Борис Немцов – поредният убит опонент на Путин

nemtsov_murder

На 27. февруари вечерта Борис Немцов, руски опозиционен водач и бивш вицепремиер, е застрелян в гръб с четири куршума на улицата в сърцето на Москва, съвсем близо до Кремъл. Снимката (източник АП/Павел Головкин) показва трупа му на фона на култовите сгради от историческия център на Москва, които сме свикнали да гледаме по туристическите проспекти.

Борис Немцов беше политически противник на Путин, привърженик на демокрацията и приятел на Украйна. Съвсем наскоро, на 10. февруари, той заявил: „Боя се, че Путин ще ме убие.“

Би Би Си дава следния (непълен) списък на политически противници на Путин, загинали от насилствена смърт:

„Април 2003 – либералният политик Сергей Юшенков е убит близо до дома си в Москва.

Юли 2003 – разследващият журналист Юрий Щекочихин умира след 16-дневно загадъчно боледуване.

Юли 2004 – руският редактор на сп. „Форбс“ Пол Хлебников е прострелян на улицата в Москва от движеща се кола и умира в болницата.

Октомври 2006 – разследващата журналистка Анна Политковская е застреляна пред апартамента си в Москва.

Ноември 2006 – бившият руски разузнавач Александър Литвиненко умира близо три седмици след като е отровен в лондонски хотел с полоний, сипан в чая му.

Март 2013Борис Березовски, бивш кремълски задкулисен играч, впоследствие критик на Путин, е намерен мъртъв в дома си във Великобритания.“

Сега разбирате ли защо рейтингът на Путин е толкова висок? Защото хората виждат както се случва с тези, които не одобряват Путин. Е, разбира се, анексията на Крим породи и патриотично въодушевление у руснаците – друго си е да знаят, че не им е зле само на тях, а и на кримските Вутета.

Русия, тази огромна и нещастна страна, никога не е имала истински капитализъм и съответно истинска демокрация. Но откакто Путин е взел властта, събитията се развиват зловещо дори по руските мерки. Не виждам какво ще му попречи, като пак си свърши мандатите, да направи още една врътка като с Медведев и да стои на власт още десетилетия. Междувременно можем да очакваме да унищожи и последните останки от опозиция, уеднаквявайки политическия живот в Русия с този в Иран, Саудитска Арабия и Северна Корея. И между другото да завладее всички страни в околността, които му харесат. Не мога да разбера българските чугунени глави, които още подкрепят Русия.

(Някой може да изтъкне, че Русия има велика култура. На това следва да се възрази – какво общо има тук културата? То и Иран има велика култура, но когато говорим за Иран напоследък, някой мисли ли за култура? Не, мислим само за „Хизбула“ и атомни ядра!)

Един коментар to “Борис Немцов – поредният убит опонент на Путин”

  1. 4арвена правда Says:

    Товаришчь Путин ще докаже, че ЦРУ е поръчител на убийството на Немцов; както доказа, че ЦРУ са убили: Анна Политковская, Александър Литвиненко, Борис Березовски, ген.Александър Лебед, Надежда Савченко, Лео Троцки и 22000 поляци в Катин . . .

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: