Британски експерт: Румен Радев действа предателски, България пропуска възможности

Британският експерт по отбрана Глен Грант пред Мая Стоянова, Faktor.bg:

– Г-н Грант, навърши се една година от мръсната руска война срещу Украйна. Можеше ли това зло за човечеството да не се случи?

– Можеше да се избегне, ако Западът не беше толкова глупав и страхлив през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия. НИЕ бяхме загубили представата си какво е злото и бяхме напълно погълнати от стратегическите комуникации. Но това, разбира се, не може да бъде извинение. Руските аташета ни казваха ясно още преди 2000 година, че  Москва все още продължава да таи омраза, политиците и висшите военни обаче са твърде обсебени от собственото си величие.

– Каква е вашата оценка като военен експерт за развитието на конфликта през тези 12 месеца?

– Украйна печели на този етап, но на много висока цена. Русия изчерпва своя капацитет от квалифицирани хора, способни да се бият на фронта и ако натискът върху тях продължи, може нещата  още да се влошат. Основното нещо, което трябва да правим е да не се дава време на руснаците  да се обучават и подготвят за фронта. Трябва да се върне инициативата в Украйна.

– Всички казват, че победата на Украйна е изключително важна за мира в Европа, САЩ, НАТО, за света. Каква помощ спешно трябва да се предостави на Киев, за да бъде гарантирана тази победа?

– Ключът е да се даде възможност на ВСУ да печелят позиции. Това може да бъде постигнато само от добре обучена и оборудвана пехота и техника, подкрепена от артилерия – накратко, поддържайки основните боеспособности на украинската армия.

– Приемате ли идеята на ген. Бен Ходжис, че за да бъде украинското настъпление ефективно, Украйна трябва да получи ракети с далечен обсег на действия?

– Мисля, че ракети с далечен обсег на действия е ключов компонент, тъй като позволява на украинците да атакуват доставките за армията и командващите въоръжените сили на Русия. Руската система е крехка, така че колкото повече бъде нарушавана нейната цялост, толкова по-вероятно е тя по-бързо да се срине.

– Какви са възможните сценарии за развитие на военните действия, реалистично ли е да очакваме освобождение на Крим?

– Най-вероятният сценарий е поредица от масирани атаки от страна на въоръжените сили на Украйна, които да се придвижват напред с 50-100 километра по посока на Крим. Ако успеят да разрушат Кримския мост, тогава волята на защитниците на Крим ще рухне.

При какви грешки на Запада конфликтът може да излезе от територията на Украйна и да порази съседни държави?

Най-сериозната грешка е, ако се отреагира бавно и неадекватно на нуждите на украинските отбранителни сили. В този момент от много съществено значение е скоростта, с която ще действат съюзниците на Украйна.

Вие следите българската позиция по отношение на войната. Как приемате реакциите на българския президент и на назначеното от него правителство, които сякаш са по-близки до тезите на Кремъл?

– Българският президент следва руската линия по отношение на конфликта в Украйна. Като президент на страна членка на НАТО и ЕС действията му са откровено предателски, тъй като отслабват по всякакъв начин националната сигурност на България.

Как партньорите от НАТО възприемат позициите на Румен Радев към Украйна?

– Не мога да коментирам професионално позициите на българския президент към конфликта в Украйна, тъй като по тази тема е писано малко. Но съм сигурен, че съюзниците са недоволни и откровено са изумени от подкрепящите тези на българския президент по отношение на руската агресия.

Преди дни стана ясно, че САЩ отпускат на Чехия 200 млн. долара за превъоръжаване срещу предоставено на Украйна старо оръжие. Пропусна ли и България да се възползва от тази възможност?

– Да, България определено пропусна тази възможност. Тази оферта всъщност съществува от много години и управляващите знаят това. Българската военна техника е в окаяно състояние от 2010 г., когато я видях и всички основни оферти от САЩ за подобряване на състоянието в българската армия са или отхвърлени, или умишлено опорочени. Хората трябва да влязат в затвора за това, тъй като това не само унищожава националната сигурност, но е и пилеене на пари на данъкоплатците, поддържайки живи отбранителни сили, които не могат да вършат работа, с други думи – да изпълняват задълженията, които имат.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: