Мнение: защо помощта ни за Украйна не е достатъчна

Калин Димитров, Faktor.bg:

„Когато слушате оправданията на доскорошното правителство на „Клета Коалиция“ по повод на това как всъщност помагали на Украйна и много имали желание ама…

С отказа си да предостави боеприпаси и въоръжението от военновременните запаси на БА нашето правителство фактически помага на РФ.

1. Износът през посредници не е помощ, защото количествата са крайно ограничени, а производството няма такива обеми, каквито са необходими.

2. Необходимите обеми „сега и тук“ могат да бъдат само от запасите на МО. Всичко друго е гола вода и кал в ушите.

3. По този начин се постига и забавяне на процесите на модернизация в БА, защото оправданието „ми то ние си имаме“ винаги работи.

4. С риск да ви скандализирам, като „мобилизационен резерв“ всичкото това въоръжение е леко безсмислено. Защо? Защото средната възраст на тези, които имат макар и смътен спомен как се борави с подобни артилерийски системи при мобилизация ще бъде 40+ години. Средната!!!

5. Украйна има нужда от всеки снаряд 152 мм и 122 мм, който може да получи. Новите 155 мм системи все още не са в количества в които ще обезсмислят старите.

Така, че за пореден път избрахме позора. И смъртта на украинските войници на фронта е на съвестта И на българските управници. Клета Коалиция, клета територия, клет електорат.

Нищо – идват избори. И аз, и надявам се – и други хора, ще им го припомняме този факт. Постоянно.

Ако искат да изкупят  вината си, нека инициират в НС изменение и допълнение на закона с който да дадете нужното на Украйна. Защото Клета Коалиция явно няма да я бъде.

А Украйна, която неизменно ще става все по-голям фактор в Източна Европа, ще ни го напомни по друг начин в бъдеще.

P.S. На тези, които ще се опитат да кажат „вземай каската и в Украйна“ – отсега да кажа, че съм в Украйна и каската ми е с мен.“

Ще добавя само, че малко изречени неща ме вбесяват повече от „Щом искаш военна помощ за Украйна, грабвай пушката и върви да помагаш“. Това значи просто „искам да бъдеш убит(а)“, изречено с повече думи. Но друго не може и да се очаква от отвратителните хора, които не подкрепят Украйна.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: