Фашизирането на руснаците

По-долу давам със съкращения статията „Обикновен русизъм – тюрлюгювеч от неофашистко, съветско, панславянско и имперско“ от Георги Георгиев, поместена на сайта на „Фактор“. Украинците наричат същото явление „рашизъм“.

„В социокултурното и политическото пространство все по-често ще се среща един термин, обобщаващ новата шовинистична идеология – РУСИЗЪМ, като означение на сливането на неофашисткото, съветското, панславянското и имперското както в културен, така и в политически аспект, който започва да се превръща в доктрина за Кремъл и русите.

Социокултурен тюрлюгювеч, имащ за цел да обедини максимален брой поддръжници.

Нещо повече, за Русия и радикалния ислям има пълно съвпадение на врага – Западът и демокрацията като цяло… Неслучайно Русия години наред финансираше и подкрепяше терористични режими като на Саддам и Кадафи, а сега налага „вето” в Съвета за сигурност на ООН за намесата на мироопазващи сили в Сирия. Русия беше и единствената държава, която възрази срещу бомбардировки на позициите на Ислямска държава в Северен Ирак и Сирия, а след атентата в Париж от Русия се чуха и видяха единствено коментари от рода на „Получихте си го!”

Шизофренната раздвоеност на русина,

която ескалира през последните десетилетия, се поражда от факта, че той използва в бита си основно западни стоки – коли, компютри, телефони, лекарства, софтуер и хардуер, дрехи и изобщо всички постижения на западната цивилизация, но в същия момент истерично й се противопоставя, хули я, заклеймява я. Харесва западния модел, иска и емигрира на Запад, но в същия момент се страхува от него.

Столетия наред русинът не мисли, не и самостоятелно. От столетия той разчита, че вместо него мисли Кремъл. Русинът не предприема нищо, без Кремъл да е разрешил или одобрил… Нихилизмът му идва като оправдание за агресията: ”Ние мачкаме собствения си народ, защо да не мачкаме и други народи? Ние страдаме, защо да не страдат и други?…”

…Той не знае и не може да защити нито с морални, нито с исторически, особено пък с икономически аргументи претенцията си да се меси във вътрешните и външните работи на другите народи. Тази несъстоятелност ясно си пролича в жалките опити да… обясни героизма на украинския народ и борбата му за по-достоен и по-честен политически и социален живот.

В един и същи ден… медии, Интернет и дори официални руски политици тръбяха, че протестиращите милиони украинци на Майдана в Киев и в цяла Украйна са фашистка банда, нацисти, бандеровци. Други говореха, че на Майдан са и сирийски джихадисти, трети – че е дело на Запада и НАТО, четвърти – че е заговор на световния еврейски незнамкакво си… Повярвайте ми, мнозина руснаци наистина вярват в тия идиотщини…

Забележете, че насилието, терорът, антисемитизмът, завладяването на чужди народи и територии от Руската империя до 1918 г. беше обяснявано с мракобесието на царизма и аристокрацията, а обикновеният трудов руски човек нямал нищо общо с това.

Геноцидът над украинския народ през 1932 -33 г. и 6 милиона украински жертви, Гулаг, нападението над Полша заедно с Хитлер, после над Прибалтика и Финландия, избиването на всички полски офицери в Катин, репресиите, депортацията на цели народи и милионите избити в СССР бяха оправдавани с болшевизма, Сталин, грешки в растежа и отново обикновеният руски човек няма нищо общо с това.

Нахлуването в Унгария, Чехословакия, Афганистан бе в името на социалистическото единство, но обикновеният руски човек отново нямаше нищо общо с това!?

Не се съмнявайте, че руснаците ще лазят в калта,

трева ще пасат, ще мизерстват, но няма да се откажат от имперската политика на Путин. В голямата си част те не са готови да се справят с нормалните предизвикателства в свободния свят, да развиват собствен бизнес, да работят… Онези от тях, които го могат, вече емигрираха – над 10 милиона… Вътре в Русия целият бизнес се ръководи от бивши кадри на КГБ, организираната престъпност – също. И се управляват директно от Кремъл…

Какво да очакваш от империя, в която 95% от брутния вътрешен продукт се формира от добив и износ на суровини. От столетия тази империя живее на принципа на циганския катун – каквото там докопаме наготово от природата или успеем да завлечем от съседите.

А след тях навсякъде – корупция, мизерия, терор, престъпност, деградация и демографски срив. Посочете една държава, в която да е стъпил руският ботуш и това да не е последвало…

Но мнозинството руснаци е непригодно за нормални, демократични механизми на живот, непригодна е и империята, защото ще се разпадне… Россия е обречена на имперщина. Това иска руснакът… Той се страхува, че без империята си ще е НИКОЙ.

Не че сега е някой!

Русинът е уникален. Той може

да се моли в църква и в същия момент да възхвалява Путин,

когато бомбардира православна Грузия, за да отцепи от нея парче в полза на ислямските сепаратисти в Абхазия. И да се радва, когато Кремъл праща чеченски главорези в Украйна (вероятно да налагат православните ценности).

Само русинът може да мрази Америка и Европа и да ги псува, докато чака пред чейнджбюрото, за да си купи долари и евро.

…Утре за всичко ще е виновен… Путин, но той – обикновеният руски човек, няма да има нищо общо с това. Ще е виновен РУСИЗМЪТ, но той – обикновеният руски човек, няма да има нищо общо с това… С бомбардировките на Грузия… със снайперисткия отстрел на невъоръжени украинци, с нахлуването в Крим…

Виновен ще бъде РУСИЗМЪТ. Обикновен русизъм…“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


%d bloggers like this: