Децата трябва да ходят на училище

Искам да споделя с вас една революционно нова и още трудно защитима истина, която не може да се разбере от каква да е публика, а само от отбрана – като читателите на този блог. А именно:

Децата, навършили 7 години, трябва да ходят на училище.

Говоря за общия случай; има частни случаи на деца, които е по-уместно да бъдат обучавани в домашни условия. Но опитът показва, че домашното обучение може да работи добре само когато и училищното обучение работи добре. А не когато стотици и хиляди деца изпадат от училището или изобщо не успяват да попаднат там. Нали не се самозалъгваме, че като някое циганче не се яви телом в училище, после някой решава с него задачи, развежда по по музеи, разпечатва му от Мрежата помагала за homeschooling и уговаря с просветната бюрокрация явяването му на матури като частен ученик?

Но ромските деца все пак не са най-зле с достъпа до училище. Най-зле са бежанчетата.

Ако са първокласници, те все пак могат да се запишат в училище… стига местните да не ги отрежат, както е станало в с. Калище. Получило се така, че в първи клас там трябвало да тръгнат 2 българчета и 7 сомалийчета и афганистанчета. Селяните се разбунтували и сега седемте бежанчета не могат да тръгнат на училище. В скоби: признавам, че селяните имат известно право. Да се съберат заедно 2 деца, които са готови за първи клас, и седем, които дори не знаят езика, не е справедливо спрямо двете деца. Вместо да им се осигури правото на образование, на практика им се натрапва задължение да образоват други, да работят безплатно като „интегратори“. Но факт е също, че други седем деца се оказват лишени от същото това право на образование. Майките и бащите им са избягали от някакви ужаси и сега като добри родители искат да си пратят децата на училище, а не могат.

Още по-зле е с децата, които са по-големи. Както обяснява Лид, те трябва да представят документ за завършен клас от страната, от която идват. Ако човек е бежанец, може да му е било трудничко да събере и прекара през границите нужните документи. Как се постъпва в по-цивилизованите държави? Познатите ми, емигрирали с деца на училищна възраст, изобщо не са били принудени да доказват, че детето им е ходило на училище и е завършило еди-кой си клас. Просто детето бива записано в клас, отговарящ на възрастта му.

Често се казва, че „тия бежанци ние не сме ги искали тук“. Предполагам, че и те не са искали да са тук. Това няма значение. Нещо се е случило, те са тръгнали насам и вече са тук. Може да ни се иска те да се приберат по домовете си или да се спасят в по-европейски страни, но се обзалагам, че хиляди ще бъдат принудени да останат тук. Какво става с децата им, ако не ходят на училище – година, пет години, десет години? Искаме ли тези младежи да се изхранват с престъпления? А не виждам с какво друго могат да се изхранват, като нямат образование.

Не знам вие как гледате на Пипи Дългото чорапче, но аз след всеки прочит на книгата я харесвам все по-малко и все повече се питам какво ще прави най-силното момиче на света, когато минат още няколко години, тя все така не ходи на училище, растежът й продължава въпреки вълшебните хапчета, а златните парички от чантата свършат.

Реклама

4 коментара to “Децата трябва да ходят на училище”

 1. Tereza Says:

  Мая, отговори ми честно на един въпрос – ти би ли пуснала на училище детето си първокластник заедно със сомалийчета, авганистанчета и сирийчета?

 2. mayamarkov Says:

  При обстоятелствата, описани за с. Калище – едва ли. Но ако чужденчетата са малко сред мнозинство от българчета, защо не? Всъщност едното ми дете учи заедно с две деца от сирийски произход.

 3. Lazy_666 Says:

  А самото училище всъщност се спонсорира от държавата, защото няма достатъчно хора доколкото си спомням. Решението е просто като гордиевия възел. Децата от населеното място се изпращат на 30-50 километра всеки ден или родителите заплащат заплатите на учителите които ще преподават на 2 деца. 🙂 Весело нали?

 4. jerrykids Says:

  Държавата и институциите не мислят за хората и в частност за децата на България. Също толкова безотговорни са и към децата на бежанците. Преди пората да станат добри или лоши, те са просто деца и почти всички деца са еднакви. И всички имат нужда от едни и същи неща: грижа, милувка, обучение и ред, играчки, песен, помощ. Ама къде ти…?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: