Инфлацията, глупчо

Цитирам днешния „Фактор„:

Домбровски критичен: ЕК подкрепя влизането ви в еврозоната, но неизпълнението на критерия за инфлация е твърде голямо

ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се отнася до конкретната карта трябва да се изпълнят критериите от Маастрихт, включително стабилност и др. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, това подлежи на оценка от експертите на ЕК и тази оценка показа, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит.

Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Нова тв.

Затова трябва да има едно отлагане, надявам се това да не е много дълго, добави той.“

Помните ли как, когато стана ясно, че ще гледаме еврозоната през крив макарон, всичките подкрепящи „промяната“ лица обясняваха, че причината била неприети заради герберски чадър над Алексей Петров промени в Закона за застраховането?

Е, човекът ви го рече с думи прости: причината е високата инфлация. Която – бих добавила – ни уреди правителството Петков с подкрепата на Народното събрание, произведено чрез задължително машинно гласуване.

За да съм справедлива, те не са изцяло виновни. Бяха принудени спешно да търсят газ и да довършват скоростно интерконектора в Гърция, след като моите избраници от ГЕРБ се бяха погрижили да нямаме алтернатива на руския газ. Освен това предполагам, че бюджетът и цялата икономика още се съвземат от удара, нанесен от коронавирусната пандемия. Но по-важно беше, че бюджетът умишлено беше съставен „сватбарски“, сякаш няма да има утре – обичайното за левичарските правителства подкупване на избирателите. Поне покрай голямото харчене да бяха направили малко пътища, да не сме съвсем капо. И не прави чест на ДБ, че плюха на принципите си за балансиран бюджет и се съгласиха с широките пръсти на ПП, които не са оттук и са за малко.

(Заглавието е парафраза на известния израз „Икономиката, глупчо„.)

Реклама

2 коментара to “Инфлацията, глупчо”

  1. immitev Says:

    „Сватбарски“ бюджет с 2.9% дефицит? При 2021 е бил 4.1%… Нищо сватбарско няма – просто един справедлив бюджет, за да се извади народа от мизерията. При ГЕРБ, нямаше дефицит неслучайно – за да може накрая едни милиарди да се разпределят по усмотрение на Борисов.

    А тия „борисовки“ за „помпане на инфлацията“ от Асен Василев са само за хора, които не разбират много от икономика. Не е сериозно…

    П.С. А че има Борисовска услуга на Алексей Петров е видно. Той и само го хвали в интервюто си при Цветанка. Дали това е било най-решаващо за отлагането на Еврозоната е отделен въпрос.

  2. immitev Says:

    Корекция: Исках да пиша, че при ГЕРБ имаше неслучайно „излишъци“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: