Путин и Сирия

iranwire_cartoon_assad_0

Ден преди парижката кървава баня читател на този блог коментира: „…Понеже споменаваш Путин, бих се радвал да прочета твой пост по проблема с руската намеса в Сирия… Личното ми мнение е, че Путин се опитва да го раздава „Джордж Буш-младши на Изтока“ (и да създава впечатление на антагонист на Америка), то затова и неоконсервативната (уж) руска пропаганда е толкова силна. Но доколко съм прав – не знам.

За да разберем сегашния конфликт в Сирия, трябва да имаме предвид няколко неща:

Първо, сирийският диктатор Башар Асад е подкрепян от Путин като негов съюзник (Русия има военна база в Сирия). Това обяснява защо Асад устоява, докато други диктатори на Близкия Изток и Северна Африка се катурнаха. За жалост никой преди пет години не предупреди сирийците, ченяма смисъл да искат смяна на системата, защото Путин е решил да я крепи.

Второ, според повечето сериозни коментатори „Ислямска държава“ е отгледана опозиция от Асад, който системно унищожава всички други опозиционни групи, за да останат само той и фанатиците-главорези и така той да бъде възприет от Запада като приемлив управник, т.е. по-приемлив от другата възможност. (Вж. горната карикатура от Мана Мейестани, ирански емигрант във Франция, копирана от „Вокс„).

Ето защо целта на руската намеса в Сирия е да циментира Асад чрез унищожаване на всички бунтовници, които не са от „Ислямска държава“, и съвсем умерени удари по „Ислямска държава“, които да я отслабят, но не и да я унищожат. Защото тази групировка е интегрална, необходима част от сегашния сирийски двуполюсен модел. За да постигне целта си, Путин е готов да се противопостави на Запада на самото бойно поле. Ако не вярвате, помислете: защо Русия прати в Сирия изтребители, след като „Ислямска държава“ няма авиация?

Трето, ние от Запада се оставяме Асад да ни води за носа и покрай „Ислямска държава“, която обезглавява западни пленници пред камера, съвсем забравихме неговите злодеяния. Всъщност обаче, ако броим и сирийците за хора, ще видим, че злодеянията на „Ислямска държава“ бледнеят пред тези на Асад, който със своите специални части, химически оръжия и най-вече запалителни бомби изтребва собствения си народ. Повечето сирийски бежанци бягат именно от Асад, а не от „Ислямска държава“. Ето защо Русия, подкрепяйки Асад, ще засили потока от бежанци и същевременно ще направи невъзможно за която и да е що-годе цивилизована държава някога да върне бежанците в родината им. Това е допълнителен бонус за Русия, която смята, че може да е силна само ако Западът е слаб, ако тълпи от неподлежащи на интегриране несретници заливат Стара Европа, а руски „доброволци“, зелени човечета и редовни войски междувременно на спокойствие отхапват късове от Нова Европа.

Добре де, не е ли всичко това ясно на европейските политици? Ясно им е, разбира се. Затова руската намеса в Сирия ги вбеси толкова, че най-сетне – с година и половина закъснение – признаха официално, че руска ракета BUK е свалила полет МН17. Но сега, след клането в Париж, европейците търсят всякаква помощ в борбата срещу „Ислямска държава“ и са готови да се съюзят и с дявола (който впрочем сигурно би се обидил, че го сравнявам с Путин). Интересно ми е какво ще поиска Путин, за да манкира нещо като кампания срещу „Ислямска държава“. Политологът Евгений Дайнов се бои, че „Путин ще иска нещо – територии. Може да поиска нас„. Лично аз не вярвам да се стигне дотам, но съм съгласна, че сега западняците ще предадат и продадат някого на Путин в замяна на фалшивата му „помощ“.

Уви, Европа сега е във война на два фронта – ислямът и Русия. Историята показва, че когато се биеш на два фронта, обикновено губиш и на двата. Дори ако наистина водиш войната, което Европа не прави.

Реклами

3 коментара to “Путин и Сирия”

 1. kal l Says:

  http://www.blitz.bg/news/article/376051
  „Белите лебеди“ заобиколиха днес цяла Европа, за да нанесат удари на възмездието по терористите в Сирия (ВИДЕО)
  За първи път многоцелеви изтребители F-14 Tomcat от ВВС на Иран съпровождаха руски стратегически бомбардировачи в атаките срещу „Ислямска държава“

 2. kal l Says:

  „ИДИЛ според мен е много по-опасен и силен от отделните части на ал-Кайда пръснати тук там из Близкия изток и северна Африка.За пример египетската армия,която все пак е силна за региона си не може да изхвърли няколко идилски отряда от Синай вече почти година,въпреки огромното си превъзходство в жива сила..В Либия от години има ал-Кайда и досега е превзела няколко малки града и просто си седи в тях да ги брани,няма сили за нищо повече.За сравнение ИДИЛ дойде в Либия преди няколко месеца само с около 300 души,които бързо станаха хиляди,а миналия месец превзе град пак в Либия със над 100 000 души население.За такова нещо от всичките части на ал-Кайда не могат и да мечтаят,а Либия дори е второстепенен фронт за ИСИС,а не главния.Да не говорим,че ИдИЛ е много по-богат от Ал-Кайда и т.н и т.н.“

  Взето от тук: http://nauka.bg/forum/topic/17161-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BB/?page=32

  P.S. Това форумче за съжаление е чумосано от русофилски тролове( а претендира за критично мислене, научност, рационалност и борба с псевдонауката), и модераторите са върли путинофили, банват всеки с прозападно мнение. Особена заслуга има ето този модер- http://nauka.bg/forum/profile/917-last-roman/
  Този също допринася- http://nauka.bg/forum/profile/28-warlord/
  Извинявам се за тоя офтопик и за вътрефорумните интриги, но мисля, е важно да се знае, че хибридната война на Путин е взела вече сериозни „жертви“ в БГ нет пространството.

  • mayamarkov Says:

   Съгласна съм, че това са важни неща и трябва да се знаят.
   Аз редовно чета новини от Yahoo и всеки път, когато има нещо свързано с Русия, се потрисам от руските тролове. Безбройна рат, безбройни легиони, както е казал поетът!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: