Наистина ли Америка изчегъртва ГЕРБ?

По-долу копирам едно към едно статия от Евгени Петров, публикувана в „24 часа„. Смятам я за много интересна, сериозна и навеждаща към размисъл. Не съм изцяло съгласна с автора, защото смятам, че другата велика сила – Русия, има много по-важна роля от САЩ в събитията в България през последните 3 години, както и изгода от тези събития. Но признавам, че досега много подценявах ролята на САЩ, а същевременно ги идеализирах. Мислех, че дела и думи като тези на Джеймс О’Брайън американски държавен служител може да прояви само в по-долнопробните шпионски соц романчета от времето на Студената война, а ето че действителността взе да подражава на въпросните романчета; и когато възгледите на човек се сблъскат челно с действителността, той волю-неволю трябва да си преразгледа възгледите.

Как САЩ и „Магнитски“ се опитват да изчегъртат ГЕРБ

Мрачно ми изглежда една хипотеза, която с времето става все по-вероятна и придобива отчетливи контури. Тук ми иде наум да спомена „Завладяната държава“ и борбата на вътрешни и външни спасители да я отвоюват.

И точно тук идва въпросът: „А кой ще ни спасява от спасителите“?

Процесите са далеч по-дълбоки, но в последно време се разиграха някои публични (и не съвсем) действия. Въпросът е да се проследят и да се сглоби цялата картина, която да бъде най-завършена и логична. Ето и фактите.

Първо – т. нар. изчегъртване на ГЕРБ не успя, а партията на Борисов след близо две години „във фризера“ се върна в мача. След победата им на парламентарните избори през април 2021 година въпреки протестите, последва тотална изолация на партията на Борисов. От това се родиха два последователни парламента, които от сегашна гледна точка загубиха огромен парламентарен ресурс и възможността да се приемат култовите закони за главния прокурор и КПКОНПИ. Но те показаха и друго – че т. нар. сили на протеста знаят как да протестират, но не знаят какво да правят с властта след това. Което си е брилянтен пример за революция „отдолу“.

И второ – след като всичко против ГЕРБ за същите две години беше казано и хиперболизирано до неузнаваемост (мафия, крадци, 10 милиарда, пачки и кюлчета, къща в Барселона, руски подлоги, корупционери, кой уби Мишо Бирата и Ало, Ваньо, чували с милиони и т.н.), изборният кръг се завъртя и само след година и половина ГЕРБ отново беше първа политическа сила.

Сега, като обръщам поглед назад, разбирам, че точно този период съвпада с активната част от мандата на посланика на САЩ Херо Мустафа у нас. Както и за нескритата й подкрепа за силите на промяната и засилените контакти на посолството с техни активисти и неправителствени организации като Антикорупционния фонд. Забележително в това отношение е едно изтървано предупреждение на Кирил Петков към ДПС още по времето на тяхното управление от 25 май 2022 г.: „Аз вас ще ви оправя. Джеймс О’Брайън е човекът, до три седмици очаквайте новини“.

Никой не обърна внимание на това изказване, вероятно защото хората бяха свикнали с непремерените до глупост изказвания на Петков, но това звучеше като политическа заплаха към българска партия с чуждестранна намеса. А Джеймс O’Брайън наистина дойде, но 9 месеца по-късно и както ми изглежда, да спасява положението.

Последва падането на правителството на Петков-Василев и нови избори, спечелени отново от ГЕРБ. Очевидно проектът на задокеанските ни партньори силно се пропукваше. Тук е мястото да кажа, че ПП никога не са били проект на Радев. Президентът е бос и неопитен в политическия живот и едни свежи, умни и най-вече жадни за власт момчета с марката „Харвард“ бяха добре дошли за служебното му правителство, стига да са отявлени противници на ГЕРБ. Но Радев си въобразяваше, че са честни и почтени и може да ги държи под контрол. Фактът, че след това започна да ги атакува, когато възприеха независимо поведение и започнаха да правят брутални управленски грешки, доказва тази теза. След което нашите задокеански партньори се оказаха с един президент-путинофил и едно паднало правителство.

В последните месеци се появиха уж дребни политически сигнали, които виждах, но нито един от тях поотделно не рисуваше общата картина. До един момент.

Първият от тях е решението на ПП и ДБ да се явят обединени като предизборна коалиция. Самото решение показва ясно, че ПП официално признават, че на избори не могат да разчитат на победа над ГЕРБ.

Вторият, уж дребен факт е признанието на лидерите на ПП и ДБ, че стремежът им е да спечелят изборите като политическа формация, за да получат първия мандат за съставяне на правителство.

Третият показателен факт в последния месец допълва втория, но е изключително важен. И той, според лидерите на реформата е, че целта е да станат първи и да получат първия мандат, за да не могат ГЕРБ да откажат подкрепа и да бъде „необходимия грешник“, ако пак не се състави правителство.

Всичко дотук отделно взето би се приело като нещо известно. Онова, което „слепи“ изброеното по-горе, беше едно признание на депутат от ГЕРБ, според когото натискът „отвън“ да подкрепят мандат на ПП/ДБ, след като не мина кабинетът „Габровски“, е бил много силен. Натискът е „отвсякъде“, допълни той.

Какво последва? Херо Мустафа в края на януари изнесе пред бизнеса безпрецедентна обвинителна лекция за корупцията у нас, после излезе изследване на „Екзакта“, според което ГЕРБ води пред ПП с 10%, последва обявяването на втората порция по Магнитски с Владислав Горанов начело, а само преди дни шефът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев заяви по бТВ, че ако не се оправим, да чакаме до седмици и поредни новини около нови списъци по Магнитски.

Свържете изказването му със заканите на Кирил Петков отпреди година към ДПС и O’Брайън, и кажете, че е световна конспирация.

Не, не е. Всичко е връзва и логически, и фактологически с онова, което се случи през последните дни. И то е недопустим натиск върху политическите процеси у нас, удобно съчетани с призиви, стигащи до ултимативни нареждания за работата на българския парламент (Джеймс О’Брайън по БНР и не само там).

Какво излиза? Ако ГЕРБ спечелят предстоящите избори, реформаторските сили, поне по досегашните им твърдения, категорично ще им откажат подкрепа и така ще принудят Борисов да търси партньорство с ДПС и БСП, което автоматично ги превръща в коалиция на ретроградното статукво. Нещо неприемливо за западните ни партньори, макар и да не могат да обяснят защо. Ако ГЕРБ не подкрепят правителство на промяната при тяхна победа, ще има като наказание „Магнитски 3“. Но пък ако Борисов подкрепи Кирил и Асен, ще има магнитна буря сред електората им. Параграф 22, или перфектната политическа буря.

По всичко личи, че това е добре обмислен брутален политически шантаж.

Да, Борисов ще бъде изправен пред много труден избор. И очевидно е, че след провала на местните партии в изчегъртването на ГЕРБ с тази задача се заеха отвъдокеанските ни приятели.

Само се питам дали ЕС ще гледа благосклонно и безучастно на подобно демонстративно вмешателство в политическите процеси на една страна-членка, пък било то и най-бедната.

Аз не съм сигурен.“

Реклама

9 коментара to “Наистина ли Америка изчегъртва ГЕРБ?”

 1. immitev Says:

  По едно случайност точно с Евгени Петров (поредния ГЕРБ пропагандатор) си имах приказка наскоро: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02unouB9BpGfu59MXWETzb9oCkdZPGU6bVLtVDFzKKJud6bqyTqwUrqEhBEJe1bYpxl&id=100004952586072&comment_id=1159415218067542

  Много интересно защо крие истинското име на фирмата си и детайли около нея. Може би защото всичко пропагандони на ГЕРБ са на хранилката? 🙂

  П.С. А Джеймс О’Брайън става явно враг на тутраканската селищна система. Шефът му Джо Байдън също. Изобщо всички с инициали ДБ, защо се месят в кражбите и схемите на ГЕРБ, не разбират ли, че това обслужва интереса на Кремъл. Какви наивници 🙂

  • mayamarkov Says:

   Съвпадението на инициалите ДБ е забавно, не бях му обърнала внимание. Виждам едно важно (и за мен тревожно) съгласие между Вас и Евгени Петров – и двамата смятате, че различните ДБ-та „се месят в кражбите и схемите на ГЕРБ“. По мои наблюдения, щом двама души с иначе противоположни възгледи са съгласни за нещо, обикновено имат право.
   Колкото до интереса на Кремъл, струва ми се, че той е отлично обслужен от държането на България без редовно правителство и Народно събрание, само със служебно правителство, назначено от путиниста Румен Радев. Не мога да си представя какви кражби и схеми могат да направят ГЕРБ, за да нанесат вреда, която да бъде сравнима с тази. Освен това не разбирам какво им пречи на американците нашата корупция и лошата ни съдебна система. Разбирам да недоволстват, че стоим встрани от усилията на НАТО за войната в Украйна. Нека ни натиснат да си изпълним съюзническите задължения. Но нямаме никакво съюзническо задължение да свалим корупцията и да издигнем съдебната си система до равнища, по-добри от тези на половината членове на НАТО, вкл. самите САЩ. Може пък на нас да ни харесва да имаме висока корупция и лоша съдебна система, така че САЩ няма какво да се месят в нашите работи. Да не говорим, че както грубо и некадърно се месят, е по-вероятно да постигнат обратния резултат.
   Искали били да помагат на интеграцията ни в Европа? Интересно защо за тази интеграция са се загрижили само САЩ, които са на много хиляди километри от Европа, и Великобритания, която излезе от ЕС с биене на тъпани. Като имаме проблем с интеграцията си в Европа, има си Еврокомисия да ни набива канчето, а не държави извън ЕС.

   • immitev Says:

    България е най-корумпираната страна в ЕС. Или поне доскоро беше, наскоро Унгария (с вечния Орбан) й отне короната. Не знам защо се правите, че не разбирате, че тази корупция разяжда всичко в държавата – включително службите и военните. Това САЩ не може да си го позволи.

    Та тук националният интерес напълно съвпада с интереса на САЩ. ЕС е все още плах, а и евро-прокуратурата може да разследва само схеми с евро пари. Предстои да видим кога ще се включи по-сериозно – сигурно САЩ ще ги сръчкат леко.

    Интеграцията към ЕС е наш проблем, а не на САЩ и Великобритания. И имаме две партии, които автентично работят в тази посока (ДБ и ПП), а има и няколко уж евроатлантически партии, които спират процеса (ГЕРБ и ДПС). Без външен натиск, с този електорат, който явно е ОК да го крадат и да го лъжат, дълго време още ще си циклим.

   • mayamarkov Says:

    Корупцията разяжда всичко в държавата, но държавите функционират прекрасно с все корупцията – всички държави.

    https://whyevolutionistrue.com/2021/10/21/matt-taibbi-on-the-nefarious-acquisitive-bidens/

    Нашата държава също функционираше прекрасно с все корупцията. Това, което я разнебити, беше борбата с корупцията, или по-точно казано, изключително избирателните протести против корупцията.
    Ако партиите на протеста бяха искрени в противопоставянето си на корупцията, едва ли щяха да приемат съмнителни дарения и едва ли щяха да приобщят с отворени обятия Явор Божанков.

   • immitev Says:

    Някаква корупция (или поне опити за такава) винаги ще има, макар че не мисля, че примерът Ви не е особено удачен. Въпросът е дали правосъдието по принцип работи еднакво за всички или има условия за (политически) чадъри над властващите за безугледни и нагли кражби.

    Тук по едно време дори спряха да се крият ДПС и ГЕРБ, имайки Гешев на верижка. В Щатите дори срещу Тръмп има няколко разследвания и най-вероятно ще бъде осъден по някои от тях. Там и съдиите не са верни до гроб на този, който им е дал поста (справка федералните съдии, избрани от Тръмп).

    Много първосигнално подхождате към Божанков – явно не сте гледали негови интервюта. Е, аз съм гледал поне 10 интервюта с него в последните 2 години и това е европейски мислещ човек. Не е бил член на БСП, а гражданска квота. А се опитваше да смени сляпо проруския рекурс в партията https://www.youtube.com/watch?v=zBSk8NqaLGc . По тема правосъдие, винаги е бил последователен (за разлика от Корнелия, която се врътка).

    Мислете си за ДБ и ПП като партии не на протеста, а на промяната. За да се случи политическа промяна, беше нужен значим протест, за да се заостри вниманието на заспалия българин към всички зулуми на Борисов, Гешев и задкулисните интереси зад тях.

    В случая, освен положителния оздравителен ефект, който да покаже нагледно, че светът не започва и свършва с еднокнижния самохвалец, авторитарен управленец Борисов, се възползваха и някои проруски сили – Радев, Копейкин, Мая Манолова. Войната изигра лоша шега на новите управленци, които с малко опит трябваше да потушават много кризи, но свали много маските – кой е за истинска борба с корупция, и кой е зависим от хранилката на Русия (и най-вече Газпром).

    Та както няма да спра да се уморя да повтарям, ключът към разбиране на политическия живот в България е борбата за правосъдие, еднакво за всички. До възникването на ДБ, всички партии просто ползваха Главния Прокурор като политически инструмент да вървят кражбите и да удрят политически съперници. ДБ направи тази тема важна и пося семето, а ПП ги подкрепи и тази ключова тема е вече разделител между ретроградните партии на усвояването и новите автентично демократични партии.

    Опасявам се, че колкото и да обяснявам за темата правосъдие, пак няма да ме разберете, защото ГЕРБ пропагандата си е прокарала вече своя наратив как всичко се свежда до това да махнем Гешев и да сложим свой. Това е чутовна глупост, за всеки който е следил ДБ и Христо Иванов през годините. Ама както не е лесно да се убеди един антиваксър в полезността на ваксините, така и като липсва базово разбиране как работи правосъдието в развитите демокрации и как не работи при нас, надали ще Ви убедя в каквото и да е.

   • mayamarkov Says:

    „За да се случи политическа промяна, беше нужен значим протест, за да се заостри вниманието на заспалия българин към всички зулуми на Борисов, Гешев и задкулисните интереси зад тях.“
    Там е разликата между мен и Вас. Аз не исках да се случва промяна и сега, когато тя се случи, никак не съм доволна от нея.

   • immitev Says:

    То е видно, че много българи са конформисти и не гледат как се развиват другите държави около нас, а се радват на малкото – на бавния икономически прогрес, породен основно от това, че сме в ЕС.

    Също така много българи не знаят какво точно е добре работеща демокрация (не са я виждали, не са чели за нея) и т.н.

    Малко от българите разбират какво стават зад кулисите и как е впрегната мръсната машина да убие всеки опит за разбиване на порочния политически модел от прехода до днес.

    Но промяната е вече факт. Трудно ще се върне онази блатна стабилност на крадене на ГЕРБ, ДПС и някой малък помощник.

    Сега въпросът е какво правим от тук нататък. Дали искаме да бъде подкрепен Борисов да прави правителство в бъдеще (след местните избори) от познатия тип – с ДПС и с (бившия торбалан?) БСП. Може да бъде продаден като „експертно“. Или демократичните партии ще поемат инициативата с надеждата в идния парламент да ги подкрепят ГЕРБ (но без участие в правителство и със заявка да се поправят). Друг вариант не виждам…

    Но по-вероятно парламентарната криза да се отпуши след местните избори. А вече дали ще тръгнем към пълна интеграция към ЕС или ще си киснем в периферията на ЕС, ще зависи от това дали ще се подкрепи продавача на мухлясал хляб или на нормален такъв.

   • immitev Says:

    Малка корекция – под ДБ имах предвид ДаБГ. От там стартира всичко по темата правосъдие.

  • mayamarkov Says:

   Писах коментар, но сега не го виждам, затова пиша пак: Не слагайте повече от един линк на коментар, защото някои коментари отиват в спама и предполагам, че е затова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: