Конфликти при протестите – разбивка по пол

Протестите срещу правителството и главния прокурор, за които вече писах, стигнаха до блокади на кръстовища. Което неизбежно води до конфликти между умните и красиви граждани, блокиращи кръстовищата, и някои от другите граждани. Днес стана въпрос дали умните и красивите са по-склонни да налитат на опоненти от женски пол, каквото беше моето впечатление, или това твърдение е само правителствена пропаганда. Пуснах търсене в Интернет с ключови думи конфликт протестиращи кръстовище и филтър за давност 1 година.

 

От резултатите извадих репортажите за конфликти с полицията. Ето резюме на останалите инциденти:

  • Във Варна несъгласен с протестите се опитва да подари на протестиращи патерица с презервативи, те отказват да я приемат. След дискусия двете страни се разделят мирно.
  • На 17-ти август пред румънското посолство в София жена, возейки двете си малки деца, се опитва да мине през блокираното кръстовище. Протестиращи чупят стъклата на колата й. Двама от тях са задържани.
  • На 25-ти юли политичките Даниела Дариткова (ГЕРБ) и Корнелия Нинова (БСП) са блокирани от протестиращи в сградата на националната телевизия, след като са участвали в предаване. Нинова е изведена от полицаи час и половина след края на предаването, Дариткова след още час и половина.
  • На 31-ви юли възрастна жена с бастун преминава през надписа „Оставка“ на блокираното кръстовище Орлов мост в София. Един от протестиращите я залива с чаша вода, тя го удря с бастуна си. Мъжът е задържан.
  • На 1-ви август 37-годишен мъж подпалва една от тентите на кръстовището Орлов мост. Случаят се разследва.
  • На 9-ти август младеж доближава палатките, блокирали същото кръстовище, и обижда протестиращите. Конфликтът е „бързо потушен“.
  • Според репортаж пак от 9-ти август за същото кръстовище „двама младежи във видимо неадекватно състояние“ се опитват „да влязат във физически сблъсък“ с протестиращите от палатките и са задържани. Предполагам, че в горното съобщение става дума за един от тях, но не мога да съм съвсем сигурна.
  • На 20-ти август жена се опитва да премине с колата си през блокирано кръстовище във Варна. Протестиращи я спират, тя подава жалба срещу тях.
  • На 24-ти юли мъж се опитва да премине с колата си през блокираното кръстовище „България“ – „Фритьоф Нансен“ в София и контузва в коляното 19-годишна протестираща девойка.
  • На 28-ми юли мъж се опитва да премине през блокадата пред Ректората в София (същият репортаж като по-горе). Протестиращи твърдят, че е минал през крака на един от тях, и го държат на място 4 часа. Той подава жалба срещу тях.

Вижда се, че с изключение на последния случай всички противници на протестиращите, които са блокирани за часове, заливани с вода или им е поизпочупена колата, са жени.

По повод на нашумелия случай с майката, опитала се да мине през протестиращите пред румънското посолство: Мнението ми за умните и красивите е ясно, но не одобрявам и нейното поведение. Смятам за недопустимо да тръгнеш с кола да газиш хора, независимо какви са, и още по-недопустимо да излагаш децата си на опасност. Погледнете само какво става в Америка (където, както обикновено, са по-напред от нас). На 4-ти юли в Атланта осемгодишната Секория Търнър е застреляна от протестиращи, понеже майка й минала с колата си през барикадата им.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: