Бебето ви стои без ваксина, ама вие не се безпокойте!

В момента неизвестен, но при всички положения голям брой малки бебета в цяла България изостават с предвидените в календара имунизации. Не защото техните родители или лекари внезапно са се покръстили в антиваксинизъм, а заради доскорошната министърка на здравеопазването д-р Таня Андреева. Тя издала наредба за замяна на досега използваната (и налична) петвалентна ваксина с нова, шествалентна… но без да има договори за доставка на шествалентната ваксина.

А бе, джанъм, правят ли се промени в имунизационния календар пет минути преди да сдадеш властта? Сега бебетата, родени след 1. юни, стоят без ваксина, защото новата я няма, а личните им лекари нямат право да ги имунизират със старата.

Вчера слушах по „Хоризонт“ някакъв бюрократ да казва, че никой личен лекар не се бил оплакал официално, че не разполага с ваксини. Т.е. ваксината изобщо не е доставяна и засега няма начин да се достави, но щом джипитата не се оплакват на арменския поп, значи тя не им липсва. После господинът успокои българското гражданство, че в забавянето на имунизациите с 3 месеца нямало нищо тревожно.

С други думи, бебето ви си стои неваксинирано, ама на вас да не ви пука. При което се замислих, че щом детските лекари не може да ги огрее ваксината, добре е да им се доставят поне валерианчета и други успокоителни да раздават на младите родители. Като в стария виц за пациента, който се оплакал на лекаря си, че е „много разстроен“ и вместо лекарство за диария получил успокоително.

А сериозно – ако няма никакъв начин да се достави новата ваксина в разумно време, може би служебният министър на здравеопазването би могъл да отмени злополучната наредба и засега да върне старата схема?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


%d блогъра харесват това: