Цветанка Андреева: Радев иска да е не само адвокат, а и съюзник на Путин

Цветанка Андреева, Фейсбук / Faktor.bg:

„Енергията за прокарването на президентска република като управленски модел за България набира сила… Всичко започна тогава, когато Радев оглави неофициално компроматната война срещу ГЕРБ и овладя площадния протест под юмрука си. Тогава Радев по същество изкопа пропастта между демократите. Част от тях компрометираше, останалите подчиняваше. Същевременно изграждаше постоянно свои управленски кадри и политически проекти, които трябваше и все още изпълняват неговата стратегия. Радев свали ГЕРБ не защото не харесваше управлението им, а защото искаше лостовете на властта за себе си.

След като управлява близо две години, обсебвайки цялата власт в държавата, като компрометираше партиите и саботираше всяка поотделно, за да ги разделя до степен на невъзможност да се коалират днес, триумфът на Радев е почти пълен. Почти! Радев знае, че кулминацията на неговата стратегия наближава. Ако изпусне момента, може да загуби безвъзвратно… Усещайки го, неговият кръг се задейства. Ежедневно припознати и завоалирани негови емисари ни предлагат референдум за президентска република. Внушават, че президентската република е модел, по-подходящ за България. Всичко това е не просто нелегитимен политически интерес, а е опит България да бъде въведена в модел на еднолично управление, с авторитарен към тоталитарен уклон. Подобен модел се осъществи през последните десетилетия в Русия. Този модел търсеше и намираше съюзници в ЕС. Корумпираше и определяше стратегиите на политически елити. Продуктът Румен Радев в българската политика е свързан с тази руска стратегия. Крайната цел е Радев да е съюзник на Путин (засега той му е само неофициален адвокат), а България да е стратегически партньор на инвазията на Русия към Европа. Единственият силен и опасен противник на Радев е парламентът.

Партиите и лидерите са врагове на Радев, а конфликтите между тях захранват неговата сила. Крайно време е да се разбере, че мнозинството, което ще защити правото на България да е европейска страна, не е гербаджийска стратегия (по думите и обвиненията на спорни и безспорни анализатори) за създаване на правителство, а очеваден и последен шанс да се защити страната ни от заплахата за едноличен режим. Евроатлантическото мнозинство може да е политическата смърт за Радев.“

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: