Пазете се от хомеопатията – тя трови!

(В този пост има продуктово позициониране.)

Малко преди края на летния семестър пипнах ларингит. Пиех чай на всеки кръгъл час и други течности на всеки три минути и въпреки това бях без глас. Двама приятели ме посъветваха да пробвам хомеопатичните таблетки „Хомеовокс“, които много им били помогнали в подобно положение.

Аз поначало съм напълно съгласна с Лонганлон, че хомеопатията е наука за идиоти. Вземане-даване с нея бях имала само веднъж, когато се разболях от синузит бременна и една специалистка по уши-нос-гърло ми предписа хомеопатични таблетки „Цинабсин“. Докторите се боят да предписват на бременни истински лекарства, защото можели да навредят на бебето – все едно е много полезно за бебето да се развива насред нелекувана инфекция. Пробвах таблетките, полза никаква. Въпреки това реших да пробвам и „Хомеовокс“-а. Току-виж помогне. (Току-виж морето се подкваси, както се казва в такива случаи.)

Купих от най-близката аптека опаковка „Хомеобокс“ и изсмуках една таблетка. Никакво подобрение. Лъскавото лекарство изобщо не можеше да се сравнява по ефективност с бонбончето-лукче, което трети приятел любезно ми предложи. Разгънах листовката да видя какво все пак има (или се твърди, че има) в таблетките. Можете да видите списъка тук. Направи ми впечатление съставката Mercurius solubilis, което в книжната листовка не беше преведено, но и без превод се разбира, че значи „разтворим живак“. Лекарството се произвежда във Франция и човек очаква, ако не е ефективно, да е поне безвредно. Що ще в него живак? Другаде в този блог е ставало дума, че живачното съединение тимерозал (тиомерсал) е било използвано като консервант за ваксини и в малка част от тях, например грипните, още се използва; но на таблетките консервант не им трябва. Пък и Mercurius solubilis се мъдри не в списъка на помощните вещества, а в този на активните съставки.

Потърсих сведения в Мрежата и установих, че живакът е стандартна съставка на хомеопатичните „лекарства“. Обосновката за присъствието му там, както и цялостното обяснение на принципа на действие на въпросните „лекарства“, звучат като нещо сътворено от човек със сериозна психиатрична диагноза, но без необходимото лечение. Ето примери:

Джонатан Харди, сайт на Британската хомеопатична асоциация: „Живакът е елемент, който е известен на човека и се използва в медицината от хилядолетия. Използван в хомеопатията, той е лекарство с много дълбоко действие и широк обхват. Както често се случва, можем да видим възхитителни съответствия между химичната природа, свойствата, токсикологията, както и свързаната митология и психология и хомеопатичното приложение на веществото… Живакът е високо токсичен, най-вече при вдишване, но опасно количество може и да се погълне или да се поеме през кожата. Нашите хомеопатични познания за живака идват отчасти от… обширните токсикологични познания, натрупани през вековете. Получената картина на симптомите наподобява голям брой разпространени болести и затова живакът е често предписвано хомеопатично лекарство.“ Разбрахте ли сега? Понеже живакът е отровен и симптомите на отравянето му приличат на тези на някои други болести, хомеопатията го смята за лечебен! Е, разбира се, ако вместо в хомеопатичен илач живакът се съдържа във ваксина, не очаквайте никакво лечебно действие, само токсично! По-долу авторът твърди: „Службата по храните и лекарствата на САЩ признава, че децата са били изложени на небезопасни дози живак чрез тимерозал-съдържащите ваксини“ – твърдение, което е просто нагла лъжа.

Сайт, наречен Home Remedy Central: „Когато чуем думата „живак“, много от нас автоматично приемат, че това е нещо лошо. Макар че високите концентрации могат да бъдат токсични, той има и фантастични лечебни свойства, които са били използвани години наред. Живакът е бил използван в общоприетата медицина до откритието, че в естествения си вид има вредни странични ефекти. Доколкото хомеопатията разрежда до степен да не остане и една молекула, [живак-съдържащото лекарство] е безопасно и можем да се възползваме от всичките му лечебни ползи.“

За протокола: в тъмните векове от медицинската история живакът е бил използван от официалната медицина (доколкото е имало такава) за лечение на сифилис, преди екипът на Паул Ерлих да разработи лекарство на основата на по-малко вредния арсен. Други „лечебни ползи“ от живака няма. Дали поне е безвреден в количествата, в които се използва в хомеопатията, както твърдят привържениците му? Не винаги. През 1991 г. Montoya-Cabrera и сътр. публикуват в мексиканско медицинско списание статия със следното резюме:

Живачно отравяне, причинено от хомеопатично лекарство

Описваме случай на кърмаче с дерматит от пелени и лека дихателна и чревна инфекция, лекувано с хомеопатично живачно лекарство: Mercurius 6a (живак, разреден 1 към 10(6)). Детето впоследствие се разболява сериозно със засилване и разпространение на дерматита, както и раздразнителност и албуминурия. Съдържанието на живак в урината беше 60 микрограма на литър (при норма до 10 микрограма на литър). Хомеопатичното лекарство беше прекратено, но симптомите продължиха. Тогава беше приложено хелиращото вещество D-пенициламин през устата (50 мг на кг на ден за 10 дни). Клиничното състояние се подобри и съдържанието на живак в урината спадна до нормални стойности. Заключението ни е, че хомеопатичните лекарства трябва да се приемат за потенциално вредни вещества.

Хубавото е, че поне част от потребителите проявяват критично мислене. По-долу превеждам кратка дискусия от един форум на майки.

Първи участник: „Извинявам се, ако въпросът ми е глупав, но нямам голям опит с хомеопатията – само няколко лекарства засега. Купих капки „Травмил“ като болкоуспокоително, после видях в списъка на съставките „Mercurius solubilis 8x 2 ml“. Потърсих в Мрежата и видях информация, че „е известно и като живак“ и е „нетоксично“. Струва ми се странно такова нещо да е добро за консумация. Какво изпускам?

Втори участник: „Не знам за вашия въпрос, но знам, че арсенът (да, отровата, използвана в много криминални романи) е хомеопатично лекарство (разбира се, много силно разредено, както и останалите).

Трети участник: „Това, арсенът и урановият нитрат ме направиха скептична спрямо хомеопатията. От билковите лекарства има полза, но да се твърди, че разреден милион пъти, живакът става добър и полезен? (При положение, че се притесняваме, когато се съдържа в същото разреждане във ваксините?) Хм. Хомеопатията ми прилича на медицински труд от викторианската епоха. Смесица от хубаво, лошо и ала-бала…

7 коментара to “Пазете се от хомеопатията – тя трови!”

  1. GM Says:

    Хомеопатията според мен трябва да се преустанови да се използва в едно изречение заедно с тези 4 (или 5) думи – наука и медицина, лекарство, разреждане и билки.

    1. Наука. Тя не е нито научен нито медицински метод, иначе щеше отдавна да е отхвърлена като неработещ такъв, защото (и това го показа последното проучване на МЗ на Австралия) ХОМЕОПАТИЯТА не се различава от плацебо т.е. НЕ ЛЕКУВА.

    2. Лекарство. Тя не е лекарство, тъй като освен плацебо ефекта разбира се, тя не лекува.

    3. Разреждане. Тя не е резултат от разреждане! Това е най-големия мит. Ако не спираме да разреждаме нещо има ли смисъл след определен момент да му викаме на това нещо разреждане. То по тяхната логика и дестилираната вода всъщност е минерална. Положението с „разреждането“ до степен 30C (както са повечето хомеопатични „лекарства“) стои така: Текст от английката уикипедия:

    „..on average, this would require giving two billion doses per second to six billion people for 4 billion years to deliver A SINGLE MOLECULE of the original material to any patient.“

    И хомеопатичният живак е „разреден“ до такава степен, че реално атом живак, лигавицата на устната ни кухина не ще срещне никога…

    4. Билки. Хомеопатията не е природен метод за лечение. Тя не съдържа билки или каквото и да е лечебно вещество! Тя не съдържа нищо освен чиста или в някои случаи подсладена вода. Дори да се е започнало с билка. Дори билката да е много полезна. Реално до тази билка ние не ще достигнем.

    Но защо я има толкова масово след като е пълен булшит? Две причини (поне толкова се сещам) :
    1. Това, че в 21 век все още е прието „ВЯРАТА“ и „ЧУВСТВАТА“ на хората да се считат за еднакво важни спрямо фактите, което води до хиляди хора които ВЯРВАТ, че хомеопатията ще спаси света от болести

    2. ….Парите. Мечтата на фармацевта! Да печели от дестилирана вода, да не убие никой от странични ефекти и пациентите да са доволни. Реално това мисля че се наблюдава и в нашият мил и скромен Софийски медицински университет които също предлага в програмата си курсове по „клинична“ хомеопатия, а че даже и ректорката ни раздава хомеопатичните оскари на колеги които са се научили да правят нещо което доказано не работи (http://clinicalhomeopathy.eu/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%B5-%D1%81%D0%B5-xv-%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F/).

    Но, ако не в България такъв булшит, то къде.. Но аз оставам оптимист! Защото, въпреки антиваксерските хомеопатични майки поне все още не сме особено религиозен народ. И си не вярваме в еволюцията, не защото „бог така каза“, ами просто защото сме глупави и не я разбираме 😀 (за което се бяхме заговорили след една лекция по Биология за Клетъчния цикъл)..

    Поздрави и следващия път си вземете тик так. Пак няма да ви помогнат, но поне са по-евтини и по-вкусни. 😀

    • mayamarkov Says:

      Напълно сте прав! За жалост хомеопатията е силна и в страни като Германия и Франция.

    • tereza Says:

      Влязох в сайта на Софийският университет, който сте посочили и в страницата за описание на хомеопатичните медикаменти нищо не разбрах, освен, че някаква молекула се рапръсква и разрежда много пъти. После влязох в онлайн хомеопатична аптека, избрах си лекарство за отслабване и в описанието му имаше някакви странни имена, от които нищо не разбрах. Взех да ги търся поотделно и се оказа, че едва ли не помагат за всичко, но не и за отслабване. А едното се прави от татул. Чели сме в училище романът „Татул“. Мерси, няма да пробвам хомеопатично лекарство.

      • Гм Says:

        Всяко едно хомеопатично лекарство е едно и също – пречистена вода или захарче, ако е на таблетки.

      • mayamarkov Says:

        Не знам лекарство да помага за отслабване. Имаше едно – Redux – но го спряха, след като се оказа, че уврежда сърдечните клапи.

  2. Зли управници пречат на хората да се церят с цианид | Моето ъгълче Says:

    […] Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща « Пазете се от хомеопатията – тя трови! […]

  3. Jordan Says:

    Разликата между лекарството и отровата е само в дозата!

Вашият коментар