Полковник Гундяев, по-известен като патриарх Кирил

Понеже днес е Великден, постът ще бъде тематичен – за „полковника от КГБ Гундяев, който играе ролята на патриарх на Руската православна църква под името Кирил“ (по израза на Иво Инджев). Копирам от Уебкафе:

„Религията и по-точно православното християнство е изключително важна част от пропагандата на руския президент Владимир Путин.

А един от най-силните рупори на тази пропаганда е патриархът на Москва и цяла Русия – патриарх Кирил, чието истинско име Владимир Гундяев.

Той неведнъж е попадал в медийното полезрение на западните медии с изказвания като това, че „човешките права са ерес“, и със заплахите си към църковни служители, които свидетелстват за изключително луксозния му начин на живот.

Не е учудващо, че последните обръщения на патриарх Кирил са предимно в подкрепа на войната с Украйна, която според него е отпор на изгнилия Западен свят.

При последното си послание към миряните Кирил Московски заяви, че руснаците трябва да се сплотят около своите лидери, защото властта в Русия е установена от Бога институция, която ръководи обществото.

Освен това патриархът благослови руските войници в Украйна и определи мисията им като „цивилизационна борба срещу западащия Запад“…

Кирил Московски е от личностите, които открито говорят за налагането на „Руския свят“ в Източна Европа и които отричат държави като Украйна да са суверенни...

Самият начин, по който Кирил Московски е избран за патриарх въпреки връзките му с КГБ, е достатъчно скандален. Главата на руската църква категорично отказва да признае независимостта на украинската православна църква и продължава да смята, че тя трябва да се подчинява на Москва.“

Ако някой от едновремешните богомили можеше да види този свят мъж, навярно щеше да възкликне: „Ето! Още ли не ни вярвате, че в църквите живеят дяволи?“

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: