Щастливи студенти и разплакани микроби


Учениците са в грипна ваканция до края на седмицата – втора от началото на годината. Не помня година с две грипни ваканции. Нещо повече, нашите студенти тази седмица са в грипна ваканция. Такова нещо не се е случвало, откакто работя в Медицинския университет. Макар да се оправдават с грипа, мерките е по-вероятно да се дължат на пандемията от нов коронавирус, който обаче не се готви да си налегне парцалите в края на седмицата. Няма значение, сега се радваме на неочакваната почивка, макар да знаем, че после ще трябва да наваксваме и ще ни излезе през носа.

Маските на много места вече са разграбени, макар че специалистите твърдят, че за населението от маски няма особена полза и е по-важно да си мием ръцете редовно. По този повод поздравявам всички ученици с песента „Микроби“ (текст Волен Николаев, музика Борислава Танева, изпълнение „Сребърните ангели“):

В тъмна нощ край гардероба
два разплакани микроба
споделили шепнешком:
– Много чист е този дом!
Никакви микроби няма,
живи има само двама,
че това дете не ще
само книжки да чете,
а редовно се измива
и микробите избива.
Беж да бягаме, микроб,
с котката на автостоп!

 

Запомнила съм текста от прогимназията, когато моя съученичка го изрецитира. Песничката не е много известна и дори микробиолози понякога се изненадват, че българската литература включва стихотворение на микробиологична тема за предучилищна и ранна училищна възраст.

 

П. С. Специалистите си смениха препоръките за маските – сега смятат, че дори и аматьорската маска, без да предпазва изцяло, намалява вероятността от заразяване и дозата вируси, особено когато я носи заразеният. Та сега всички прилежно си носим маски по чанти и джобове и ги вадим и слагаме, когато влизаме в автобус или сграда. Лично аз предпочитам маските от плат за многократна употреба, които се перат и гладят.

Учебната година я приключихме дистанционно (излезе ни през носа, както и предполагахме) и в момента провеждаме писмени изпити, та пушек се вдига.

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: