100 години от рождението на Илия Минев

Мой читател ми напомни, че този месец се навършиха 100 години от рождението на правозащитника и борец срещу комунизма Илия Минев (5 декември 1917 – 6 януари 2000 г.).

 

Откъсът по-долу е от книгата на баща ми Дянко Марков „Свидетелствам под клетва“:

 

„В края на юни 1946 г… бива осъществен разгром на част от легионерската среда… Като начало арестувани са 18 души измежду най-ревностните поддръжници на първия главен водач Иван Дочев, не съвсем основателно смятани за дясно крило на легионерската организация… Те са наречени от ДС и съда Първи легионерски център (І лег. ц.). В края на същата 1946 година ще бъдат осъдени на продължителен затвор, а Илия Минев като водач на конспирацията и „пръв между равни” – на доживотен.

След присъдата Илия Минев остава непреклонен и обявява война на Държавна сигурност. Прекарва зад решетките общо 27 години. Никакви наказателни мерки не могат да го сломят. Той сам нееднократно обявява гладна стачка и понякога постига изпълнение на поставените си искания.

Разбира се, ястребите от ДС имат възможност да го погубят. Но разбират, че са позакъснели – той вече е станал символ на стоическата борба срещу комунизма. Умъртвяването му би го превърнали в мъченик, светец и недосегаем водач на мнозина, готови да следват примера му.

През 80-те години Илия Минев с неколцина съмишленици основава Независимото дружество за защита на правата на човека. Опровергавайки клеветническото обрисуване на легионерите като примитивни шовинисти, той е един от малкото българи, които в тия мрачни години дръзват да защитят правото на българските турци и помаци на вяра и име.

За съжаление след промяната на 10.ХІ.1989 г. от позиция на свобода и справедливост немощната българска демокрация не намери време и повод да отдаде на Илия Минев признание макар и само с някакъв отличителен знак за доблестта и стоицизма му в полувековното му противостоене срещу комунистическия гнет. Когато на първия митинг на 18 ноември 1989 г. той иска да говори пред събралото се множество, комунистът Анжел Вагенщайн и агентът на ДС Румен Воденичаров го изтласкват от трибуната…

Да бъде вечна паметта на Легионера, Българина, Човека Илия Минев!

Поклон!“

Реклама

3 коментара to “100 години от рождението на Илия Минев”

  1. Пешо Says:

    Вярно ли е, че той отрича Холокоста и вършел погроми срещу евреи?

  2. Пешо Says:

    https://monarchism.blog.bg/politika/2010/09/03/iliia-minev-za-hitler-i-holokosta.600189

    Доста скандално изказване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: