моят е откъс от спомените на Иван Момчилов – един от кюстендилските депутати, изиграли главна роля в спасението на българските евреи:
   „Кюстендилските евреи знаеха, че ЕДИНСТВЕНИЯТ човек, който може да им бъде полезен, това е генерал Никола Жеков… Знаеха и моите връзки с Жеков, макар и политически да не бяхме на едно мнение. Ето защо те настояха да говоря с него по телефона. Жеков ми отговори, че по такива големи въпроси не се говори по телефон. Понеже окол. управител не дал бензин за колите ний тръгнахме с влака, но само Владимир Куртев, Асен Суйчмезов, Петър Михалев и аз. Никой друг не се присъедини към нас освен Димитър Пешев, подпредседател на Народното събрание…
   Аз се отделих и отидох в Княжево при Жекова. Питах го може ли да бъде полезен чрез Бекерле? Казах му кои сме в делегацията… „Съставът Ви е ПРЕКРАСЕН“, каза той.
   – Аз не мразя евреите. Мразя някои техни характерни черти и това съм го говорил, та ми е неудобно аз лично да поема този въпрос. Но евреите може да излезат КЪСМЕТЛИИ. Тук е маршал фон МАСОВ, представител на кайзера при мен в Главната ми квартира. Той има син в легацията и е дошел да го види. Тук е и генерал Ганчев, представител на Фердинанда при Германската главна квартира 1915 – 1918. Бекерле го е поканил на обяд днес. Покани и мене. Сега отивам там. Дано сте КЪСМЕТЛИИ /делегатите/.
   С неговата кола дойдохме до София и пред двореца се разделихме…
   Към 4 часа след обяд случайно ме видя Жеков и ми каза: „ТВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ СА СПАСЕНИ“, че Ганчев изиграл блестящо ролята си, като „аз и фон Масов само го подкрепихме“.
   Той представил като че целият народ се е вдигнал против депортирането и пр…
   Пропуснах да кажа, че Жеков ме задължи да не намесвам името му /в/ тази афера до КАТО Е ЖИВ. Той е, който е научил генерал Ганчева какво да говори пред Бекерле….
   Същото нещо аз казах и на равина – Хананел. Задължих го да не споменава името на Жеков.“

 7. chestit_predsedatel | Моето ъгълче Says:

  […] Честито, братя и сестри българи: имаме си председател на Народното събрание! Вежди Рашидов (ГЕРБ), който като най-възрастен и досега изпълняваше тази длъжност, след три дни родилни мъки бе избран по предложение на Корнелия Нинова (БСП) от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“. Като си помисля, че доскоро тънехме в невежество под гнета на партиите на статуквото и приемахме за дадено, че щом сме имали парламентарни избори, Народното събрание в първия си работен ден ще избере председател. Сега приветстваме избора му с дълбока въздишка на облекчение, вадим нещо сладко да се почерпим, а столицата сигурно би отпразнувала събитието с фойерверки, ако не бяха надлежно забранени. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: