Защо връщаме бегълци на Ердоган?

Днес е националният ни празник, денят, в който е признато правото на нова България да съществува. На този ден се очаква всеки българин да помисли поне за секунда колко е хубаво, че имаме своя държава, което е отказано на редица не по-лоши от нас народи. Не знам как гледат на въпроса хората от малцинствата, но предполагам, че в момента дори нашите турци са доволни, че не са под властта на Ердоган – ислямист, диктатор и главорез.

В първата конституция на свободна България – Търновската, пише (чл. 61, ал. 2): „Всякой роб, от какъвто пол, вяра, народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия.“ Заслужаваме да се гордеем с държавата си, основана на такива ценности… стига да ги спазваме.

Уви, ние не ги спазваме. Връщаме на Ердоган негови заподозрени или действителни политически противници, които бягат от Турция поради оправдан страх за безопасността си. Цитирам репортаж от 1. декември 2016 г. на сайта „Варна утре„:

МВР пак върна тихомълком на Турция 7 “противници” на Ердоган

България е върнала тихомълком на Турция още седем граждани, заподозрени за участие в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган на 15 юли. Те са открити на 12 октомври от граничната полиция в каросерията на ТИР, който е пътувал за Румъния, съобщи БГНЕС. От пресцентъра на МВР заявиха единствено, че не могат да потвърдят информацията. От свои източници “Сега” научи, че такъв случай има. Подробности бяха описани във в. “Хюриет”, който цитира агенция “Доган”.

При проверката на граничната полиция са открити трима бивши полицейски комисари: Юнус Д., Абдулкадир К. и Югур С., уволнени от дирекциите в Диарбекир и Коджаели. Сред арестуваните са и Юнус Хайри, доцент, който преподавал в университета в Малатия, журналистът от закрития в. “Заман” Фетхи А., гимназиалният учител по физика и математика в Бурдур Сонер О. и Омер О., собственик на магазин, който е имал обвинения и за разпространение на наркотици…

Докато българските власти гузно мълчаха, в турските медии се появиха снимки на предаването на арестуваните. Според агенция “Доган” мъжете са влезли у нас на 12 октомври и са били арестувани при опит да преминат в Румъния, но не е ясно къде са задържани. Арестуваният учител е бил разпитан у нас и освободен. Той взел автобус за Истанбул, но в Одрин бил арестуван отново. Били му повдигнати обвинения за членство в организацията ФЕТО. Останалите са изпратени в градовете, от които е поискан арестът им.

Експресното връщане на седемте турски граждани е на път да възпламени скандал, подобен на този с турския бизнесмен Абдуллах Бююк, сочен за виден гюленист, който бе предаден на Турция, макар че съдът у нас отказа да го екстрадира. Казусът със седемте турски граждани не е стигнал изобщо до съда. Връщането им не е докладвано и на прокуратурата в Свиленград, въпреки че те са върнати през ГКПП “Капитан Андреево”…

Случаят с предадените граждани рязко контрастира с отношението към политически бегълци от Турция, което демонстрира съседна Гърция…

Освен Гърция и други цивилизовани европейски страни отказват да връщат бегълци на Ердоган. Пример: „Холандия отказа да удовлетвори иска на Анкара да й бъдат върнати турските офицери, които поискаха политическо убежище и им предоставя временен престой от 18 месеца“ (Медиапул).

Върнатите всъщност са шестима, един е останал задържан у нас. Георги Готев в „Еврактив“ дава пълните им имена: Yunus Hayri Yildizhan, Soner Özlü, Fethi Altun, Uğur Soylu, Abdulkadir Celik и Yunus Demir. Ако знаете нещо за по-нататъшната им съдба, ще се радвам да напишете коментар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: