За политиката на доходите

Освен излагацията ни за Украйна другото нещо, което най ме потиска в новините, е икономическата и финансова дупка, в която все повече затъваме. И дори не толкова самата дупка, колкото бодряшкият ентусиазъм на тези, които ни вкараха в нея и мислят да копаят все по-дълбоко, ако ги изберем да ни управляват (а изгледите за това са сериозни, още повече че и големият американски брат здраво натиска в тази посока). Ето какво казва финансовият им гуру Асен Василев (от „Фактор„):

Това, което нашите опоненти казват, че вдигането на доходите е довело до вдигането на цените, но ние внасяме 70% от месото, 45% от яйцата, 50% от зеленчуците. Тоест, цените зависят от вноса. Колко трябва да се вдигнат доходите, за да сменим цената на месото в Европа… Нашата инфлация е най-ниската в Източна Европа и на страните от Еврозоната… Най-добрата защита при този инфлационен процес е доходите да растат. Цените ще станат европейски, значи и доходите ни трябва да са европейски… По-притеснителна е приходната част на бюджета. Приходите от ДДС са със 100 милиона по-малко от миналата година, а трябва да са 300 милиона повече. Защо има несъбрано ДДС? Това означава, че има чадъри и едни големи фирми не внасят ДДС, това показват числата.“

Аз съм страхлив човек и си признавам, че ми настръхва четината, като чета такива бисери на харвардец, който вече се е разпореждал с хазната ни и ако на 2-ри април избирателите пожелаят още „промяна“, като нищо може пак да се разпорежда. Но все пак да се пробвам, точка по точка:

Не виждам нищо хубаво във факта, че внасяме толкова голям дял от храната си, още повече че не сме известни като големи износители на стомана, машини, електроника и изобщо на каквото и да е. Но да оставим това настрана – защо Василев говори за смяна на „цената на месото в Европа“? Става дума за цените в България и всеки знае, че за много стоки те надминават европейските.

Че нашата инфлация била сравнително ниска – фактите сочат друго, но хората, които вярват на Асен Василев, поначало не обръщат внимание на фактите и живеят в свой въображаем свят. Затова той спокойно може да говори неща, които нямат връзка нито с действителността, нито с главния мозък.

Че ръстът на доходите бил най-добрата защита при инфлация – напротив, както казва Левон Хампарцумян, „необоснованото вдигане на доходите помпа инфлацията. Не е важно колко е пенсия или минимална заплата, а какво може да се купи с тях. Затова, когато се правят неразумни неща, винаги ще катастрофираме, особено когато се пренебрегват икономическите закони„.

Че доходите ни трябвало да са европейски, щом цените ще бъдат европейски – няма такова нещо. Доходите се определят не от цените, а от производителността на труда. Това е един от икономическите закони, за които намеква Хампарцумян, и в ХХІ век трябва да го знае всеки петнайсетгодишен. Повтарям: доходите се определят от производителността на труда. Който се чувства умнокрасив, не е зле да вземе хартия и химикалка и да напише това изречение десетина пъти.

Че приходите от ДДС били намалели – ами да не бяхте сваляли ДДС.

Изобщо нещата отиват твърде на зле. Преди да тръгнем да се променяме, се гласяхме да влизаме в еврозоната, а сега все повече се говори, че можем да опрем до заеми от МВФ като някоя закъсала страна от Третия свят. Но не съм съгласна с Бойко Борисов, че „където МВФ мине, трева не никне„, и не му прави чест да говори такива неща. По-рано, като сме избирали измамници да ни управляват и те са фалирали държавата, именно МВФ ни е спасявал.

Междувременно мога само да посъветвам братята българи да се опичат акъла, да се спасяват поединично – нямам предвид емиграция, а да мислят и да се грижат за своето и на семействата си финансово положение, да не харчат с широка ръка и да не затъват в дългове, но и да не трупат много спестявания, а каквито спестявания имат, да ги разпределят в различни банки и валути.

Реклама

4 коментара to “За политиката на доходите”

 1. immitev Says:

  Страхът е лош съветник. Но да се страхуваш от образованите и нормалните да управляват, е по-скоро индикация за нещо по-сериозно – https://nauka.offnews.bg/chovekat/psiholog-opredelia-14-priznaka-za-politicheski-promit-mozak-1.html

  За фактите:
  * Надценките може да се „престъпни“ само ако има картелна дейност, ама КЗК (с калинките на Борисов) не работи.
  * Инфлацията при нас е нормална за Източна Европа – но ГЕРБ винаги обичат да сравняват така както им е изгодно.
  * Приходите от ДДС са странно далече не само от секторите, където то е намалено.
  * Да се надява, човек, че управлението на крадливите и посредствените (Борисов и компания) ще вдигне производителността на труда е тежък наивитет.

  То всъщност Вие не говорите от позиция на надежда, а просто от позицията на страха, помпан от ГЕРБ и служебното на Радев. А това е доста по-страшно от „помпането на инфлацията“.

  • mayamarkov Says:

   „…Да се страхуваш от образованите и нормалните да управляват…“
   Не се страхувам от нормални да управляват, страхувам се от ненормални, за каквито става дума. А образованието само по себе си не е показател за добро управление, както открихме по трудния начин през 2001-ва. Тези хора, от които се страхувам да управляват, изтъкват образованието си (или просто образованието, което твърдят, че имат), за да използват логическата грешка позоваване на авторитета.

   • immitev Says:

    ПП и ДБ реализираха едно сравнително добро управление на фона в безпрецедентно тежки условия (пост-covid, война, вътрешни саботажи от ГЕРБ + ДПС, калпави коалиционни партньори БСП + ИТН).

    И с войната в Украйна отиграхме добре топката (украинците са ни благодарни за полу-скритата подкрепа), поизгонихме руски агенти, спряхме зависимостта от Газпром, икономиката вървеше доста добре, имаше нормален дефицит, инфлацията е нормална за източна Европа, спряха големите кражби, напредна значително електронното управление и т.н. и т.н.

    И на фона на нищоправенето (никакви реформи) на Борисов в спокойни времена и блатната му „стабилност“, навеждането пред Путин, и грандиозните кражби, грандиозни лъжи и манипулации, все още „храните“ ПП и ДБ. Все едно са управлявали 12 години с пълно мнозинство.

    И сравнението с 2001 е нелепо. Там дойде един „спасител“ (руско мекере), и лъготи за 800 дни. ПП и ДБ не обещават „спасение“, обещават да работят за нормална европейска държава. И са показала, че имат волята, а вече и ПП има и по-голям капацитет с натрупания опит.

    Но ГЕРБ пропагандата яко промива мозъци и това е.

  • mayamarkov Says:

   „Вие не говорите от позиция на надежда, а просто от позицията на страха, помпан от ГЕРБ и служебното на Радев.“
   Защо да имам надежда, като не виждам основание за надежда? Защо да нямам страх, когато страхът е напълно основателен и при всички положения по-безопасен? (Аз добре помня катастрофи на предишни правителства, дължащи се на пълни с надежда избиратели.) ПП и ДБ искат от нас да се заредим с безпочвена надежда, вяра и любов и да им подпишем празен чек.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: