Да махнем паметника пред НДК

pametnikat_pred_ndk

Предишният ми пост бе посветен на Паметника на съветската армия в София и подобните му с ударение върху нуждата от тяхното премахване. Освен Шмайзера обаче в София има още един паметник, който според мнозина (вкл. мен) плаче за премахване – паметникът „1300 години България“ пред Националния дворец на културата.

Преди изграждането му през 1981 г. на негово място е имало паметник на загиналите от І и VІ пехотен полк. На горната снимка, която направих неотдавна, виждате настоящия паметник, заграден с хартиени табла, на които са отпечатани копия от плочите на стария паметник с имената на загиналите. Това е дело на активисти, които правят и подписка за възстановяване на мемориала на І и VІ пехотен полк. Имат и Фейсбук-страница, която можете да потърсите, ако и вие сте във Фейсбук.

В края на миналата година Столичният общински съвет гласува да се осъществи точно това – сегашният паметник да бъде преместен, а на негово място да се възстанови старият. Но министърът на културата Вежди Рашидов (да му се не види и министърът, и културата му!) се обяви против и засега статуквото остава.

Освен че се намира на законното място на друг паметник, „1300 години България“ е грозен и недомислен, да ме прощава авторът му проф. В. Старчев и всички участвали в замисъла и строежа му. Дори като чисто нов той правеше неприятно впечатление на монументален хибрид от соцреализъм и модерно изкуство тип „три черти на платното, познай дълбокия им смисъл“. Наистина проф. Старчев е спазил моята препоръка за такива паметници да се използват стандартни сглобяеми елементи – композицията се основава на правоъгълни плочи. Само че аз нямах предвид сглобяемите елементи да се разглобяват сами, а точно това се е случило. Както показва снимката, от голяма част от паметника плочите са изпопадали, оголвайки арматурата. Бих казала, че това раздвижва и леко подобрява вида му, придавайки му прилика с Айфеловата кула.

А иначе софиянци обичат да оприличават този паметник на друг обект. Най-популярното му име е „осмоъгълният петохуйник“. Имаше и виц: В конкурс за крилати изобретения американецът показва двукрило столче. Комисията го пита какво е предназначението му и той отговаря:

– С това столче отивам на работа и после се връщам, прелитайки над задръстванията.

Французинът показва четирикрил креват. Питат го защо му е крилато легло и той отговаря:

– Върху този креват се настаняваме с любимата и отлитаме в някое скрито местенце, където няма никаква опасност жена ми да ни изненада.

Бай Ганьо показва шестокрил седмохуй. Озадачената комисия пита какво е това и за какво служи и той отговаря:

– Това е паметникът пред НДК, а за какво служи, и аз не мога да ви кажа.

Възможно е паметникът да има и други псевдоними с общ знаменател думата „хуй“. (Пояснявам за най-младите читатели и тези, за които българският е втори език: хуй означава мъжки полов орган, пишка, пенис. Думата се смята за неприлична, така че много внимавайте пред кого я използвате.)

Не упреквам авторите на паметника, че са създали грозотия. Случва се и на най-добрите. Не ги упреквам и че са привързани към грозотията си и продължават да я защитават, позовавайки се на Закона за авторското право. Само че тук другите хора и техните избрани управници трябва да си кажат тежката дума и да потърсят в полето на закона нужните вратички – ако трябва, дори да го променят. Защото не е полезно да сме заобиколени от грозотии и най-вече децата да растат сред тях. Както казваха по времето, когато бе съграден паметникът, битието определя съзнанието. С други думи, ако си заобиколен от грозота, тя през очите се отпечатва в душата ти.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: