Путин: Русия си поддържа териториалната цялост само чрез сила

Цитирам от „Вести“ нещо, което намирам за удивително:

В края на 90-те години Русия беше близо до югославския сценарий на развитие на събитията, но успяхме да запазим единството и целостта на страната, заяви руският президент Владимир Путин на медийния форум на Общоруския народен фронт (ОНФ), цитиран от ТАСС.

Запазихме единството и териториалната цялост на страната и трябва да сме благодарни на обикновените момчета, военнослужещи, които в много трудни условия провеждаха необходимите военни мероприятия в Северен Кавказ. За тях би трябвало да се каже повече, те защитиха страната с телата си  подчерта Путин… 

Това беше не просто локален конфликт, работата е там, че този локален конфликт можеше реално да доведе до развой на ситуацията в Русия по югославски сценарий. Малко оставаше до този момент“ – смята руският президент.“

Казано на прост език, руският диктатор открито признава, че компактни групи от де юре руско население в Кавказ (а вероятно и другаде) не чувстват принадлежност към уж своята държава и само силата на оръжието им пречи да се отцепят от матушка Русия барабар със земите си.

Разбира се, не е чудо невиждано една държава да стиска насила разни области, понеже не може с никакви други средства да създаде у жителите им национално самосъзнание. Конкретно за Кавказ всички помним как войската изтреби десетки хиляди чеченци, за да убеди останалите колко им е хубаво да живеят в Русия.

Но за да се хвалиш с такова нещо, трябва наистина да си Путин!

Реклами

12 коментара to “Путин: Русия си поддържа териториалната цялост само чрез сила”

 1. longanlon Says:

  e, от друга страна, ако Чечения се отдели, там ще е теокрация и ще се напълни с талибани за отрицателно време

  • mayamarkov Says:

   Така е, но нещата бездруго отиват нататък. Борбата на чеченците за независимост през 90-те години беше предимно светска. Като не успя, ислямизмът пусна корени, а сегашната власт, за да държи Чечения в орбитата на Русия, угажда на ислямистите. Кадиров е построил джамия-мастодонт в центъра на Грозни, праща мутри да обстрелват с пейнтбол незабрадените жени, така младо момиче загубило едното си око.

 2. tereza Says:

  Ужас, ислямизмът е чумата на 21 век, по-лошо и от комунизма. Аз обаче съм на мнение, че Русия не трябва да се разпада, защото само тя е достатъчно силна, за да се противопоставя на САЩ и Великобритания. Тия две държави правят каквото си искат с целият свят.

 3. mayamarkov Says:

  Великобритания е бита карта, и то отдавна. САЩ са единствената цивилизована свръхсила. Не мисля, че е нужна друга. Всяко противопоставяне на САЩ е от нечисти подбуди и носи мизерия и кръв. Русия се противопостави на САЩ за Асад, настоя да не го пипат и ето го резултата – Сирия и Ирак на практика вече не съществуват, Турция, Ливан и Европа се давят.

  • tereza Says:

   Русия трябва да е силна, защото само тя може да ни спаси от Турция, ако един ден решат отново да правят Османска империя. САЩ и Великобритания винаги са били на страната на Турция. Путин ме кефи, и на България ѝ трябва един Путин, а Едроган – тоя мазен религиозен фанатик не мога да го понасям.

   • mayamarkov Says:

    Това, че Турция се развива в злокобна посока и е опасна за съседите си, не е гаранция, че сегашният противник на Турция – Русия, е по-малко опасен. Разбирам те, че не понасяш Ердоган, но как понасяш Путин? Той е убиец. Всеки, който му се противопостави, изчезва, бива отровен (като Литвиненко) или надупчен от куршуми (като Политковская и Немцов). Той в най-добрата руска традиция смята, че Русия може да бъде силна само когато другите са слаби, и вместо да мисли как да осигури добро развитие на Русия, мисли как да нахлува, руши и убива в други държави, да ги съсипва и разорява. По начин на мислене прилича на Сталин. Знаем какво ни донесе окупацията на Сталиновата Червена армия – десетки хиляди убити, елитът на страната унищожен, стопанството също, страната откъсната за десетилетия от цивилизацията и сведена до състоянието на помийна яма от Третия свят.
    Колкото до Турция… преди броени месеци Путин ни се бе разсърдил за отказа да му слугуваме с газа дотам, че искаше да строи „Турски поток“. Щяха като нищо да се прегърнат двамцата с Ердоган. Путин няма никакви скрупули да се съюзява с ислямисти. Спомни си, че нападна християнска Грузия под предлог да защити абхазките мюсюлмани, а сега праща чеченски наемници да убиват християните украинци.

   • tereza Says:

    Харесвам Путин, защото е силен. Само той се противопоставя на Турция. За нещата, които пишеш за него, може и да си права, не знам. Само знам, че проблема в Украйна САЩ го започна, за да настрои Европа срещу Русия.
    Страхувам се от Турция, защото живея в Кипър. Тук всички се страхуват. Затова Кипърската гръцка част влезе в ЕС. Тук има много руснаци и много вложени руски пари. Ако руснаците напуснат острова, Кипър ще го закъса.
    Когато през 1974 г. Турция напада Кипър и Гърция се притича на помощ с кораби, американски и британски подводници спират гръцките кораби. Британците имат полза Кипър да е разделен, защото вече 40 години използват двете британски бази в Кипър без да са платили и цент наем. Казват, че ще платят наем на кипърското правителство, но не смятат правителството в гръцката част за такова, нито това в турската. За САЩ е ясно – имат американски военни бази на турска територия и винаги ще са на турска страна или ще се правят на разсеяни. Както с проблема, който имаме повече от година – турска компания незаконно сондира в кипърски гръцки води и търси газ, военни турски кораби ги охраняват, пак в кипърска гръцка водна територия, ООН осъди действията на Турция, но САЩ се разсейва. Наскоро кипърското правителство разреши на руски военни кораби да акустират в кипърските пристанища и САЩ много ни се ядосаха.

   • mayamarkov Says:

    „Знам, че проблема в Украйна САЩ го започна, за да настрои Европа срещу Русия.“

    Не, не знаеш, а слушаш лъжите на Путин и Обама. Украинците излязоха на улицата и свалиха своето проруско бездарно, корумпирано и тиранично правителство, за да имат демокрация, да се радват на плодовете на труда си и да вървят към Европа. Съвсем като нас през 1997-ма. За щастие през 97-ма Русия беше слаба и не можеше да ни нападне, а когато се позасили, ние вече бяхме в НАТО. Освен това Украйна има проблем, който ние нямаме – там милиони украинци бяха уморени от глад, а на тяхно място бяха пратени руски заселници, много от които са с промити мозъци и сега действат като пета колона на Путин.
    Турция и Русия са един дол дренки. Турция нахлува в Кипър и отцепва северната част, Русия нахлува в Грузия, Молдова, Украйна и отцепва земи.
    Не знам дали Кипър има особена полза от Русия. Тук в България мнозина твърдяха, че много ще закъсаме, ако се отчуждим от Русия, но сега сме по-добре.
    Това, което е безспорно, е, че мнозина критикуват Европа и САЩ и хвалят Русия, но не знам ни един българин да е емигрирал в Русия, да е посъветвал детето си да емигрира в Русия или да е отишъл да работи в Русия :-). Може и да има някои но аз не ги знам. Знам обаче емигранти в Турция, а тия в лошия Запад са легион.

 4. tereza Says:

  Никой не би емигрирал в Русия, защото руснацте са националисти. Аз познвавам хора, които са работили в Русия, и такива, които са ходили в Москва и са очаровани от живота там. Аз не бих отишла нито да работя, нито да живея. Познавам рускини, женени за кипърци, за да останат в Кипър, но продължават да се гордеят, че са от Русия. Америка е хубаво място за живеене за повечето хора, но политиката им към другите държави е лоша. Надявам се помниш какво направиха с Югославия? Мисълта ми е, че външната политика на една държава и животът в нея са две различни неща.

 5. tereza Says:

  Изцяло одобряваш? В шок съм.

  • mayamarkov Says:

   След Първата световна война победителите решиха, че трябва да възнаградят сърбите, като им дадат чужди земи и разрешително да колят и бесят народи, далеч по-културни от тях (пък и да не бяха по-културни, отде-накъде?). Така се получи Югославия – едно Франкенщайново чудовище. Разбира се, щом замириса на свобода, народите на Югославия вече не искаха да робуват на сърбите. Милошевич се опита да запази империята си със сила. Първо нападна Словения – приятел на баща ми заедно с много други граждани тогава е участвал в живи вериги срещу танковете. После нападна Хърватско, имаше война с хиляди жертви, сърбите разрушиха историческите градове Вуковар и Дубровник и за да сломят духа на противника, масово изнасилваха жени и момичета. После същото се повтори в Босна; в Сребреница сърбите наведнъж изклаха няколко хиляди души. Най-накрая поискаха да си върнат Косово, като изгонят тамошните албанци в Македония.

   В ония години чух западноевропейски инвеститор да казва: „Боим се да инвестираме в България, защото не знаем какво да очакваме от нея. За Сърбия поне е ясно, че през следващите 50 години там ще се бият.“ Ако САЩ и Канада не се бяха намесили, още щеше да има войни и кланета току оттатък западната ни граница, щяхме да приемаме бежанци и да гледаме Европа през крив макарон.

   Въпреки това много българи не одобряват намесата на САЩ. Не разбирам несподелената любов на българите към сърбите. Трябва по-често да препрочитаме „Гласовете ви чувам“ от Димитър Талев. Между другото съм чувала, че сцената, в която сърби одират българин жив, задето отказва да се нарече сърбин, е по действителен случай.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: