Третостепенните чиновници на Америка

Копирам почти изцяло статия на Димитър Иванов във „Фактор„, откъдето вземам и снимката:

За „Магнитски“ ясно, но какво прави един агент за путинско влияние в покоите на Херо Мустафа

За нас, българите, американците винаги са били трудни за разбиране. Друго нещо си е руснакът, „братушка“ –  иска да те яха, да размахва нагайката и да ти напомня шумно, че пълзейки, с наведена глава и вечно благодарни трябва да вървим пред освободителя. И българинът го разбира по природа, иде му отвътре този балкански мазохизъм.

А  американската дипломация е истинска черна кутия. Та как инак да си обясним специалната чест, която нейно превъзходителство посланикът на САЩ Херо Мустафа оказа на бившия български монарх и група царедворци. Така те станаха част от  прощалното сбогуване на родния елит с първия американски дипломат, изпратен тук по времето на Тръмп. То не бяха закуски, обеди, вечеринки и официални коктейли, напомнящи за селските новобрански вечери по времето на комунизма.

В края на януари в резиденцията на американското посолство Кобургът бе удостоен със специален обяд. Седмица по-късно на фейсбук страницата на Н.В.  Цар Симеон II бе публикувана снимка от ритуалното общуване. Сякаш по-разбираемо щеше да бъде, ако въпросното похапване с така наречения цар се бе случило в резиденцията на руския посланик Елеонора Митрофанова.

Но тази странна американска дипломация налага от само себе си любопитството – а дали Херо не се е простила и с путинофила Костадин Костадинов, или пък с тартора на русофилите у нас и подсъдим за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов? Нищо странно няма в този въпрос – по какви критерии янките гледат на Копейкин и Малинов като на лоши момчета. Всъщност между тези три субекта – Царя, Копейкин и Малинов, няма никаква разлика в геополитическите им разбирания и пристрастия. Даже величеството е определено по-опасен, защото е носител на друга тежест като наследник на последната българска монархическа династия. И той и другарите му от Кремъл много добре знаят цената на тази тежест  и не престават да я осребряват.

А във Вашингтон би следвало да се интересуват и вълнуват освен от новия списък „Магнитски“, но и какво прави един агент за путинско влияние в България при американския посланик, и то в ситуация на тежка война за защита на украинската свобода и оцеляване на западната демокрация?

Нима г-жа Мустафа не е наясно, че Симеон Сакскобурготски никога не осъди анексирането на Крим. Многократно се е обявявал срещу западните санкции срещу Русия и е настоявал това да бъде и българската позиция. В деня, в който в Москва съдеха бунтарките от „Пуси Раят“, Симеон прие от Путин и патриарх Кирил Гундяев специална награда. Царят никога не каза лоша дума за режима в Кремъл, дори и когато Русия предприе вероломно нападение над свободна Украйна и започна да избива цивилно население, да разрушава градове и инфраструктура. Само преди месец Симеон прие за кой ли път в двореца „Врана“ руския посланик Митрофанова и втория човек в Руската църква митрополит Антоний. Целта на тайната мисия бе БПЦ да не признава новата Украинска православна църква, от една страна, а от друга да признае фалшивата автокефалия, която Белград даде на Македонската православна църква по нареждане на Москва. Симеон е и против даването на оръжие на Украйна, подкрепяйки безродните тези на „миротвореца“ Румен Радев. Без никакви съмнения по темата „Русия“ царят  пее първи глас в един хор с Малинов, Копейкин и компания родни десари и тръмписти. И тази му талантлива изява е много преди войната и заграбването на Крим. Като премиер на България, ръководеното от Симеон правителство рестартира корупционния проект АЕЦ “Белене“, в който за руски интереси потънаха милиарди народни пари, продаде БТК на лица, свързани с Кремъл, лично се ангажира с молбата на Путин за повече руско влияние в България и т.н.

Ще каже ли Вашингтон на простите българи защо в тези сложни за човечеството и западната цивилизация времена Херо Мустафа легитимира московски агент?…

За българите не само прощаването с Херо Мустафа, но и целият й мандат ще остане паметен. Тя отминаваше с мълчание и широко отворени очи доказани евроатлантици, които нито искаха пари, нито грантове или задокеанско покровителство, а само да знаят – защо на корупционния руски Балкански поток компресорните станции се доставяха и монтираха от американски фирми. А такива примери колкото искаш.

Какво точно е дробила в българската политика  чиновничката Мустафа,

вероятно ще стане ясно след 50 години, когато бъдат отворени секретните грами, които е изпращала до Вашингтон от София… Дотогава  ще предъвкваме горчивата истина, че 33 години САЩ оставят България в разкрачено положение и вместо да изчистят руското влияние и посредници, предпочитат да ги ползват и яздят.

Въпреки горчилката, както казва един известен контрадезинформатор: „Америка не е някакъв чиновник. Третостепенен чиновник. Америка е Джеферсън. И Медисон. И Линкълн. И Рейгън. И флагът на Джаспър Джонс. Не Америка на чиновниците!““

Към това добавям само, че за жалост флагът е абстракция, Джеферсън, Медисон и Линкълн са образи от исторически портрети, Рейгън лежи в гроба си (и навярно от време на време се върти), а тъпата Херо Мустафа и наглият Джеймс О’Брайън присъстват реално на терена и вредителстват с пълна сила. Мога само да се надявам за всичко това да има някаква трошица разумно обяснение – да кажем, че всички читави хора в американската администрация са ангажирани с руската агресия и други по-важни проблеми и за справяне с дребните български проблемчета са останали само наглите тъпанари. Дано. Във всеки случай е ясно, че трябва да се опитваме да си решаваме проблемите сами и по-навреме, преди да сме привлекли вниманието на външни сили, защото всяка помощ отвън е нож с две остриета.

Вашият коментар