Битката срещу медицинското образование продължава

Цитирам от novini.bg:

 

Намаляват държавната субсидия за студентите по медицина

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно от 6514 лв. на 5890 лв., т.е. с над 9%.

За сметка на това пък кабинетът ще увеличи средствата за обучението в 40 професионални направления, сред които педагогика, инженерни науки, филологии, животновъдство и др. Това предвижда проектонаредба на просветното министерство за промяна на две постановления на МС, свързани с коефициентите за издръжка на студентите и разпределението на субсидиите в зависимост от качеството и потребностите на трудовия пазар.
 
Мотивът на МОН за намалението при медицината е, че финансирането за нея досега е било неоправдано високо. „Коефициентите за това направление са били увеличени през 2007 г. с 50%, незнайно защо. Разходите за един студент обаче са по-ниски“, аргументират се от екипа на министъра в оставка Меглена Кунева.

 

Честно, ще ми се Меглена Кунева да престане с кръстоносния си поход срещу българското медицинско образование, защото вече ми омръзна да пиша за нея. Откакто нашият университет й даде отпор (а може и други медицински университети да са се оказали непослушни), тя реши, че медиците трябва да се обучават евтинко. Г-жа Кунева не се ли замисля, че човек и добре да живее, някой ден се разболява?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: