Български антикомунизъм в Европарламента и българско присъствие в Брюксел

Преди седмица (на 13. октомври) в Брюксел се състоя дискусия на тема „Комунизмът и несломения човешки дух„. Тя бе организирана от българската журналистка Даниела Горчева, която живее и работи в Холандия, и българския евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) Андрей Ковачев като част от неговата инициатива „Изстраданата европейска мечта на България – 1944-1989„. Събитието се проведе под егидата на Европейския парламент и по-точно групата на Европейската народна партия.

Баща ми Дянко Марков бе сред участниците в дискусията и аз също присъствах, за което благодаря на г-жа Горчева и д-р Ковачев.

Преди дискусията видяхме пленарната зала на Европарламента по време, когато нямаше заседания.

plenarna_zala_europarlament

Самата дискусия се състоя в една от по-малките зали. Повечето присъстващи бяха българи – дошли от България или от българската общност в Брюксел.

tribuna

Виждате участниците непосредствено преди началото й: отляво надясно – Васко Кръпката, Едвин Сугарев, Михаел Галер от ЕНП-Германия, Андрей Ковачев, Даниела Горчева, Дянко Марков и Евгени Михайлов.

Основна тема на дискусията бяха няколко личности (вече покойници), запазили духа си в комунистическите затвори и концлагери и (по израза на Даниела Горчева) станали емблематични с това, че устояват на натиска на тоталитарната система да превърне свободния човек в роб: майор Иван Страхинов, който със забележително чувство на хумор подиграва мъчителите си, д-р Иван Балев и д-р Никола Грозев, които спасяват стотици лагерници и дори милиционери от охраната, като оперират с подръчни средства.

За жалост тези хора са малко известни в България. Както каза Васко Кръпката: „Цял свят знае колко години е лежал Нелсън Мандела, но никой не знае колко е лежал Илия Минев. Продължавам да пея и свиря за преодоляването на тази несправедливост.“ След дискусията той пя на живо с „Подуене блус бенд“.

Между слушателите се оказа бивш мой студент. Хубаво е да видиш способен млад специалист, намерил своя път – макар да ми е мъчно, че толкова много от студентите ни намират пътя си в чужбина.

sv_maria

Изобщо в Брюксел има много български емигранти и бях очарована да попадна на техни „гнезда“ случайно. Хотелът ни бе близо до Кралската църква „Св. Богородица“, която виждате на горната снимка. А близо до църквата пък има магазин, който привлече вниманието ни с това, че се наричаше „Sofia“ – с „f“.

magasin_sofia

По-отблизо се видя и надпис „Хранителни стоки“ на български. Оказа се, че магазинът предлага български храни и е сборен пункт на български емигранти. Така в центъра на Брюксел си купихме „Морени“, говорейки със симпатичната продавачка на чист български език.

magasin_sofia_vitrina

В района имаше и кафе „България“, но него не го пробвахме.

Такива дреболии, надявам се, помагат на емигранта да се чувства не съвсем на чуждо място.

Реклама

6 коментара to “Български антикомунизъм в Европарламента и българско присъствие в Брюксел”

 1. tereza Says:

  Васко Кръпката не каза ли нищо за брат си, Александър, когото извади от затвора ходатайствайки за него пред Желю Желев, и който след като излезе излъга и окраде един куп хора? Надявам се брат му отново да се е върнал в затвора.

 2. tereza Says:

  Няма нищо в интернет, но попитай в музикалните среди за Сашо Тръпката. Питай Дони и Момчил, Коцето Калки, Буги Барабата, Ваня Костова, Тоника СВ…
  Лъжеше хората, че на брат му Васко спешно му трябват пари, едва ли не на живот и смърт и после те не си ги виждаха обратно. Ако го поканиш на гости ще ти задигне от къщата каквото намери, ще ти прерови портмонето …. Отвратителен човек, направо не ми се пише за него.

 3. tereza Says:

  https://www.facebook.com/profile.php?id=1303967340
  Ето го въпросният брат – чаровен, усмихнат, сладкодумен, забавен, приятел на всички, докато не им вземе парите.

 4. Кой ще ни защити от правозащитниците | Моето ъгълче Says:

  […] особено силно в края на 2014 г., след като баща ми участва в дискусията „Комунизмът и несломеният човешки […]

 5. concert_na_krapkata_za_ukraina | Моето ъгълче Says:

  […] Почитателка съм на трубадура на свободата Васко Кръпката вече повече от 30 години и за мен беше чест да се снимам с него през 2014 г., когато бяхме в Брюксел за дискусията „Комунизмът и несломеният човешки дух„. […]

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: