Инфлацията от 2019 до 2022

Оня ден написах публикация под заглавие „Инфлацията, глупчо„, в която оплаквах неосъществената българска мечта за еврозоната. Причина – твърде високата инфлация. Коментатор, привърженик на ПП-ДБ, възрази: „…Тия „борисовки“ за „помпане на инфлацията“ от Асен Василев са само за хора, които не разбират много от икономика. Не е сериозно…“

Всеки опит за диалог с привърженици на ПП-ДБ е изключително уморителен поради склонността им да отричат абсолютно очевидни факти и да вярват безрезервно в измислени такива. Както писах другаде, дискусията с такъв събеседник се усеща като разговор с 25-годишен, който още вярва в дядо Коледа. Затова давам графики за инфлацията преди и след благотворния принос на Асен Василев и съдружие:

Копирах ги от сайт, който иначе не познавам, първоизточник на данните е БНБ.

Тук трябва веднага да изтъкна, че от края на 2021 г. и особено от началото на пълномащабната война инфлацията в цяла Европа се вдига. Но в България скача повече, отколкото в мнозинството европейски страни, и това ни е проблемът за еврозоната. Ето сравнителна графика от БТА:

Така че Костя Копейкин ТМ напразно се бие в гърдите, че тъпите му подписки са ни спрели за еврозоната – заслугата е на други, далеч по-добре поставени политически сили.

Не че упреквам тези политически сили. Те изпълниха обещанията си пред избирателите. Преди да седнат зад държавното кормило, България се търкаляше кротко в скучния коловоз на ЕС и НАТО. Те обещаха на избирателите промяна – и я дадоха. Сега сме в някаква сива евразийска зона и политически, и икономически.

Следващия път, когато шайка загладени юпита ни предлагат промяна, добре е да си спомним пословицата: „Ако работи, не го поправяй“.

Реклама

6 коментара to “Инфлацията от 2019 до 2022”

 1. immitev Says:

  А може ли 25 годишния, вярващ в дядо Коледа, учтиво да Ви зпита дали сте гледали сравнително колко е инфлацията в аналогични на нас държави, вън от Еврозоната, какво ще кажете? https://www.statista.com/statistics/225698/monthly-inflation-rate-in-eu-countries/

  Сигурно всички тия държави с инфлация по-голяма от нашата, я е помпал лично Асен Василев или негов „юпи“ аналог? 🙂

  А да вярваш на ГЕРБ пропагандатори е същото като да вярваш на дядо Коледа, само дето дядо Коледа е симпатичен старец, докато Борисов е антипатичен такъв – бивша мутра, изживяващ се като мафиотски бос, и учил се на политиканстване от Тодор Живков и царя.

  Думата „шайка“ е запазена за ГЕРБ. И книга има по темата. Ама авторът, подобно на други ренегати, мина на хранилката и обърна палачинката.

 2. mayamarkov Says:

  Първо, с това ли предлагате да се утешаваме за незавидното си положение – че някой друг има по-висока инфлация и от нас? При положение, че преди да ни осени благодатта на Промяната, се радвахме на ниска инфлация.
  Второ, в момента за еврото чакаме и подсмърчаме ние. Който не се бута за еврозоната или пък вече е вътре, може да си позволи каквато си иска инфлация (макар че пак недоумявам защо някой би искал такава инфлация). Не ме интересува кой помпа инфлацията в тия други държави, фактът е, че при нас беше ПП и Асен Василев. Не освобождавам от отговорност и ДБ – знам, че те са за финансова дисциплина, но са толкова прежаднели за власт и всички благини, които вървят с нея, че се продадоха на ПП с парцалите.
  И трето, не знам коя книга и автор имате предвид, но не е нужно във всичко да търсите долни подбуди. Много българи си подобриха мнението за ГЕРБ, след като се увериха на собствен гръб, че има и много, много по-лошо.

  • immitev Says:

   За вярващите в еднокнижния вожд-слънце, явно не е трудно да бъдат убедени, че Асен Василев помпа инфлацията, а не че повишените цени на енергията (най-вече газа) и на храните, в резултат на руската инвазия са причина за инфлацията в нас и във всички подобни на нас страни.

   Сигурно вярвате, че ако Бойко Борисов беше на власт, щеше да отвори чекмеджетата и щеше магически да реши този казус с инфлацията. Защо да спираме там… Ако беше ГЕРБ на властта и Путин нямаше да атакува Украйна? Просто Бойко щеше да му подари още едно кученце, за да не прави такава груба грешка 🙂

   „Зажаднелите за власт и пари“ ДБ, отклониха толкова изкусителни предложения на ГЕРБ предния парламент. И се хванаха с „харвардите“, за да изпият кръвчицата на клета майка България, чиято единствена надежда е Генерал Бойко Борисов. Слава ГЕРБ! Слава Бойко!

   • mayamarkov Says:

    Аз също споменавам, че има и общи причини за инфлацията. Но както се вижда от графиката и бе отбелязано от редица коментатори, служебното правителство на Радев – което поначало не харесвам – успя донякъде да обуздае инфлацията, което ясно показва, че част от нея наистина е била самодейност на Вашите любимци.
    Също така редица коментатории, част от които изобщо не са за ГЕРБ, осъдиха последното редовно правителство и стоящото зад него Народно събрание заради проинфлационната му политика.

   • immitev Says:

    Ох, явно не само на „борисовки“ се връзвате, ами и на „радевки“.

    Успяло правителството да обуздае инфлацията – смях в залата…. Как пък не се сетихте, че става дума за нагло приписване на заслуги за глобални явления, като спада на цените на газа и петрола.

    Пак Ви пращам списък с разобличение на лъжите на Борисов само от последното интервю https://boulevardbulgaria.bg/articles/fact-check-borisov , за да разберете защо терминът „борисовки“ е много точен. Че явно не сте отделили 5-10 минутки за него.

    П.С. Кои точно са тези коментатори – дайте имена… Имаше някои финансови анализатори, които се опасяваха от повишените бюджетни разходи, но не се сещам за нито един сериозен, който да е говорил за „проинфлационна“ политика.

 3. za_politikata_na_dohodite | Моето ъгълче Says:

  […] нашата инфлация била сравнително ниска – фактите сочат друго, но хората, които вярват на Асен Василев, […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: