Да махнем шмайзерите и Альошите

След като Европейският съюз въведе санкции срещу Русия заради агресията й в Украйна, Русия въведе свои ответни санкции. На служителите в руските сили за сигурност вече е забранено да летуват в курорти на ЕС, включително по българското Черноморие. Прекратяват се и платените от държавата почивки на деца, пенсионери и ветерани.

При това положение, след като българо-руската дружба вече е толкова изострена, колкото изобщо може да бъде без обявяване на война, а на Путин не му стиска да воюва срещу страни-членки на НАТО (засега), защо не използваме случая да се отървем от съветските паметници? Какво имаме да губим?

На мен като софиянка, разбира се, най-много ми вади очите паметникът на Съветската армия в центъра на София, известен още като Шмайзера. Както пише Даниела Горчева: „Паметникът е вдигнат незаконно, на общинска земя. Вдигнат е на мястото на Княжеската градинка, където е имало детска площадка, забавен лабиринт, воден басейн, малък медицински пункт, летен и детски театър с 600 места, алпинеум и цветен кът с цветя от Мала Азия, Кавказ, Пирин, Рила и Родопите. Заедно с мавзолея на княз Батенберг и градината пред него те формират онази градска модерност, характерна за европейска столица. Вероятно паметникът е построен именно там и защото дори споменът за принадлежност към Европа е трябвало да бъде изличен.“

Пловдивчани следва да разкарат чудовищния Альоша, който хвърля сянка над града им. Същата участ се полага и на по-маловажните паметници на съветския окупатор, нацвъкани из разни градове на Републиката.

Някои важни уточнения:

1) Пиша само за паметниците на Съветската армия, не за тези на руските войски от 1878 г.! Комунистите и русофилите обичат да мътят водата, като наричат двете съвсем различни войски с общото име „освободители“.

2) Нямам предвид войнишките надгробни паметници! Гроб не бива да се пипа. Дори ако става дума за войници, препили смъртоносно (както се е случило например в Бургас с метилов алкохол от цистерна) или разстреляни от командирите си заради грабежи и изнасилвания.

3) Не е необходимо дори паметниците да бъдат унищожавани. Може на не много ценна земя, някъде на къра, да се създаде музей на открито на тоталитарното изкуство и те да бъдат закарани там. А ако Русия протестира, могат да й се подарят, нека приюти по-малките шедьоври в дворовете на консулските си служби. Щом тази съвременна държава иска да я смятат за приемник на тоталитарния Съветски съюз, който върна половин Европа в тъмните векове… – ние нямаме нищо против.

А поначало ми се ще скулпторите, когато създават такива съмнителни паметници, да се придържат към прости форми и да използват стандартни сглобяеми елементи, та щом диктатурата, поръчала монумента, отиде на бунището на историята, гражданите да могат да се отърват от нежелания спомен без много съжаления и разходи.

4 коментара to “Да махнем шмайзерите и Альошите”

  1. Да махнем паметника пред НДК | Моето ъгълче Says:

    […] Блог за образование и други немаловажни (според мен) неща « Да махнем шмайзерите и Альошите […]

  2. ЛОШО Says:

    Другари РУСОФИЛИ, Защо децата ви учат или живеят на запад ? Защо парите ви са в западни банки ? Защо карате Мерцедеси, а не Запорожци ? Защо НИКОЙ НЕ емигрира на изток ? Защо криете, че когато Русия окупира България НАШИТЕ синове ще воюват в Дагестан и Афганистан – докато ВАШИТЕ купонясват на запад ? Защо така арогантно ни лъжете ? ЗАСРАМЕТЕ СЕ !

  3. Yasen Says:

    Общо взето добро предложение, но не разбрах защо надгробията на пияниците и изнасилвачите трябва да бъдат пощадени? Ами че точно те са най-яркия символ на долнопробието на съветската окупация. Болшевиците клаха и изнасилваха българския народ в пряк и косвен смисъл толкова години, превърнаха България в гробище, за какво уважение към техните паметници въобще споменавате?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: