Препоръчвам Синеморец за курорт

След като известно време избягвахме българските морски курорти за сметка на гръцките, това лято бяхме на море в Синеморец и съм доволна.

Пътят София – Бургас е съвсем друг с новата магистрала. Благодарение на нея има катастрофите са намалели в пъти, жертвите също. Трябва да се строят добри пътища, пък нека по-непроизводителната част от населението мрънка, че „асфалтът не се яде“. Както коментира някой под единия репортаж, асфалтът не се яде, но спасява живота. Да бяха направили магистралата преди 5 години, внуците на моите съседи щяха сега да са живи.

По приятния крайморски път от Бургас на юг не видяхме никакви следи от скорошните наводнения – явно хората бързо са разчистили.

Синеморец е на територията на природен парк „Странджа“ и това личи. Любителите на бетона не са успели да се развихрят като в някои други наши морски курорти. Е, тук-там се намира по някой солиден, няколкоетажен и напълно излишен хотел-мастодонт (в общия случай малко недовършен и с табела „For Sale“). Но типичният синеморски хотел е семеен и едноетажен. И дори най-новите хотели, в един от които бяхме, имат традиционните за българското Черноморие дворове – със смокини и доматени лехи.

Ако се притеснявате да не си напрашите колата, Синеморец не е за вас. Там внимават не само с бетона, а и с асфалта. Тръгнете ли нанякъде (например към по-отдалечените плажове „Устието“ или „Силистар“), последната отсечка неизменно е черен път. Но иначе колата има къде да „живее“ в Синеморец. Понеже е село, общината не е инвестирала в паяци и наказателен паркинг и не е изпонабучила забранителни знаци като например в Приморско. Затова дори през най-усиления сезон, когато е препълнено с летовници, пак има къде да се паркира.

Децата много харесаха парка с въртележки и батути. Друга местна атракция е разходка с кану по река Велека, но за това не успяхме да се организираме.

Повечето дни имаше вълни с гребени и по плажовете се вееше червеното знаме, както е обичайно за нашето Черноморие след средата на юли. Който иска тиха вода, да върви на Бяло море. Но спасителите бяха нормални хора и оставяха хората да използват морето разумно (т.е. мокрейки се във вода до коляно) дори при червено знаме. На централния плаж „Бутамята“ има два джета, но само веднъж видяхме единия в движение.

Недалеч от нашия хотел се оказа, че има дискотека. Първата вечер слушахме ритмите с огромно неудоволствие и си мислехме, че явно няма да се спи. Но в 10.00 ч. всичко утихна. И така бе всяка вечер.

С една дума, мога да препоръчам Синеморец. Там летуването е каквото го харесвам – скучно!

Един коментар to “Препоръчвам Синеморец за курорт”

  1. Onfire.bg Says:

    В Синеморец съм ходил последно преди 2 дузини години и явно всичко се е променило. Тогава бяхме в някакъв хотел, дето сега не бих стъпил дори. Сигурно сега може би дори го няма. Бих се престрашил да посетя българското Черноморие, ако всичко в статията е така. Мразя бетона, мутрите и скъпите хотели с англичани и руснаци. Това е причината вече 7-8 години да ходим само на почивка в Гърция. Там всичко си е както трябва да бъде и както е било преди години, и както ще бъде пак след 10 години. Идеално за семейна почивка, идеално за релакс, морето в Гърция си е истинско. Тасос и Халкидики са ни любима дестинация за почивката в Гърция.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: