Бивши военни министри искат да помогнем на Украйна

От vesti.bg:

„Шестима бивши министри на отбраната на България призовават в декларация страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна, предаде БТА.

България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна

и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки, се посочва в декларацията, получена в БТА, и подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

„Призоваваме народните представители,

независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на Българската армия, без де е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения“, пише в декларацията…

В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО

със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна, посочват бившите военни министри, като според тях това нанася щети на авторитета на страната.

Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност,

на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си – били те хибридни или други. Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“, заявяват бившите министри на отбраната.“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: