Глупости за коронавируса от високо място

Миналия месец проф. д-р Асен Балтов, директор на „Пирогов“, ми събра очите (и не само на мен). Как ли? Като заяви пред „Нова телевизия“, че коронавирусът не е естествен, а е „тунингован“ в лаборатория. Понеже съм си патила от журналистически преиначавания и пълни измислици, си дадох труда да изгледам интервюто, за да видя дали професорът наистина казва каквото твърдяха, че казва. Уви, да. Въпросното изявление е малко след 15-тата минута. Доводи, разбира се, никакви – освен че вирусът не се поддавал на лечение. То едно време и в гимназията се учеше, че за вирусните болести много трудно се намират лекарства, понеже вирусите за разлика от бактериите нямат собствена обмяна на веществата.

Мразя конспиративните теории, защото отклоняват ума от правилното поведение и го тласкат в глухи улици, затъпяват населението и сеят омраза. На нас нали не ни беше приятно, когато Муамар Кадафи нарочи наши медици за умишлено заразяване на трицифрен брой либийски деца със СПИН? Заразяване, за което всъщност беше виновно собственото му пещерно здравеопазване. Затова трябва по-внимателно да се изричат обвинения за създаване или тунинговане на вируси. Няма ли железни доводи, не се полага да се говори наизуст.

Но макар да е печално, че лекари с научни звания и на ръководни постове говорят глупости за коронавируса, имаме и добра новина. Преди шест дни специалистът по детски инфекции доц. д-р Атанас Мангъров (когото някога уважавах, но вече не) беше назначен за ръководител на КОВИД-отделение. Отдавна ми се искаше това да стане, тъй като доц. Мангъров упорито твърдеше по всички медии, че коронавирусът изобщо не е страшен и срещу него не е нужно да се прави нищо. Крайно време беше да се използва неговият оптимизъм, който става все по-рядък в гилдията.

Реклама

2 коментара to “Глупости за коронавируса от високо място”

 1. Тереза Says:

  Кажете нещо за ваксините. Казват, че тази на Pfizer и Moderna са нова технология, която ще промени човешкото ДНК.

  • mayamarkov Says:

   Погледнах какво пишат тези производители за своите проекто-ваксини. Технологията е нова, но се основава не на ДНК, а на нейния „препис“ – матрична РНК. Не се цели и не се очаква промяна на ДНК в нашите клетки.
   Много се надявам скоро не само да четем за ваксини, а и наистина да ги имаме, защото това вече не е живот!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: